Ενόψει της αυριανής Γενικής Συνέλευσης των βιομηχάνων, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε χτες το πρωί με τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης, Επικρατείας και το απόγευμα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ και τον μεγαλοεπιχειρηματία Δαυίδ της «3Ε» («Κόκα-Κόλα»)
Από την απεργία της 11ης του Μάη 2005 για την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς |
Στο πλαίσιο της πρωθυπουργικής παρέμβασης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, χτες υπήρξε έντονη κινητικότητα.
Το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου πήραν μέρος οι υπουργοί Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, Ανάπτυξης, Δ. Σιούφας, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους δύο οικονομικούς υπουργούς να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο χρονικό διάστημα έως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη...
Το απόγευμα ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε πρώτα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλο (προφανώς για να ...ακροαστεί κατ' ιδίαν τις απαιτήσεις των βιομηχάνων), και στη συνέχεια με τον μεγαλοεπιχειρηματία Δαυίδ (της «3Ε»). Συναντήσεις οι οποίες εντάσσονται στις επαφές που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου.
Ολες οι πληροφορίες συνηγορούν στο ότι από την πλευρά της κυβέρνησης όλα κινούνται στον αστερισμό της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Πρόκειται, στην ουσία, για δεσμεύσεις οι οποίες είχαν αναληφθεί και στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον προηγούμενο Μάρτη, όταν και συζητήθηκε η ενδιάμεση αναθεώρηση της στρατηγικής της Λισαβόνας. Και από την άποψη αυτή, το κυβερνητικό ...έργο για το επόμενο διάστημα έχει αρκετό ψαχνό.
Στα θέματα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμο το νομοσχέδιο για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το οποίο επικεντρώνει σε δύο κυρίως σημεία: Στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σε ετήσια βάση και στην επαναρύθμιση του καθεστώτος των υπερωριών, προς φιλοεργοδοτική κατεύθυνση. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το παρέδωσε προς ...μελέτη ο στενός συνεργάτης του υπουργού Οικονομίας Λ. Σακελλάρης στον ΟΟΣΑ, με την ευκαιρία της παρουσίασης χτες της έκθεσης του διεθνούς οργανισμού για την ελληνική οικονομία. Ανατροπή επιχειρεί εξάλλου η κυβέρνηση και στις εργασιακές σχέσεις των πρώην ΔΕΚΟ, με αιχμή του δόρατος τον ΟΤΕ.
Η διοίκηση του τελευταίου, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για ιδιωτική εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, έχει θέσει ζήτημα άρσης της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στον Οργανισμό, κάτι που η κυβέρνηση θα νομιμοποιήσει με νομοθετική παρέμβαση. Αλλά ούτε και στο θέμα της απελευθέρωσης του ωραρίου των καταστημάτων, παρά την κατακραυγή από τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων - πλην Λακεδαιμονίων - είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν. Αντίθετα, επιδεικνύοντας πυγμή κατά όσων διαφωνούν, ετοιμάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταθέσουν το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή. Ετοιμο είναι επίσης και το νομοσχέδιο για τις «Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα» (ΣΔΙΤ), με το οποίο επιχειρείται το γενικό ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών στον ιδιωτικό τομέα.
Κινητικότητα υπάρχει και στο θέμα του ασφαλιστικού των τραπεζών, όπου η κυβέρνηση φαίνεται να επιλέγει αρχικά την κατ' ιδίαν λύση σε Αγροτική και Εμπορική. Αλλα θέματα που υπάρχουν στην κυβερνητική ατζέντα είναι η λεγόμενη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της ΚΕΔ και της ΕΤΑ και, φυσικά, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων (σε πρώτη φάση «Ολυμπιακή», Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο).
Προβλέπει ότι τα ελλείμματα και ο πληθωρισμός θα διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα και συνιστά μεγαλύτερο «σφίξιμο» του ζωναριού για τους εργαζόμενους
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, στην τελευταία έκθεσή του - δημοσιοποιήθηκε χτες στο Παρίσι - ο ΟΟΣΑ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:
Τηρώντας την παράδοση, ο διεθνής ιμπεριαλιστικός οργανισμός, συνιστά στην κυβέρνηση να επιδιώξει τη «θεραπεία» των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ετσι, αφού επισημαίνει πως η «πολύ εύθραυστη» κατάσταση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος εξυγίανσης, που ανακοινώθηκε προσφάτως, στο «διά ταύτα» καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει τόσο σε περικοπές των κρατικών δαπανών όσο και σε νέα φορομπηχτικά μέτρα. Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα αντεργατικά μέτρα, σημειώνοντας πως η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και η ενίσχυση της ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων θα συντελέσουν στην προώθηση τόσο της απασχόλησης όσο και της ανταγωνιστικότητας της χώρας!
Στη δέσμευση εκατοντάδων προϊόντων που κρίθηκαν επικίνδυνα για την ασφάλεια των χρηστών τους προχώρησαν οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας της Αθήνας στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΓΓΚ δεσμεύτηκαν 1.257 προϊόντα λέιζερ, 652 αναπτήρες με τη μορφή παιχνιδιού και 20 προϊόντα τρυκ που προκαλούν τίναγμα λόγω ηλεκτρικής εκκένωσης, επειδή:
Για την ιστορία, πάντως, να αναφέρουμε ότι με υπουργική απόφαση απαγορεύεται η κυκλοφορία τόσο αναπτήρων που μοιάζουν με παιχνίδια, όσο και δεικτών λέιζερ (πάνω από την τάξη του 2), γιατί μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια. Η δε κυκλοφορία τέτοιων προϊόντων τάξης κάτω από 2 επιτρέπεται μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη πιστοποίηση «εργαστηρίου αναγνωρισμένου κύρους της ΕΕ» για την κατάταξή τους. Οσο για τα προϊόντα τρυκ που προκαλούν τίναγμα πρέπει να φέρουν οδηγίες προφύλαξης, όπως ότι δεν είναι κατάλληλα για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού π.χ. παιδιά, εγκύους και για άτομα που φέρουν βηματοδότη.