Ακόμη μία «επίδειξη» κυβερνητικού κυνισμού έναντι των καλλιτεχνών και λογοτεχνών αποτελεί το γεγονός ότι η επιτροπή που αποφασίζει για τα «ψίχουλα» των λεγόμενων «τιμητικών συντάξεων» δεν έχει συνεδριάσει ακόμη, ούτε για τις αιτήσεις... του 2010!
Την αθλιότητα αυτή καταγγέλλει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Σε δελτίο Τύπου σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο υπουργός Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνος «μέχρι σήμερα, τέλος του 2011, δε διόρισε - ως όφειλε πριν ενάμιση και πλέον χρόνο - αντικαταστάτη της κας Μ. Μιχαηλίδου, η οποία παραιτήθηκε από την επιτροπή, με αποτέλεσμα η επιτροπή να μη συνεδριάζει έως σήμερα για το 2011, προκειμένου να εξετάσει τις αιτήσεις του 2010!!! Να σημειώσουμε ότι ο νόμος λέει πως η επιτροπή πρέπει να συγκαλείται έως τον Μάρτιο κάθε έτους για να εξετάσει τις αιτήσεις του προηγούμενου έτους...».
Προσθέτει ότι το γραφείο του υπουργού απάντησε προφορικά «πως δε συγκροτήθηκε η επιτροπή γιατί δεν ήθελαν να δημιουργήσουν "ψεύτικες ελπίδες" στους υποψήφιους, αφού δεν επρόκειτο ούτως ή άλλως να συνταξιοδοτηθούν»! Ωστόσο, το ΕΕΤΕ εκτιμά ότι ο υπουργός «αποφάσισε, υλοποιώντας τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, να μην εφαρμόσει το νόμο για τις συντάξεις καλλιτεχνών - λογοτεχνών, όπως είχε γίνει και το 2001, 2002, 2003, από την τότε κυβέρνηση».
Οι «τιμητικές συντάξεις» είναι θεσμοθετημένο βοήθημα προς τους ανασφάλιστους καλλιτέχνες και λογοτέχνες, οι οποίοι, παρά την προσφορά τους, φτάνουν σε μεγάλη ηλικία με προβλήματα υγείας και επιβίωσης, χωρίς σύνταξη. Σύμφωνα με το νόμο, ακόμη και για να πάρει ένας δημιουργός αυτό το μικρό στήριγμα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 65ο έτος του και αν εγκριθεί την επόμενη χρονιά, η καταβολή της σύνταξης γίνεται... μετά από ένα χρόνο, όταν δηλαδή ο δημιουργός κοντεύει τα εβδομήντα. Επιπλέον, ο αριθμός των δικαιούχων συρρικνώθηκε δραματικά σε 30, για όλους τους καλλιτεχνικούς κλάδους που ξεπερνούν τους 36...
Το ΕΕΤΕ σημειώνει ότι για το αστικό κράτος, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις του «η τέχνη δεν είναι κοινωνική ανάγκη αλλά εμπόρευμα και μέσο κοσμοπολιτικής προβολής» και δεν τους ενδιαφέρει ότι «πολλοί από τους υποψήφιους για τη σύνταξη αυτή είναι ανασφάλιστοι και άρρωστοι - κάποιοι βαριά - και δεν είναι σε θέση πλέον να εργασθούν και ότι η σύνταξη γι' αυτούς είναι η μοναδική ελπίδα στοιχειώδους επιβίωσης. Ηδη, κάποιοι καλλιτέχνες που έκαναν αίτηση το 2010, όπως ο Σαράντης Καραβούζης, πέθαναν πριν κριθούν». Καταλήγει, αναφέροντας ότι «κατ' επανάληψη έχει καταθέσει πρόταση νόμου για την καθολική λύση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού των καλλιτεχνών, καθώς και πρόταση για αλλαγή του νόμου για τις λεγόμενες "τιμητικές συντάξεις", χωρίς βέβαια, όπως και για άλλα, να παίρνει απάντηση από τους αρμόδιους»...
MOTIONTEAM |
Η Λ. Ρικάκη βρισκόταν στο στάδιο ολοκλήρωσης της τελευταίας ταινίας της «Είσαι ο καθρέφτης μου». Αεικίνητη και πολυσχιδής δημιουργός, δοκιμάστηκε με μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, θέατρο και τηλεόραση.
Ηταν η «ψυχή» δύο σημαντικών κινηματογραφικών φεστιβάλ, του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρόδου «ECOFILMS» και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κω, με ταινίες για θέματα υγείας. Θήτευσε και στην τέχνη του λόγου, με μεταφράσεις και συγγραφή σεναρίου.
Γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία Τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στην Αγγλία. Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με την κινηματογραφική και θεατρική παραγωγή. Το 1996 ίδρυσε και διηύθυνε τις δύο θεατρικές σκηνές του θεάτρου «104 - Κέντρο Λόγου και Τέχνης» και το ελληνικό «Κόμεντυ Κλαμπ».
Ταινίες μεγάλου μήκους: «Την καρδιά μου πλήγωσες» (σπονδυλωτή ταινία, 4 σκηνοθέτες), «Νύχτες κωμωδίας - Η ταινία», «Συμφωνία χαρακτήρων», «Kουαρτέτο σε 4 κινήσεις» (2 κρατικά βραβεία), «Ταξίδι στην Αυστραλία».
