Καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της περιοχής
Eurokinissi |
Πλήρως εκτεθειμένοι είναι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της επαρχίας λόγω της υποβάθμισης των υπηρεσιών Υγείας (φωτ. από πρόσφατη κινητοποίηση στο νοσοκομείο Ναυπλίου) |
Οπως αναφέρει η «Λαϊκή Συσπείρωση»:
Στο Κέντρο Υγείας Λεωνιδίου, που καλύπτει μόνιμο πληθυσμό 10.000 και το καλοκαίρι πολύ περισσότερους, και στα Περιφερειακά Ιατρεία Τυρού, Πελετών, Παλιοχωρίου, Κοσμά, η έλλειψη προσωπικού έχει αγγίξει «κόκκινο»:
Το Αγροτικό Ιατρείο του Κοσμά είναι ακάλυπτο:
Συνολικά οι κενές οργανικές θέσεις όλων των κλάδων είναι τουλάχιστον 15 για να καλυφθεί στοιχειωδώς όλο το 24ωρο ο πληθυσμός για τακτικά και έκτακτα περιστατικά. Επισκέπτες ιατροί (γυναικολόγος, καρδιολόγος κ.λπ.) στο Κέντρο Υγείας, που θα έπρεπε τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα να καλύπτουν προγραμματισμένα ραντεβού, δεν προβλέπονται. Γίνεται μόνο επίσκεψη Ψυχιάτρου κάθε 15ήμερο. Οι αγροτικοί γιατροί και όλο το προσωπικό, όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν κάνουν, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ακόμα πως «ο εξοπλισμός και το προσωπικό πρέπει να είναι τέτοια που να καλύπτουν ακόμα και βραχεία νοσηλεία για απλές περιπτώσεις, που μπορούν να κρατηθούν στο Κέντρο Υγείας και να μην τρέχουν στην Τρίπολη ή στο Αργος με το παραμικρό. Νέα μηχανήματα, όπως υπερήχων ή για αέρια αίματος, δεν υπάρχουν. Απαιτείται και εκσυγχρονισμός του υπάρχοντος εξοπλισμού.
Με όλες αυτές τις ανεπάρκειες, τα λαϊκά στρώματα στην περιοχή μας πληρώνουν όλο και περισσότερα και οι λιγοστοί υγειονομικοί εντατικοποιούν τη δουλειά τους. Μέχρι πότε όμως μπορεί ο κόσμος να υποφέρει; Μέχρι πότε η ανασφάλιστη νεολαία μας θα πληρώνει γιατρούς και φάρμακα; Κι αν χρειαστεί νοσοκομείο, οι γονείς ξεπουλάνε περιουσιακά στοιχεία!».
Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπογραμμίζει: «Δεν είναι σπατάλη να βρίσκουμε έγκαιρα και δωρεάν το γιατρό και τα φάρμακα που χρειαζόμαστε. Δεν είναι "ορθολογική ανάπτυξη" το χαράτσι των 5 ευρώ, η μεγάλη περικοπή σε φάρμακα και εξετάσεις, ούτε αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, δηλαδή να καθιερώσει "ετήσιο πλαφόν για δαπάνες Υγείας" στον καθένα.
Οσοι υποστηρίζουν την "πάση θυσία παραμονή στην ΕΕ" είναι συνένοχοι, αφού θυσιάζουν την υγεία μας στις επιλογές της Τρόικας. Είναι συνυπεύθυνοι και όσοι αθωώνουν την ΕΕ, αλλά και όσοι κοιμίζουν το λαό, λέγοντάς του ότι "όλα θα φτιάξουν" ή ότι "δεν αξίζει να αγωνίζεσαι, κοίταξε το ατομικό βόλεμα".
Ολη αυτή η κατάσταση της υποχρηματοδότησης, του κουρέματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, της ανεργίας του 1,5 εκατ. ανέργων, οδήγησε στην ευρωπαϊκής έμπνευσης μείωση των δημοσίων δαπανών Υγείας από το 2009 μέχρι σήμερα, από 14 δισ. ευρώ στα 9 δισ. ευρώ. Και προαναγγέλθηκαν και νέες μειώσεις από το υπουργείο Υγείας».
Ανακοινώθηκε τη βδομάδα που μας πέρασε. Από την 1η του μήνα αυξάνεται αναδρομικά ο φόρος που πληρώνουν οι καταναλωτές ρεύματος, προκειμένου να ενισχυθούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Είναι η δεύτερη αύξηση του συγκεκριμένου χαρατσιού που επιβάλλεται μέσα στο χρόνο με απόφαση της κυβέρνησης. Αυτοί οι ίδιοι που αποφασίζουν τις συνεχείς περικοπές για τα εισοδήματα των εργαζομένων, αυτοί αποφάνθηκαν ότι οι χρήστες ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να πληρώνουν χαράτσι για τη στήριξη των εταιρειών των ΑΠΕ, αυτοί έκριναν πέρσι ότι ο φόρος 1,95 ευρώ για κάθε μεγαβατώρα ήταν αρκετά, αυτοί τώρα μας κοπανάνε στο κεφάλι 9,5 ευρώ υπέρ ΑΠΕ για την κάθε μεγαβατώρα. Με δυο λόγια, και με αποκλειστικό στόχο να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που φέρονται ότι κάνουν επενδύσεις στο χώρο των ΑΠΕ, με στόχο να εξασφαλιστεί, δηλαδή, η δική τους κερδοφορία, εμείς πληρώνουμε φόρους, οι οποίοι μάλιστα μέσα στη χρονιά αυξήθηκαν 387,2%!!!
