ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κυρώσεις και έντονες ιμπεριαλιστικές πιέσεις

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ετοιμη για όλα τα σενάρια» δήλωνε, χθες, η τουρκική ηγεσία, διά του υπουργού Εξωτερικών της, επιμένοντας, βέβαια, ότι η ίδια «απεύχεται» ένα στρατιωτικό πλήγμα και ότι εξετάζει μόνο το ενδεχόμενο «δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας που θα αποφασιστεί από διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί τυχόν κύμα εξόδου Σύρων πολιτών». Ο Αχμάντ Νταβούτογλου, εκτός από αυτό, προανήγγειλε ότι και η Τουρκία θα επιβάλει κυρώσεις, στο πνεύμα εκείνων που επέβαλε ο Αραβικός Σύνδεσμος, και ότι θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ημερών από τον πρωθυπουργό ή τον Πρόεδρο της χώρας.

Νέες κυρώσεις κατά της Συρίας αναμένεται να αναγγείλει και η ΕΕ (πιθανότατα την Πέμπτη), όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρός της. Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέγραψαν εκ μέρους της ΕΕ κοινό ανακοινωθέν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, με τον οποίο συναντήθηκαν στο Λευκό Οίκο, όπου καλείται πάλι «η συριακή ηγεσία να τερματίσει τη βία κατά των διαδηλωτών». Για το ίδιο ζήτημα θα συνεδριάσει, για τρίτη φορά, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, την Παρασκευή.

Κατηγορηματικά αντίθετη στα τελεσίγραφα και στις κυρώσεις σε βάρος της Συρίας επανέλαβε ότι είναι, χθες, η Μόσχα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε ότι «θα έπρεπε όλες οι προσπάθειες να επικεντρώνονται στο πώς η αντιπαράθεση θα επανέλθει σε πολιτικό επίπεδο και θα επιλυθεί», ενώ κατηγόρησε για «ανεντιμότητα» τις χώρες εκείνες που πιέζουν για «σκληρές κυρώσεις, δράση και επιβολή ακόμη και εμπάργκο όπλων».

Υπενθύμισε ότι στη Λιβύη το εμπάργκο αφορούσε μόνο τις δυνάμεις Καντάφι, αλλά όχι τους αντικαθεστωτικούς που εξοπλίζονταν κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι αναλόγως θα εξελιχθεί η κατάσταση στη Συρία. Επίσης, συμπλήρωσε ότι κανείς δεν πίεσε για άμεση δράση στην περίπτωση, π.χ., της Υεμένης, «όπου χρειάστηκαν τρεις μήνες και πιέσεις και στις δύο πλευρές για να επιτευχθεί συμφωνία». Οι δηλώσεις Λαβρόφ συνέπεσαν με την ανακοίνωση ότι στο λιμάνι της Ταρσού θα «δέσει» την άνοιξη του 2012 ρωσικός στολίσκος, με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Κουζνετσόφ», μια αποστολή που η Μόσχα χαρακτηρίζει «προγραμματισμένη εδώ και χρόνια», αλλά σημαντική.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στα παράλια της Συρίας βρίσκεται και το αεροπλανοφόρο G.H.W Bush, το πλέον σύγχρονο και πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ (με 90 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα).

ΙΡΑΝ
Εισβολή φοιτητών στη βρετανική πρεσβεία

Από τη χτεσινή εισβολή στη βρετανική πρεσβεία
Από τη χτεσινή εισβολή στη βρετανική πρεσβεία
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Γνωστές εικόνες, που θύμισαν κάπως την εισβολή φοιτητών στην αμερικανική πρεσβεία το 1979, που οδήγησε σε ομηρία 55 υπαλλήλων για 444 μέρες και έληξε με τη διακοπή των ιρανο-αμερικανικών σχέσεων, θύμισε η χθεσινή εισβολή μερικών δεκάδων διαδηλωτών σε δύο κτίρια της βρετανικής πρεσβείας, σε διαφορετικά σημεία της ιρανικής πρωτεύουσας, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαμαρτυρία φοιτητών για τις κυρώσεις που επέβαλε το Λονδίνο στην Τεχεράνη με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Το τι ακριβώς συνέβη και συνέβαινε μέχρι και αργά χθες βράδυ στα κτίρια της βρετανικής διπλωματικής αποστολής παρέμενε συγκεχυμένο.

