ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Απρίλη 2011
Σελ. /32
Μεγάλη Βδομάδα με σημαντικές ταινίες!

Το χαρακτηριστικό της βδομάδας είναι η ύπαρξη σημαντικών ταινιών, για λόγους διαφορετικούς η καθεμιά που αξίζουν τον κόπο να τις δει κανείς ... Κρατήστε όμως την εξής υποσημείωση: λόγω της Μ. Βδομάδας δύο μόνο ταινίες βγαίνουν σήμερα 21/4 στις αίθουσες. Ολες οι υπόλοιπες θα κάνουν πρεμιέρα στις 24/4, ανήμερα δηλαδή το Πάσχα. Από αύριο 21/4 προβάλλεται η «Μαύρη Αφροδίτη» που σχολιάζεται παρακάτω και η οικογενειακή ταινία «Γουίνι το αρκουδάκι», κινουμένων σχεδίων, μεταγλωττισμένη στα ελληνικά, με πρωταγωνιστή τον αρκούδο που μεγάλωσε γενιές επί γενεών, σε σκηνοθεσία Στίβεν Αντερσον και Ντον Χολ. Κωμωδία, η αμερικάνικη παραγωγή «Εργένηδες για μια εβδομάδα» των Μπόμπι και Πίτερ Φάρελι και αμερικάνικη η περιπέτεια «Τα τελευταία 8 λεπτά» του Ντάνκαν Τζόουνς. Βρετανική τέλος η κωμωδία «Το Ταξίδι» σε σκηνοθεσία του Μάικλ Γουίντερμπότομ . Καλό Πάσχα!


ΚΡΙΤΙΚΗ:
Τζία ΓΙΟΒΑΝΗ


ΛΕΧ ΜΑΓΕΒΣΚΙ
Ο μύλος και ο σταυρός

Αξιόλογη και ιδιαίτερη ταινία για την τέχνη της ζωγραφικής, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του κριτικού τέχνης και συγγραφέα Michael Francis Gibson. Αφηγητής, σε πρώτο πρόσωπο, ο σημαντικός Φλαμανδός ζωγράφος της Αναγέννησης Πίετερ Μπρύγκελ ο πρεσβύτερος, γεννημένος το 1525. Ο Μπρύγκελ αναγνωρισμένος ως «αυθεντία στα τοπία» καταφέρνει να συνθέσει με δεξιοτεχνία μια ιστορία, συνδυάζοντας πλήθος σκηνών μέσα στον ίδιο πίνακα. Με σημείο αναφοράς τον πίνακα «Ο Χριστός φέρων τον Σταυρό» ο σκηνοθέτης Λεχ Μαγέβσκι εμφυσά ζωή στον Μπρύγκελ και τον αφήνει να αναλύσει το προτσές της δημιουργίας του έργου και ταυτόχρονα, να ερμηνεύσει και να σχολιάσει, από την κοινωνική οπτική του καιρού, τη σύνθεση του γνωστού αυτού πίνακα που ολοκληρώθηκε το 1564. Το έργο που βρίσκεται στη Βιέννη και εκτίθεται στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης παίρνει ζωή μπροστά στα μάτια του θεατή με τη βοήθεια της πρωτοποριακής ψηφιακής τεχνολογίας CG καθώς και σκόρπια εφέ 3D.

Ο θεατής ζει μέσα στον πίνακα, σύμφωνα με τη σκηνοθετική γραμμή που αποφάσισε να ακολουθήσει ο Πολωνός σκηνοθέτης. Σε ένα εικαστικό έργο που σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις της εποχής, με βλέμμα έντονης κοινωνικής διαμαρτυρίας, ο ζωγράφος δημιουργός του, από φόβο πολιτικού του διωγμού, καλύπτει το κύριο μήνυμα του πίνακα, το σημείο όπου εστιάζεται το ειδικό του βάρος και γεμίζει την εικόνα με ατέλειωτους περισπασμούς. Εν προκειμένω, το κεντρικό επεισόδιο είναι το μαρτύριο του Χριστού που οδεύει προς τον Γολγοθά κουβαλώντας τον Σταυρό του. Τη συμβολική αυτή σκηνή κρύβει ο Μπρύγκελ σκόπιμα ανάμεσα σε άλλες απεικονίσεις, πολυάριθμες, που καταχωρούνται σε έναν τεράστιο καμβά, ο οποίος χωράει πάνω από 500 ανθρώπινες φιγούρες.

