Associated Press |
Στην επαρχία Σιρνάκ, κοντά στα τουρκοϊρακινά σύνορα, συγκεντρώνονται τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις |
Στην ιρακινή πρωτεύουσα φθάνει σήμερα, εκτάκτως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αλί Μπαμπατσάν, σε μια νέα προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης, ενώ η ένταση έχει φτάσει στο ζενίθ μετά την πολύνεκρη ενέδρα ανταρτών του ΡΚΚ σε βάρος Τούρκων στρατιωτών, την Κυριακή, εντός τουρκικού εδάφους. Το τουρκικό στρατιωτικό επιτελείο μιλά για 34 Κούρδους αντάρτες και 12 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς, για 16 τραυματίες, ενώ μετά από 24 ώρες παραδέχτηκε ότι υπάρχουν οκτώ αγνοούμενοι. Τον απολογισμό δεν επιβεβαιώνει το φιλοκουρδικό πρακτορείο Firat, όπου, όμως, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι οι οκτώ είναι αιχμάλωτοι.
Το βράδυ της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Προέδρου Γκιουλ με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον αρχηγό ΓΕΣ, Γιασάρ Μπουγιούκανιτ. Μετά το τέλος της, εκδόθηκε ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να πληρώσει «οποιοδήποτε τίμημα προκειμένου να τερματιστεί η τρομοκρατική δράση του ΡΚΚ».
Μετά την ενέδρα, αυξάνεται διαρκώς η πίεση εντός Τουρκίας για εξαπόλυση επίθεσης στο βόρειο Ιράκ, μέσα από διαδηλώσεις που κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν ότι «καθυστερεί». Ο υπουργός Αμυνας δήλωνε ότι «υπάρχουν σχέδια εισβολής, αλλά δε θα υλοποιηθούν άμεσα». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Ερντογάν υποστήριζε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε να «δοθεί ένα περιθώριο λίγων ημερών πριν την όποια δραστική απάντηση».
Στη Βαγδάτη, την ίδια ώρα, το ιρακινό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα με 185 ψήφους υπέρ από το σύνολο των 275, όπου καταδικάζεται κάθε στρατιωτική επιχείρηση εντός ιρακινού εδάφους, αλλά και κάθε επίθεση κατά γειτονικής χώρας από ιρακινού εδάφους. Στο ψήφισμα καλείται η κυβέρνηση Μάλικι να λάβει άμεσα μέτρα για να τερματιστεί η δράση του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ, ενώ ζητάται από τα μέλη της οργάνωσης να εγκαταλείψουν το ιρακινό έδαφος.
Ελαφρά, πλην διακριτά, διαφοροποιημένη είναι η στάση του Ιρακινού Προέδρου, Κούρδου Τζαλάλ Ταλαμπανί. Ο Ταλαμπανί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής Μασούντ Μπαρζανί, στο Ιρμπίλ, κατέστησε σαφές ότι «δε θα παραδώσει κανένα ηγετικό στέλεχος του ΡΚΚ στην Αγκυρα», αίτημα που διατυπώθηκε από την τουρκική ηγεσία ως ένας από τους όρους εκτόνωσης της έντασης. Επίσης, επέκρινε σφοδρά τον Σύρο Πρόεδρο, που φάνηκε να εγκρίνει μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, κατηγορώντας για διαρραγή της αραβικής ενότητας.
Εκτός Τουρκίας, πολλαπλασιάζονται οι εκκλήσεις για εξεύρεση «μέσης διπλωματικής λύσης», με την Ουάσιγκτον να ανακοινώνει ότι έχει «λάβει σειρά πολλαπλών διπλωματικών προσπαθειών σε αυτή την κατεύθυνση». Ο Λευκός Οίκος, για άλλη μια φορά, κάλεσε Αγκυρα και Βαγδάτη «να εργαστούν από κοινού και να βρουν το συντομότερο δυνατό πολιτική λύση».
Κατά μιας τουρκικής στρατιωτικής εισβολής τάχθηκε και η Τεχεράνη, επιμένοντας στο διάλογο, αν και χαρακτήρισε το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση». Εντονη ανησυχία και έκκληση αυτοσυγκράτησης και διπλωματίας απηύθυναν, επίσης, Γαλλία, Γερμανία, Αίγυπτος και Ιορδανία.
