Με ένα μελωδικό ταξίδι «Από τη Σμύρνη στην Κωνσταντινούπολη», εγκαινιάζεται η νέα σειρά της «Protasis», που αφορά στο παραδοσιακό - δημοτικό τραγούδι. Γνωστές μελωδίες από την Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη, το Αϊβαλί, την Πέργαμο, τη Συλιβρία, που αγαπήθηκαν και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και γνώρισαν αναρίθμητες εκτελέσεις από θρυλικά ονόματα τραγουδιστών και μουσικών, όπως οι Ρόζα Εσκενάζυ, Αριστείδης Μόσχος, Κώστας Παπαγκίκας κ.ά, συγκεντρώνονται σ' αυτήν τη δισκογραφική έκδοση, που συνοδεύεται από ένα πλούσιο σε πληροφορίες ένθετο.
Η φωνή της Μόρφως Τσαϊρέλη και το ακορντεόν του Ηρακλή Βαβάτσικα «ζωγραφίζουν» τα δεκατρία τραγούδια, που περιλαμβάνονται στο CD με τίτλο «...για φωνή και ακορντεόν» («Protasis»). Μια εξαιρετική μελωδική συνάντηση, που αναδεικνύει την ομορφιά αγαπημένων τραγουδιών μέσα από τη λιτή, μα τόσο γοητευτική, παρουσίασή τους. Δεξιοτεχνία, φωνή, μαγεία, ευαισθησία, τραγούδια των Χατζιδάκι, Ρότα, Πιατσόλα, Θεοδωράκη, Ανδρέου, «Μπιτλς», «Μαντρεντέους» κ.ά. συνθέτουν το υλικό αυτής της ξεχωριστής δισκογραφικής δουλιάς.
«Πες μου θάλασσα...», τιτλοφορείται ο καινούριος δίσκος της Αλκηστης Πρωτοψάλτη, ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ με τραγούδια, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, Δήμητρας Γαλάνη, Αντώνη Μιτζέλου, Θοδωρή Οικονόμου και των «Ιασις», καθώς και με κάποια αγαπημένα της ξένα κομμάτια. Μαζί και ένα ντουέτο της ερμηνεύτριας με τον Αντώνη Ρέμμο - δισκογραφική επισφράγιση της φετινής τους συνεργασίας.
«Οπωσδήποτε παράθυρο», τιτλοφορείται ο δίσκος σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική των Νίκου Αντύπα και Γιάννη Σπάθα, στο οποίο δίνουν το «παρών» αξιόλογοι ερμηνευτές, οι Ελένη Βιτάλη, Τάνια Τσανακλίδου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μανώλης Λιδάκης, Πάνος και Χάρης Κατσιμίχας, Μελίνα Ασλανίδου. Δέκα τραγούδια, που κινούνται στους γνώριμους δρόμους των δημιουργών (μουσικά και στιχουργικά), οι οποίοι αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά πως αναζητούν το βαθύτερο επικοινωνιακό στόχο του τραγουδιού. Στόχος, που επιχειρείται με την κατάθεση τραγουδιών, τα οποία δεν υποτάσσονται στις επιταγές της τρέχουσας, φτηνής υπερπαραγωγής και διαθέτουν φρεσκάδα.
«Δρόμοι της νύχτας», τιτλοφορείται η δισκογραφική συνεργασία του Νίκου Μαμαγκάκη με τον Δημήτρη Κοντογιάννη. Ο καταξιωμένος δημιουργός με τη μακρόχρονη θητεία στην έντεχνη μουσική, καταθέτει έναν κύκλο λαϊκών τραγουδιών, που, όπως αναφέρει, αποτελούν συνέχεια των μελωδικών του αναζητήσεων. Πολλά κομμάτια γράφτηκαν ειδικά για τη φωνή του Δ. Κοντογιάννη, «καλλιτέχνη του αυτόματου τραγουδήματος και ενός από τους συνδετικούς κρίκους του ρεμπέτικου με το νέο έντεχνο ελληνικό τραγούδι», όπως αναφέρει ο συνθέτης. Στο δίσκο, που κυκλοφορεί από την ανεξάρτητη εταιρία «Δίκτυο», ο Ν. Μαμαγκάκης για πρώτη φορά απαγγέλλει Γιάννη Ρίτσο («Τα ερωτικά»).