Η ταινία μοιάζει με «ανοιχτό παράθυρο στο χρόνο» από όπου μπορεί κανείς να «δει» μέσα από ακριβείς λεπτομέρειες που καταγράφουν την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων ... μπορεί να «καταλάβει» τον τρόπο που τα ιστορικά γεγονότα διαπλέκονται με τις απλές ζωές... και μπορεί να φανταστεί, να αναπλάσει και να στοχαστεί πάνω στο βαθύτερο νόημα αλληγοριών, εμβλημάτων και συμβόλων. Σημαντικό στοιχείο ο βράχος και ο Μύλος που στέκεται πάνω του και δεσπόζει σαν σύμβολο επιβίωσης πάνω απ' όλα αυτή!

Υπό την καθοδήγηση του ίδιου του Μπρύγκελ παρακολουθούμε τον πίνακα την ώρα της δημιουργίας του που συνδέεται με τραγικά γεγονότα της εποχής, καθώς οι Ισπανοί κατακτητές καταπνίγουν αιματηρά την άνοδο του προτεσταντισμού στις Κάτω Χώρες. Ο Μαγέβσκι, ζωγράφος ο ίδιος και ποιητής, με κοντινά, αναγεννησιακής οπτικής, πλάνα σμιλεύει με τη σειρά του έναν κινηματογραφικό πίνακα, υψηλότατης αισθητικής. Τρία χρόνια χρειάστηκαν για την ύφανση του ψηφιακού καμβά της ταινίας που συνίσταται σε συνεχείς επιστρώσεις προοπτικής, γεγονότων και ανθρώπων διανθισμένες από μυριάδες στοιχεία - ένα σημαντικότατο, οργανικό στοιχείο είναι οι ήχοι - που προάγουν την πλοκή και σπρώχνουν προς την κορύφωση της βασικής σκηνής με το αμέτρητο πλήθος που «παγώνει» μέσα στον πίνακα του Μπρύγκελ, αυτόν, που ο Μαγέβσκι αναπαράγει...

Σπάνιου κάλλους, ψυχαγωγεί, διαπαιδαγωγεί και διδάσκει. Βαθιά και ουσιαστικά. Μην την χάσετε!

Παίζουν: Ρούτγκερ Χάουερ, Σαρλότ Ράμπλινγκ, Μάικλ Γιορκ, κ.ά.

Παραγωγή: Πολωνία, Σουηδία (2010).


ΑΜΠΝΤΕΛΑΤΙΦ ΚΕΣΙΣ
Μαύρη Αφροδίτη

Η ταινία του Γαλλοτυνήσιου στην καταγωγή - Αμπντελατίφ Κεσίς, πραγματεύεται την αληθινή ιστορία της Sartjie Baartmanπου έμεινε στην ιστορία ως «Αφροδίτη των Οτεντότων». Η Μπάρτμαν είχε ένα φυσικό χαρακτηριστικό, κοινό εξάλλου σε όλες τις γυναίκες της νοτιοαφρικάνικης φυλής κυνηγών και κτηνοτρόφων Κόι. Την φυλή που οι Ολλανδοί αποικιοκράτες βάφτισαν περιφρονητικά «Οτεντότους», λέξη που οι ίδιοι χρησιμοποιούσαν για τους τραυλούς και που στις αρχές του 20ού αιώνα κατάληξε να συνεπάγεται για τον «ευρωπαϊκό πολιτισμό», την επιτομή του πρωτόγονου και του άξεστου. Η ιδιαιτερότητα της Μπάρτμαν είχε να κάνει με τη σωματική της κατασκευή: δυσανάλογα ογκώδεις γλουτοί που - για τους Κόι - ήταν σημάδι ομορφιάς αλλά και γεννητικά όργανα που απέληγαν σε δυο υπερμεγέθεις αποφύσεις .

