ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 1997
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΤΕ
Το καλοκαίρι το δεύτερο ξεπούλημα

Στην πώληση πακέτου μετοχών μεταξύ 10% και 16,5% προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Για το ερχόμενο καλοκαίρι προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση να ξεκινήσει τη δεύτερη φάση εκποίησης του ΟΤΕ μέσω της διάθεσης μετοχών στο Χρηματιστήριο. Το ύψος των μετοχών που στη δεύτερη αυτή φάση πρόκειται να διατεθεί σε ιδιώτες θα κυμαίνεται μεταξύ του 10% και του 16,5%, ενώ στην πρώτη φάση ιδιωτικοποίησης του τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού είχε πωληθεί το 6% του μετοχικού του κεφαλαίου. Το σχέδιο, δηλαδή, ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ προβλέπει το πέρασμά του στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου μέσω της σταδιακής σαλαμοποίησής του, κάτι που επιτρέπει "και η κότα να ξεπουπουλιάζεται αλλά και να μη φωνάζει".

Αυτή την περίοδο, πάντως, εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους θα εισαχθούν οι μετοχές του ΟΤΕ για δεύτερη φορά στο Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα αν θα επιλεγεί η μέθοδος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, ή θα πωληθούν σημερινές μετοχές. Για το θέμα αυτό στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προσανατολίζονται σε μία μέση λύση: να διατεθεί αρχικά μέρος των σημερινών μετοχών του ΟΤΕ και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος να γίνει και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Η λύση αυτή φαίνεται να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά τα έσοδα που θα εισπραχθούν από την ιδιωτικοποίηση. Στην περίπτωση της πώλησης μετοχών από τις υφιστάμενες σήμερα, τα χρήματα θα τα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών ως ο μοναδικός σήμερα μέτοχος (εκτός από το 6% που έχει διατεθεί σε ιδιώτες). Στη δεύτερη περίπτωση, της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, τα χρήματα θα τα εισπράξει ο ΟΤΕ για να εξυπηρετήσει τις δικές του ανάγκες.

Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί αν η διάθεση του νέου πακέτου των μετοχών του ΟΤΕ γίνει με δημόσια εγγραφή (όπως την πρώτη φορά) ή αν οι πρώτοι του μέτοχοι θα έχουν προνομιακή πρόσβαση στο νέο πακέτο.

Πάντως η μετοχή του ΟΤΕ που διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο, παρουσιάζει μεγάλη κινητικότητα και δεν αποκλείεται μεγάλα πακέτα μετοχών να έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων παικτών.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ
Ξεκίνησαν με υστέρηση

Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες στην εκχώρηση του Ε9 σε ιδιωτική εταιρία

Μικρή υστέρηση παρουσίασαν τον περασμένο Γενάρη τα έσοδα σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης,τα έσοδα τον προηγούμενο μήνα κινήθηκαν με ρυθμό αύξησης 14,02%,έναντι 14,6% που είναι ο προβλεπόμενος από το φετινό κρατικό προϋπολογισμό ετήσιος ρυθμός αύξησης.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα το Γενάρη του 1997 ανήλθαν σε 674 δισ. δρχ. έναντι 591 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι τις 28 Φλεβάρη θα έχει παραδοθεί στο υπουργείο το πρώτο τμήμα εφαρμογών στο έργο ΤΑΧΙS, που αφορά στη διαχείριση του φορολογικού μητρώου, ενώ έχει ήδη παραδοθεί το κτίριο για την εγκατάσταση της κεντρικής μονάδας των υπολογιστών. Μέχρι το τέλος Ιούνη αναμένεται να παραδοθούν άλλες 5 εφαρμογές (με αντικείμενο τα έσοδα, τα έξοδα, το ΦΠΑ, τη διαχείριση δικαστικών ενεργειών και τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων), ενώ υπολείπονται άλλες 10 εφαρμογές που θα παραδοθούν σε 18 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης (υπεγράφη τον περασμένο Δεκέμβρη). Οι 10 παραπάνω εφαρμογές θα έχουν τα εξής αντικείμενα: Αρχειοθέτηση εγγράφων Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) και ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, φόρος εισοδήματος, φόρος κεφαλαίου, φορολογία οχημάτων, άλλοι φόροι, εικόνα φορολογούμενου, διασταύρωση στοιχείων φορολογούμενων, διαχείριση ελέγχου φορολογούμενων, επιθεώρηση και έλεγχος ΔΟΥ, αντικειμενικός προσδιορισμός αξίας ακινήτων, υπηρεσίες ροής εργασιών.

