ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Η ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στο Κογκρέσο, που είχε στόχο να εξηγήσει τις προτάσεις του σε ό,τι αφορά στην ιατρική περίθαλψη, αποσκοπούσε στην καταρχήν καθησύχαση των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά και στην ανεύρεση συμβιβασμού με τους ρεπουμπλικάνους. Υποστήριξε πως το σχέδιό του έχει στόχο να βελτιώσει την υγειονομική περίθαλψη για όσους την έχουν και να εισαγάγει ένα σύστημα αγοράς ασφάλισης για όσους δεν την έχουν σε ...ανταγωνιστικές τιμές. Και αυτά σε μια χώρα όπου 46 εκατομμύρια εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι και 25 εκατομμύρια βρίσκονται σε καθεστώς ημι-ασφάλισης, στοιχεία που δεν παρέλειψε σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ είναι η μόνη αναπτυγμένη χώρα που επιτρέπει σε εκατομμύρια ανθρώπους να μη διαθέτουν υγειονομική περίθαλψη. Επιχειρώντας να καθησυχάσει τις ασφαλιστικές εταιρείες ο Ομπάμα τόνισε ότι οι Αμερικανοί που διαθέτουν ήδη υγειονομική ασφάλιση δε θα μεταβάλουν την κάλυψή τους ή το γιατρό τους, ωστόσο υποστήριξε ότι η ασφάλιση θα είναι πιο αποτελεσματική καθώς θα απαγορεύει στις ασφαλιστικές εταιρείες να αρνούνται την κάλυψη ατόμων με επιβαρυμένη υγεία ή να αυξάνουν τα ασφάλιστρά τους.
Το βασικό μέρος της ομιλίας του εστιάστηκε στην ανάγκη να περικοπούν οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης υποστηρίζοντας πως το υψηλό κόστος της ιατρικής περίθαλψης είναι η αιτία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Δεν ανέφερε ωστόσο τα τρισεκατομμύρια δολάρια που διατέθηκαν στις τράπεζες ούτε τις εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν στους πολέμους κατά του Ιράκ και του Αφγανιστάν ούτε τα αμύθητα ποσά που διατίθενται για στρατιωτικές δαπάνες από τον προϋπολογισμό.
Σημείωσε ωστόσο ότι οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν ασφάλιση στους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας πως θα γίνονται ορισμένες εξαιρέσεις για τις μικρές επιχειρήσεις. Εσπευσε δε να υπογραμμίσει ότι τα μέτρα που προτείνει δε θα επιτρέψουν την ασφάλιση των παράνομων μεταναστών, δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του ρεπουμπλικάνου βουλευτή Τζο Ουίλσον από τη Νότια Καρολίνα, ο οποίος τον αποκάλεσε ψεύτη, αλλά αργότερα ζήτησε συγνώμη.
ΒΗΡΥΤΟΣ.--
Επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, ο Σάαντ Χαρίρι, επικεφαλής του κόμματος «Μέλλον» που επικράτησε, μαζί με τους συμμάχους του, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη. Το κυβερνητικό σχήμα που πρότεινε ο Χαρίρι απορρίφτηκε από την αντιπολίτευση, όπου ηγείται η «Χεζμπολάχ» εξαιτίας της διανομής των υπουργικών θώκων καθώς είχε προσυμφωνηθεί ο αριθμός που θα καταλάβει η κάθε πλευρά, και έτσι ο στόχος της σύστασης κυβέρνησης εθνικής ενότητας δεν επιτεύχθηκε.
Ο Χαρίρι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δρομολογηθεί νέος γύρος διαλόγου που θα είναι «για το καλό της χώρας». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος δεν γνωστοποίησε τι προτίθεται να κάνει. Οπως εκτιμούσαν αναλυτές, το πιθανότερο είναι ότι ο Πρόεδρος Σουλεϊμάν θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια δεν αποκλείεται να ξαναδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Χαρίρι.