Η ανυπεράσπιστη και ψυχικά ταλαιπωρημένη Μπάρτμαν υπήρξε θύμα του λευκού της αφεντικού Σεζάρ που το 1810 την έφερε στο Λονδίνο από το Κέιπ Τάουν, για να βρουν την τύχη τους. «Τα χρήματα είναι η ελευθερία» της, επαναλαμβάνει συνεχώς. «Θα γυρίσουμε στο Κέιπ Τάουν πλούσιοι». Στην πρακτική εκμετάλλευση μέσα από τη μυθολογία του «κοινού κέρδους». Ιδια τα συμφέροντα και για το λευκό εργοδότη και για τη μαύρη, με εργατική δύναμη που συνιστά εμπόρευμα το οποίο ταυτίζεται με το ζωντανό της σώμα. Της μαύρης, της ξένης, της κατάμονης Μπάρτμαν που δε μιλά παρά τη γλώσσα του αφέντη της. Η επιχειρηματική ιδέα του Σεζάρ στηρίζεται στην έκθεση σε δημόσια θέα της μεγαλόσωμης γυναίκας ως κάτι σεξουαλικά αξιοπερίεργο. Εκείνος την υποχρεώνει σε εξευτελιστικά επονείδιστο σόου μπροστά στο αδηφάγο βλέμμα του χυδαίου, λούμπεν, κοινού της αγγλικής πρωτεύουσας των αρχών του 19ουαιώνα. Φροντίζει δε να την κρατά μόνιμα μισοπνιγμένη στο αλκοόλ και τον καπνό, να την έχει του χεριού του, πειθήνια και υπάκουη. «Μην μπερδεύεις το θέαμα με την πραγματικότητα», τής ξεκαθαρίζει όταν εκείνη παραπονιέται και εναντιώνεται στους ακραίους εξευτελισμούς.


Η φήμη της προκαλεί συνωστισμό στο ταμείο, αλλά και σκάνδαλο που οδηγεί στα δικαστήρια. Μέλη του Αφρικανικού Ινστιτούτου μηνύουν τον Σεζάρ για δουλέμπορο, στη βάση πράξης του 1807, με την οποία το κοινοβούλιο καταργούσε, στην επικράτεια της βρετανικής αυτοκρατορίας, την εμπορία σκλάβων. Βέβαια, εξυπακούεται ότι ουδόλως καταργούσε την ίδια την σκλαβιά! Στο δικαστήριο η πιεσμένη Μπάρτμαν δηλώνει ότι εκτελεί το ταπεινωτικό σόου με τη θέλησή της. Συναίνεση, που ο θεατής ήδη είδε από πού πηγάζει... Οταν το εμπόρευμα Μπάρτμαν χάνει την αξία του στην αγγλική αγορά, μεταπωλείται σε κάποιον θηριοδαμαστή. Εκείνος το αναβαθμίζει λουστράροντάς το. Βαφτίζει την Αφρικανή χριστιανή και την ενδύει βαρύτιμη αμφίεση με στοιχεία κανιβαλικά. Ο νέος ιδιοκτήτης ρίχνει το εξωτικό προϊόν στην οργιαστική παριζιάνικη αγορά, στα σαλόνια της καλής κοινωνίας, όπου οι θαμώνες επαναπαύονται στους απόηχους της αστικής τους επανάστασης, στις ισχνές και κολοβές ανθρωπιστικές τους ευαισθησίες ... «Είδατε ότι κι αυτή το δέχεται; Κανείς δεν γίνεται "αντικείμενο" όταν δεν το δέχεται», καθησυχάζει το αφεντικό τους πελάτες του σόου που, προς στιγμή, δυσανασχετούν με την ωμότητα και τον κυνισμό του. Μιλά σαν όλα τα αφεντικά. Και ο άμβωνας, το θρανίο, η εφημερίδα και το γκλομπ συνεργάζονται αρμονικά μαζί τους για να κρατούν τον άνθρωπο υποταγμένο.

Ο κοσμικός δημοσιογράφος χειραγωγεί τη συνέντευξη, διαμορφώνει την κοινή γνώμη. Με τη σειρά τους, οι επιστήμονες - με την ορθολογιστική τους μέθοδο - περιγράφουν, καταμετρούν, κατατάσσουν και εντάσσουν ολόκληρους λαούς σε «αφηγήσεις». Οι αφηγήσεις των αποικιοκρατών εμπεριέχουν το σπόρο της εξουσίας, της υποταγής, της εκμετάλλευσης και της δουλείας. Οι αφηγήσεις αυτές δεν αποτελούν απλά πολιτισμικά κείμενα, αλλά εγκαθιδρύουν και νομιμοποιούν μια συγκεκριμένη τάξη πραγμάτων. Χρησιμεύουν ως εργαλεία βαρβαρότητας. Η τοποθέτηση μιας ιστορίας στον ιστορικό της χωρόχρονο, σημαίνει αυτόματα ένταξή της σε μια αφήγηση.

