ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μουσικό φεστιβάλ με... άρωμα Κούβας

Η αφίσα του 2ου Φεστιβάλ «Δρόμοι της Κούβας»
Η αφίσα του 2ου Φεστιβάλ «Δρόμοι της Κούβας»
Δύο προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην πλατεία του Κεραμεικού, οι οποίες θα οδηγήσουν στο μουσικo-χορευτικό γεγονός του καλοκαιριού, το 2ο Cuba festival (Σάββατο, 8 Ιούνη, στο «Βοτανικός Live Stage»), θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο (25/5) και το επόμενο Σάββατο (1/6), από τις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία στο Γκάζι, δίπλα στο σταθμό μετρό «Κεραμεικός»... με τίτλο «Calles De Cuba» («Δρόμοι της Κούβας»).

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τις δωρεάν αυτές δύο μουσικο-χορευτικές παραστάσεις και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 8 Ιούνη, με τις εκδηλώσεις του 2ου Cuba Festival, που θα διεξαχθούν στο «Βοτανικός Live Stage» με συναυλίες, dj sets, εκθέσεις, προβολές και... ένα ταξίδι στην Κούβα!!

Ενα μεγάλο αφιέρωμα στους θρυλικούς ORISHAS από τους συνεχιστές της μουσικής τους, τους εκρηκτικούς CUBAN BEATS ALL STARS. Κουβανέζικες κιθάρες με ξεσηκωτική salsa από τον ερμηνευτή και τραγουδοποιό JESUS CUTINO των SKA CUBANO. Απογειωτικοί και παραδοσιακοί χορευτικοί ρυθμοί από τους Odalis Palma, Baclava Cubano, Pistola L Esencia, Omar Cuesta El Pantera. Rosanna Mailan Sevila, Ramon Soto, Ivan Lopez, Mariela Nelson, Salsa Sinners, Yoel Pereira και Miguel Angel Bautista. Dj Sets από τον Niko Marinou, El General, Acebes και πολλά άλλα χάπενινγκ. Πληροφορίες για ομαδικές κρατήσεις στο τηλέφωνο: 210.3473.835.

Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Κούβας και με τη συμμετοχή του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης.

Σίγησε η αισθαντική φωνή του

Ο Ζωρζ Μουστακί
Ο Ζωρζ Μουστακί
Ο διάσημος τραγουδιστής ελληνοεβραϊκής καταγωγής (γαλλικής υπηκοότητας) Ζωρζ Μουστακί (πραγματικό όνομα Γιουσέφ Μουστακί) πέθανε χτες, σε ηλικία 79 ετών, στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, απέχοντας από το τραγούδι, για λόγους υγείας.

Ο Ζωρζ Μουστακί γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, στις 3 Μάη 1934. Οι γονείς του κατάγονταν από την Κέρκυρα. Στην Αλεξάνδρεια είχαν βιβλιοπωλείο και έρχονταν σε επαφή με πολλές κουλτούρες. Στο σπίτι μιλούσαν κατά κανόνα ιταλικά, αλλά ο γιος στους δρόμους με τα άλλα παιδιά μιλούσε αραβικά. Οι γονείς του έδωσαν στον Ζωρζ Μουστακί και στις αδερφές του γαλλική παιδεία, βάζοντάς τον σε γαλλικό σχολείο. Ομως, δεν απαρνήθηκε τις ελληνικές ρίζες του, αν και δε διδάχθηκε την ελληνική γλώσσα. Ο ίδιος έλεγε για την καταγωγή του: «Είμαι Ελληνας από πατέρα, μητέρα και παππού, με ρίζες στη Μικρά Ασία, τα Ιωάννινα, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα. Η Αλεξάνδρεια, αν και μου χάρισε τον κοσμοπολιτισμό των Πτολεμαίων, με απομάκρυνε από την ελληνικότητά μου».

Το 1951 πήγε στο Παρίσι. Εντυπωσιάστηκε από τον τραγουδοποιό Ζωρζ Μπρασέν, ο οποίος μάλιστα τον βοήθησε ουσιαστικά, καθώς τον παρουσίασε στο γαλλικό κοινό, που άλλαξε το όνομά του από Γιουσέφ σε Ζωρζ. Τραγούδησε σε πολλές γλώσσες: Γαλλικά, ιταλικά, ελληνικά, πορτογαλικά, ισπανικά, αγγλικά και αραβικά. Τα εκατοντάδες τραγούδια του έχουν ρομαντικό ύφος και οι στίχοι του είναι ποιητικοί.

