ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 21 Γενάρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Καταγράφονται τα ... στρατόπεδα

Από τις περσινές μεγάλες διαδηλώσεις εργατών - φοιτητών, ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία

Associated Press

Από τις περσινές μεγάλες διαδηλώσεις εργατών - φοιτητών, ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στην εργατική νομοθεσία
Με την επίσημη ανάληψη του χρίσματος του προεδρικού υποψηφίου της «Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα» - UMP - από τον Νικολά Σαρκοζί, την περασμένη Κυριακή, ολοκληρώθηκε η λίστα των επίδοξων διεκδικητών της γαλλικής Προεδρίας στις εκλογές της 22ης Απρίλη.

Την υποψηφιότητά της έχει επισημοποιήσει και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Επίσης ο Φρανσουά Μπαϊρού από τους Φιλελεύθερους, η Εθνική Γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας Μαρί Ζορζ Μπουφέ, ο Ολιβιέ Μπεζανσενό από την τροτσκιστική «Επαναστατική Κομμουνιστική Λίγκα», η Ντομινίκ Βουανέ από τους Πράσινους, ο Ζαν Μαρί Λεπέν από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και ο αγροτοσυνδικαλιστής Ζοζέ Μποβέ.

Ο 51χρονος Σαρκοζί και η 53χρονη Ρουαγιάλ φέρονται, με βάση τουλάχιστον τις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις, να είναι οι δύο κύριοι διεκδικητές της Προεδρίας. Γεγονός, βέβαια, είναι ότι, μεταξύ τους, η διαφορά είναι μικρή και αυξομειώνεται διαρκώς.

«Ηξεις - αφήξεις» οι Σοσιαλιστές

Στο στρατόπεδο των «Σοσιαλιστών», οι γκρίνιες δεν άργησαν να έρθουν. Ετσι, η Ρουαγιάλ που την κατηγορούσαν για ανυπαρξία προγράμματος για μείζονα ζητήματα τάχθηκε υπέρ της διενέργειας ενός νέου δημοψηφίσματος για το «ευρωσύνταγμα», εφόσον το κείμενο έχει εμπλουτιστεί «με διαβεβαιώσεις για τους εργαζόμενους και για τις κοινωνικές παροχές», τοποθετώντας, μάλιστα, τη διεξαγωγή του το 2009.

Πήρε αποστάσεις από την εφαρμογή του 35ωρου, που είχε υιοθετήσει η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Ζοσπέν, υποστηρίζοντας ότι «θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων» και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και κατάργησής του, μερικής ή ολικής (όπως ζητά και η Ενωση Βιομηχάνων). Επίσης, διαφώνησε με την πρόταση του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φρανσουά Ολάντ (πατέρα των 4 παιδιών της), για αύξηση της φορολογίας σε όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα άνω των 4.000 ευρώ, τονίζοντας ότι η «φορολογία είναι ένα μόνο εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να τονωθεί η εργασία και η παραγωγικότητα (πάλι!)».

Η γκρίνια στους κόλπους των Σοσιαλιστών έχει αρχίσει να εντείνεται, ιδιαίτερα γιατί εκτιμάται ότι, σε συνδυασμό με γνωστές παλαιότερες δηλώσεις της περί «εγκλεισμού σε στρατιωτικές σχολές ή ιδρύματα των παραβατικών παιδιών για να μάθουν πειθαρχία», η Ρουαγιάλ «σέρνει» το κόμμα προς τα «δεξιά». Οι επικριτές της υπογραμμίζουν ότι μπορεί με τον τρόπο αυτό να προσπαθεί να αντλήσει από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων της κυβέρνησης, παράλληλα, όμως, παγιώνει το κόμμα σε απόψεις, που το απομακρύνουν από την παραδοσιακή του θέση στο πολιτικό φάσμα.