Ο ανατόμος Κουβιέ «αγοράζει» την Μπάρτμαν με όρους αντικειμένου, για ιδιοτελή πρωτιά, εντός του περιφραγμένου χώρου της θεσμοποιημένης αλήθειας. Δεν καταφέρνει όμως να μελετήσει το σώμα της παρά μόνο άψυχο, μετά το θάνατό της το 1816, αφού η «Μαύρη Αφροδίτη» πέρασε και από οίκο ανοχής και πέθανε στο δρόμο αλκοολική και άρρωστη. Ο φημισμένος ανατόμος θα κατασκευάσει γύψινο ομοίωμα της Μπάρτμαν που εκτίθεται στο Μουσείο του Ανθρώπου στο Παρίσι, μαζί με τα γεννητικά της όργανα και τον εγκέφαλό της σε γυάλινα δοχεία με φορμόλη. Ο Κουβιέ κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος της γυναίκας μοιάζει πολύ με εκείνον του ουραγκοτάγκου, ενώ η ίδια συνιστά «σκαλοπάτι», μεταξύ ανθρώπου και ζώου.

Αποικιοκράτες έφεραν την Μπάρτμαν στην Ευρώπη αναφέρουν οι τίτλοι του τέλους μετά από μια άκρως παρατεταμένη διαδρομή 160 λεπτών, δομημένη σε σπιράλ, με επαναληπτική εμμονή, σε κύκλους και σε κοντινά πλάνα που ψυχογραφούν τον ανθρώπινο πόνο, ακριβώς για να εξαντλήσει τα μάτια, το συναίσθημα και τα νεύρα του θεατή σε βηματισμό ευθέως ανάλογο του κρεσέντο του εξευτελισμού της Μπάρτμαν. Ο Κεσίς αντιμετωπίζει την ιστορία της «Αφροδίτης των Οτεντότων» με σεβασμό και συμπάθεια, την βλέπει σαν έμβλημα ενός - παλιού αλλά και σύγχρονου - αξιοκαταφρόνητου ρατσισμού. Καταγράφει με χρώματα ρεαλιστικά και πλήθος λεπτομερειών την ταπείνωσή της, υιοθετώντας ένα στιλ που δομείται και διαμορφώνεται πάνω στη βάση της οδύσσειάς της. Ο σκηνοθέτης στιγματίζει ανελέητα τις ευρω-κεντρικές αντιλήψεις της εποχής και την «οικουμενικότητα», υπέρμαχοι της οποίας εμφανίζονται τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος ιδιοκτήτης της Μπάρτμαν. Ενός συστήματος που, ενώ στη θεωρία διακηρύσσει την ισότητα και την ελευθερία, η πρακτική του προϋποθέτει το αντίθετο. Με λίγες κινήσεις της μηχανής ο Κεσίς δεν χαρίζεται σε κανέναν, ξεσκεπάζει τις ευθύνες και την έλλειψη ευαισθησίας που αγγίζει όλο το φάσμα και όλα τα επίπεδα των θεσμών της ευρωπαϊκής κοινωνίας της εποχής, δίνοντας έμφαση στο σεξιστικό στοιχείο της ιστορίας αλλά και στην ωμή φύση της ανθρώπινης ψυχής. Προσεγγίζει το θέμα του ιδεολογικά και παρουσιάζει ενδιαφέρον η ανάπτυξη της διαλεκτικής σχέσης θεάματος/ πραγματικότητας, σκλάβου/ αφέντη - επί σκηνής κι εκτός σκηνής καθώς και Ιστορίας και προσωπικότητας.

Παίζουν: Γιαχίμα Τορές, Φρανσουά Μαρτουρέ, Ολιβιέ Γκουρμέ, Αντρέ Ζακόμπς, κ.α.

Παραγωγή: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο (2010).


ΒΙΜ ΒΕΝΤΕΡΣ
Πίνα Μπάους

Επιβεβαίωση του Βέντερς ως μεγάλου κινηματογραφιστή αποτελεί η πρωτίστως πανέμορφα ακριβής ταινία του, φιλόδοξη προσωπογραφία και ταυτόχρονα φόρος τιμής στην εκλιπούσα φίλη που θαύμαζε απεριόριστα, την χορογράφο Πίνα Μπάους που σημάδεψε ανεξίτηλα την τέχνη του σύγχρονου χορού. Δικαίωση του Βέντερς ως άξιου καλλιτέχνη, αποτελεί η σημαντική καινοτομία που προτάσσει η ταινία και συνίσταται στον τρόπο χρήσης (σε ποια σημεία, για ποιο λόγο και σε ποιες δόσεις) μιας, έως σήμερα, «εκχυδαϊσμένης και εκχυδαϊστικής» τεχνικής, της 3D, σε συνδυασμό με τις, κλασικής αντίληψης, λήψεις και καδραρίσματα. Ο Βέντερς ανάγει το τρισδιάστατο, σε δομικό και οργανικό στοιχείο της αφήγησης, στοιχείο που τον εξωθεί να «ξανα -ανακαλύψει» το βάθος πεδίου και να ανοίξει τα σύνορα που χωρίζουν την έκφραση του σώματος από τις προσλαμβάνουσες του θεατή, αφού πρώτα τον θέσει στο κέντρο του σκηνικού γίγνεσθαι.

