Η προχτεσινή δυνατή βροχή έδειξε για άλλη μια φορά πόσο ανοχύρωτη είναι η Αττική. Αυτό όμως που κάνει ακόμα πιο εφιαλτικό το μέλλον του Λεκανοπεδίου είναι τα στοιχεία - "φωτιά" που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", σύμφωνα με τα οποία υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν από τις πλημμύρες πολλές περιοχές της Αττικής, με μια μόνο βροχή, επειδή δε διαθέτουν κανένα αντιπλημμυρικό σύστημα!
Τα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνονται στο Διαχειριστικό Σχέδιο που εκπόνησε η εταιρία συμβούλων "Knight Piesold",σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ,με αντικείμενο - μεταξύ άλλων - "την αξιολόγηση της υποδομής που διαθέτει η ΕΥΔΑΠ όσον αφορά την αποχέτευση, την αντι-ρύπανση και τα αντιπλημμυρικά".
Ολα τα στοιχεία της έκθεσης συντείνουν στην ίδια διαπίστωση για όλες σχεδόν τις περιοχές της Αττικής: Δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ! Στην έκθεση μάλιστα χαρακτηρίζονται πολλά έργα ως "επείγοντα", ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται λόγος για έργα που πρέπει να γίνουν "όσο το δυνατόν συντομότερα", γιατί υπάρχει άμεσα ο κίνδυνος πλημμύρας!
Κανένα όμως από αυτά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, αν και κυβέρνηση και διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχουν στα συρτάρια τους το αποκαλυπτικό αυτό υλικό, εδώ και αρκετό καιρό...
Αντίθετα, η πολιτική της κυβέρνησης είναι εκείνη που έχει αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο πλημμυρών, αφού όπως διαπιστώνει η ίδια η έκθεση:
Η κυβέρνηση λοιπόν γνωρίζει. Αντί όμως να πάρει έγκαιρα μέτρα για την πρόληψη των καταστροφών, που τα τελευταία χρόνια έχουν στοιχίσει πολλές ανθρώπινες ζωές, με την πολιτική της επιδεινώνει την κατάσταση.
Και βέβαια αυτές τις ευθύνες έρχεται να επιβεβαιώσει μια μικρή φράση, με τεράστια όμως σημασία που συμπεριλαμβάνεται στο Διαχειριστικό Σχέδιο. Αναφέρεται λοιπόν το εξής:
"Δεν πρέπει να γίνει καμία επένδυση στο Θριάσιο Πεδίο (σ. σ. για έργα αποχέτευσης) μέχρι να εφαρμοστεί η τιμολογιακή πολιτική της ΕΥΔΑΠ στην περιοχή". Τι έχει διαπιστώσει λίγο πιο πάνω το Διαχειριστικό Σχέδιο; "Δεν υπάρχει δίκτυο αποχέτευσης στο Θριάσιο"! Και συμπληρώνει πως: "Ο λεπτομερής σχεδιασμός και η κατασκευή εγκαταστάσεων στο Θριάσιο Πεδίο πρέπει να αρχίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα"!
Με άλλα λόγια η εταιρία "Knight Piesold" και η ΕΥΔΑΠ, ύστερα από σχετικές κυβερνητικές εντολές για την οικονομική πρόταση, προτρέπουν να μη γίνει κανένα έργο - ασχέτως ακόμα κι αν πνιγούν άνθρωποι - αν πρώτα δεν εισπραχθούν τα χρήματα από τους εργαζόμενους του Θριάσιου, για να γίνουν τα έργα!
Το απάνθρωπο αυτό σχέδιο δεν είναι ανεξάρτητο από τη συνολική πολιτική της κυβέρνησης. Διαβάστε την εξής διαπίστωση της έκθεσης: "Εχουν γίνει πολυάριθμες προτάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των πλημμυρών, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Οι πρόσφατες πλημμύρες στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και η ανάληψη της Ολυμπιάδας του 2004 έχουν προσθέσει πολιτικά κίνητρα στην επίλυση των προβλημάτων"...
Πολιτικό κίνητρο λοιπόν, και για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, μπορεί να αποτελεί μόνο η Ολυμπιάδα! Και βεβαίως εκείνοι που βρίσκονται πίσω από αυτήν και διεκδικούν το δικό τους μερίδιο (Λάτσης - Ολυμπιακό Χωριό, Βαρδινογιάννης - αεροδρόμιο Ελληνικού, Σέρατον - παραλία Ελληνικού και πολλοί άλλοι).
Για την κυβέρνηση φαίνεται πως οι εργαζόμενοι του τόπου, οι συνταξιούχοι, οι μαθητές, οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι αγρότες δεν αποτελούν... κανένα "πολιτικό κίνητρο" για την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων! Αντιμετωπίζονται σαν μια μεγάλη στρατιά "πειραματόζωων" στο μονοπάτι για την ΟΝΕ, με θυσίες τέτοιες που τους οδηγούν στην εξαθλίωση.
Για ποιο λόγο λοιπόν να έχει ιδιαίτερη σημασία αν θα πνιγούν ή όχι από κάποια πλημμύρα, αν δεν έχουν να πληρώσουν; Αφού, έτσι κι αλλιώς, οι κυβερνώντες, πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, είναι ταγμένοι να υπηρετούν και να προφυλάσσουν τα λιγοστά αφεντικά τους. Οι υπόλοιποι ας πνιγούν...
