ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Βιάζονται να εκποιήσουν τον ΟΤΕ

Με βιαστικούς ρυθμούς προωθεί η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ τις διαδικασίες εκποίησης του ΟΤΕ, με στόχο μέχρι το τέλος του Απρίλη να έχει ιδιωτικοποιηθεί μεσω του Χρηματιστήριου και νεο τμήμα της (απίστευτα υποτιμημένης) περιουσιακής αξίας του τηλεπικοινωνιακου οργανισμού μεσω διαθεσης σε ιδιωτες πακέτου μετοχών μεταξύ 10 και 16,5%.

Στα πλαίσια αυτά την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί σύσκεψη που θα διεξαχθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με την συμμετοχή του Γ.Παπαντωνίου, του υπουργού Μεταφορών Χ.Καστανίδη και την διοίκηση του ΟΤΕ όπου θα συζητηθεί εισήγηση της τελευταίας με θέμα το ύψος των μετοχών που θα διατεθούν στο Χρηματιστήριο καθώς και οι εναλλακτικές λύσεις για την διαθεση στους ιδιώτες.

Οι μεθοδευσεις ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ που ακολουθούν κι αυτή την φορά οι "εκσυγχρονιστές", έχουν όλα τα χαρακτηριστικά σκανδάλου, καθώς, αφ'ένος επιχειρειται το ξεπουλημα μίας απο τις μεγαλύτερες, και στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις της χώρας, η οποία μαλιστα καλύπτει τον κρίσιμο τομέα των τηλεπικοινωνιών, απο την άλλη το όλο εγχειρημα έχει χαρακτηριστικά εκποίησης. Με καθαρά κερδη 250 δισ. δραχμές το 1996 και με προβλέψεις κερδών πανω απο 300 δισ. το 1997, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σκόπιμα έχει υποτιμήσει την περιουσιακή του αξία, ώστε να περάσει στα χέρια του ιδιωτικου κεφαλαίου κοψοχρονιάς.

Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό μερος της υπόθεσης οι πληροφορίες φέρουν την διοίκηση του ΟΤΕ να συμφωνεί με την ιδιωτικοποιηση αλλά να διαφωνεί με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ως προς το οικονομικό μέρος της υπόθεσης. Η διοίκηση του ΟΤΕ θα ήθελε οι προς διαθεση μετοχές στους ιδιωτες να προέλθουν από αυξηση του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού μίας και στη περίπτωση αυτή τα χρήματα θα πήγαιναν στα ταμεία του ΟΤΕ. Αντίθετα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προτεινε την λύση να διατεθούν μετοχές από το υφισταμενο σήμερα μετοχικό κεφαλαίο, ώστε τα χρήματα να τα εισπραξει η κυβενρηση, για την ακρίβεια να στηριχθέι ο κρατικός προυπολογισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα αυτό θα υπαρξει μία μεση λύση, καθώς στη πρωτη φάση ( μεχρι το τέλος του Απρίλη) θα επιδιωχθεί να εισοδος των υφισταμενων σήμερα μετοχών στο Χρηματιστήριο και στη συνεχεια - πιθανότατα προς το τέλος του 1997 - ο ΟΤΕ να προχωρεισε σε αυξηση του μετοχικου του κεφαλαίου.

ΣΟΦΤΕΞ
Σε εφαρμογή το σχέδιο - "λουκέτο"