Μπορεί αυτά να ακούγονται κάπως περίεργα, όμως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έτσι γίνεται. Καλύτερα: Μόνο έτσι γίνεται. Εξηγούμαστε: Ο οποιοσδήποτε καπιταλιστής σκοπεύει να κάνει κάποιου είδους επένδυση στην αρχή σπεύδει να εξασφαλίσει κρατική χρηματοδότηση. Τζάμπα χρήμα που προσφέρει το αστικό κράτος στο όνομα των επενδύσεων που πρόκειται να γίνουν και οι οποίες - όπως λέγεται συνήθως - θα συνεισφέρουν στην υπόθεση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Παραμύθια. Μόνο εφόσον εξασφαλιστεί το κέρδος, μόνο τότε πραγματοποιούνται οι επενδύσεις, ενώ η όποια οικονομική δραστηριότητα υπάρχει πίσω από αυτή, θα συνεχίσει να υπάρχει μόνο στο βαθμό που θα συνεχιστεί η κερδοφορία της. Σε διαφορετική περίπτωση ο καπιταλιστής τα βροντάει και πάει αλλού να βγάλει κέρδη.
Η ιστορία με τις Εναλλακτικές Πηγές Ενέργειας είναι από τις πιο χαρακτηριστικές για τον τρόπο που η ΕΕ και τα κράτη προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις κερδοφορίας. Γιατί, εδώ που τα λέμε, η αγορά Ενέργειας στην ουσία έχει απελευθερωθεί, μόνο που οι συνθήκες δεν ευνοούν ακόμα την αποκόμιση υψηλών κερδών. Γι΄αυτό ακριβώς το λόγο, πρώτον έχουν επιβάλει το χαράτσι στο όνομα των ΑΠΕ, δεύτερον έχουν θεσπίσει υποχρεωτικές τιμές για την αγορά από το Δημόσιο της Ενέργειας των ΑΠΕ, τρίτον προσφέρουν εγγυήσεις για διατήρηση της τιμής για μερικές δεκαετίες. Και επειδή ακόμα και αυτά σε κάποιους φαντάζουν λίγα, οι κυβερνώντες έχουν δεσμευτεί για αυξήσεις στα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά. Κοντολογίς: Οι εργαζόμενοι θα πληρώνουν όλο και πιο ακριβά τιμολόγια, προκειμένου να ικανοποιηθεί μία από τις πλευρές της πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και είναι δυνατόν να εξασφαλίζονται υψηλά κέρδη για όσο γίνεται περισσότερους παρόχους ρεύματος.
Αν επιχειρήσουμε να δούμε λίγο πιο «μέσα» στον κλάδο της Ενέργειας, θα δούμε ότι στη θέση της άλλοτε κυρίαρχης ΔΕΗ έχουν εισβάλει σημαντικές πολυεθνικές του κλάδου, οι οποίες με τη δράση τους προκαλούν καθημερινές ανακατατάξεις, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Η σχέση, για παράδειγμα, που αναπτύσσεται μεταξύ της ΔΕΗ και της πρώην ΠΕΣΙΝΕ, που τώρα ανήκει στον όμιλο Μυτιληναίου, είναι από τις χαρακτηριστικές. Ο εν λόγω όμιλος διαθέτει μία από τις πλέον ενεργοβόρες επιχειρήσεις της χώρας, η οποία με τη λειτουργία της προσφέρει σημαντικό ποσοστό λειτουργικότητας στη ΔΕΗ, την ίδια στιγμή όμως είναι και πωλητής ρεύματος που υποχρεωτικά αγοράζει η ΔΕΗ. Παράλληλα, ενώ η ΔΕΗ στην ουσία αναγκάζεται να πουλήσει ρεύμα στον όμιλο σε τιμές που οι άνθρωποι του Μυτιληναίου υπαγορεύουν, ο Μυτιλιναίος μπορεί και πουλάει το δικό του ρεύμα σε προνομιακές τιμές, βάσει των ευνοϊκών ρυθμίσεων που υπάρχουν για τους παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος. Γύρω από την τιμολόγηση του ρεύματος ανάμεσα στις δύο εταιρείες λέγονται και γράφονται πολλά, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες φέρονται να αναζητούνται μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που λείπουν από τα ταμεία της ΔΕΗ και υποστηρίζεται ότι τα χρωστά ο όμιλος Μυτιληναίου. Εκ μέρους του ομίλου ισχυρίζονται ότι «η δίκαιη τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας της Αλουμίνιον από τη ΔΕΗ στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς» και «οι πρωτοφανείς καθυστερήσεις στην αδειοδότηση της μονάδας Συμπαραγωγής» οφείλονται στην αδυναμία της κυβέρνησης «να εφαρμόσει το νόμο και τους κανονισμούς της Εθνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλων των ειδών και προέλευσης παράγοντες της αγοράς να μιλούν για πολιτικά σκάνδαλα».
Κατά τ' άλλα έχει ξεκινήσει ένας χορός δισεκατομμυρίων, ενώ εκείνο που βλέπει ο καθένας με γυμνό μάτι είναι ότι όλο και πιο πολύ γιγαντώνονται οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον υψηλά επιδοτούμενο κλάδο της Ενέργειας, ενώ οι εργαζόμενοι καταναλωτές ρεύματος αναγκάζονται να πληρώνουν όλο και πιο ακριβά το ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτή η διαδικασία, αυτή η τάση, που ενισχύεται στις μέρες μας και λόγω της κρίσης, θα ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Στο όνομα των επιχειρηματικών κερδών, θα οξύνεται συνεχώς, ενώ μοναδική περίπτωση αποτροπής αυτής της πορείας είναι η περίπτωση που οι εργαζόμενοι με το κίνημά τους καταφέρουν να ανατρέψουν συνολικά την πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλίων και των καπιταλιστών.