Ανάστατοι είναι οι χιλιάδες συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού μετά την Υπουργική Απόφαση για σύσταση θέσεων αορίστου χρόνου στο ΥΠΠΟ... «για την υποστήριξη των αναγκών της Ολυμπιακής Προετοιμασίας».
Την ώρα που το ΥΠΠΟ εμπαίζει τους 5.500 συμβασιούχους του, η απόφαση αφορά 350 θέσεις αρχαιοφυλάκων, 150 νυχτοφυλάκων και 250 τεχνιτών. Η επιλογή θα γίνεται μέσω «συνέντευξης» και στην αξιολόγηση θα «συνεκτιμάται» η «όλη παρουσία» του υποψηφίου!
Σε ανακοίνωσή της, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» των εκτάκτων του ΥΠΠΟ σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως πρόκειται για διορισμούς - κοροϊδία, αφού «ακόμη και αν προκηρυχτούν όλες οι θέσεις που έχουν εγκριθεί (μονίμων και αορίστου χρόνου), ο αριθμός τους είναι ένα μικρό ποσοστό από το σύνολο των συμβασιούχων». Ουσιαστικά, ακυρώνεται η προϋπηρεσία, με αποτέλεσμα «ένας υποψήφιος με 2-3 εξάμηνα προϋπηρεσία και τις σωστές "άκρες" να προηγείται εκείνου που έχει ακόμη και 10 χρόνια προϋπηρεσίας».
Η ΕΑΚ απαιτεί: «Την άμεση απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης της ντροπής, την κατάργηση κάθε Επιτροπής που θα έχει τη δυνατότητα αυθαίρετα να πριμοδοτεί όποιον θέλει, να μοριοδοτείται μόνον η προϋπηρεσία στο ΥΠΠΟ και για όλα τα έτη εργασίας».
Εξάλλου, χτες οι έκτακτοι αρχαιολόγοι του ΥΠΠΟ πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αίτημα τη μονιμοποίησή τους. Αύριο και στις 17/9, το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ προκηρύσσει 24ωρες απεργίες, που θα συνοδευτούν με συγκεντρώσεις στο υπουργείο με το ίδιο αίτημα. Το σωματείο απαιτεί, μεταξύ άλλων, να μη γίνει κανένας γραπτός διαγωνισμός για καμία ειδικότητα, αφού οι εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ «έχουν δοκιμαστεί πολλαπλώς και επανειλημμένως για τις ικανότητες και τις γνώσεις τους».
Ο,τι «απόμεινε» από την αποθήκη του θεάτρου |
Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς τραυματίστηκαν τουλάχιστον πέντε πυροσβέστες. Η πυρκαγιά κατέστρεψε ό,τι βρήκε σε μια έκταση 1.200 τ.μ. Επισήμως, το κόστος της καταστροφής ανέρχεται στα 7 εκατ. ρούβλια, αν και η αξία των καμένων είναι ανεκτίμητη, αφού αφορά τη θεατρικο-λυρική κληρονομιά της Ρωσίας.
Πάντως, το θέατρο δεν αναβάλλει την έναρξη της χειμερινής περιόδου, που αρχίζει στις 10 του Οκτώβρη. Παράλληλα, οι αρχές της πόλης και το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού αναζητούν άμεσους πόρους για μια πρώτη αποκατάσταση των ζημιών. Εξάλλου, όλα τα μεγάλα θέατρα της Ρωσίας έλαβαν το «μερίδιό» τους από την καπιταλιστικοποίηση της χώρας, εναποθέτοντας την επιβίωσή τους σε ιδιώτες - «χορηγούς».
Θεσμός πλέον οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο «Τεχνών επίσκεψις», που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Παλιό Πανεπιστήμιο (Θόλου 5, τηλ. 210-3689509). Οι εκδηλώσεις (15-26/9) περιλαμβάνουν συμπόσιο με θέμα «ΑΓΩΝ. Από τον Ομηρο και τον Πίνδαρο στις μαντινάδες και τους μουσικούς διαλόγους», το οποίο πλαισιώνουν ομιλίες, θεατρικά αναλόγια, αγώνας λυριστών και συναυλίες, για την προσέγγιση του ομηρικού όρου «αγών».