Εκτός από τον ίδιο, τα τραγούδια του έχουν τραγουδήσει σπουδαίοι τραγουδιστές και τραγουδίστριες, όπως η Εντίθ Πιαφ, η Δαλιδά, η Μπαρμπαρά, η Μπριζίτ Φοντέν, ο Χέρμπερτ Παγκανί, κ.ά. Τη δεκαετία του '60 μετέφρασε στα γαλλικά και τραγούδησε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Το 1970 πρωταγωνίστησε με τον Μίκη Θεοδωράκη στην ταινία μικρού μήκους του Ροβήρου Μανθούλη «Είμαστε δυο», στην οποία τραγουδά, στα γαλλικά, τα τραγούδια που έγραψε ο Μίκης στη φυλακή.

9η Διεθνής Πανεπιστημιάδα Θεάτρου

Από σήμερα και μέχρι τις 5/6 θα πραγματοποιηθούν οι μέρες θεάτρου της «9ηςΠανεπιστημιάδας», στις Σέρρες. Στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια», φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ξεδιπλώνουν τη φαντασία και τα όνειρά τους σε μια θεατρική παλέτα σημαντικών δρώμενων και κειμένων, αυτοσχεδιασμών και προτάσεων.

Θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια και διαλέξεις, φωτίζουν τις παραμέτρους και τις αποχρώσεις του πολιτισμού μέσα από σκηνοθετικές προτάσεις, σκηνογραφικούς πειραματισμούς, ερμηνείες θεατρικών κειμένων, σχέσεις μάθησης και ανταλλαγής απόψεων πάνω στο θεατρικό γεγονός.

Εκτός από τις πανεπιστημιακές θεατρικές ομάδες, οι συναντήσεις όσων ενδιαφέρονται να μάθουν μυστικά της θεατρικής τέχνης θα οργανώνονται, με κατάθεση αίτησης συμμετοχής και με ομιλητές: Την ομότιμη καθηγήτρια Θεατρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαρά Μπακονικόλα. Την ηθοποιό και θεατρική συγγραφέα Χρύσα Σπηλιώτη. Την ηθοποιό και λέκτορα θεάτρου performance Κατερίνα Δρακοπούλου και τον διευθυντή και σκηνοθέτη στο «TURLg» (πανεπιστημιακό Βασιλικό θέατρο της Λιέγης) Robert Germay.

Επίσημος καλεσμένος της Πανεπιστημιάδας είναι ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος Κώστας Καζάκος. (Πληροφορίες: Π. Κωστοπούλου 4, Σέρρες, τηλ: 2321054585, fax: 2321054725)

Η ελληνική ύπαιθρος του '60

Αποκαλυπτική φωτογραφία από την κατάσταση των σχολείων της υπαίθρου
Αποκαλυπτική φωτογραφία από την κατάσταση των σχολείων της υπαίθρου
Φωτογραφική έκθεση του φημισμένου καλλιτέχνη της διασποράς Κωνσταντίνου Μάνου, παρουσιάζει (έως 25/8), το Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1). Η έκθεση τιτλοφορείται «A Greek Portfolio - 50 χρόνια μετά». Πρόκειται για πανέμορφες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, με τις οποίες ο Κωνσταντίνος Μάνος αποτύπωσε την κοινωνική πραγματικότητα, την καθημερινότητα και το μόχθο για την επιβίωση της φτωχολογιάς στην καθημαγμένη -από την Κατοχή, τον εμφύλιο, τη μετανάστευση, την κυβερνητική αδιαφορία- στεριανή και νησιωτική ύπαιθρο στα χρόνια 1961-1963.