Στο ξεπούλημα της χαρτοβιομηχανίας, αλλά μετά το κλείσιμό της, φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται πλέον το θέμα της... απαλλαγής της αγοράς και των λογής λογής ανταγωνιστών από τη δραστηριότητα της μεγαλύτερης ελληνικής χαρτοποιίας, της ΣΟΦΤΕΞ, την οποία όπως αποδεικνύεται μεθόδευσε η ίδια η κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τα συμφέροντα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οι "εκσυγχρονιστές" ποτέ δεν έκρυψαν τα σχέδια ξεπουλήματος της επιχείρησης, όπως αποδεικνύεται όμως, απώτερος στόχος τους ήταν και είναι η πλήρης υπονόμευση της εταιρίας, με σκοπό τη "σαλαμοποίησή" της και την εκχώρηση ουσιαστικά του "φιλέτου" της σε επίδοξους μνηστήρες. Μόνο έτσι μπορούν να ερμηνευτούν τα υποτιθέμενα σχέδια ενίσχυσης της εταιρίας που κάθε τόσο ανακοινώνονται, αλλά αποδεικνύονται... αέρας κοπανιστός. Νέα εμπλοκή παρουσιάζεται πάλι στο θέμα της χρηματοδότησης της εταιρίας, αυτή τη φορά από την Εμπορική Τράπεζα, μια εξέλιξη που ενισχύει το ενδεχόμενο η εταιρία να οδηγηθεί σε "λουκέτο" πριν καν προλάβει να ξεπουληθεί, αποκαλύπτοντας και τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η Εμπορική Τράπεζα αρνείται να υπογράψει τη συμφωνία για "πάγωμα" των απαιτήσεων των πιστωτριών τραπεζών για ένα χρόνο, προϋπόθεση που θεωρείται απαραίτητη για τη χρηματοδότηση της εταιρίας από την Εθνική Τράπεζα με το ποσό των 2 δισ. δρχ., που θεωρείται το ελάχιστο απαιτούμενο για τη λειτουργία της επιχείρησης. Η εξέλιξη αυτή, η οποία εκτιμάται ως αναμενόμενη με βάση τους μέχρι τώρα κυβερνητικούς χειρισμούς στο όλο θέμα, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της επιχείρησης, η οποία οικονομικά ασφυκτιά. Ολα δείχνουν ότι η πραγματική πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα άλλο από το ξεπούλημα της εταιρίας αντί πινακίου φακής. Την ίδια στιγμή ετοιμάζονται για μαζικές απολύσεις με τη γνωστή μέθοδο της πρόωρης συνταξιοδότησης και των μέτρων "κοινωνικής" στήριξης των απολυόμενων. Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, αναμένεται να πραγματοποιήσουν αύριο συνέλευση προκειμένου να εξετάσουν τις νέες εξελίξεις.

ΚΚΕ
Εθνικό έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ

Ερώτηση - καταγγελία του Κόμματος στη Βουλή

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μετοχοποιήσει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ), καταγγέλλει το ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή. Στην ερώτηση, που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Σταύρο Παναγιώτου και Μήτσο Κωστόπουλο και απευθύνεται στην υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:

Η ΔΕΠ αποτελεί στρατηγικής σημασίας δημόσια επιχείρηση, που επηρεάζει σημαντικά την εθνική οικονομία. Εξάλλου, τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποδειχτεί ότι τα καύσιμα και ιδιαίτερα το πετρέλαιο αποτελούν βασικό παράγοντα που δημιουργεί αποσταθεροποιητικές καταστάσεις, τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Επομένως, ο έλεγχος του τομέα των πετρελαιοειδών από το δημόσιο αποτελεί ανάγκη, τόσο για τον έλεγχο της οικονομίας, όσο και για να είναι δυνατός ο καθορισμός τιμών με κοινωνικά κριτήρια. Η έναρξη της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠ με τη μετοχοποίηση του 10%, που αποτελεί το πρώτο βήμα για το ξεπούλημά της, καταργεί ουσιαστικά όλα αυτά τα πλεονεκτήματα για την εθνική μας οικονομία και τον ελληνικό λαό.