Για τους αγώνες στον Ομηρο, στους τραγικούς, στον Αριστοφάνη και στη ρητορική (15/9) μιλούν: Ν. Μπεζαντάκος, Κ. Γεωργουσόπουλος, Σπ. Ευαγγελάτος, Α. Μεταξάς. Τον αγώνα των «Βατράχων» αποδίδουν: Ηλίας Λογοθέτης, Μηνάς Χατζησάββας, Δημήτρης Λιγνάδης. Οι Γ. Γιατρομανωλάκης και Γ. Χρυσάφης προσεγγίζουν τους αγώνες στον Πίνδαρο και τους ερωτικούς διαγωνισμούς στον Θεόκριτο. Ο Β. Πούχνερ τις μονομαχίες στον «Ερωτόκριτο» και ο Π. Κάβουρας τα γλέντια στην Κάρπαθο, με τους αυτοσχέδιους μουσικούς και ποιητικούς διαλόγους. Ο λυριστής από την Κάρπαθο Γ. Παυλίδης και ο Κρητικός Γ. Κακουδάκης θα αυτοσχεδιάσουν (17/9).
Στις 19/9 η «Σπείρα - Σπείρα» και ο Σταμάτης Κραουνάκης αντιπαραθέτουν μουσική και ποίηση. Στις 22/9, ο Ν. Ζίας ψηλαφεί τους πνευματικούς αγώνες στο Βυζάντιο, ενώ ακολουθεί βυζαντινή μουσική. Στις 24/9, οι Β. Αθανασόπουλος και Κ. Πετράκου μιλούν για τους ποιητικούς αγώνες του Πανεπιστημίου. Ενα ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων αποδίδουν οι ηθοποιοί Δ. Ημελλος, Γ. Μπρέμπου, Δ. Τάρλοου κ.ά. Ακολουθεί ο Μ. Μερακλής για τους αγώνες στα παραμύθια, ενώ η Αγνή Στρουμπούλη ζωντανεύει δύο παραμύθια.
Στις 26/9, 15 νεότεροι συνθέτες μελοποιούν ποίηση του Κωστή Παλαμά. Μεταξύ αυτών: Ανδρέου, Δεληβοριάς, Ζούδιαρης, Κραουνάκης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Ξυδάκης, Περίδης, Παπαδημητρίου, Τανάγρη κ.ά. Τραγούδι Ελένη Τσαλιγοπούλου - Βικτώρια Ταγκούλη. Προλογίζει η Ε. Πολίτου - Μαρμαρινού με θέμα «Ο μουσικός Παλαμάς».
Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 7.30 μ.μ., εκτός από τις 19/9 που θ' αρχίσoυν στις 8.30μ.μ..
«Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» |
Την Παρασκευή παρουσιάζεται η διάσημη αντιπολεμική σάτιρα του Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ». Θεατρική διασκευή: Σωτήρης Πατατζής. Σκηνοθεσία - επεξεργασία κειμένου: Γιώργος Ρεμούνδος. Μουσική: Γιώργος Τσαγκάρης. Σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Καρακατσάνη. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Παπαζήσης, Ολγα Πολίτου, Θόδωρος Συριώτης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Τάσος Πολιτόπουλος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος κ.ά.
Το συγκρότημα «Argaleio» |
Την εκδήλωση οργάνωσε η εταιρία «Απειρος», που διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού. Στο χώρο της συναυλίας θα λειτουργήσει έκθεση γκρεκάνικου βιβλίου και δίσκου.
Ορίστηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, βάσει απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ανώνυμης εταιρίας του. Τα νέα μέλη (τριετούς θητείας) του ΔΣ είναι οι: Γιώργος Βουλγαράκης, Αργύρης Μανίκας, Γρηγόρης Μούργελας, Ολγα Νταϊφά, Κώστας Πασχάλης, Πολυχρόνης Πολυχρονόπουλος, Τάσος Ρούσσος. Ο νέος πρόεδρος θα αναδειχτεί κατόπιν ψηφοφορίας μεταξύ τους.
«20 χρόνια ταξίδι» τιτλοφορείται η συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου, σήμερα (9 μ.μ.), στο Λυκαβηττό. Μια γιορτινή βραδιά, για την εικοσάχρονη καλλιτεχνική πορεία του. Μαζί του στη σκηνή θα βρεθούν οι Χάρις Αλεξίου, Δημήτρης Μητροπάνος, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μανώλης Φάμελλος, καθώς και οι Ανδριάνα Μπάμπαλη και Μάνος Πυροβολάκης.