Associated Press |
Ενας από τους συλληφθέντες οδηγείται στο δικαστήριο |
Με χτεσινό του ανακοινωθέν, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτίμησε ότι είναι «άμεσος» ο κίνδυνος νέων βομβιστικών ενεργειών στην Τουρκία, ορίζοντας ως «πιθανούς στόχους» την Κωνσταντινούπολη και την Αγκυρα, κατά το σχετικό ρεπορτάζ του BBC. Την ίδια ώρα, το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας, όπου οδηγήθηκαν χτες 12 «ύποπτοι» ως «ενεχόμενοι» στο τετραπλό μακελειό της περασμένης βδομάδας, απήγγειλε κατηγορίες σε εννέα εξ αυτών, που θεωρεί ότι «ανήκουν και βοήθησαν παράνομη οργάνωση», σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή», ενώ διέταξε την απελευθέρωση των άλλων τριών. Είναι άγνωστη η τύχη των (τουλάχιστον) 7 ακόμη συλληφθέντων σε σχέση με τις επιθέσεις.
Βρετανοί αναλυτές έλεγαν χτες ότι «αν και οι κοινές έρευνες προχωρούν» στην κατεύθυνση της «διαλεύκανσης» των επιθέσεων -πράγμα για το οποίο καλά θα έκανε κανείς να είναι, το λιγότερο, επιφυλακτικός... - «υπάρχουν πληροφορίες» που καταδεικνύουν ότι «το κύμα επιθέσεων δεν έχει ολοκληρωθεί». Την ίδια ώρα που συνεχίζεται η καλλιέργεια του κλίματος του τρόμου, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων έστειλε χτες στα τζαμιά το κήρυγμα της μέρας, το οποίο, σύμφωνα με ανταποκρίσεις, περιείχε ένα «ισχυρό αντιτρομοκρατικό μήνυμα». Ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο μεταξύ, κλιμάκωσε χτες ακόμη περαιτέρω τη ρητορική του προσέγγιση στο υπερατλαντικό αφεντικό: «Αυτός είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στο καλό και στο κακό», δήλωσε. Σε άλλη αποστροφή των χτεσινών του δηλώσεων, απέρριψε το χαρακτηρισμό των επιθέσεων ως «ισλαμιστικών», εκφέροντας την άποψη ότι «η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, φυλή ή εθνικότητα» - πράγμα που ισχύει βεβαίως: Η τρομοκρατία είναι μέσο - για να συμπληρώσει πως θα δώσει τη μάχη εναντίον της «ώμο με ώμο» με τον Πρόεδρο Μπους.
Παράλληλα, επαναλαμβάνονταν οι αναλύσεις περί «σχέσης» της IBDA/C με την «Αλ Κάιντα», διά μέσου μακροσκελών ρεπορτάζ - όπως, για παράδειγμα, στην εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» - περί «ταξιδιών που έκαναν στο Πακιστάν για να λάβουν εκπαίδευση» οι διαπράξαντες τα χτυπήματα τέσσερις βομβιστές αυτοκτονίας. Και, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό των θυμάτων από το τετραπλό μακελειό (σε συνολικά 54 απώλειες), χτες υπέκυψε μια 29χρονη σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης.
Σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τις βομβιστικές ενέργειες στην Ισταμπούλ, η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Εργασίας της Τουρκίας (Emegin Partisi, ή EMEP) τονίζει μεταξύ άλλων:
«Πολλοί συμπατριώτες μας έχασαν τη ζωή τους από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν κατά των συναγωγών και κατά διαφόρων σημείων την 20ή Νοεμβρίου. Ο λαός μας ανησυχεί για το τι και πού θα στοχεύσουν αυτοί που έχουν βάλει στο στόχαστρο τη χώρα μας. Με αυτές τις επιθέσεις, γίνεται προφανές ότι η Τουρκία έχει επιλεγεί ως στόχος. Η κυβέρνηση, που παραχώρησε την ανεξαρτησία της χώρας μας και τα συμφέροντα του λαού μας στις πολιτικές των ΗΠΑ και του Ισραήλ, προτιμά να «δώσει μια παράσταση» αντί να καταλάβει την κατάσταση και να δράσει όπως χρειάζεται.
