Ανακοίνωση - καταγγελία της «Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης Καβάλας»
Το Ιμαρέτ, το εξαίρετο οθωμανικό μνημείο της Καβάλας, παραχωρείται σε ιδιώτη για να χτίσει ξενοδοχείο!!! Οι πληροφορίες λένε ότι μια επιχειρηματίας της πόλης ήρθε ήδη σε επαφή με το Αιγυπτιακό κράτος, στο οποίο βρίσκεται η κυριότητα του Ιμαρέτ και συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί για εκμετάλλευση η έκταση στην οποία ανήκει αυτό για 50 χρόνια. Η επιχειρηματίας, με δηλώσεις της στον τοπικό Τύπο, υποστηρίζει ότι θα αναλάβει τη συντήρηση του μνημείου, το οποίο, ας σημειωθεί, σε κάποια σημεία του κινδυνεύει με κατάρρευση.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και η Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση αδιαφόρησαν για τη συντήρηση και αναπαλαίωση του μνημείου, καθώς και για τη χρήση του, με αποτέλεσμα να «ανοίξει ο δρόμος» για τους ιδιώτες.
Με παλιότερες Επερωτήσεις του στη Βουλή, το ΚΚΕ επισήμανε το πρόβλημα που δημιουργείται με την αδιαφορία των αρμόδιων κρατικών φορέων αλλά και του Δήμου, σχετικά με την τύχη του μνημείου, ενώ ανάλογες θέσεις διατύπωναν και άλλοι κοινωνικοί και πολιτιστικοί φορείς του τόπου.
Για το θέμα με ανακοίνωσή της η «Προοδευτική Δημοτική Κίνηση Καβάλας», επισημαίνει ότι:
«Οποιαδήποτε σύμβαση με ιδιώτη, με σκοπό την εκμετάλλευση του μνημείου, θα πρέπει να θεωρείται άκυρη, αφού με βάση παλιότερη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου επιτρέπεται η χρήση του χώρου μόνο για μορφωτικούς σκοπούς.
«Αν τα μνημεία που συνδέονται άμεσα με την ιστορία και τον πολιτισμό του λαού μας τυχαίνει να βρίσκονται σε ξένες επικράτειες, μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενα επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και μάλιστα ιδιωτικής, τότε και το Ιμαρέτ, ένα μνημείο που συνδέει δύο παραδόσεις και τρεις λαούς, ας γίνει ξενοδοχείο πολυτελείας.
Εκείνοι, όμως, που παραγνωρίζουν το δικό μας μοναχικό αγώνα να μην προχωρήσει αυτή η εξευτελιστική λύση, ας θυμούνται τρία πράγματα:
Πρώτο: Ακόμα και η προσχηματική, χαριστική και αμφίβολης εγκυρότητας ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 1984, δεν αφήνει σε κανέναν περιθώρια για τέτοιες εκμεταλλεύσεις, αφού το μόνο που επιτρέπει είναι η χρήση του ιδρύματος αποκλειστικά για μορφωτικούς σκοπούς και μάλιστα αποκλειστικά των δύο κρατών (Αιγύπτου και Ελλάδας). Μόνο με νεότερη και ριζικά διαφορετική συμφωνία θα μπορούσε να δρομολογηθεί άλλη λύση.
Δεύτερο: Οσα νομικά επιχειρήματα, διεθνείς συμβάσεις και ξένες κυριαρχίες και να ανακαλυφθούν, ακόμα και η συμφωνία του 1984 να αλλάξει, εμείς ένα νομικό επιχείρημα ξέρουμε: Το μνημείο αυτό δεν μπορεί να ανήκει σε άλλους από εκείνους στους οποίους το έδωσε ο ίδιος ο δημιουργός του, ο Καβαλιώτης ιδρυτής της σύγχρονης Αιγύπτου. Ιδιοκτήτες δεν είναι άλλοι από την κοινότητα των συμπατριωτών του.
Τρίτο: Το μνημείο είναι, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, και αρχαίο και διατηρητέο και έτσι, εφόσον ο ιδιοκτήτης του, όποιος και να 'ναι, δεν το φροντίζει, μπορεί κάλλιστα να το φροντίσει το δημόσιο και ύστερα να στείλει το λογαριασμό. Απλά πράγματα... Το υπουργείο Πολιτισμού, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ο Δήμος Καβάλας, αν ήθελαν, μπορούσαν να αναμειχθούν».
Και η ανακοίνωση της «Προοδευτικής Δημοτικής Κίνησης Καβάλας» καταλήγει:
«Φυσικά το ζήτημα αυτό δεν είναι στενά τοπικό, είναι πρώτα απ' όλα θέμα πολιτιστικής και ιδιαίτερα αρχαιολογικής, καθώς και εξωτερικής πολιτικής. Η ευθύνη για τη δημιουργία του διεθνούς νομικού προηγούμενου που θα γυρίσει σε βάρος μας, καθώς και για την εξόφθαλμη παραβίαση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας του 1984, υπέρ κλιμακίων της αιγυπτιακής γραφειοκρατίας και σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων, βαρύνει την κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν».
Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Καρλ Ντράγιερ |
O Καρλ Τέοντορ Ντράγιερ, Δανός σκηνοθέτης ασπρόμαυρων ταινιών του βωβού και του ομιλούντος κινηματογράφου, που ο ίδιος αποκήρυξε μερικές απ' αυτές ως κακές επιλογές ή «σπουδές», πέθανε το 1968. Το όνομά του, και οι σημαντικότερες ταινίες του, ανήκουν ήδη στο πάνθεον των κλασικών, των μεγάλων πιονέρων και καινοτόμων δημιουργών του κινηματογράφου. Κι όμως ένα αναδρομικό αφιέρωμα στο σύνολο του έργου του, με αναπαλαιωμένες κόπιες, αποτίει φόρο τιμής από τη μια και από την άλλη επιχειρεί να φωτίσει μια πορεία ζωής που το «μοναδικό μεγάλο της πάθος» ήταν ο κινηματογράφος. Οι ταινίες που θα προβληθούν στο αφιέρωμα είναι:
Η Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι η σημερινή προσκεκλημένη του Φεστιβάλ Βύρωνα. Η δημοφιλής ερμηνεύτρια θα δώσει συναυλία στις 8.30μμ, στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», προσφέροντας ένα πρόγραμμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί η φωνή της, όπως είναι ήδη γνωστό, το φετινό καλοκαίρι συναντά το ταλέντο της ομάδας κρουστών «Ηχόδραση» του Νίκου Τουλιάτου. Το εκπληκτικό ταμπεραμέντο των 14 χεριών που συγχρονίζονται μαζί της παρουσιάζουν ένα πρωτοποριακό θέαμα, μια μοναδική συνύπαρξη τόσων κρουστών με μία φωνή. Στον ίδιο χώρο, αύριο, θα δώσουν συναυλία ο Μιχάλης Χατζηγιάννης και η Ελένη Πέτα.
Σειρά μαθημάτων για ενήλικες με θέματα «Η τεχνική της εγκαυστικής» και «Η τεχνική της Βυζαντινής Αγιογραφίας» διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Μπενάκη. Τα μαθήματα για την «Τεχνική της εγκαυστικής» θα αρχίσουν στις 2 του Οκτώβρη και θα συνεχίζονται κάθε Τρίτη έως τις 18 του Δεκέμβρη (4.30μμ - 7.30μμ). Τα μαθήματα λειτουργούν με τη μορφή εργαστηρίου και απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή σ' αυτά είναι η γνώση σχεδίου. Τη θεωρητική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή του θέματος έχει αναλάβει η Κατερίνα Περιμένη. Δίδακτρα: 100.000 δρχ.
Τα μαθήματα για την «Τεχνική της Βυζαντινής Αγιογραφίας (φορητή εικόνα)» θα ξεκινήσουν στις 3 του Οκτώβρη και θα συνεχίζονται κάθε Τετάρτη έως τις 19 του Δεκέμβρη (4μμ - 7μμ). Τη θεωρητική προσέγγιση και την πρακτική εφαρμογή του θέματος έχει αναλάβει η αγιογράφος Ανθή Βαλσαμάκη. Δίδακτρα: 100.000 δρχ. Και τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1 και Βασ. Σοφίας 17). Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 3671.043 και 3671.044.
Ολοκληρώθηκαν πριν λίγες μέρες στο Μέτσοβο οι «Δημιουργικές Συναντήσεις» που διοργανώνει η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ. Πρόκειται για ένα εφταήμερο καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων που έχουν στόχο να φέρουν την τέχνη κοντά στο κοινό και το κοινό κοντά στην τέχνη. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε το 1995. Μέχρι σήμερα οι: Οπυ Ζούνη, Χρίστος Καράς, Μιχάλης Μανουσάκης, Παύλος Σάμιος, Σωτήρης Σόρογκας και άλλοι παρουσίασαν έργα τους στην Πινακοθήκη και διηύθυναν εικαστικά εργαστήρια για παιδιά. Το φετινό Σεπτέμβρη προσκεκλημένοι ήταν οι: Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Μαρία Μαρουδή και Μανώλης Χάρος. Μαζί με τα παιδιά του Μετσόβου, έγραψαν, σκηνοθέτησαν, κατασκεύασαν σκηνικά και κοστούμια και βιντεοσκόπησαν «Το παραμύθι του Διονύσου σε μικρή οθόνη». Το βίντεο, καθώς και τα σκηνικά και τα κοστούμια παρουσιάζονται στην «Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ». Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και η έκθεση: «Ζαχαριουδάκης, Μαρουδή, Χάρος: ζωγραφική, βίντεο, κατασκευές». Διάρκεια εκθέσεων έως 8 του Δεκέμβρη.
Συνεχίζονται οι «Παγκόσμιες Πολιτιστικές Συναντήσεις», στο Κοινοτικό Θέατρο Ανοιξης «Ησίοδος», με την Θεατρική Ομάδα «Ρόδα» που παρουσιάζει, σήμερα, την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ, σε μετάφραση Δημήτρη Περετζή, σκηνοθεσία Μαρίας Περετζή, μουσική των Π. Πιερράκου, Αγγ. Γιαννάτου, Στ. Κάππα και Γ. Ντούνη, κοστούμια των Ι. Βεντίκου, Β. Τσέλιου και Γ. Ψαρρά και φωτισμούς Δ. Νέλλα. Παίρνουν μέρος: Βασίλης Τσακόπουλος, Σταύρος Κάππας, Αλίκη Μέρμηγκα, Ιουλία Βεντίκου, Γεωργία Ψαρρά, Γιώργος Μπουκουβάλας κ.ά.