ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Το Πεκίνο δηλώνει ότι «δεν φοβάται την αντιπαράθεση»

...και ότι αν χρειαστεί «θα πολεμήσει μέχρι τέλους»

Από την τηλεδιάσκεψη των Προέδρων ΗΠΑ - Κίνας τον περασμένο Νοέμβρη

Copyright 2021 The Associated

Από την τηλεδιάσκεψη των Προέδρων ΗΠΑ - Κίνας τον περασμένο Νοέμβρη
Η Κίνα δεν φοβάται την αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, όμως θα καλωσόριζε τη συνεργασία εφόσον αυτή θα ήταν αμοιβαία επωφελής, δήλωσε χτες ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι, την ώρα που εντείνεται σε όλα τα επίπεδα η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση των δύο χωρών για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία.

Τα προβλήματα στη σχέση ΗΠΑ - Κίνας οφείλονται σε «εσφαλμένες στρατηγικές εκτιμήσεις» της αμερικανικής πλευράς, ισχυρίστηκε ο Κινέζος ΥΠΕΞ σε ομιλία του για τις προτεραιότητες της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής, σπεύδοντας βέβαια να συμπληρώσει ότι «αν υπάρχει αντιπαράθεση, η Κίνα δεν θα τη φοβηθεί και θα πολεμήσει μέχρι τέλους».

Ο Γουάνγκ είπε ακόμα ότι «δεν υπάρχει κάτι κακό» στον ανταγωνισμό αρκεί να είναι «θετικός. Η συνεργασία είναι καλοδεχούμενη, αλλά πρέπει να είναι αμοιβαία». Κατέληξε δε ότι η Κίνα δεσμεύεται στη «σταθερή πρόοδο» ώστε «η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα να επιστρέψει στη λογική».

Τηλεφωνική επικοινωνία Σι Τζινπίνγκ - Ολαφ Σολτς

Στο μεταξύ, χτες ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το Βερολίνο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, αλλά και τις εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ - Κίνας και άλλα διεθνή ζητήματα.

Ο Σι, όπως μετέδωσε το κινεζικό δίκτυο CCTV, δήλωσε ότι οι δύο χώρες πρέπει να διερευνήσουν νέους τομείς συνεργασίας, όπως η Ενέργεια, η «πράσινη» και η ψηφιακή οικονομία. Ακόμα τόνισε ότι ως η 2η και η 4η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του εμπορίου.

Το σχετικό ρεπορτάζ υπενθύμιζε ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας και τη σημαντικότερη αγορά για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Υπογράμμιζε δε την πρόσκληση που απηύθυνε ο Σι ειδικά στις γερμανικές εταιρείες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που δημιουργεί το «άνοιγμα» της Κίνας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι και η Γερμανία θα διασφαλίσει ένα δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον για Κινέζους επενδυτές.

Δεν παρέλειψε δε να εκφράσει και την προσδοκία του Πεκίνου ότι τελικά η επενδυτική συμφωνία ΕΕ - Κίνας θα τεθεί σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται ότι μετά από πολύμηνα παζάρια η συμφωνία υπογράφηκε επί της αρχής πέρυσι τέτοια περίοδο, ωστόσο στη συνέχεια η επικύρωσή της «πάγωσε», μετά τις «ανταλλαγές» κυρώσεων μεταξύ Δύσης και Κίνας.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, καθώς το πινγκ - πονγκ κυρώσεων συνεχίζεται, η Κίνα απαγόρευσε την είσοδο στην επικράτειά της τεσσάρων μελών μιας αμερικανικής επιτροπής για τη «θρησκευτική ελευθερία». Οπως ανακοίνωσε το κινεζικό ΥΠΕΞ, αυτό έγινε μετά τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε πρόσωπα και οντότητες από την Κίνα, επικαλούμενες «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από το Πεκίνο στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί ενισχυμένο ρόλο σε Αφγανιστάν και Κεντρική Ασία

Αντιπροσωπείες από Τουρκία και Κατάρ αναμένονται σήμερα στην Καμπούλ, όπου θα συζητήσουν με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν τη συμμετοχή των δύο χωρών στη διαχείριση συνολικά 5 αεροδρομίων του Αφγανιστάν.