Η πορεία στο πρόγραμμα ΤΑΧΙS καθώς και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) αποτέλεσαν αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου και του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ.Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εκτιμήθηκε ότι η λειτουργία του ΣΔΟΕ θα μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές του ερχόμενου Απρίλη σε 4 περιφέρειες και συγκεκριμένα στις περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης.

Οι ιδιοκτήτες

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή τους, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων αντιδρούν στο ενδεχόμενο ανάθεσης της επεξεργασίας των εντύπων Ε9 σε ιδιωτικές εταιρίες. Οπως τονίζεται, η παράδοση των εντύπων Ε9 εκατομμυρίων φορολογουμένων σε ιδιωτική επιχείρηση, η οποία θα αποκτήσει στα αρχεία της τον πλήρη κατάλογο όλων των ιδιοκτητών της χώρας και των περιουσιακών στοιχείων του καθενός, αποτελεί βάναυση παραβίαση κάθε έννοιας φορολογικού απορρήτου και εκθέτει τον κάθε φορολογούμενο σε ανυπολόγιστους κινδύνους κάθε είδους. Με τα παραπάνω δεδομένα, η ΠΟΜΙΔΑ καλεί το υπουργείο Οικονομικών ρητά να αποκλειστεί οποιαδήποτε περίπτωση παράδοσης των απόρρητων δηλώσεων Ε9 σε οποιονδήποτε τρίτο πέρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Η πολιτική λιτότητας είναι δεδομένη!

Δηλώσεις - πρόκληση, για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, από τον υφυπουργό Οικονομικών

"Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ανατρέψει τη μισθολογική πολιτική που έχει εξαγγελθεί με τον προϋπολογισμό, ούτε τώρα, ούτε στη μέση, ούτε στο τέλος του έτους"! Την παραπάνω θέση διατύπωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, την ώρα που χιλιάδες εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα και κυρίως στο χώρο της εκπαίδευσης βρίσκονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς τους. Ως πρόσχημα για την παραπάνω θέση, ο υφυπουργός επικαλέστηκε, για άλλη μια φορά, την... κρισιμότητα των προϋπολογισμών του 1997 και 1998 στην πορεία της χώρας μας προς την ΟΝΕ.

Στο ίδιο μήκος των απειλητικών δηλώσεων και άλλων συναδέλφων του ισχυρίστηκε ότι ο ψηφισθείς προϋπολογισμός θα εφαρμοστεί, αφού δεν υπάρχουν δυνατότητες ούτε πιθανότητες ανατροπής του. Υποστήριξε, μάλιστα, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των καθηγητών, ότι η αρχική απόσταση που υπήρχε με τα οικονομικά αιτήματα του χώρου αυτού, έχει... μειωθεί στο ελάχιστο.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης έδωσε, επίσης, στη δημοσιότητα την ειδική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο, σύμφωνα με την οποία, προκαλείται συνολική πρόσθετη επιβάρυνση σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 1997, ύψους 152,5 δισ. δρχ. Τα επιμέρους κονδύλια, σύμφωνα με την κυβέρνηση προκύπτουν:

  • Από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους 90 δισ. δρχ.
  • Από την αύξηση των οικογενειακών παροχών: πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων12,5 δισ. δρχ., στρατιωτικών 5,7 δισ.δρχ., δικαστών και λοιπών ειδικών κατηγοριών 800 εκατομ. δρχ., συνταξιούχων εν γένει του δημοσίου 7,5 δισ. δρχ. Σύνολο 26,5 δισ. δρχ.
  • Από επιχορηγήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) για μισθοδοσία 36 δισ. δρχ.

