Eurokinissi |
Αισιόδοξο μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης αποτέλεσαν οι νέες δυνάμεις εργαζομένων, Σωματειακές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα και φορείς, που για πρώτη φορά συγκροτημένα και μαζικά συμμετείχαν στην απεργία και στη μεγάλη κινητοποίηση.
Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στο Αγαλμα Βενιζέλου, και στην πορεία στους δρόμους της πόλης, έστειλαν δυνατό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν συμβιβάζονται με τη ζωή που τους ετοιμάζουν. Απάντησαν στον φόβο, στην υποταγή, στην αναμονή, στα ψίχουλα, έδωσαν υπόσχεση ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Οι υγειονομικοί ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Εργατικού Κέντρου, αναδεικνύοντας ότι η φωνή των νοσοκομειακών γιατρών, συνολικά των υγειονομικών, δεν φιμώνεται. Απαίτησαν «Υγεία λαϊκό δικαίωμα, ΟΧΙ εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους» και βροντοφώναξαν «Δώστε λεφτά για την Υγεία, οι ασθενείς δεν είναι πελατεία».
Eurokinissi |
Ο χώρος της συγκέντρωσης πλημμύρισε από χιλιάδες απεργούς που πήραν τη θέση τους στη μάχη.
Από το βήμα της ο Γιάννης Νιβορλής, απεργός στη «Μαλαματίνα» και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα των απεργών της επιχείρησης και στη συγκινητική αλληλεγγύη που εκφράστηκε από την εργατική τάξη, δίνοντάς τους δύναμη να συνεχίσουν. «Λέμε ΟΧΙ στην ποινικοποίηση και στην προσπάθεια καταστολής των εργατικών αγώνων, απαιτούμε την ανάκληση των παράνομων απολύσεων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Λέμε ΟΧΙ στον αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη και απαιτούμε την κατάργησή του, καθώς και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και διαταγμάτων», είπε.
Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» απηύθυνε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ, που παίρνοντας το νήμα από όλες τις υπόλοιπες βιάζεται να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Με το επαίσχυντο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη από τη μια και την ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες για την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ από την άλλη, διαλύουν ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Εξαναγκάζουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας», ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει «να σημάνει μαζική αντεπίθεση από τους υγειονομικούς και όλο τον λαό!».
Ο Νίκος Τσακλίδης, από την Επιτροπή Εργαζομένων Κεντρικού Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης της «Hellenic Train», αναφερόμενος στη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι κόντρα στην εργοδοσία τόνισε ότι η απεργία ήταν μόνο η αρχή: «Παλέψαμε ενάντια στους φραγμούς που προσπάθησε να βάλει η εργοδοσία στη συμμετοχή μας στην απεργία, ζητώντας μέχρι και 30% προσωπικό ασφαλείας, αξιοποιώντας όλους τους αντεργατικούς νόμους. Εφαγε όμως τα μούτρα της, απέναντι σε αποφασισμένους απεργούς που έδειξαν για άλλη μια φορά ότι αυτοί οι νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ με τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί μέσα στους χώρους δουλειάς, για σημαντικές αυξήσεις, βελτίωση των επικίνδυνων εγκαταστάσεων, να ενταχθούν όλοι στα ΒΑΕ. Η σημερινή κινητοποίηση για μας είναι μόνο η αρχή».
Η Ντίνα Παπαδοπούλου, απολυμένη από την «Αλουμίλ», κάλεσε σε δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους τους εργάτες για να αυγαταίνει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων: «Χωρίς μισθό, χωρίς τίποτα, δεν ξέρω τι θα κάνω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι με πετάξανε σαν την τρίχα από το ζυμάρι. Γιατί; Γιατί η εργοδοσία δεν νοιάζεται αν θα πεινάσουμε. Νοιάζεται μόνο για τα κέρδη της. Γι' αυτούς είμαστε αριθμοί. Και δυστυχώς κι εγώ ήμουν ένας αριθμός. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί. Οχι να καθόμαστε στον καναπέ και να λέμε "εντάξει, τον γείτονα έδιωξαν, τον διπλανό μου, όχι εμένα". Σήμερα ήμουν εγώ, αύριο θα είναι ο άλλος. Να βγούμε όλοι στους δρόμους, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, όχι το κεφάλαιο».
