ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΎ
Δεν «αγγίζεται» η εργασιακή ομηρία

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού» με το οποίο ρυθμίζονται θέματα εποπτευομένων φορέων του ΥΠΠΟ-Τ (ΕΡΤ ΑΕ και ΕΟΤ), οικονομικές «εκκρεμότητες» προς εργαζομένους του υπουργείου κ.ά. το οποίο είναι αλλαγμένο προς το χειρότερο σε σχέση με το «ενημερωτικό σημείωμα» για το περιεχόμενό του που είχε κατατεθεί στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, στο σημείωμα του Ιουνίου υπήρχε η πρόβλεψη της εξαίρεσης μέρους ειδικοτήτων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τον περιορισμό του 24μηνου που εμπεριέχεται στο ΠΔ - «Παυλόπουλου». Πρόκειται για τη διάταξη σύμφωνα με την οποία ο εργαζόμενος απολύεται μετά τη συμπλήρωση 24μηνου και μάλιστα χωρίς δικαίωμα επαναπρόσληψης. Εκτός των άλλων, η διάταξη αυτή, όχι μόνο αποδυναμώνει την Αρχαιολογική Υπηρεσία από έμπειρο, εξειδικευμένο, επιστημονικό προσωπικό, αλλά το προσωπικό αυτό τίθεται συνολικά εκτός αγοράς εργασίας, αφού είναι εύλογο ότι ένας αρχαιολόγος, π.χ., μόνο στο υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να εργαστεί. Ετσι, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι έχουν πάγιο αίτημα την εξαίρεσή τους από τη διάταξη του 24μηνου. Τον Ιούνιο λοιπόν προβλεπόταν η «εξαίρεση επιστημονικού προσωπικού και τεχνιτών υψηλής εξειδίκευσης» από το 24μηνο. Αναγνώριζε μάλιστα, ότι λόγω του περιορισμού του 24μηνου, το ΥΠΠΟ-Τ «δεν μπορεί να αξιοποιήσει (...) τις υπηρεσίες αυτών των έμπειρων και απόλυτα εξειδικευμένων επιστημόνων και τεχνιτών (...)» (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές, εξειδικευμένοι εργατοτεχνίτες ανασκαφών κ.ά.).

Τότε οι έκτακτοι αρχαιολόγοι εξέλαβαν ως θετική την παραπάνω εξέλιξη και ως ένα αποτέλεσμα του αγώνα τους, συμπληρώνοντας πάντως ότι η έστω και μερική άρση του 24μηνου, απλά τους επαναφέρει στο προηγούμενο καθεστώς, της εργασιακής ομηρίας.

Κι όμως, στο κείμενο που κατατέθηκε χτες, η παραπάνω πρόβλεψη, έστω και λειψή - αφού δεν αφορά όλες τις ειδικότητες - απλά... δεν υπάρχει! Το μόνο που παρέμεινε είναι η καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζομένους του υπουργείου που εξακολουθούν να εργάζονται με δικαστικές αποφάσεις. Και οι οποίοι έτσι κι αλλιώς απολύονται τον ερχόμενο Οκτώβριο...

Τραγούδια αγαπημένα...

Π. Θαλασσινός,Γ. Νέγκα, Στ. Χατζηευσταθίου
Π. Θαλασσινός,Γ. Νέγκα, Στ. Χατζηευσταθίου
Ενα μουσικό σεργιάνι σε τραγούδια αγαπημένα, θα μας χαρίσουν (26/8, Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας Βόλου, 9.30μ.μ.) ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος. Ενα πρόγραμμα με τις καλύτερες στιγμές του ρεπερτορίου τους, τραγούδια επιλεγμένα από το «Ανεμολόγιο» και τις «Μέρες Αδέσποτες»... μέχρι τη συνεύρεση με την ποίηση του Νίκου Καββαδία, αλλά και τραγούδια από την κοινή τους δισκογραφία. Μαζί τους στα πνευστά, ο σολίστας Θύμιος Παπαδόπουλος.

Στην πλατεία Νεράιδας της Παλιάς Κοκκινιάς, στις 30/8, στη μουσική συντροφιά του Θάνου Μικρούτσικου και Χρήστου Θηβαίου, προστίθεται ο Γιάννης Κούτρας, πρώτος ερμηνευτής του «Σταυρού του Νότου». Η συναυλία είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καββαδία.

Μια ακόμη ξεχωριστή συναυλία πραγματοποιούν ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος και η Ελένη Τσαλιγοπούλου, σήμερα (9μμ), στη Χαλκίδα, στο Κόκκινο Σπίτι (πλατεία Μάλλιου), στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ευρίπεια 2010». Ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου της νέας γενιάς και η γνωστή ερμηνεύτρια θα μοιραστούν με το κοινό την «Ανάσα της Ψυχής» τους, σε ένα μουσικό ταξίδι με πυρήνα την αυθεντική παραδοσιακή μουσική.

