Μεγάλο ενδιαφέρον στην εκδήλωση στο Στέκι Πολιτισμού για την καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία στα χρόνια της Κομμούνας
Ενα από τα πολλά μεταφρασμένα, για πρώτη φορά στα Ελληνικά, ποιήματα για τις μέρες της Κομμούνας, που είχε την τύχη να ακούσει το κοινό που γέμισε την Παρασκευή το απόγευμα το θεατράκι στο Στέκι του Πολιτισμού και παρευρέθηκε στην εκδήλωση με τίτλο «"Η τέχνη τον καιρό των κερασιών". Η καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία στα χρόνια της Κομμούνας».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν προπομπός της έκδοσης που έχει επιμεληθεί το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα τη λογοτεχνία στον καιρό της Κομμούνας και αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.
Στην εκδήλωση μίλησε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Ανάμεσα στην ομιλία παρεμβάλλονταν κείμενα, ποιήματα, τραγούδια και εικαστικά έργα των χρόνων της Κομμούνας, που φώτιζαν την εποχή και λειτουργούσαν συμπληρωματικά στην ομιλία της Ελ. Μηλιαρονικολάκη. Απήγγειλαν οι ηθοποιοί Θέμης Πάνου, Ηρα Ρόκου και Μαριάνθη Σοντάκη. Τα τραγούδια της Κομμούνας παρουσιάστηκαν από τους μουσικούς Αλέξανδρο Βουτουρή στο βιολί, Θανάση Ζαχαρόπουλο στο κλαρινέτο, Κώστα Σπηλιώτη στο πιάνο, Κώστα Σταυρόπουλο στο κοντραμπάσο. Τραγούδησαν οι Ροδάνθη Κασκαφέτου, Μαριλίζα Λούντζη και Αμέρισσα Φτούλη.
«Το μεγαλύτερο δώρο της Κομμούνας είναι ότι προανήγγειλε μια νέα τέχνη, γεμάτη δύναμη και επαναστατική αισιοδοξία. Μια τέχνη συνδεμένη με τον αγώνα, που στο επίκεντρό της έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και την πάλη του για μια κοινωνία χωρίς ταξική εκμετάλλευση. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η επίσημη τέχνη είχε αφεθεί στην απελπισία και έψαχνε φυγή από την πραγματικότητα», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα η Ελ. Μηλιαρονικολάκη, η οποία από την αρχή της ομιλίας της επεσήμανε πως από τη σύνθεση κιόλας της κυβέρνησης της Κομμούνας, «φαίνεται το ενδιαφέρον της για τη μορφωτική, πολιτιστική ανύψωση της εργατικής τάξης (...). Δίπλα στους εργάτες που αποτελούσαν την ηγετική δύναμη, υπάρχουν και πολλοί πρωτοπόροι επιστήμονες, λόγιοι, καλλιτέχνες.
Από τις πρώτες μέρες η Κομμούνα ίδρυσε δεκάδες επαναστατικές λέσχες, σαν Λαϊκά Πανεπιστήμια, σε όλο το Παρίσι, ακόμα και μέσα στις εκκλησίες, όπου ο εξεγερμένος λαός του Παρισιού με πρωτοφανή ενθουσιασμό ρουφώντας τα λόγια των ομιλητών άκουγε κάθε λογής πρωτόγνωρα πράγματα: Από επιστημονικές θεωρίες και απαγγελίες ποιημάτων έως πολιτικές αναλύσεις για την πάλη των τάξεων και την εκμετάλλευση του προλεταριάτου».
Ο Αρης Ευαγγελίδης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι «αποτελεί σημαντική διεθνιστική ευθύνη του ΚΚΕ να εκφράζει πλατιά και ανυποχώρητα την αλληλεγγύη του στον λαό και το ΚΚ της Κούβας, να καταδικάζει χωρίς αστερίσκους την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα», αναφερόμενος στις δεκάδες παρεμβάσεις του Κόμματος, αλλά και στην προσπάθεια «το μήνυμα της αλληλεγγύης προς την Κούβα να περνάει στο μαζικό κίνημα, στα συνδικάτα, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους συλλόγους γυναικών και άλλους μαζικούς φορείς».
Πρόσθεσε ότι παρά τις «μεγάλες και σύνθετες προκλήσεις», που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο η Κούβα, «γίνεται φανερή η ανωτερότητα του συστήματος Υγείας της, που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη των μονοπωλίων. Το πλέγμα που αποτελείται από την ανεπτυγμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για όλους, τα σύγχρονα κρατικά νοσοκομεία, την υψηλότερη αναλογία γιατρών / πληθυσμού στον κόσμο, την ανεπτυγμένη κρατική έρευνα και βιομηχανία φαρμάκου και βιοϊατρικής, επιτρέπει στην Κούβα να έχει καλύτερα αποτελέσματα από τη συντριπτική πλειοψηφία των καπιταλιστικών χωρών».