Η Λία Ματζώρου, πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Σωματείου «Praktiker», ανέφερε ότι «τον τελευταίο χρόνο δέχονται ανελέητο πόλεμο από την εργοδοσία όλοι οι συνδικαλιστές στα κατά τόπους παραρτήματα, φτάνοντας ακόμα και σε απολύσεις. Ολες μα όλες τις πήραμε πίσω. Διεκδικούμε υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, χτυπώντας στα ίσα το απαράδεκτο 4ωρο που ισχύει στο τμήμα ταμείων, απαιτούμε αναγνώριση προϋπηρεσίας, σταθερό πρόγραμμα εργασίας, κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας. Βάζουμε το λιθαράκι μας στον αγώνα για το τέλος του εργασιακού μεσαίωνα».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ). «Η εργατιά μίλησε και θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά. Ηρθε η ώρα του λαού!», είπε, για να προσθέσει: «Η αναμονή τελείωσε εδώ και καιρό, όπως και η υπομονή μας! Ας το ακούσει καλά αυτό η κυβέρνηση. Δεν μας πείθουν τα επιχειρήματά της περί δίκαιης ανάπτυξης από την οποία έχουμε όλοι να προσμένουμε κάτι καλύτερο. Ας ακούσουν το μήνυμά μας καλά και οι διάφοροι εν δυνάμει κυβερνητικοί μνηστήρες. Μαζί ζητάνε την αναμονή του λαού, γιατί έχουν κοινή στρατηγική».
Κόντρα στα καλέσματα αναμονής «διαλέγουμε τον σίγουρο δρόμο του αγώνα! (...) Με οργάνωση και μαζικά συνδικάτα, με νέα σωματεία, με εργαζόμενους που τώρα θα κάνουν το βήμα στην πάλη, με εστίες αντίστασης και διεκδίκησης παντού.
Αυτή η απεργία είναι σταθμός για πιο ορμητικό αγώνα. Συνεχίζουμε. Σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και, προπαντός, βάζουμε μπροστά τις δικές μας διεκδικήσεις».
Η μεγάλη, μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης σάλπισε αγωνιστικό ξεσηκωμό παντού. Με συνθήματα όπως «Λαέ που σε τσακίζουν, άλλαξε πορεία, να σπάσει ο τσαμπουκάς σε κάθε εργοδοσία», «Οχι στην ακρίβεια και την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», οι χιλιάδες εργάτες στα Τρόφιμα και στα Ποτά, στο Μέταλλο, στο Φάρμακο, στην Ανακύκλωση, στις Τηλεπικοινωνίες, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι στους ΟΤΑ και στα προγράμματα των δήμων, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι και από πολλούς άλλους κλάδους, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, φοιτητές και μαθητές καταδίκασαν την πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα και ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου, που τσακίζει το δικαίωμα στην Υγεία και στην Παιδεία.
Με τα πανό πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, με τα συνθήματά τους διαμήνυσαν «Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών - Αυτή είναι η απαίτηση των εργατών» και απαίτησαν «Για όλους τους ανέργους μέτρα προστασίας και όχι άλλα ψίχουλα φιλανθρωπίας».
Για πρώτη φορά, άλλωστε, κι αυτό είναι το ελπιδοφόρο, σχεδόν όλα τα μεγάλα εργοστάσια της Πάτρας έμειναν κλειστά (βλ. και σελ. 22 - 23).
Οι δρόμοι της Πάτρας, από νωρίς, φάνηκε ότι θα αποδειχτούν μικροί για το μεγάλο απεργιακό ποτάμι που τους κατέκλυσε σε συνέχεια όλης της προηγούμενης δράσης που ανέπτυξε το Εργατικό Κέντρο και η πλειοψηφία των εργατικών σωματείων. Στους δρόμους του αγώνα συναντήθηκαν τρεις γενιές: Από τον παππού και τη γιαγιά, στον πατέρα, τη μάνα και τα παιδιά, σε ένα ξεχωριστό μάθημα αγώνα.
«Σήμερα δεν δίνω νούμερο, η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα (ένα από τα πολλά), εργαζομένου στην Cosmote που συμμετείχε στην απεργία, στο μπλοκ του κλαδικού Συνδικάτου νέων τεχνολογιών και Πληροφορικής. Την ίδια ώρα, το Συνδικάτο Μετάλλου τόνιζε: «Με τα κομμάτια μας δένει τ' ατσάλι. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα και τη ζωή μας», δίπλα στα πολλά καλαίσθητα πανό και άλλων σωματείων, με τα μεγάφωνα να παίζουν γνωστά εργατικά και λαϊκά τραγούδια, δίνοντας τον τόνο!
Μέσα από τη συνολική μάχη και κινητοποίηση, βρήκε ταυτόχρονα έκφραση το κεντρικό σύνθημα του ΕΚΠ «Λαέ μην σφίξεις άλλο το ζωνάρι... Ξεσηκωμός! Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια», που ήταν στο πανό της κεφαλής της μεγάλης πορείας που ακολούθησε. Μαζί δεκάδες ντελιβεράδες με τα μηχανάκια τους, τα καπνογόνα, τα τρικάκια που έδιναν τόνο. Επίσης, οχήματα του δήμου Πάτρας, με απορριμματοφόρο να τίθεται «επικεφαλής». Ακολούθησαν μουσικοί με τύμπανα και μουσικές, ενώ κάθε μπλοκ είχε τη δική του δυναμική.