Με τη μορφή του κατεπείγοντος, η έκθεση προτείνει μια σειρά έργων. Σε πρώτη προτεραιότητα η έκθεση "βάζει" τις εξής περιοχές: Θριάσιο Πεδίο, Ανατολική Αττική, παραλία. Ακόμα και την Αθήνα! Ουσιαστικά δεν αφήνει καμία περιοχή απ' έξω, αφού τελικά αποδεικνύεται ότι πουθενά δεν υπάρχει αντιπλημμυρική θωράκιση!
Τα έργα που προτείνει γι' αυτές τις περιοχές τα χαρακτηρίζει επείγοντα και για πολλά από αυτά αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν "όσο το δυνατόν συντομότερα", για να αποφευχθούν οι καταστροφικές πλημμύρες.
Για άλλες περιπτώσεις, όπως η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς, αναφέρει ότι από όσα αντιπλημμυρικά έργα είχαν προγραμματιστεί να γίνουν και είναι απαραίτητα για τον περιορισμό του κινδύνου της πλημμύρας, έχουν γίνει πολύ λίγα...
Πολλά πάντως εξηγούνται από το γεγονός ότι η ίδια η έκθεση διαπιστώνει ότι "οι πληροφορίες, στοιχεία και αρχεία είτε δεν υπάρχουν, λόγω διαφορετικών φορέων που αναμείχθηκαν σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, είτε η διαχείρισή τους είναι πολύ δύσκολη".
Συγκεκριμένα, ως επείγοντα σχέδια για την αποφυγή πλημμυρών χαρακτηρίζονται τα εξής, στη λεκάνη απορροής Αθηνών:
Αντίστοιχα, με τη διαπίστωση ότι πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα χαρακτηρίζονται τα έργα στις εξής περιοχές:
Για τις συγκεκριμένες περιοχές, επισημαίνει η έκθεση, η λεπτομερής μελέτη και ο σχεδιασμός των προγραμμάτων που έχουν χαρακτηριστεί ως επείγοντα πρέπει να αρχίσει όσο το δυνατό συντομότερα.
Παράλληλα, προτείνονται και μια σειρά γενικών μέτρων, πολλά από τα οποία πρέπει - όπως επισημαίνει η έκθεση - να γίνουν άμεσα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλημμύρας. Συγκεκριμένα:
ΜΕΓΑ ΡΕΜΑ. ΠΕΝΤΕΛΗ. Παντού καμένα. Στη μέση το ρέμα. Η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει εδώ να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα για να προστατευτούν οι περιοχές Σπάτα, Παιανία, Γλυκά Νερά, Γέρακας, Παλλήνη, Πεντέλη, Ανθούσα, Πικέρμι, Αρτέμιδα, Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Μαραθώνας. Το μόνο όμως έργο που υπάρχει είναι το γυμνό βουνό...
Τα στοιχεία του Διαχειριστικού Σχεδίου της ΕΥΔΑΠ μας οδήγησαν εδώ! Στο μεγαλύτερο ρέμα της Ανατολικής Αττικής, το Μέγα Ρέμα. Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 15.11. Κι αν αναρωτιέστε βλέποντας τη φωτογραφία πού είναι το ρέμα, σας λέμε ότι το ρέμα είναι ακριβώς μπροστά σας. Αυτό το καταπράσινο επίπεδο κομμάτι γης που έχει σκεπάσει το πραγματικό ρέμα. Τα νερά όταν φτάσουν εκεί δεν έχουν διέξοδο...
ΠΕΝΤΕΛΗ. Ντράφι. 15.11.1998. Η εικόνα της, λίγους μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Λίγες μέρες πριν τις πρώτες βροχές που θα προκαλέσουν τις καταστροφικές πλημμύρες. Και αυτή η διαπίστωση, που θα μπορούσε να προκύψει απλώς και μόνο κοιτώντας αυτή τη φωτογραφία, συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.
Να θυμίσουμε, με φόντο αυτή τη φωτογραφία, την προ ημερών αναδάσωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη σε Πεντέλη και Υμηττό; 'Η μήπως τα αντιπλημμυρικά έργα που εξήγγειλε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρήστος Βερελής; Το σίγουρο είναι ότι οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί "φυτεύουν" σπίτια στην καμένη γη. Πάνω στα ρέματα. Η χάραξη της φωτογραφίας (ρέμα), το γυμνό βουνό με τις άσπρες κηλίδες, είναι έργο της κυβέρνησης, που θα αποδίδει το κακό, μετά τις πρώτες πλημμύρες, στα φυσικά φαινόμενα... ΝΤΡΟΠΗ!
Το ρέμα που θα έπρεπε να υπάρχει εδώ δε φαίνεται. Πρόκειται για το Μέγα Ρέμα και πάλι σε άλλο σημείο, το οποίο εδώ έχει καλυφθεί από αυτές τις εγκαταστάσεις. Πρόκειται για ιππικό όμιλο...
20/11. Πέντε μέρες μετά την πρώτη φωτογραφία έγινε η πλημμύρα. Η περιοχή μετατράπηκε σε λίμνη...
Ρεπορτάζ: Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ - Φωτογραφίες: Μανόλης ΠΑΚΙΑΣ
ΡΑΦΗΝΑ. Μέγα Ρέμα. Αριστερά στη φωτογραφία, υπάρχει ένα κεραμοποιείο. Δεξιά, ο Δήμος Ραφήνας έχει φτιάξει ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων!!! Δίπλα στο ρέμα που έχει περιοριστεί σημαντικά και από τις δύο πλευρές.