Σημειώνεται ακόμη ότι προκαλείται ακαθόριστη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού των ΝΠΔΔ που δεν επιχορηγούνται, για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων τους, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα, εξακολουθούν - ενώ συμβαίνουν όλα αυτά κι ενώ ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμό γύρω στο 7% - να παίρνουν στο χέρι χαμηλότερες καθαρές αποδοχές σε σχέση με αυτές που έπαιρναν μέχρι το Δεκέμβρη του 1996, λόγω αυξημένης παρακράτησης φόρου. Και ας ληφθεί υπόψη ότι, εφόσον η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για το νέο μισθολόγιο ολοκληρωθεί, στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τις 25 Φλεβάρη - πράγμα μάλλον απίθανο - οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν να παίρνουν τις προβλεπόμενες αυξήσεις από την 1η Απρίλη...

Εξάλλου, σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει κατά 10.000 το επίδομα πληροφορικής, που παίρνουν οι ειδικευμένοι υπάλληλοι, που ανήκουν οργανικά σε κλάδους πληροφορικής, ο υφυπουργός Οικονομικών πρόβαλε το αφοπλιστικό επιχείρημα ότι το συγκεκριμένο επίδομα έτσι όπως υπήρχε... "αποτελούσε αντικίνητρο για εισαγωγή νέας τεχνολογίας στο δημόσιο", ενώ υποστήριξε ότι χρησιμοποιήθηκε τελικά πολύ παραπάνω από ό,τι προέβλεπε ο νόμος.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εισοδηματική πολιτική στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ), όπου, ως γνωστόν, ισχύουν τυπικά μόνο οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύεις, ο Ν. Χριστοδουλάκης επανέλαβε ότι "στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η πολιτική στον ευρύτερο δημόσιο τομέα να είναι συμβατή με τις επιδιώξεις που έχουν τεθεί για τον πληθωρισμό".

Εξωτερικό δάνειο για την πληρωμή... δανείων

Την πάγια τακτική να δανείζονται από τράπεζες του εξωτερικού για να εξοφλούν μέρος του δημόσιου χρέους ακολουθεί και φέτος η κυβέρνηση Σημίτη. Οπως δήλωσε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης, η κυβέρνηση προχωρά στη σύναψη νέων δανείων ύψους 1,1 δισ. δρχ. (περίπου 260 δισ. δρχ.). Η ουσία της "επαναχρηματοδότησης του χρέους", όπως λέγεται η διαδικασία δανεισμού για την εξόφληση δανείων, είναι ότι τα σημερινά χρέη θα κληθούν να αποπληρώσουν οι μελλοντικές γενιές, και μάλιστα με το αυξημένο κόστος που συνεπάγονται οι όροι δανεισμού.

Στην ίδια κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, αλλά και της κάλυψης των ελλειμμάτων, ανακοινώθηκε η έκδοση εντός του Απρίλη των νέων τιμαριθμοποιημένων ομολόγων, τα οποία θα απευθύνονται κυρίως σε Αμοιβαία Κεφάλαια, ασφαλιστικά ταμεία και διάφορους ιδιώτες της κατηγορίας των "εχόντων". Τα ομόλογα αυτά θα είναι πολυετή (διάρκεια 7 έως 10 χρόνια) και η απόδοσή τους θα είναι συνδεδεμένη με το ύψος του πληθωρισμού.

Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, τέλος, το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τον ακριβή τρόπο φορολογίας των εντόκων γραμματίων του δημοσίου και των κρατικών ομολόγων.

Εργαζόμενοι στον αγώνα για την επιβίωση


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