INTIME NEWS |
«Το αποτέλεσμα της μεγάλης απεργιακής μάχης δείχνει τη δύναμή μας, είναι η ελπίδα για τη συνέχεια», ανέφερε νωρίτερα στην κεντρική του ομιλία ο γραμματέας του ΕΚΠ, Δημήτρης Αγγελόπουλος, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Το ελπιδοφόρο σήμερα είναι ότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει καμιά αξία να περιμένουν από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τις επόμενες να τους λύσουν τα προβλήματα».
Λίγο νωρίτερα, ανοίγοντας τη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του ΕΚΠ Δημήτρης Μαρμούτας, χαιρέτιζε τους χιλιάδες απεργούς, όλους όσοι έκαναν το βήμα και για πρώτη φορά απέργησαν. Ολους τους συναδέλφους από τους μεγάλους βιομηχανικούς χώρους δουλειάς και άλλους κλάδους. «Τους λέμε ψηλά το κεφάλι και τους καλούμε να συνεχίσουν τον αγώνα τους, σε κοινό βηματισμό, με το Εργατικό Κέντρο, τα συνδικάτα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Μάγδα Δημητρακοπούλου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Εμπορίου - Υπηρεσιών Αχαΐας, η Αντα Νικολακοπούλου, μαθήτρια, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, ο Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Χειριστών του Δήμου Πατρέων, ο Γιώργος Κάππος, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Πάτρας και ο Κώστας Τσακριλής, πρόεδρος του Σωματείου Κομμωτών - Κουρέων Πάτρας.
Το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.
Επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με τα μέλη της Δημήτρη Τζαβάρα (και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας) και Νίκο Καραθανασόπουλο (και βουλευτή Αχαΐας).
Η επιτυχία της απεργίας είχε διαφανεί άλλωστε από νωρίς το πρωί, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες «νέκρωσαν» το λιμάνι, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι προβλήτες της COSCO και άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς της πόλης.
Στη συνέχεια η πλατεία Καραϊσκάκη, όπου είχε οριστεί η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, γέμισε από απεργούς, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες, εμποροϋπάλληλους, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα νοσοκομεία της πόλης («Μεταξά», Τζάνειο, Νίκαιας), στους ΟΤΑ κ.α.
«Μαθητική πορεία και στην απεργία» έγραφε το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά, ενώ το «παρών» έδωσαν και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά με το πανό του Συλλόγου τους, αλλά και Γυναικείοι Σύλλογοι της πόλης και των γύρω δήμων, Σύλλογοι Γονέων κ.λπ.
Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή Β' Πειραιά, Διαμάντω Μανωλάκου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά και του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, που μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είναι η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους μας λένε ότι με τους αγώνες δεν αλλάζει κάτι. Για να κοπιάσουν εδώ στον Πειραιά και να πάνε στα βαπόρια, στο λιμάνι και στη Ζώνη να ρωτήσουν τι έχουμε καταφέρει με τους αγώνες μας. Η αλήθεια είναι ότι με τους αγώνες δεν αλλάζει απλά κάτι, με τους αγώνες και μόνο με αυτούς μπορούν να αλλάξουν τα πάντα».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ανδρέας Πουλικόγιαννης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, η Μαίρη Αγρογιάννη, γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά, και ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης».
Μετά τις ομιλίες, η Δήμητρα Σταματέλου, οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, διάβασε το ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο υιοθέτησε η συγκέντρωση.
Ακολούθησε η μεγάλη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε από το Πασαλιμάνι και κατέληξε στο Δημοτικό Θέατρο, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκαν οι σημαίες των εργατικών Ομοσπονδιών USB της Ιταλίας και CGT της Γαλλίας, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης που αγωνίζονται.
Eurokinissi |
Το δρώμενο συνεχίστηκε και σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Μπροστά ο ...Αδωνις και δίπλα του έξι νεολαίοι, ντυμένοι με πιτζάμες, σκουφιά, γάντια και τυλιγμένοι με κουβέρτες, άλλοι κρατούσαν άδεια μπιτόνια, κεριά, γκαζόλαμπες και άλλοι έσπρωχναν τρία καρότσια σούπερ μάρκετ. Στο ένα είχε λογαριασμούς από ρεύμα και φυσικό αέριο, στο άλλο τις «σούπερ προσφορές» των ανατιμημένων προϊόντων και στο τρίτο την αμίμητη φράση του υπουργού της κυβέρνησης πως «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».