Μάλιστα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος με νέες δηλώσεις του για το θέμα επανέφερε στο προσκήνιο την ετοιμότητα της Τουρκίας να αναλάβει τέτοιο ρόλο, συνάντησε τον ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν Αμίρ Χαν Μουτάκι στο Ισλαμαμπάντ, στην πρόσφατη, έκτακτη Σύνοδο του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία (OΙC).

Εκεί ο Τσαβούσογλου είπε ότι σύντομα Τούρκοι επιχειρηματίες και έμποροι θα επισκεφτούν το Αφγανιστάν, ενώ συζητήθηκε και επικείμενη δική του επίσημη επίσκεψη στην Καμπούλ.

Στο μεταξύ, χτες, στην Καμπούλ έγινε διαδήλωση για να αποδεσμευτούν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας που παραμένουν «παγωμένα» σε αμερικανικές τράπεζες.

Ενταση διεργασιών γύρω από τους όρους και το περιεχόμενο της «διεθνούς στήριξης» του Αφγανιστάν δείχνει εξάλλου και το προσχέδιο που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για τη διευκόλυνση της παροχής «ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τέλος, η Αγκυρα έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση των «3+3» του Νότιου Καυκάσου, αναφερόμενη στο νέο σχήμα που βρίσκεται στα σκαριά στην Κεντρική Ασία, με τη συμμετοχή Ρωσίας, Τουρκίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας και Ιράν.

Ολα αυτά ενώ οι Πρόεδροι Ρωσίας και Γαλλίας, Βλ. Πούτιν και Εμ. Μακρόν, εξέφρασαν σε τηλεφωνική τους συνομιλία ικανοποίηση για τη «σταθεροποίηση της κατάστασης και των προσπαθειών που γίνονται για μια ειρηνική ζωή και την αποκατάσταση της οικονομικής και μεταφορικής σύνδεσης στην περιοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την εμπλοκή τουλάχιστον 100 εν ενεργεία ή απόστρατων Αμερικανών στρατιωτικών σε εξτρεμιστικές ακροδεξιές οργανώσεις καταγράφει έρευνα του Πενταγώνου, που ξεκίνησε με εντολή του υπουργού Αμυνας Λ. Οστιν μερικές βδομάδες μετά τα έκτροπα της 6ης Γενάρη στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του τέως Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι απέφυγε να αναφερθεί στις οργανώσεις στις οποίες είχαν προσχωρήσει οι στρατιωτικοί, ενώ έφερε ως παραδείγματα τη συμμετοχή σε απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης ή διάπραξης ενεργειών «εσωτερικής τρομοκρατίας».

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ο στρατηγός ε.α. Ταμίρ Χέιμαν, πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, μιλώντας στο πρακτορείο «Associated Press» παραδέχτηκε ότι το Ισραήλ βοήθησε τις ΗΠΑ στη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, αρχηγού της δύναμης Αλ Κουντς, τον Γενάρη του 2020.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Το Πακιστάν ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμαστική εκτόξευση του εγχώριας κατασκευής πυραύλου «Babur», με βεληνεκές 900 χιλιόμετρα, διπλάσιο δηλαδή από αυτό του προηγούμενου μοντέλου της εταιρείας.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ.-- Σκοτώθηκε χτες το βράδυ, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ένας Παλαιστίνιος κοντά στη Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. Κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να πέσει με το αυτοκίνητό του σε περίπολο του στρατού, προκαλώντας σύγκρουση με άλλο όχημα, κοντά στον εβραϊκό εποικισμό Εϊνάβ. Οι στρατιώτες τον σκότωσαν επιτόπου και στη συνέχεια κάλεσαν την Πυροσβεστική να σβήσει τη φωτιά.

ΥΕΜΕΝΗ
Σφυροκόπημα της Σαναά και του διεθνούς αεροδρομίου

Καταγγελίες του Ιράν με αφορμή την παρεμπόδιση της έγκαιρης νοσηλείας του πρέσβη του

Με φόντο την προχτεσινή έναρξη στρατιωτικών ασκήσεων μεγάλης κλίμακας με τη συμμετοχή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων «Κρουζ» στο νότιο Ιράν, η ιρανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε χτες ότι ο 63χρονος πρέσβης της στην Υεμένη, Χασάν Ιρλού, εξέπνευσε την ίδια μέρα από κορονοϊό. Ιρανοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι ο 63χρονος διπλωμάτης δεν νοσηλεύτηκε εγκαίρως στην Τεχεράνη «εξαιτίας της στάσης ορισμένων χωρών της περιοχής».