Σύμφωνα με όσα μετέδιδαν τα ιρανικά ΜΜΕ, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, βόμβες μολότοφ και δακρυγόνα εκτοξεύτηκαν και τελικά μια μικρή ομάδα διαδηλωτών εισέβαλε στο κτίριο της βρετανικής πρεσβείας. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν δείχνουν ορισμένους διαδηλωτές να σπάνε τζάμια, να καίνε τη βρετανική σημασία, έγγραφα, ενώ ταυτόχρονα σήκωναν την ιρανική σημαία. Μετά από δύο ώρες, οι αστυνομικές δυνάμεις κατάφεραν να κλείσουν τις πύλες της πρεσβείας.

Εντούτοις,τα ημιεπίσημα πρακτορεία Mehr και Fars υποστήριζαν ότι μια μικρή ομάδα διαδηλωτών παρέμενε μέσα στο κτίριο της πρεσβείας και αστυνομικοί προσπαθούσαν να τους πείσουν να αποχωρήσουν. Η συγκεκριμένη ομάδα φέρεται να κράτησε 6 εργαζόμενους στην πρεσβεία για λίγο ομήρους (κάτι που άλλες πηγές αργότερα διέψευδαν), ενώ σοβαρές υλικές ζημιές αναφέρονταν και στο βοηθητικό κτίριο της βρετανικής αποστολής στη βόρεια Τεχεράνη, στη συνοικία Κολχάκ, όπου επίσης έγινε εισβολή. Ζημιές υπέστη και το γειτονικό γερμανικό σχολείο.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε «οργή», επεσήμανε ότι η ιρανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών και τόνιζε, μέχρι χθες βράδυ, ότι δεν ήταν σε θέση να δώσει τελικό απολογισμό ούτε για διπλωμάτες και εργαζόμενους, ούτε για τις ζημιές. Την επίθεση καταδίκασαν απερίφραστα ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία και ΕΕ.

«Θλίψη για την απαράδεκτη συμπεριφορά» εξέφρασε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, δεσμευόμενο για «παραδειγματική τιμωρία της μειοψηφίας αυτής».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η δήθεν αντιναζιστική πολιτική

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η επιχείρηση αποπροσανατολισμού στη Γερμανία συνεχίζεται με την παραδειγματική αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν «ξαφνικά» οι γερμανικές αρχές για την αντιμετώπιση των νεοναζιστικών ομάδων, αυτές ακριβώς που χρόνια χρησιμοποιούσαν για παντός είδους «αποστολές».

Χτες οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη και τέταρτου υπόπτου, στην πόλη Γιένα, που φέρεται να είχε σχέση με την ομάδα Nationalsozialistischer Untergrund (NSU), που είχε διαπράξει ίσως και πάνω από δέκα δολοφονίες στο διάστημα 2000-2007 και η αποκάλυψη της δράσης της «έχει προκαλέσει μέγα σάλο».

Ο 36χρονος άνδρας που συνελήφθη θεωρείται ύποπτος για συνέργεια καθώς φέρεται να προμήθευε την οργάνωση των νεοναζί με όπλα και πυρομαχικά. Ωστόσο, παρά τη σπουδή της γερμανικής κυβέρνησης να επιδείξει την αποφασιστικότητά της για να «ξεριζώσει» τις νεοναζιστικές ομάδες, ο φασισμός ζει και βασιλεύει... Στις 13 Νοέμβρη και ενόσω η χώρα «βρισκόταν» σε «σοκ» από την αποκάλυψη της δράσης νεοναζιστικής οργάνωσης, έγιναν τα αποκαλυπτήρια τμήματος μνημείου αφιερωμένου στα θύματα του πολέμου με την προσάρτηση πλάκας με ονόματα πεσόντων, όπως αναφέρει το περιοδικό «Der Spiegel». Εντούτοις πρόκειται για μνημείο που ανεγέρθηκε το 2008 και ουσιαστικά είναι αφιερωμένο στον Χέρμαν Βίλχελμ Γκέρινγκ, το Νο2 των Ναζί και ιδρυτή της Γκετσάπο και των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το «μνημείο των πεσόντων», όπου δεσπόζει μία λευκή καμπάνα αφιερωμένη στο Γκέρινγκ και διακοσμημένη με σβάστικες, βρίσκεται στη μικρή κοινότητα Τουμλάουερ-Κουγκ στη χερσόνησο Αϊντερστεντ, κοντά στα σύνορα με τη Δανία στο κρατίδιο Σλέσβινγκ - Χοστάιν. Για περισσότερο από τρία χρόνια οι κάτοικοι και οι επισκέπτες δεν είχαν δείξει καμία δυσφορία ή έκπληξη... Μετά το σάλο και την καταγγελία ενός επισκέπτη, ο κυβερνήτης του κρατιδίου ζήτησε από το δήμαρχο την απομάκρυνση του «μνημείου».