Στις εκλογές, ο συνασπισμός κομμάτων υπό το Χαρίρι, όπου εκφράζονται σουνίτες, ακροδεξιοί χριστιανοί φαλαγγίτες και ένα μέρος των δρούζων, συγκέντρωσε 71 από τις 128 έδρες. Από την άλλη, ο συνασπισμός κομμάτων υπό τη σιιτική «Χεζμπολάχ», όπου συμμετέχει το χριστιανικό κόμμα «Ελεύθερο κίνημα» του στρατηγού Αούν, η επίσης σιιτική «Αμάλ» καθώς και ένα έταιρο μέρος των δρούζων, εξασφάλισε 57 έδρες,αριθμός που δεν του επιτρέπει να προχωρήσει, ούτως ή άλλως, σε σχηματισμό κυβέρνησης.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι πίσω από τους βασικούς μονομάχους της λιβανικής πολιτικής σκηνής, όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει και το Λιβανικό ΚΚ, βρίσκονται άμεσα ή λιγότερο άμεσα ξένες δυνάμεις. ΗΠΑ, ΕΕ και Σαουδική Αραβία δεν έκρυψαν την προτίμησή τους προς το συνασπισμό υπό το Χαρίρι ενώ Ιράν και Συρία υποστηρίζουν το συνασπισμό υπό τη «Χεζμπολάχ», έχοντας, μάλιστα, άμεση ανάμιξη στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων του. Βέβαια, επιδιώκοντας να διατηρήσουν την επιρροή τους στην περιοχή, ασχέτως του ποια λιβανική δύναμη τελικά θα «κάνει κουμάντο», η Βρετανία άρχισε επαφές με τη «Χεζμπολάχ» ενώ η Ουάσιγκτον δεν απέκλειε την προοπτική.
ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--
Βολές κατά του Νοτιοαφρικανικού ΚΚ (SACP) ρίχνουν ομαδόν αστικά νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ - και εμμέσως ξένα πρακτορεία - με πρόσχημα την πρόσφατη αγορά μίας πολυτελούς «Μερσεντές» απ' το υπουργείο Παιδείας της Ν. Αφρικής μόνον και μόνον επειδή υπουργός είναι ο Γενικός Γραμματέας του SACP, Μπλέιντ Ντζιμάντε.
Οι υποκριτικές επικρίσεις εστιάζονται στο υψηλό κόστος του αυτοκινήτου που κατά τους αρθρογράφους των αστικών ΜΜΕ δε συνάδει με την κομμουνιστική ιδιότητα του υπουργού Παιδείας και «τη φτώχεια που μαστίζει ένα μεγάλο μέρος του νοτιοαφρικανικού λαού». Ωστόσο, το SACP έχει εξηγήσει πως η επιλογή του αυτοκινήτου δεν ήταν ούτε θέμα προσωπικού γούστου ούτε ατομικής απαίτησης του Ντζιμάντε, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο υποδείξεων και μέτρων που έκαναν και πήραν οι κρατικές υπηρεσίες ασφαλείας ώστε να προστατευτεί ο γγ του SACP όσο και οποιοσδήποτε άλλος υπουργός της κυβέρνησης...
Παράλληλα, μερίδα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης στη Ν. Αφρική επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το «ζήτημα» για να δημιουργήσει εντυπώσεις «ισχυρών τριγμών» εντός του τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού που απαρτίζουν το ANC, SACP και το COSATU (Κογκρέσο Νοτιοαφρικανικών Συνδικαλιστικών Ενώσεων). Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το SACP και το COSATU απέρριψαν τέτοιες προσπάθειες περί του δήθεν μεταξύ τους «ρήγματος», σημειώνοντας ότι οι διμερείς αδελφικοί δεσμοί είναι δοκιμασμένοι στο χρόνο και στους αγώνες και «δε θα κλονιστούν όσο είμαστε αφοσιωμένοι στην πρόοδο και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης».
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Ανακοινώθηκε χτες η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του 55% του μετοχικού κεφαλαίου της «ΟΡΕL» από την αμερικανική «General Motors», στον καναδο-αυστριακό όμιλο κατασκευής ανταλλακτικών για οχήματα «Magna International» (με κεφάλαια και ρωσικής τράπεζας) με την εταιρεία να ανακοινώνει σχεδόν ταυτόχρονα ότι κλείνει τη μονάδα παραγωγής της «ΟΡΕL» στην Αμβέρσα, με «σταδιακό τρόπο»... Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ εν μέσω προεκλογικού κλίματος χαιρέτισε το γεγονός που δήθεν θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.