Ο «αλλαγμένος» Σαρκοζί

Την εντελώς αντίθετη πορεία φαίνεται ότι ακολουθεί ο Νικολά Σαρκοζί. Μετά το προφίλ του «αυταρχικού και σκληρού», που αποκαλεί τα παιδιά των γκέτο «αποβράσματα» και προστρέχει σε ολοένα μεγαλύτερη καταστολή, ο Σαρκοζί δηλώνει, προς άγραν ψήφων, ότι «έχει αλλάξει». Μιλά για «δημοκρατία χωρίς διαφθορά», «για κοινωνική δικαιοσύνη και ευκαιρίες για όλους» και άλλα φληναφήματα. Απαντά στο 90σέλιδο κείμενο των Σοσιαλιστών που τον κατηγορούν ότι «έχει ως είδωλο τον Τζορτζ Μπους», λέγοντας ότι «θέλει να επαναφέρει την ηθική στην πολιτική και να εξανθρωπίσει τον καπιταλισμό».

Ο πάντα επικίνδυνος Λε Πεν

Στο τελικό αποτέλεσμα, πάντως, σημαντικό ρόλο εκτιμάται ότι θα παίξει, για άλλη μια φορά, ο ακροδεξιός και έμπειρος λαϊκιστής, σε αντίθεση με τους «νέους» στο λαϊκισμό Ρουαγιάλ και Σαρκοζί, Λε Πεν. Μέχρι πρότινος, πολλοί έλεγαν ότι ο Σαρκοζί με την τακτική του, τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά προσέλκυε ψηφοφόρους του Εθνικού Μετώπου, κάτι που, τώρα λίγο πριν τις εκλογές, στην προσπάθειά του να κερδίσει επιπλέον ψήφους και από το λεγόμενο κέντρο, πιθανώς δε θα μπορέσει να πράξει. Κανείς στη Γαλλία δεν μπορεί να ξεχάσει το σοκ των τελευταίων προεδρικών, του 2002, οπότε στο δεύτερο γύρο αναμετρήθηκαν οι Σιράκ - Λε Πεν, και πλήθος ψηφοφόρων του ευρύτερου χώρου της «αριστεράς» έσπευσαν να στηρίξουν το «κακό απέναντι στο χείριστο» για «να σώσουν τη δημοκρατία».

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν παρά το αναμενόμενο ποσοστό του, λίγο πάνω από 10%.

«Θολή» εικόνα

Από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, η κατάσταση είναι μάλλον θολή. Παρά τις εντατικές συζητήσεις μηνών, οι προσπάθειες για ύπαρξη κοινού υποψηφίου από όλα τα κόμματα της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής λεγόμενης ευρύτερης αριστεράς στο όνομα της «διατύπωσης μιας γενικής εναλλακτικής πρότασης» δεν έφερε αποτελέσματα.

Κατά ορισμένους, ένας από τους παράγοντες που επέδρασαν σε αυτό ήταν η δυσαρέσκεια μερίδας των μελών του ΚΚ Γαλλίας που μετά από χρόνια «συνεργασιών», επέμειναν στην κάθοδο ξεχωριστού υποψηφίου, με όσο το δυνατόν σαφέστερες θέσεις. Διαφωνίες φαίνεται να παρουσιάστηκαν μεταξύ των διαφόρων κομμάτων και ως προς το ενδεχόμενο ή όχι συνεργασίας ενός «κοινού υποψηφίου» με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ως προς την παροχή ανοιχτής υποστήριξης ή όχι, στο δεύτερο γύρο, προς την Ρουαγιάλ.

Προς το παρόν, η Μαρί Ζορζ Μπουφέ έχει θέσει ορισμένους βασικούς άξονες στην προεκλογική της προπαγάνδα: Την πλήρη κατάργηση των νομοσχεδίων τύπου «Συμβόλαιο Πρώτης ή Νεανικής Εργασίας» (αφορμή των μεγάλων νεολαιίστικων κινητοποιήσεων πέρυσι την άνοιξη), αύξηση του βασικού μισθού στα 1.500 ευρώ, ρύθμιση των ενοικίων ανάλογα με τους μισθούς και αύξηση της κρατικής στεγαστικής βοήθειας, κατοχύρωση πλήρους κοινωνικής ασφάλισης για όλους τους πολίτες, αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 7%. Η Μπουφέ δε χάνει ευκαιρία να δηλώνει «ανοιχτή» σε συνεργασίες της τελευταίας στιγμής και αποφεύγει να επαναλάβει τη διαβεβαίωσή της, το καλοκαίρι, ότι θα στηρίξει την Ρουαγιάλ στο δεύτερο γύρο.

