Στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, μεταφέρθηκαν Ασιάτες πρόσφυγες, που εγκαταλείφθηκαν από τους δουλέμπορους στη βραχονησίδα «Μεγάλος Αδερφός»
ICON |
Οι πρόσφυγες, κατά τη μεταφορά τους στο Βόλο |
Η «Οδύσσεια» των 96 προσφύγων, από το Πακιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Κασμίρ και το Αφγανιστάν - 71 άνδρες, 15 παιδιά και 10 γυναίκες - ξεκίνησε, όταν «απέδρασαν» από τις χώρες τους, που «χτυπιούνται» είτε από ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είτε από τη φτώχεια και την πείνα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Το «όνειρό» τους, όμως, έγινε «εφιάλτης», όταν το βράδυ της Τρίτης οι αδίστακτοι δουλέμποροι, οι οποίοι εξαφανίστηκαν, που τους μετέφεραν στην Ελλάδα, τους πέταξαν και τους εγκατέλειψαν στη βραχονησίδα «Μεγάλος Αδερφός», στη θαλάσσια περιοχή του συμπλέγματος των Βορείων Σποράδων, από όπου και μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Βόλο.
Τώρα, οι πρόσφυγες ζουν με τον κίνδυνο της επαναπροώθησής τους στις χώρες τους, καθώς είναι γνωστή η «αφιλόξενη» πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που δεν τηρεί, ούτε καν, τα όσα η Ελλάδα υπέγραψε, το 1951, στη Συνθήκη της Λοζάνης για την προστασία των προσφύγων. Βεβαίως, ξέρουν πολύ καλά ότι ο λαός της χώρας μας συμπάσχει με τον πόνο τους, στέκεται αλληλέγγυος μαζί τους και προσφέρει απλόχερα τη βοήθειά του για να τους ανακουφίσει. Οπως έκαναν χτες πολλοί Βολιώτες και φορείς της πόλης που επισκέφτηκαν το Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, για να τους εκφράσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους, για να τους δώσουν, όσο γίνεται, θάρρος και κουράγιο, για να τους υποσχεθούν ότι θα είναι συνεχώς δίπλα τους.
Αλλωστε, ο λαός του Βόλου είχε εκφράσει έμπρακτα τις ιδιαίτερα φιλόξενες διαθέσεις και την αλληλεγγύη του στους 192 Ασιάτες πρόσφυγες, που, πριν από ένα χρόνο περίπου, διέμεναν κι αυτοί στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, όταν είχαν πεταχτεί από τους λαθρεμπόρους στη βραχονησίδα Γιούρα.
Χτες, μεταξύ των άλλων, κοντά στους πρόσφυγες, βρέθηκαν αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και πολλοί άλλοι Βολιώτες. Εκεί ήταν και ο Ν. Γκατζής, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο οποίος, μιλώντας στο «Ρ», τόνισε ότι «οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων, που στις χώρες τους κυριαρχούν ο πόλεμος, η φτώχεια και η εξαθλίωση, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς διώκονται για διάφορους πολιτικούς λόγους και είναι φυσικό να ζητούν μια "θέση στον ήλιο"». Αναφέρθηκε δε, στις υποχρεώσεις που έχει η κυβέρνηση απέναντι στους πρόσφυγες, όπως απορρέουν και από τις διεθνείς συνθήκες, και τόνισε ότι «η χώρα μας, που είναι συνυπεύθυνη γι' αυτήν την κατάσταση, που συμμετέχει στους πολέμους ενάντια στους λαούς, έχει, τουλάχιστον, την ηθική υποχρέωση της υποδοχής, της περίθαλψης και της στήριξης των προσφύγων».
Την αποκατάσταση των θυμάτων από το ελληνικό κράτος ζήτησαν ομοεθνείς των θυμάτων, που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο
Ξαναζωντάνεψαν εφιαλτικές στιγμές χτες στην αίθουσα του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου για τα θύματα του Παντελή Καζάκου. Επτά αλλοδαποί συνάνθρωποί μας, βαρύτατα τραυματισμένοι, οικονομικοί μετανάστες και πολιτικοί πρόσφυγες, ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον άνθρωπο που προσπάθησε να τους σκοτώσει, γιατί είχαν διαφορετικό χρώμα δέρματος και κατάγονταν από αλλοδαπή χώρα.
«Αποδέχομαι όλες τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούμαι», είπε χτες ψυχρά και με απάθεια ο κατηγορούμενος Π. Καζάκος ενώπιον του δικαστηρίου.
Από το δολοφονικό ρατσιστικό πογκρόμ του Π. Καζάκου, στο διάστημα 19-22 Οκτώβρη 2001, έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, ενώ άλλοι επτά θα μείνουν για πάντα ανάπηροι και χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από το ελληνικό κράτος.
Ο Π. Καζάκος πρωτόδικα καταδικάστηκε σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη. Χτες εκδικαζόταν η υπόθεσή του σε δεύτερο βαθμό και αντιμετωπίζει τις εξής κατηγορίες: Ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Εξω από το Εφετείο είχαν συγκεντρωθεί ομοεθνείς των θυμάτων, που ζητούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποκατασταθούν αυτοί που έμειναν σακατεμένοι από το όπλο του Π. Καζάκου, ενώ φώναζαν τα συνθήματα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό», «Το κράτος να αποκαταστήσει τα θύματα» κλπ. Οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν, επίσης, να δοθεί στα θύματα ανθρωπιστικό άσυλο, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλήρης αποζημίωση, σύνταξη και δουλιά σε όσους μπορούν να εργαστούν.