Παιδί μεταναστών, γεννημένος στη Νότια Καρολίνα, ασχολούμενος από 13 ετών με τη φωτογραφία, επαγγελματίας φωτογράφος από το 1956, μέλος από το 1963 του διεθνούς πρακτορείου «Μagnum Photos», ο Κωνσταντίνος Μάνος, θέλοντας να γνωρίσει και να «περιηγηθεί» στην πατρίδα των γονιών του, από το 1961 μέχρι το 1963 γύρισε απ' άκρη σ' άκρη την Ελλάδα. Με λιτά «ποιητική» και αισθαντική ματιά και με τρυφερότητα για τον άνθρωπο, αποτύπωσε όσα έβλεπε. Χωριά στερημένα ακόμα και το ηλεκτρικό ρεύμα. Τη χαμένη σήμερα ομορφιά του τοπίου και της φύσης. Τη φτώχεια αλλά και την αξιοπρέπεια και περηφάνια του λαού. Το μόχθο του, τα ήθη, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό και τους λαϊκούς δημιουργούς του. Αυτές οι φωτογραφίες, συμπληρωμένες και με άλλες που τράβηξε το 1967, τις περιέλαβε στο λεύκωμα με τίτλο «Α Greek Portfolio», το οποίο κυκλοφόρησε το 1972, διακρίθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας στη γαλλική πόλη Arles, στο Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου της Λειψίας (πόλη τότε της ΓΛΔ) και αλλού. Αρκετές από αυτές τις φωτογραφίες παρουσιάστηκαν, στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού και αλλού.

Το πρώτο μέρος της έκθεσης (επιμέλεια Γιάννη Δήμου) παρουσιάζει όλες τις πρωτότυπες εκτυπώσεις των φωτογραφιών που ό ίδιος ο δημιουργός επέλεξε να περιληφθούν στην έκδοση (1972) του ομότιτλου λευκώματός του. Το δεύτερο μέρος, παρουσιάζει θέματα των 219 πρωτότυπων τυπωμάτων που πρόσφατα δώρισε ο δημιουργός στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και τα οποία δε συμπεριέλαβε στο βιβλίο.

Η Λένα Κιτσοπούλου και ο Γιάννος Περλέγκας, παρέα, πάντα, με τους «ΡΑΣΤ ΧΙΤΖΑΖ», τη Δευτέρα (27/5, 9.30μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24), σε ρόλο τραγουδιστών θα ερμηνεύσουν αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια, θυμίζοντας, με άκρως καλοκαιρινή διάθεση, τους στίχους του Τσιτσάνη «...και μας φώναζε το κύμα, το φιλί δεν είναι κρίμα...». «Ραστ Χιτζάζ»: Γιάννος Περλέγκα (τραγούδι - κιθάρα). Στράτος Γκρίντζαλης (μπουζούκι). Μπάμπης Παπαδημητρίου (μπαγλαμά). Δημήτρης Παπαδάμης (ακορντεόν). Νικόλας Καραολάνης (βιολί). Είσοδος: 10ευρώ. Ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30. Η βραδιά θα μεταδοθεί ζωντανά από τo ianosradio.gr.

Σμίγουν για δύο συναυλίες

Στις 30/5 και 6/6 (9.30μμ), στη σκηνή «ΑΘΗΝΑ Live» (λεωφ. Ποσειδώνος 3, 183.44 Μοσχάτο, τηλ. 210.4813.605, 4819.355, 4839.112, 1μμ-9μμ), θα εμφανιστεί το άλλοτε σημαντικότατο τζαζ συγκρότημα «ISKRA», που δημιούργησαν (1984), οι David Lynch, Γιώργος Φακανάς, Τάκης Φαραζής και Νίκος Τουλιάτος. Το συγκρότημα έδωσε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ηχογράφησε τους πρωτοποριακούς δίσκους «ANEWDAY» και «PARASTASIS», συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ, συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους και επέδρασε καθοριστικά με την ανάμιξη αυτοσχεδιαστικών στοιχείων στην τραγουδιστική φόρμα του τραγουδιού καταξιωμένων συνθετών (Σφέτσας, Μικρούτσικος, Καραΐνδρου κ.ά.). Τα σόλο σαξοφώνου, μπάσου, τυμπάνων, με τα οποία εμπλούτιζε η «ISKRA» τα τραγούδια, καθιστούσε τον μουσικό - εκτελεστή ισότιμο με τους τραγουδιστές.

Οι Lynch, Φακανάς, Φαραζής, Τουλιάτος, δίνουν αυτές τις δύο συναυλίες, επιθυμώντας να ξαναπαίξουν -με τη σημερινή εμπειρία τους- τη μουσική που δημιούργησαν ως «ISKRA», παρουσιάζοντας τη νέα της εικόνα. Είσοδος 15 ευρώ. Προαιρετική κατανάλωση ποτού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