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Επικίνδυνη «αναζωπύρωση» στη μεθόριο

BΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Με οβίδες και πυρά απάντησε ο ισραηλινός στρατός στις τέσσερις ρουκέτες, πιθανότατα τύπου «Κατιούσα», που έπεσαν στο βόρειο Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας Δευτέρας προς Τρίτη προερχόμενες από το έδαφος του νοτίου Λιβάνου. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «στόχος του ήταν η περιοχή από όπου εκτοξεύτηκαν οι ρουκέτες», η οποία είναι ανάμεσα στα λιβανικά συνοριακά χωριά Αϊτα Σχάαμπ και Ρμάις, και χαρακτήρισε το περιστατικό «εξαιρετικά σοβαρό», εκτιμώντας ότι πρόκειται για ευθύνη της λιβανικής κυβέρνησης και του στρατού να μην επαναληφθεί. Αργότερα, το ισραηλινό ραδιόφωνο άφηνε να εννοηθεί ότι κατά την άποψη του στρατού πίσω από την επίθεση δε βρίσκεται η σιιτική λιβανική οργάνωση «Χεζμπολάχ», που ελέγχει το νότιο Λίβανο, αλλά κάποια μικρότερη ισλαμιστική ή παλαιστινιακή οργάνωση.

Την «ανταλλαγή ρουκετών» επιβεβαίωσαν ο λιβανικός στρατός και οι δυνάμεις του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή (UNIFIL), που εντόπισαν και τους εκτοξευτήρες. Εκτίμησαν ότι οι δράστες είχαν ως στόχο την πρόκληση αστάθειας στην εύφλεκτη περιοχή. Η «Χεζμπολάχ» δεν έκανε σχόλιο, αν και πολλοί αναλυτές εκτιμούν ως εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο ανάφλεξης στη λιβανο-ισραηλινή μεθόριο εξαιτίας της κατάστασης στη Συρία και τις πιέσεις προς το Ιράν, δύο χώρες - στυλοβάτες της οργάνωσης. Φυσικά, καθόλου δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας τεχνητής έντασης, που θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την ανάφλεξη στην περιοχή.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αντιδράσεις για το έγκλημα του ΝΑΤΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζονται στο Πακιστάν οι αντιαμερικανικές - αντιΝΑΤΟικές διαδηλώσεις, σε διάφορες πόλεις της χώρας, με αφορμή την αιματηρή επίθεση αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, το πρωί του Σαββάτου, σε στρατόπεδο του πακιστανικού στρατού που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 24 Πακιστανοί στρατιώτες.

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις η πακιστανική κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι δε θα συμμετάσχει στη «διεθνή διάσκεψη» για το Αφγανιστάν που θα διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα στη Βόννη. Ωστόσο, σημειώνει ότι το Πακιστάν εξακολουθεί να υποστηρίζει την ιμπεριαλιστική πολιτική στο κατεχόμενο Αφγανιστάν καθώς και την προώθηση της δήθεν «εθνικής συμφιλίωσης» με τους Ταλιμπάν. Δυσαρέσκεια για την απόφαση του Πακιστάν να μη συμμετάσχει στη διάσκεψη εξέφρασε η Γερμανία, ενώ ο αμερικανικός στρατός γνωστοποίησε ότι το πρώτο πόρισμα για την επίθεση του Σαββάτου 26 Νοέμβρη αναμένεται στις 23 Δεκέμβρη. Λεπτομερή έρευνα για την επίθεση ζήτησε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας λόγο για απαράδεκτα πλήγματα του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