Αργά χθες βράδυ, ο Ιρακινός Πρόεδρος Ταλαμπανί προανήγγειλε ότι το ΡΚΚ θα κηρύξει μονομερώς εκεχειρία τις επόμενες ώρες. Το, προσκείμενο στο ΡΚΚ, πρακτορείο Firat μετέδιδε, όμως, διατηρώντας τη σύγχυση ότι «επί της ουσίας δεν έχει αρθεί η προηγούμενη εκεχειρία και όλα θα σταματήσουν, όταν τερματιστούν τα τουρκικά πλήγματα σε θέσεις του ΡΚΚ».
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Νέο μακελειό, όπως όλα δείχνουν, προκάλεσαν οι κατοχικές δυνάμεις, την Κυριακή τα ξημερώματα. Και αυτή τη φορά, στόχος ήταν η σιιτική παραγκούπολη Σαντρ Σίτι, όπου, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, «αναζητούνταν επικεφαλής ομάδας ενόπλων που ευθύνεται για απαγωγές Αμερικανών στρατιωτών».
Οι τοπικές αρχές αλλά και νοσοκομειακές πηγές καταγγέλλουν ότι κατά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, αμερικανικές δυνάμεις επέδραμαν σε συνοικίες του Σαντρ Σίτι, ενώ παράλληλα εξαπολύθηκαν αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές. Ο απολογισμός, με βάση αυτές τις πηγές, είναι 15 νεκροί, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, αλλά και παιδιά, και περισσότεροι από 50 τραυματίες.
Εκπρόσωποι του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ μίλησαν για «κτηνωδία κατά πολιτών», αλλά κάλεσαν τους πιστούς να μην ανταποκριθούν στα καλέσματα ιμάμηδων και διαφόρων ενόπλων που έχουν διαφοροποιήσει τη θέση τους από τον Σαντρ, για βίαιη αντίδραση. Το δημοτικό συμβούλιο του Σαντρ Σίτι κάλεσε τον πρωθυπουργό Μάλικι να καταδικάσει την επίθεση, αλλά και να σταματήσει αυτού του είδους την αιματηρή δράση των κατοχικών.
Από την άλλη, εκπρόσωποι των αμερικανικών δυνάμεων, μέχρι και χτες, επέμεναν ότι η επιχείρηση προκάλεσε το θάνατο σε 49 ενόπλους καταζητούμενους και ότι δε γνώριζαν τίποτε για απώλειες αμάχων. Ο ισχυρισμός τους, βέβαια, καταρριπτόταν και από φωτογραφίες που μετέδωσαν από την περιοχή τα διεθνή ΜΜΕ.
Χτες, βομβιστικές επιθέσεις αιματοκύλησαν και πάλι σιιτικές περιοχές, τη συνοικία Ζαφαρανίγια και την Καράντα, όπου δεν υπήρχε εμφανής στρατιωτικός ή κατοχικός στόχος. Συνολικά, σκοτώθηκαν επτά πολίτες και τραυματίστηκαν 23.
Την απόσυρση των πολωνικών στρατευμάτων από το Ιράκ, εντός του 2008, προανήγγειλαν στελέχη του κόμματος «Πλατφόρμα των Πολιτών», που κέρδισε τις εκλογές στην Πολωνία. Οι νέοι κυβερνώντες υποστηρίζουν ότι «ο ρόλος των πολωνικών στρατευμάτων - περίπου 900 άνδρες - ολοκληρώθηκε». Τη μείωση των στρατευμάτων της στο Ιράκ, με στόχο, όμως, να τα μεταφέρει στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι εξετάζει και η Τσεχία.
Τέλος, σε στρατοδικείο παραπέμπονται μετά από πολύμηνες ανακρίσεις, δύο Αμερικανοί πεζοναύτες που εμπλέκονται στη σφαγή 24 Ιρακινών πολιτών στη Χαντίθα, τον Νοέμβρη του 2005. Βέβαια, αντί των αρχικών κατηγοριών για ανθρωποκτονία και δολοφονία, τελικά τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «παράβαση καθήκοντος, ακούσια σφαγή και κατά συρροήν επιθέσεις». Στο συγκεκριμένο περιστατικό, μια ομάδα πεζοναυτών γάζωσε αδιακρίτως πολίτες όταν ένα αυτοκίνητό τους έπεσε σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο έδαφος.
Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ κρατούμενων - δεσμοφυλάκων στη φυλακή Κετζιότ, της ερήμου Νεγκέβ
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΑΡΙΣΙ.--
Σοβαρότατες ταραχές ξέσπασαν χτες, στη φυλακή Κετζιότ, στην έρημο Νεγκέβ στο νότιο Ισραήλ, όπου κρατούνται περισσότεροι από 2.200 Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, τα βίαια επεισόδια άρχισαν όταν άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας προσπάθησαν να διεξάγουν ελέγχους μέσα στα καταλύματα των κρατουμένων με «εξαιρετικά προσβλητικό και απάνθρωπο τρόπο», όπως καταγγέλλουν οι οργανώσεις των Παλαιστινίων φυλακισμένων.
Οι κρατούμενοι άρχισαν να πετούν αντικείμενα και πυρπόλησαν ορισμένα καταλύματα. Ακολούθησε πανδαιμόνιο και οι δεσμοφύλακες χρησιμοποίησαν ιδιαίτερη βία για να ελέγξουν τους κρατουμένους. Η ηρεμία αποκαταστάθηκε μετά από αρκετή ώρα και οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι τραυματίστηκαν 15 δεσμοφύλακες και 15 κρατούμενοι, ο ένας, δε, σοβαρά γι' αυτό και διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Αντίθετα, οργανώσεις των Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ αυτών και η «Λέσχη φυλακισμένων», αναφέρουν 250 τραυματίες, εκ των οποίων οι περισσότεροι ελαφρά.
Κατά τα άλλα, τέσσερις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, το Σάββατο το βράδυ, από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στις ακτές της πόλης της Γάζας. Την Κυριακή και χτες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ενόπλων της «Χαμάς» και άλλων που πρόσκεινται στη «Φατάχ», με αποτέλεσμα συνολικά να σκοτωθούν τέσσερις Παλαιστίνιοι, ο ένας 13χρονος που βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά.
«Ενεργό ρόλο» ζήτησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός από τη γαλλική ηγεσία στη διεθνή σύνοδο που οργανώνουν οι ΗΠΑ. Ο Εχούντ Ολμέρτ συναντήθηκε χτες στο Παρίσι με τον Πρόεδρο Σαρκοζί. Στο κοινό ανακοινωθέν κυριαρχεί το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, για το οποίο ζητούν, από κοινού, «πλήρη διαφάνεια», ενώ χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο» το ενδεχόμενο ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα. Σήμερα, ο Ολμέρτ μεταβαίνει στο Λονδίνο.
ΧΑΡΤΟΥΜ.--
Η «αιφνιδιαστική» προχτεσινή επίσκεψη των Σουδανών υπουργών -Αμυνας και Εσωτερικών στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό του Δυτικού Νταρφούρ «Κάλμα» υποτίθεται πως έγινε για να εξακριβωθεί η κατάσταση που επικρατεί εκεί μετά τις επιθέσεις που αναφέρθηκαν στο τέλος της περασμένης βδομάδας με αποτέλεσμα πολλούς νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και φυγή 700 προσφυγικών οικογενειών προς το άγνωστο...
Ωστόσο, η εμφάνιση των υπουργών στο Δυτικό Νταρφούρ δε σταμάτησε άλλες «ενδοφυλετικές» (όπως τις έχει αποκαλέσει ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ Μπασίρ) συγκρούσεις. Το σουδανικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως στη διάρκεια «ενδοφυλετικών συγκρούσεων» στην πόλη Κορτοφάν του Δυτικού Σουδάν σκοτώθηκαν άλλοι 43 και τραυματίστηκαν 57 άλλοι...
Παράλληλα, χτες, ο Σουδανός δεύτερος αντιπρόεδρος Αλί Οσμάν Μοχάμεντ Τάχα (στέλεχος του «προεδρικού» Κόμματος Εθνικού Κογκρέσου ή NCP) κατέκρινε την πρόσφατη αποχώρηση των Νοτιοσουδανών πρώην ανταρτών του SPLM, επιρρίπτοντάς τους ευθύνες για τη μη εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005! Υπαινίχθηκε μάλιστα ότι η πρόσφατη αποχώρηση των στελεχών του SPLM από τη σουδανική κυβέρνηση εθνικής ενότητας ήταν αποτέλεσμα μηχανορραφιών του Ρότζερ Γουίντερ, Αμερικανού πρώην απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που παραμένει εδώ και καιρό στην Τζούμπα (πρωτεύουσα του αυτόνομου Νότιου Σουδάν).