Τραγούδια αειθαλή, που δεν τ' άγγιξε ο χρόνος, επιλεγμένα από την πενηντάχρονη μουσική δημιουργία του Μίμη Πλέσσα, περιλαμβάνονται στο διπλό δίσκο «Ιωβηλαίον» (ΜΙΝΟS - EMI). Πρόκειται για ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του συνθέτη τον περασμένο Μάιο, στο Ηρώδειο, με ερμηνευτές την Μαρινέλλα, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Κώστα Χατζή, την Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά.
«Ενα βροχερό ταξί», τιτλοφορείται ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Φίλιππου Πλιάτσικα (ΕΜΙ), που μαρτυρά την τάση ειλικρινούς αναζήτησης του δημιουργού. Ενα άλμπουμ σμιλεμένο από εκφραστικό μουσικό και στιχουργικό λόγο, που δε βαδίζει στην πεπατημένη. Συνεπιβάτες του, τρεις ξεχωριστές γυναικείες φωνές, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Αλέκα Κανελλίδου και η σοπράνο Μαργαρίτα Συγγενιώτου.
Δεκαέξι γνωστά λαϊκά τραγούδια, δεκαέξι μονόπρακτα ζωής δοσμένα με το ερμηνευτικό πάθος της Δήμητρας Παπίου, αποτυπώνονται στο δίσκο - λαϊκό ρεσιτάλ του Σταμάτη Κραουνάκη - «Νέα γυναίκα μόνη τραγουδά» («Σείριος»). Ενα «ταξίδι» της ψυχής, που πρόσφερε συγκινήσεις για δυο χρονιές μέσα από τις ζωντανές παραστάσεις τους, και το οποίο αποτυπώνεται στο δίσκο, παρότι ηχογραφήθηκε στο στούντιο.
Δώδεκα τραγούδια του Αντώνη Μιτζέλου, σε στίχους Ελένης Ζιώγα, ερμηνεύει η Ελένη Πέτα στο δίσκο «Η καλύτερη μέρα είναι αυτή που στα όνειρα αντέχει» («Universal»).
Εξάλλου, συνεχίζονται εντατικά οι δοκιμές στο έργο του Λουίτζι Πιραντέλο «Εξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» που θα ανέβει στη Νέα Σκηνή (30/1-20/4/2003). Ο πυρήνας του έργου βρίσκεται σε ένα διήγημα από τη συλλογή «Νουβέλες για ένα χρόνο». Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1921 στο «Teatro Valle» της Ρώμης, συναντώντας αρνητική υποδοχή. Μετά την έκδοσή του όμως (1925), κέρδισε την αγάπη του κοινού όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το έργο, που θα παρουσιαστεί στη Νέα Σκηνή σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου, ανεβαίνει για δεύτερη φορά στο Εθνικό Θέατρο, μετά την παράσταση του 1959 σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού.
Το «Καφωδείον η Ελλάς» (πλατεία Πλαστήρα, Παγκράτι) παρουσιάζει την «Ανωτάτη Ζαμπετική» με τον Μιχάλη Ζαμπέτα και τον Παντελή Αμπαζή, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή (11 μ.μ).
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 14/1 (7 μ.μ.), στην αίθουσα τελετών (Πανεπιστημίου 30), θα πραγματοποιήσει επιστημονικό μνημόσυνο τιμής του καθηγητή Αλέξανδρου Τσιριντάνη, με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του και των είκοσι πέντε από το θάνατό του.
Με δημόσια συνεδρία, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, στις 9 Ιανουαρίου (7 μ.μ.), θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους ο νέος πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Αναφερόμαστε, αντιστοίχως, στους Γρηγόριο Σκαλκέα και Σπυρίδωνα Ιακωβίδη. Ο Γρ. Σκαλκέας (καθηγητής της Γενικής Χειρουργικής, τιμημένος με πολλές διακρίσεις και πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας), μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, θα μιλήσει με θέμα «Η πρόκληση του γήρατος στον 21ο αιώνα».
Η Πνευματική Εστία Παναγιώτη Τρανούλη (Αλξ. Σκουζέ 7, Πικέρμι, 19009, τηλ. 210-60.38.363) ανακοινώνει ότι μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα δέχεται τις συμμετοχές Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για τον ετήσιο διαγωνισμό μυθιστορήματος που έχει καθιερώσει. Το υποψήφιο έργο πρέπει να σταλεί σε πέντε αντίτυπα (τα ξένα να είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά), με τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του συγγραφέα. Τα έργα θα αξιολογήσουν δύο επιτροπές (κριτικών, συγγραφέων, καθηγητών). Το βραβείο (30.000 ευρώ) θα ανακοινωθεί από τα ΜΜΕ και η απονομή του θα γίνει τον Οκτώβριο 2003.