«Αντί να προσπαθήσει να καταλάβει αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες και να δει τα αίτια της επίθεσης», προστίθεται στην ανακοίνωση του ΕΜΕΡ, «η κυβέρνηση διαχειρίζεται αυτές τις επιθέσεις ως μέσα περαιτέρω σύσφιγξης των στενών της σχέσεων με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Θα έπρεπε να γίνει αντιληπτό ότι αποτέλεσμα αυτών των τρομοκρατικών ενεργειών, ανεξάρτητα του ποιοι είναι οι πραγματικοί δράστες, επιχειρείται να είναι η καταδίκη της Τουρκίας σε ταύτιση με τις πολιτικές των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ο λαός μας δε θα είναι ποτέ ασφαλής αν η Τουρκία δεν ακολουθήσει μια ανεξάρτητη και δημοκρατική γραμμή, αποκόπτοντας αυτούς τους δεσμούς της. Δεν είναι δυνατό να ιδωθούν αυτές οι επιθέσεις ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιθετικότητας και κατοχής των ΗΠΑ έναντι της Μέσης Ανατολής και την πολιτική συνεργάτη των δυνάμεων κατοχής που ασκεί η Τουρκία, τη σύνταξη με τον ιμπεριαλισμό».
Και η ανακοίνωση καταλήγει: «καταδικάζουμε τέτοιες ενέργειες, οι οποίες θα διευκολύνουν το έργο των αντιδημοκρατικών και αντεργατικών δυνάμεων, και θα χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για την ένταση των πιέσεων και των επιθέσεων σε βάρος του λαού, ενώ απευθύνουμε τα συλλυπητήριά μας στους συγγενείς των θυμάτων και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».
ΡΩΜΗ.--
Κλίμα αντιτρομοκρατικής υστερίας στο εσωτερικό της χώρας επιχειρεί πλέον να δημιουργήσει η ιταλική κυβέρνηση μετά και την πολύνεκρη επίθεση εναντίον των Ιταλών καραμπινιέρων στη Νασιρίγια.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, που συνεργάζονται με εκείνες των ΗΠΑ και Βρετανίας, αναμένουν τρομοκρατικά χτυπήματα τις επόμενες μέρες, οπότε και ο υπουργός Εσωτερικών Τζουζέπε Πιζάνου έσπευσε να λάβει τα «κατάλληλα μέτρα»... Επειτα από έκτακτη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Αμυνας Αντόνιο Μαρτίνο, τον διοικητή της αστυνομίας και τους διευθυντές των μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε: «Οταν πρόκειται για την ασφάλεια των πολιτών δεν είναι υπερβολή η επιφύλαξη και γι' αυτό θα υπάρξουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας». Αν και απέφυγε να διευκρινίσει ποια θα είναι ακριβώς αυτά τα μέτρα, ζητήθηκε από την επιτροπή πρόληψης τρομοκρατικών ενεργειών η χρησιμοποίηση των στρατιωτών για τη φύλαξη δημόσιων χώρων. Επίσης έτοιμο είναι και το σχέδιο για την τοποθέτηση μηχανημάτων ανακάλυψης εκρηκτικών υλών στις εισόδους σιδηροδρομικών σταθμών και αεροδρομίων.
Τέλος, χτες στην περιφέρεια της Ρώμης έγιναν ασκήσεις για την αντιμετώπιση καταστάσεων που θα προέκυπταν από μια τρομοκρατική επίθεση με χημικά όπλα, από ανατίναξη κτιρίων, αεροπειρατείες και άλλες ενέργειες.
ΡΩΜΗ.-- Εκατοντάδες εκατομμύρια πεινασμένων δεν μπορούν άλλο να αναμένουν την υλοποίηση υποσχέσεων ανεπτυγμένων χωρών για βοήθεια, προειδοποίησαν χτες στη Ρώμη αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη 800.000.000 ανθρώπων που απειλούνται με λιμοκτονία...
Στην ετήσια έκθεση του Οργανισμού επισημαίνεται μεταξύ άλλων η ραγδαία αύξηση του αριθμού των λιμοκτονούντων σε διεθνές επίπεδο, παρά τη μείωση που είχε σημειωθεί στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. «Το πρόβλημα δεν έγκειται τόσο στην έλλειψη τροφίμων, αλλά στην απουσία πραγματικής πολιτικής βούλησης», υπογράμμισε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο Ζακ Ντιουφ, γενικός διευθυντής του Οργανισμού. «Πέρα από έναν πόλεμο ή μια φυσική καταστροφή, που μπορεί στιγμιαία να προσελκύσει την προσοχή του κόσμου και να κερδίσει τη συμπόνια του, λίγα λέγονται και ακόμα λιγότερα γίνονται για να τεθεί τέρμα στα δεινά αυτής της "ηπείρου των πεινασμένων" της οποίας ο πληθυσμός των 798 εκατομμυρίων ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο της Λατινικής Αμερικής ή της υποσαχάριας Αφρικής», κατέληξε ο Ντιουφ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της FAO, υπήρχαν 842 εκατομμύρια υποσιτισμένοι την περίοδο 1999-2001: 798 εκατομμύρια ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, 34 εκατομμύρια στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και 10 εκατομμύρια στις ανεπτυγμένες χώρες. Η διεύθυνση του FAO απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία «διεθνούς συμμαχίας κατά της φτώχειας», με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, κοινωνικών οργανώσεων και του ιδιωτικού τομέα.