Επιπλέον, η ΔΕΠ με τις θυγατρικές της αποτελεί ένα άκρως κερδοφόρο και αποδοτικό όμιλο, που κανένας ιδιώτης δε θα έκανε την "κουταμάρα" να τον πουλήσει. Ετσι, η σημαντικότερη θυγατρική της ΔΕΠ από άποψη κερδοφορίας, δηλαδή τα ΕΛΔΑ (Ελληνικά Διυλιστήρια Ασπροπύργου), εκτιμάται ότι τα κέρδη τους το 1996 ξεπέρασαν τα 17 δισ. δρχ., υπερδιπλασιάζοντας την απόδοσή τους σε σύγκριση με το 1995. Ταυτόχρονα, τα ΕΛΔΑ διαθέτουν τα πιο σύγχρονα διυλιστήρια στην Ελλάδα και από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη, ενώ είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα ιδιωτικά, διαψεύδοντας το δόγμα για την αποδοτικότητα της περιβόητης "ιδιωτικής πρωτοβουλίας". Σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκονται και οι άλλες θυγατρικές της ΔΕΠ, όπως η ΕΚΟ (Ελληνικά Καύσιμα - Ορυκτέλαια) κτλ., ενώ η ΔΕΠ - ΕΚΥ (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου - Ερευνα Κοιτασμάτων Υδρογονανθράκων) έχει τεράστια εθνική σημασία, αφού διερευνά και ελέγχει τον ορυκτό πλούτο της χώρας σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ολα τα παραπάνω στοιχεία αποδείχνουν ότι θα είναι εθνικό έγκλημα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠ ή και των θυγατρικών της, αφού μάλιστα τα πετρελαιοειδή είναι και βασικός παράγοντας για την εθνική μας άμυνα. Η μόνη εξήγηση γι' αυτή την ιδιωτικοποίηση είναι η πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων κέντρων του πολυεθνικού κεφαλαίου, που επιθυμούν να "βάλουν στο χέρι" όλο το δημόσιο πλούτο που χρόνια τώρα ο λαός μας συσσώρευσε. Ομως και η Ευρωπαϊκή Ενωση, τυπικά τουλάχιστον, δεν μπορεί να πιέσει στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, αφού η "απελευθέρωση" της παραγωγής και εμπορίας πετρελαίου έχει ουσιαστικά πραγματοποιηθεί, αλλά ο δημόσιος τομέας αποδείχτηκε δυνατότερος στον περιβόητο ανταγωνισμό παρά τις παγίδες που οι αστικές κυβερνήσεις του έβαζαν.

Ερωτάται η κα υπουργός, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Να σταματήσει τα προωθούμενα σχέδια και ειδικότερα το πρώτο βήμα της ιδιωτικοποίησης μέρους της ΔΕΠ ΑΕ με τη μέθοδο της μετοχοποίησης.
  • Να αντισταθεί στις υπόγειες πιέσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ κτλ., που προσπαθούν να διευκολύνουν την "αρπαγή" της ΔΕΠ ΑΕ με τις θυγατρικές της (αλλά και άλλων ΔΕΚΟ), ληστεύοντας τον πλούτο που δημιουργήθηκε και ανήκει στον ελληνικό λαό.
SOS των βιβλιοεκδοτών

Ζητούν την προστασία της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας" από εισαγωγείς χάρτου και οικονομικά συγκροτήματα, που επιδιώκουν το μονοπώλιο και στο χώρο του βιβλίου

Με τηλεγράφημά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών εκφράζει την αγωνία της για τα διαδραματιζόμενα, τον τελευταίο καιρό, στην "Αθηναϊκή Χαρτοποιία",ακριβώς γιατί το μεγαλύτερο μέρος του χαρτιού εκτύπωσης που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα είναι εγχώριας παραγωγής.

Η ΠΟΕΒ τονίζει ότι "η απρόσκοπτη λειτουργία της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας" αποτελεί εγγύηση τόσο για την ομαλή ροή του χαρτιού στην αγορά, όσο και για την τιμή του, που οι εισαγωγείς χάρτου μπορούν να ρυθμίζουν ανεξέλεγκτα και κατά το δοκούν. Εάν η λόγω επιχείρηση πάψει να λειτουργεί, ο έλεγχος της παρασκευής, διάθεσης και εκμετάλλευσης του χαρτιού θα περάσει σε οικονομικά συγκροτήματα, που σαφή στόχο έχουν τη μονοπωλιακή και κατευθυνόμενη έκδοση βιβλίων, καθώς και την κατακόρυφη άνοδο της τιμής του χαρτιού, που και τον αφανισμό των μικρών εκδοτών θα σημάνει και τη λιανική τιμή των βιβλίων θα τινάξει στα ύψη".

Η ομοσπονδία του κλάδου των εκδοτών - βιβλιοπωλών, που με στερήσεις στήριξαν την υπόθεση του ελληνικού βιβλίου σαν αγαθό αναγκαίο και χρήσιμο για το λαό, καταλήγοντας κρούουν τον κώδωνα ενός διπλού κινδύνου: "Μόνο η συνέχιση της λειτουργίας της "Αθηναϊκής Χαρτοποιίας" με τους όρους και υπό το καθεστώς που υπήρχε μέχρι σήμερα μπορεί να διαφυλάξει τον κλάδο του βιβλίου. Οτιδήποτε αντίθετο, θα σημάνει άμεσα συρρίκνωση του εκδοτοβιβλιοπωλικού χώρου και γιγαντισμό επιχειρήσεων αλλότριων εν γένει ως προς το βιβλίο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