Αναμένοντας την περαιτέρω ανάλυση των θέσεων των υποψηφίων, που εκτιμάται ότι όσο και αν το επιδιώκουν ορισμένοι δε θα αποφευχθεί, καθώς η προεκλογική εκστρατεία βαδίζει σταδιακά στην κορύφωση, κάτι που μπορεί κανείς να παρατηρήσει με μια πρώτη ματιά είναι η «κλίση» προς συντηρητικότερες, αντιδραστικότερες και αντιλαϊκότερες θέσεις που έχει πάρει ολόκληρη η γαλλική πολιτική σκηνή. Μια κλίση, που μοιάζει να αγνοεί τα γεγονότα και τις κοινωνικές και εργατικές εκρήξεις που σημάδεψαν τα τελευταία χρόνια (απεργιακές κινητοποιήσεις, γκέτο, φοιτητικές διαδηλώσεις, τους πραγματικούς λόγους του «όχι» στο «ευρωσύνταγμα»).


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ


Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Αντίο, Χριστόφορε

Οι τελευταίες κουβέντες του μαζί μου ήταν για το άρθρο 16. Μόλις είχαν τελειώσει οι ειδήσεις των δώδεκα και χτύπησε το τηλέφωνο. «Μόνοι σας, πάλι!». «Κακό είναι αυτό;». «Κακό δεν είναι, αλλά τι βγαίνει;». «Ενημερώνεται ο κόσμος». «Και που ενημερώνεται, πάλι τι βγαίνει; ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ψηφίζουνε. Κάτι άλλο πρέπει να γίνει. Κάτι πιο αποτελεσματικό!».

Αυτό γίνονταν χρόνια τώρα. Κάθε βράδυ, δυο φορές το βράδυ, άλλοτε τρεις και τέσσερις, ανάλογα με τα γεγονότα που απασχολούσαν τις ειδήσεις ή τις συζητήσεις που συνήθως ακολουθούν, «ντρινγκ» το τηλέφωνο. Και αν δε με έπαιρνε εκείνος, που συνήθως εκείνος με έπαιρνε γιατί, παρότι έφτασε στα 77 χρόνια του, ήταν σαν παιδί γεμάτος ερωτήματα, τον έπαιρνα εγώ. Πότε για τις εργατικές κινητοποιήσεις, πότε για τον Φιντέλ Κάστρο, πότε για τον πόλεμο στο Ιράκ. Και στήναμε κουβέντα.

Τις περισσότερες φορές διαφωνούσαμε. Οχι στις διαπιστώσεις, στη λύση. Δεν ήθελε να ακούσει (δεν είχε την υπομονή να περιμένει) για «τις αντικειμενικές και υποκειμενικές συνθήκες, που πρέπει να συμφωνήσουν», όπως τον πείραζα! Ηθελε πάση θυσία να «βιάσει» τα πράγματα. Τρόμαζε με τις επιθέσεις της αστικής τάξης πάνω σε όλες τις εργατικές κατακτήσεις. Μικροσυνταξιούχος και ο ίδιος έβλεπε, παρότι ο ίδιος δεν κινδύνευε, πια, άμεσα, ότι οι εργαζόμενοι οδηγούνται, με μαθηματική ακρίβεια, στην εξαθλίωση. Και η εξαθλίωση, ήξερε, δεν είναι καλός σύμβουλος για την επανάσταση.