Μικρού Μήκους: «Κατά μόνας ηδονές», «Οι μαθητευόμενοι», «Παράθυρο χρόνου», «Tώρα πια ταξιδεύουμε», «Αγκαλιάζω το δέντρο», «Ανοιξε μια πόρτα», «Θεσσαλονίκες», «Ο περίπατος της Σούζυ».
Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους: «Η αποδοχή... Ποιος αέρας μας έφερε εδώ;», «Τα παιδιά της χορωδίας», «Ηταν να φύγω», «Τα κοινά - Τι κοινό έχουμε», «Ο άλλος», «Το Αιγαίο μέσα από τα λόγια των ποιητών», «Νύχτες κωμωδίας Nο2 - Nο 3 - Nο 4», «Τα λόγια της σιωπής», «Στα ίχνη των Αργοναυτών».
Θέατρο: «Oργια» του Παζολίνι (διασκευή - σκηνοθεσία), «Σουρεαλέρως» (συγγραφή - σκηνοθεσία), «Mουσική δύο» της M. Nτυράς (μετάφραση - σκηνοθεσία), «Tο άνθισμα της θάλασσας» (συγγραφή - σκηνοθεσία), «Oδυσσέως διάλογοι» (διασκευή - σκηνοθεσία).
«La Chunga» |
Μέχρι 29/1 θα συνεχιστεί και η παράσταση «Η Γάζα είναι...(μαθήματα επιβίωσης)», σε κείμενα μαθητών από τη Γάζα. Σκηνοθεσία Μάνιας Παπαδημητρίου. Παίζουν: Μάρω Αγρίτη, Μάνος Καπερώνης, Αυγουστίνος Κούμουλος, Δανάη Παπουτσή, Δήμητρα Σύρου. Μουσικός: Αννα Τσιγκούλη.
«Η κακομοίρα της Νάπολι», θα παίζεται μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Διασκευή: Μαρία Τσαρούχα, Πέπη Μοσχοβάκου. Σκηνοθεσία: Μαρία Τσαρούχα. Παίζουν: Πέπη Μοσχοβάκου, Σταύρος Παργινός.
Στο φουαγιέ, μέχρι τις 28/2 θα παίζεται «Το ημερολόγιο του Αδάμ και της Εύας» του Μαρκ Τουέιν. Διασκευή - σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ. Σκηνικά - κοστούμια: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος.
Τέλος, κάθε Δευτέρα, Τρίτη, παρουσιάζεται η παράσταση «Μουσική - τραγούδια: Παράξενες Μέρες». Παίζουν: Βασίλης Ανδρέου, Αννα Κουτσαφτίκη, Δημήτρης Μυλωνάς.
Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Ιωάννας Παπαντωνίου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο αυτή τη φορά ερμηνεύουν οι Ελένη Ουζουνίδου και σε νεαρή ηλικία η Γεωργία Γεωργόνη. Παίζουν επίσης: Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Πόπη Πελτεκοπούλου, Μαίρη Σαουσοπούλου, κ.ά.
Και φέτος το Βυζαντινό Μουσείο Αθήνας δημιούργησε ένα καλαίσθητο επιτραπέζιο ημερολόγιο, με τίτλο «Φανταστικά και απόκοσμα», αφιερωμένο σε μια πολύ ενδιαφέρουσα όψη της βυζαντινής τέχνης: Την απεικόνιση φανταστικών πλασμάτων, εμπνευσμένων από τη μυθολογία των αρχαίων πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου (γύπες, κυνοκέφαλοι, μονόκεροι, σφίγγες, κένταυροι, σειρήνες κ.ά.). Πρόκειται για λεπτομέρειες από ζωγραφικά έργα, φορητές εικόνες, πίνακες, εικονογραφημένα χειρόγραφα και χαρακτικά.
Το ημερολόγιο συνοδεύει μικρή έκθεση (έως 5/2/2102) με χαρακτηριστικά αντικείμενα που παριστάνουν μυθολογικά όντα. Θα διοργανωθούν και σχετικές διαλέξεις.
Επίσης, το φετινό «γούρι» του μουσείου απεικονίζει την κεφαλή της Μέδουσας Γοργούς, που τη σκότωσε ο Περσέας, σύμφωνα με τη μυθολογία. Η κεφαλή της Μέδουσας κοσμεί μια μαρμάρινη πλάκα του 6ου αιώνα μ.Χ., που εκτίθεται στη μόνιμη έκθεση, στην ενότητα «Ο εκχριστιανισμός των αρχαίων ιερών».
Το Επιγραφικό Μουσείο (Τοσίτσα 1) προσκαλεί τα παιδιά να «ταξιδέψουν» στο χρόνο, με αφήγηση παραμυθιού, τραγούδι, διαδραστικά παιχνίδια και άλλες εκπλήξεις, σήμερα, στις 6μμ. Παράλληλα θα γίνεται ξενάγηση στο Μουσείο για τους συνοδούς των παιδιών. Πληροφορίες: 210. 8217.637.