ΠΡΑΓΑ.-- Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τσεχίας αποφάσισε χτες πως οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που είχαν εξαγγελθεί για τις 9 και 10 Οκτώβρη δε θα διεξαχθούν. Πάντως, από την αρχή της βδομάδας οι Τσέχοι βουλευτές συζητούν την υιοθέτηση διάφορων νομοσχεδίων που θα δώσουν το «πράσινο φως» στην πρόωρη διεξαγωγή εκλογών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την πιθανή τους διεξαγωγή το Νοέμβρη.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός διπλωμάτης Τζον Τέρι βρέθηκε χτες δολοφονημένος στο τουριστικό θέρετρο Μοντέγκο Μπέι της Τζαμάικα.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΧΑΡΑΡΕ.-- Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της ΕΕ θα επισκεφθεί τη Ζιμπάμπουε μέχρι το τέλος της βδομάδας και θα συναντηθεί με την ηγεσία της χώρας με στόχο την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας για το διαμοιρασμό της εξουσίας μεταξύ του Προέδρου Μουγκάμπε και του πρωθυπουργού Οντίνγκα.
ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Μία νέα θεραπεία για τη λευχαιμία, που προσβάλλει ενήλικες, θα προσφέρεται σύντομα σε Αυστραλούς πολίτες ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι του αντικαρκινικού ινστιτούτου Πίτερ Μακ (Peter Mac), που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου «Ριτουξιμάβη» (MabThera) σε άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από μη-Χότζκιν λέμφωμα (non-Hodgkin's lymphoma).
ΦΡΙΤΑΟΥΝ.--
Πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά των ακτών της πρωτεύουσας της Σιέρα Λεόνε, Φριτάουν, σημειώθηκε αργά προχτές βράδυ με συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 220 ανθρώπων, εκ των οποίων πολλοί μαθητές.
Το πλοιάριο «Τεχ Τεχ» ταξίδευε απ' την επαρχία Σένγκε στο Τόμπο (κοντά στην πρωτεύουσα) και στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι. Το σκάφος μετέφερε τουλάχιστον 268 άτομα και εμπορεύματα. Μόνον 39 απ' τους επιβαίνοντες είχαν περισυλλεχθεί ως χτες ζωντανοί απ' τα σωστικά συνεργεία και αρκετοί άλλοι αγνοούνταν.
ΒΑΓΔΑΤΗ.--
Το κουρδικό χωριό Γουαρντέκ, λίγο έξω από την Μοσούλη, έγινε στόχος, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, καμικάζι, που προκάλεσαν το θάνατο 20 πολιτών και τον τραυματισμό 30, ενώ ισοπεδώθηκαν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα. Οι καμικάζι επέβαιναν σε δύο φορτηγά γεμάτα εκρηκτικά. Ανδρες των κουρδικών παραστρατιωτικών δυνάμεων ασφαλείας «Πεσμέργκα» έβαλλαν εναντίον τους καταφέρνοντας να σκοτώσουν μόνο τον έναν πριν εκραγεί το φορτηγό.
Κούρδοι βουλευτές ζήτησαν από την κυβέρνηση της Βαγδάτης να ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ. Επέρριψαν, δε, την ευθύνη των αυξανόμενων, τις τελευταίες βδομάδες, αιματηρών επιθέσεων με στόχο κυρίως πολίτες, σε «εκείνους που επιδιώκουν να προκαλέσουν διχασμό και αλληλοσπαραγμό σε εθνικώς ανάμικτα χωριά (Κούρδοι, Τουρκμένοι, Σιίτες, Γιαζίντι) της περιοχής».
Αλλες δύο πόλεις έγιναν στόχος βομβιστών, χθες, νοτιότερα, όμως, της Βαγδάτης. Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε ανοιχτές αγορές στη Χίλα και στην Μαχμουντία, σκοτώνοντας έξι πολίτες και τραυματίζοντας τουλάχιστον 50.
Εξι στους δέκα Βρετανούς θεωρούν ότι τα βρετανικά στρατεύματα δεν έπρεπε να έχουν πάει στο Ιράκ. Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε το βρετανικό Πολεμικό Μουσείο, με αφορμή έκθεση που εγκαινιάζει και αναφέρεται στη βρετανική στρατιωτική παρουσία, ανά τον κόσμο, από το 1969 και μετά.
Ενώ οι λαϊκές δυνάμεις διαδήλωναν χτες για 74η μέρα ενάντια στο πραξικόπημα, ο διοικητής του αμερικάνικου στόλου στο νότο προσκαλούσε το Πολεμικό Ναυτικό της Ονδούρας σε στρατιωτικά γυμνάσια. Κατά τα άλλα, οι ΗΠΑ, δήθεν, δεν αναγνωρίζουν τους πραξικοπηματίες.