Επέκρινε τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών που «δεν διστάζουν να μπλοκάρουν ακόμη και την εισαγωγή ιατρικού εξοπλισμού και ειδών πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας» και επισήμανε ότι «αποτελεί τεράστια πρόκληση και υποκρισία όσοι καθημερινά τσαλαπατούν τα κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών, δηλαδή οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι αντίστοιχες αστικές κυβερνήσεις (...) να εμφανίζονται ως αυτόκλητοι σωτήρες και προστάτες των ελευθεριών του κουβανικού λαού».
Τέλος, τόνισε ότι «έχει καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος το αφήγημα που πρόβαλλαν διάφορες αστικές, σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 κ.ά., πως η εκλογή του Δημοκρατικού Μπάιντεν τάχα θα σήμαινε προοδευτική στροφή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (...) Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται πως το ψευτοδίλημμα "προόδου" / συντήρησης εντός των τειχών του συστήματος έχει μοναδικό σκοπό την εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση και τη διαιώνιση του συστήματος, πως η στρατηγική των αστικών κυβερνήσεων υπαγορεύεται απαρέγκλιτα από τα συμφέροντα των μονοπωλίων, μπροστά στα οποία δεν διστάζουν να διαπράξουν τα μεγαλύτερα εγκλήματα».
Η πρέσβειρα της Κούβας, Ζέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, εξήγησε ότι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά από 6 δεκαετίες εμπάργκο αλλά και τα νέα, 243 μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Τραμπ και αυτή του Μπάιντεν διατήρησε και επέκτεινε, «επιχειρούν να προξενήσουν ζημίες στις βασικές ανάγκες του κουβανικού λαού και στις καθημερινές του δραστηριότητες και να επιρρίψουν την ευθύνη γι' αυτό στην κουβανική κυβέρνηση, με σκοπό να προσπαθήσουν να αποδείξουν την αποτυχία του σοσιαλισμού και να εμποδίσουν τον λαό να συνεχίσει να στηρίζει την Επανάσταση».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις «εκστρατείες ψεύδους» των ιμπεριαλιστικών κέντρων με στόχο «να υπονομεύσουν την Κουβανική Επανάσταση», «να επιρρίψουν στην κουβανική κυβέρνηση την ευθύνη για τις οικονομικές δυσχέρειες σε καιρούς πανδημίας, δίχως να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες του αποκλεισμού». Πρόσθεσε ότι η κουβανική κυβέρνηση «απευθύνει έκκληση για να επιλυθούν οι δυσκολίες μεταξύ Κουβανών, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και στη βάση της πατριωτικής ενότητας». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, «η Κούβα κατάφερε να προχωρήσει, αποδεικνύοντας τη σταθερότητα του συστήματος Υγείας της και την ικανότητά της να συνεχίζει να συνεργάζεται με άλλες χώρες με τρόπο αλληλέγγυο και ανθρωπιστικό. Αποτελεί λόγο περηφάνιας για την Κούβα το ότι κατάφερε, στις σημερινές συνθήκες, να παραγάγει 3 εμβόλια και 2 υποψήφια εμβόλια μέσα στους τελευταίους μήνες, αποτέλεσμα της αυταπάρνησης των Κουβανών επιστημόνων και του σταθερού συστήματος επιστήμης και τεχνολογικής καινοτομίας», «με μια βιοτεχνολογική και φαρμακευτική βιομηχανία στην υπηρεσία του λαού, ο οποίος απολαμβάνει ένα σύστημα Υγείας δωρεάν και ισότιμο σε όλα τα επίπεδα».
Ακολούθησε πλούσια συζήτηση, μεταξύ άλλων για τις στοχευμένες επεμβάσεις των ΗΠΑ, όλα τα 62 χρόνια της Επανάστασης, με στόχο να παρέμβουν στα εσωτερικά πράγματα της χώρας. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρέσβειρα, ακόμα και σήμερα δαπανούν κάθε χρόνο 20 εκατομμύρια δολάρια σε ενέργειες κατά της Κούβας. Στο επίκεντρο της κουβέντας βρέθηκε και το σχέδιο με το οποίο το κουβανικό κράτος αντιμετωπίζει την πανδημία, την ώρα που ο αποκλεισμός εντείνεται αλλά και ενώ ο τουρισμός έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κουβανική οικονομία.