«

Εσείς φταίτε», μου έλεγε και ήταν πράγματι θυμωμένος μαζί μας! «Γιατί εμείς; Εμείς κυβερνάμε;» «Γι' αυτό φταίτε, που δεν κυβερνάτε!» «Μα, ο κόσμος!». «Ο κόσμος! Αυτή είναι η δουλειά σας. Να πείσετε τον κόσμο!» Καινούριες διαφωνίες. Ακόμα και όταν αναγνώριζα, άλλοτε για να του κάνω το χατίρι και άλλοτε γιατί το πίστευα, και τις δικές μας ευθύνες. «Εσείς φταίτε», έλεγε και στέγνωνε το στόμα του. Γιατί, και δεν ήταν ο μόνος, πάνω στο ΚΚΕ ακούμπαγε όλες τις επιθυμίες του. Και είχε φτιάξει μέσα του ένα κόμμα που, μέσα στις «υποκειμενικές και αντικειμενικές συνθήκες που ζούμε», δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει. Μας έβλεπε σαν μια μεταφυσική πολιτική δύναμη. Κάτι σαν τον Αϊ - Γιώργη, με το κοντάρι. Ετσι μας ήθελε! Τιμωρούς! Ξαφνικά, σαν από θαύμα, να ανοίξουμε τα φτερά μας και με τις φτερούγες μας να σκορπίσουμε τους εχθρούς και τα σκοτάδια και να πάρουμε τον κόσμο στην αγκαλιά μας και να τον οδηγήσουμε, σήμερα κιόλας, στο κομμουνιστικό ταξίδι που του υποσχόμαστε.

Δεν τον αδικώ! Ο Χριστόφορος, για αντικειμενικούς λόγους, έμαθε αργά τι του κλέψανε. Και το έμαθε σιγά σιγά, με αργούς ρυθμούς! Και επειδή έβλεπε πως η κλοπή συνεχίζεται, γινότανε άγριος και έχανε την κρίση του. Θύμωνε αναδρομικά. Από παιδί, τι από παιδί, από νήπιο ακόμα, στη δουλιά! Μισακά καπνά στα χωράφια και παράλληλα στο ραφείο. Η επιβίωση έκλεψε το μεγαλύτερο χρόνο από τη ζωή του. Μετά ήρθαν τα παιδιά, μεγάλωσαν οι υποχρεώσεις. Βουτηγμένος, λοιπόν, στο μεροκάματο, και για να μην εκτεθεί σε κανέναν, δουλιά, δουλιά, δουλιά. Και όπως ήταν φυσικό, έφυγε μέσα από τα χέρια του το μεγαλύτερο, και το ομορφότερο κομμάτι της ζωής του. Μέσα του, ωστόσο, και από δική του θέληση και από τις «αντικειμενικές συνθήκες» (ένα «πέρασμα» μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ, περισσότερος ελεύθερος χρόνος, παιδιά πολιτικοποιημένα και σπουδασμένα), οι πληροφορίες που συγκέντρωσε για τις ομορφιές της ζωής (γνώση) έπιασαν ρίζες. Εμαθε και πείστηκε πως ο κόσμος είναι άδικος και πρέπει να αλλάξει!

Ομως, με κάθε τρόπο αρνιόταν να «μάθει» και το «δεύτερο σκέλος» αυτής της «υπόθεσης». Αρνιόταν να μάθει, ίσως να μην ήθελε κιόλας, πως αυτή η αλλαγή θέλει γαϊδουρινή υπομονή! Θέλει να χτίζεις, και οι «συνθήκες» να σου γκρεμίζουν αυτό που έχτισες. Και εσύ πάλι από την αρχή. Και πάλι, και πάλι! Δεν είχε υπομονή ή δεν ήθελε να βάλει σε δοκιμασία την υπομονή του!..

Ωστόσο, αν κρίνω και από το θυμό του το τελευταίο βράδυ που μιλήσαμε, το τελευταίο του βράδυ, από την επιμονή του πως «εμείς φταίμε για όλα», «πως εμείς πρέπει να βρούμε τη λύση», γιατί «δική μας είναι η ευθύνη», είμαι σίγουρος πως στο βάθος του νου του ήξερε - και πολύ καλά μάλιστα - πως δε «φταίμε εμείς» ή τουλάχιστον μόνον εμείς, για την «καθυστέρηση». Η φωνή του, εκείνο το βράδυ, τουλάχιστον εκείνο το βράδυ, έδειχνε να γνώριζε για τους «νόμους» αυτής της διαδικασίας. Αν επέμεινε, χρόνια τώρα, και πιο έντονα το τελευταίο του βράδυ, «πως εμείς φταίμε», είναι γιατί ήθελε να μας κρατάει σε εγρήγορση! Ηθελε φεύγοντας να μας επισημάνει, και πρώτα σε εμένα τον αδερφό του, πως σε εμάς στηρίζει τις επιθυμίες του.


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