Κατά τη χτεσινή ακροαματική διαδικασία, κατέθεσε ο Τόμι Κόφι από την Γκάνα, ο οποίος συνεχίζει να ζει με μια σφαίρα καρφωμένη στο πίσω μέρος του κεφαλιού, καθώς μέχρι τώρα δεν κατέστη δυνατό να εγχειρηθεί. Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι τον πυροβόλησε από πίσω ο κατηγορούμενος και μετά διέφυγε τρέχοντας.
Σε κάποια στιγμή της ακροαματικής διαδικασίας, δημιουργήθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του προέδρου του δικαστηρίου και της δικηγόρου Β. Καραΐνδρου, όταν η τελευταία αποδοκίμασε τον πρόεδρο, ο οποίος, απευθυνόμενος στον μάρτυρα Τόμι Κόφι που στράφηκε με έντονο τρόπο κατά του κατηγορούμενου Π. Καζάκου, του έκανε παρατήρηση ότι δεν επιτρέπεται τέτοια συμπεριφορά στο δικαστήριο και να μην «επικαλείται εγκεφαλικές διαταραχές».
Επίσης, κατέθεσε ο Νιγηριανός Τίμοθι Αμπντούλ, ο οποίος ανέφερε ότι αισθάνθηκε τους πυροβολισμούς στην πλάτη από τον Π. Καζάκο, μόλις εξήλθε από καφενείο, όπου είχε πάει για να πωλήσει διάφορα μικροαντικείμενα. Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι επρόκειτο για ρατσιστική επίθεση.
Τέλος, ο Κούρδος πολιτικός πρόσφυγας Σαρίφ Χαντέλ, ο οποίος θα είναι καθηλωμένος για όλη του τη ζωή σε αναπηρικό καροτσάκι, κατέθεσε ότι ο Π. Καζάκος σκότωνε στα τυφλά αλλοδαπούς πολίτες, γιατί είχε ρατσιστική και φασιστική νοοτροπία.
Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση από τις 11.00 μέχρι τις 12.00, μετά από φάρσα για τοποθέτηση βόμβας στο χώρο του δικαστηρίου.
Ισχυρή σεισμική δόνηση, 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 11.12 χθες το πρωί, στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου, βόρεια - βορειοανατολικά της Ζακύνθου, χωρίς να σημειωθούν υλικές ζημιές. Λίγο ώρες πριν, είχαν σημειωθεί στην ίδια περιοχή δύο μικρότερες σεισμικές δονήσεις, που δεν ξεπέρασαν τα 3,5 Ρίχτερ.
Σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο Πάτρας, το επίκεντρο του σεισμού ήταν 15 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοανατολικά της Ζακύνθου με εστιακό βάθος 19 χιλιόμετρα.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, πέρα από τη Ζάκυνθο - όπου για προληπτικούς λόγους τα σχολεία διέκοψαν τα μαθήματα - στην Κεφαλονιά, αλλά και στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, χωρίς, ωστόσο, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών να ανησυχήσουν ιδιαίτερα.
Με τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, συνεχίστηκε χθες η διαδικασία ψήφισης του προτεινόμενου νόμου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Η «ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» γίνεται «σε βάρος των μικροκαταθετών», τόνισε, παρεμβαίνοντας στη χθεσινή συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης. Παράλληλα, χαρακτήρισε τις δικαιολογίες που προβάλλει η κυβέρνηση, όπως η ανάγκη μηχανοργάνωσής του, ως «άλλοθι για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση και για την παραχώρησή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο» και, μάλιστα, «με όρους τέτοιους, ώστε να μπορεί να πει κανείς ότι πρόκειται για ξεπούλημα». Οπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο «θα μπορούσε να προσφέρει τις υπηρεσίες που προσέφερε στον ελληνικό λαό και ιδίως στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας». Επίσης τόνισε πως με τη δυνατότητα που δίνεται, μέσω του προτεινόμενου καταστατικού του για δημιουργία νέων εταιριών, «θα χαθεί τελείως ο κοινωνικός του ρόλος», ενώ ο προβλεπόμενος «περιορισμός ή κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης» σε περίπτωση παροχής μετοχών «ανοίγει το δρόμο, ώστε να περάσει η πλειοψηφία των μετοχών στο ιδιωτικό κεφάλαιο».
Ο υπουργός Μεταφορών, Χρ. Βερελής, υποστήριξε για μια ακόμα φορά ότι το νομοσχέδιο εξυπηρετεί την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τονίζοντας ότι η νέα εταιρία θα έχει ιδιαίτερα υψηλό δείκτη φερεγγυότητας. Με το νομοσχέδιο διαφώνησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κίμων Κουλούρης, αναρωτώμενος αν «υπάρχει αλήθεια μια ευρωπαϊκή χώρα που το ταχυδρομικό ταμιευτήριο έγινε Ανώνυμη Εταιρία», προβλέποντας ότι «αύριο θα το δούμε να συγχωνεύεται με άλλη τράπεζα ή, ουσιαστικά, να λειτουργεί σαν τράπεζα».