Στις 5/9 ο Παντελής Θαλασσινός και η Γιώτα Νέγκα παρουσιάζουν (9μ.μ.) στο Γυμνάσιο Διαβατών στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, τραγούδια από την προσωπική τους διαδρομή, επιλογές από λαϊκά και παραδοσιακά, αλλά και τραγούδια άλλων συνθετών. Μαζί τους ο τραγουδοποιός Σταμάτης Χατζηευσταθίου. Είσοδος ελεύθερη.

Τις καλοκαιρινές τους μουσικές εξορμήσεις συνεχίζουν η Μαρία Λούκα, ο Θοδωρής Κοτονιάς και «Τα Μακρινά Ξαδέρφια». Στις 28/8 (10.30μμ) εμφανίζονται στα Κύθηρα, στο «Καφενείον Αστικόν», στον Ποταμό, ενώ στις 29/8 (9μμ), στη Λακωνία, στο Δημοτικό Σχολείο Σκούρας, Δήμου Θεραπνών.

Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος
Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος
Στο Κηποθέατρο Παπάγου (26/8, 9μ.μ.), και στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού (7/9, 8.30μ.μ.) θα δώσει συναυλία ο Κώστας Χατζής. Συμμετέχει η Μαρία Αλεξίου και ο Γιάννης Αλεξανδρινός.

Μοναδικές ερμηνείες

Η Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή συνεχίζουν τις γοητευτικές μελωδικές παραστάσεις στην Ελλάδα, έως τα μέσα Σεπτέμβρη, ερμηνεύοντας με μοναδικό τρόπο τραγούδια απ' όλο τον κόσμο: φάδος, τζαζ, ισπανόφωνα αλλά και παραδοσιακά, ρεμπέτικα, σέρβικα και μπλουζ κομμάτια. Στις 31/8 τραγουδούν στο Στενήμαχο Νάουσας, στον υπαίθριο χώρο του «Morison Cafe», ανοίγοντας την συναυλία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Ακολουθούν: 1/9 Αρχαίο Θέατρο Καβάλας (9.30μμ), όπου πάλι ανοίγουν τη συναυλία του Γκόραν Μπρέγκοβιτς. 6/9, 8.30μμ, Ξάνθη (Πλατεία Μητροπόλεως), στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Γιορτές Παλαιάς Πόλης» συνεργάζονται για πρώτη φορά επί σκηνής με τον Ιταλό κρουστό Simone Mongelli και τον εξαιρετικό Epavli Pavlaki. 12/9 (9μμ) - «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. 13/9 Συναυλία στο Δήμο Αγίου Στεφάνου Αττικής.

Είναι το ανάκτορο του Οδυσσέα;

Αν τεκμηριωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, τότε θα πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών: Σύμφωνα με το ΑΠΕ, δύο αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο καθηγητής Αρχαιολογίας Θανάσης Παπαδόπουλος και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Λίτσα Κοντορλή, που τα τελευταία 16 χρόνια ανασκάπτουν την περιοχή Αγ. Αθανάσιος στην Ιθάκη, υποστηρίζουν ότι βρήκαν το ανάκτορο του Οδυσσέα.

«Σύμφωνα με τα έως σήμερα στοιχεία, κινητά και ακίνητα, που είναι ιδιαίτερα σοβαρά, και με κάθε επιστημονική επιφύλαξη, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά στο Ανάκτορο του Οδυσσέα και της Πηνελόπης, το μόνο από τα Ανάκτορα των Ομηρικών επών, που δεν έχει ανακαλυφθεί», δήλωσε στο ΑΠΕ ο Θ. Παπαδόπουλος.

Πρόκειται για ένα μέγαρο τριών επιπέδων με κλιμακοστάσιο λαξευμένο στον βράχο και μέσα σε αυτό υπολείμματα μυκηναϊκής κεραμικής. Ενα ακόμα σημαντικό εύρημα είναι μια κρήνη, που τοποθετείται στον 13ο αιώνα π.Χ., περίοδο κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας. Αντίστοιχες κρήνες ήρθαν στο φως στην Ακρόπολη των Μυκηνών και την Τίρυνθα.

«Πιστεύουμε ότι με τα ευρήματα, που έχουμε, τεκμηριώνουμε με επιστημονικό τρόπο την παράδοση, που αναφέρεται από τον Ομηρο και οι περιγραφές που γίνονται ταιριάζουν, παρά τις καταστροφές που έχουν υποστεί, γιατί πρώτον, η περιοχή κατοικήθηκε και χάθηκαν πολύτιμα στοιχεία και δευτερευόντως επειδή ο χώρος ήταν άφρακτος με αποτέλεσμα περίεργοι περιπατητές να εισβάλλουν σε αυτόν καθημερινά». Ο ίδιος ζητά από το υπουργείου Πολιτισμού να συνεχισθεί η ανασκαφή και να περιφραχθεί ο χώρος.

Το Νοέμβριο του 2006, ήρθε στο φως ένα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη: Μια πινακίδα, στην οποία γίνεται αναφορά σε ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας. Η περιοχή Αγ. Αθανασίου, στην οποία γίνονται ανασκαφές είναι έκτασης 25 στρεμμάτων και είναι απαλλοτριωμένη με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Πάντως, μέχρι στιγμής το ΥΠΠΟ-Τ δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο για το θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