Ο χορός και ο κινηματογράφος είναι συγγενείς τέχνες του χωροχρόνου, παρά το προφανές ότι αμφότερες έχουν μεγαλύτερη σχέση με τον χρόνο παρά με τον χώρο, τον οποίον όμως δεν μπορούν να αποποιηθούν! Σημαντικοί, ο καθένας στο πεδίο της τέχνης του, οι συν-δημιουργοί της ταινίας επίσης! Συνδημιουργοί η Πίνα Μπάους και ο Βιμ Βέντερς, γιατί από παλιά επιθυμούσαν και σχεδίαζαν να κάνουν μαζί, μια ταινία για τον χορό. Πράγματι, τα γυρίσματα της ταινίας τους ξεκίνησαν ενόσω η Πίνα βρισκόταν ακόμη στην ζωή, γιατί ξαφνικά, το 2009, εκείνη πεθαίνει από καρκίνο, μόλις πέντε μέρες από την διάγνωσή του, σε ηλικία 69 ετών. Ο Βέντερς, μετά τον θάνατό της μετατρέπει την ταινία «τους» για την τέχνη της Τερψιχόρης, σε ταινία για την ίδια την «Πίνα». Ο άξονας περί του οποίου στρέφεται η αφήγηση, είναι η ταυτοσημία της προσωπικότητας και του έργου της χορογράφου, κάτι που παρουσιάζεται μέσα από τέσσερις σπουδαίες - κατά τους ειδικούς - χορογραφίες της, με κινηματογραφημένο ντουκουμενταρίστικο υλικό με την ίδια καθώς και με μαρτυρίες/ αναμνήσεις των μελών της Ομάδας του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ που φέρει το όνομά της.

Η επικών διαστάσεων ταινία αποκαλύπτει κατηγορηματικά το αναπόσπαστο της σχέσης μορφής/περιεχομένου. Εκεί που άλλοι γυρίζοντας μια μουσική ταινία καταγράφουν στολίδια και πλουμίδια και την κάλπικη δεξιότητα των πρωταγωνιστών, ο Βέντερς δημιουργεί με μια ώριμη σκηνοθεσία με αφετηρία την χορογραφία της Μπάους. Με μουσικότητα και ποιητικότητα, με κατάτμηση του χώρου, με χρήση διαφανών υφασμάτων εν κινήσει που μεγεθύνουν την αίσθηση του ανάγλυφου, με έμφαση στην αλήθεια της τεχνικής του χορού και του κινηματογράφου, με εκπληκτική φωτογραφία και χρώματα, με περάσματα και παιχνίδια με τα στοιχεία του βράχου και του νερού, με τα σώματα που γίνονται ένα με αυτά, ο Βέντερς βγάζει τους χορευτές στο δρόμο, στην καρδιά, της σύγχρονης πόλης, σε εναέριο τρένο, σε νταμάρια και δίπλα στο νερό ... Εικόνες υψηλής ομορφιάς και χάρης, ουσιαστικές και λιπόσαρκες, βαλμένες σε σειρά με αλάνθαστο μοντάζ!

Το φάντασμα της Μπάους που απλώνεται πάνω από την ταινία εκπέμποντας συνεχείς συγκινησιακούς κραδασμούς, ενώ το εισαγωγικό κομμάτι και εκείνο του επιλόγου (το πρώτο και το τελευταίο τέταρτο) εκτινάσσονται ψηλά σε πόστο ιδιαίτερο. Και δεν παραλείπει ο Βέντερς να μας θυμίσει, μέσα από την χαρούμενα μελαγχολική παρέλαση του θιάσου, που παραπέμπει στο κλείσιμο του «8 ½» του Φελίνι - ότι η Πίνα υποδύθηκε ένα ρόλο στο «E la nave va» του μεγάλου Ιταλού. Και η Πίνα σε ασπρόμαυρο αρχειακό φιλμ, μας χαιρετά και φεύγει κι αυτή από την οθόνη...

Παίζουν: το Ανσάμπλ του Χοροθεάτρου «Πίνα Μπάους» της πόλης Βούπερταλ.

Παραγωγή: Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία (2011).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