Υπονόησαν τη Σαουδική Αραβία, που προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το αίτημα της Τεχεράνης για προσωρινή άρση του εναέριου αποκλεισμού της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, ώστε να γίνει η αερομεταφορά του διπλωμάτη στο Ιράν, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση κάποιων Σαουδαράβων οι οποίοι κρατούνται αιχμάλωτοι από τους Υεμενίτες Χούθι, που ελέγχουν την πρωτεύουσα της Υεμένης. Τελικά η αερομεταφορά του Ιρανού πρέσβη έγινε το Σάββατο, μετά από παρέμβαση του Ιράκ και υποχώρηση των Σαουδαράβων.

Το ίδιο διάστημα η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της εντείνουν το εναέριο σφυροκόπημα της Σαναά και σε θέσεις των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τελευταίων.

Η συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε από το βράδυ της Δευτέρας εργαζόμενους σε διεθνείς και ανθρωπιστικούς οργανισμούς που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο να φύγουν αμέσως, καθώς θα λάμβανε «νόμιμα μέτρα» για να αντιμετωπίσει «την απειλή επιχειρησιακά». Στη συνέχεια βομβάρδισε τμήμα του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Τούρκι αλ Μάλικι, εκπρόσωπο της συμμαχίας της Σαουδικής Αραβίας (η οποία έχει εξαπολύσει καταστροφικό πόλεμο στην Υεμένη από το 2015), επλήγησαν έξι σημεία που χρησιμοποιούνταν για επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), όπως επίσης για την εκπαίδευση χειριστών τους, τη στέγαση εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων και την αποθήκευση UAVs. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η καταστροφή των στόχων αυτών δεν θα έχει καμία συνέπεια για τις λειτουργικές δυνατότητες του αεροδρομίου και δεν θα επηρεάσει τον έλεγχο του εναέριου χώρου και της αεροπορικής κίνησης, ούτε τη διαχείριση πτήσεων στο έδαφος.

Επίσκεψη Σάλιβαν σε Ισραήλ και Δυτική Οχθη

Νέες διαβουλεύσεις σε Ισραήλ και κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Οχθης ξεκινά εντός 24ώρου ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, επικεφαλής τριμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας που συμπληρώνεται από τον Μπρετ Μακ Γκουρκ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, και την Γιάελ Λέμπερτ, υφυπουργό Εξωτερικών για την Εγγύς Ανατολή.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να συζητηθεί η αντίθεση του Ισραήλ στο θέμα της διατήρησης της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις σχετικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Βιέννη. Θα συμμετάσχει επίσης στην 4η αμερικανο-ισραηλινή Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα (SCG) με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Εγιάλ Χουλάτα. Προγραμματίζεται ακόμα συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ν. Μπένετ, με την ίδια ατζέντα. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επίσκεψη Σάλιβαν θα επαναβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην «ασφάλεια» του ισραηλινού κράτους.

Στη συνέχεια ο Σάλιβαν θα μεταβεί στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, όπου θα συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, ενώ η Λέμπερτ θα μεταβεί στην Ιορδανία προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις γύρω από τη σχετικά πρόσφατη συμφωνία Ισραήλ - Ιορδανίας για Ενέργεια και Υδρευση.

Να σημειωθεί ότι λίγες μέρες νωρίτερα είχε μεταβεί ξανά στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπ. Γκαντς, με έμφαση και πάλι στην εξέλιξη των παζαριών των ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Ενημερώνοντας σχετικά αρμόδια επιτροπή της ισραηλινής Βουλής, ο Γκαντς είπε ότι οι οικονομικές δυσκολίες που προκαλούν στο Ιράν μεταξύ άλλων και οι κυρώσεις των ΗΠΑ, έχουν μειώσει τα περιθώρια της νέας κυβέρνησης στην Τεχεράνη για διαπραγμάτευση. Δεν έχασε δε την ευκαιρία να επαναλάβει τη διεθνή έκκληση του Ισραήλ για «πιο σκληρή στάση» έναντι της Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