Οι ΕΒΕ συντονίζουν τη δράση τους με τις ταξικές δυνάμεις
Σε συντονισμό και συστράτευση με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, για να αντισταθούν στη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό καλούνται οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, αυτοκινητιστές, οι Ομοσπονδίες τους από την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ για το Ασφαλιστικό και την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Πρώτος αγωνιστικός «σταθμός» είναι τα συλλαλητήρια στις 7 του Νοέμβρη σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην Πλ. Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο) και η προσυγκέντρωση των ΕΒΕ στις 5.30 στην Ομόνοια.
Στην ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές ανοίγει και πάλι το Ασφαλιστικό. Πρόθεσή της είναι να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει μετά από 15 χρόνια αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων (νόμο Σιούφα, Ρέππα, ΠΔ 258 κλπ.). Η επίθεση στο Ασφαλιστικό είναι τμήμα της συνολικής φιλομονοπωλιακής πολιτικής που αφαιρεί εισοδήματα από τα λαϊκά στρώματα και επιδοτεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια». Προσθέτουν ότι «καμία πολιτική δεν είναι δεδομένη όταν στρέφεται ενάντια στις ανάγκες μας. Η ανατροπή της εξαρτάται από την αγωνιστική μας αντίδραση».
Σχετικά με τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρεται: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ, της ΕΣΕΕ και το ΔΣ του ΟΑΕΕ συμφωνούν με αυτή την πολιτική, γι' αυτό συμμετέχουν στον κοινωνικό διάλογο που μοναδικό θέμα έχει πώς θα εφαρμοστεί αυτή η πολιτική με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις από τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ, πώς θα πλασαριστεί σαν αναγκαίο κακό».
Η ΟΒΣΑ και η Συντονιστική Επιτροπή επισημαίνουν ότι συμπορεύονται με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ «γιατί η αντίδραση γίνεται πιο αποτελεσματική όταν ο αγώνας είναι κοινός για τα κοινά προβλήματα. Γιατί το Ασφαλιστικό μας αφορά όλους και ο αντίπαλος είναι ο ίδιος, το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια. Γιατί η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συσσώρευσαν και διόγκωσαν τα προβλήματα στα Ταμεία. Γιατί απορρίπτουμε το στημένο κοινωνικό διάλογο για το τι θα χάσουμε».
Βούτυρο στο ψωμί των ασφαλιστικών εταιρειών που βλέπουν μπροστά τους πεδίον δόξης λαμπρό για τον πολλαπλασιασμό των κερδών τους στον κλάδο ζωής και υγείας είναι η κυβερνητική πολιτική της απαξίωσης και του ξηλώματος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Αυτό προκύπτει από τη μελέτη που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας «tnsicap» σχετικά με τα συμβόλαια των ασφαλιστικών προγραμμάτων. Αυτό που σκιαγραφείται ανάγλυφα μέσα από τις απαντήσεις των 600 ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα είναι η έντονη ανασφάλεια που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική γύρω από το Ασφαλιστικό, τις συντάξεις και την περίθαλψη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ποσοστό της τάξης του 50% εκείνων που δεν έχουν κάποιο πρόγραμμα σε ιδιωτική εταιρεία εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον θα μειωθούν οι παροχές της Κοινωνικής Ασφάλισης όσον αφορά στις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 56% όσον αφορά στις συντάξεις. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μόνο το 26% των ερωτηθέντων εμφανίζεται να έχει κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα.
Κάτω από την αυξανόμενη αβεβαιότητα που προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ να συνεχίσει τις ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που είχαν δρομολογηθεί από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, το 81% τόσο των ασφαλισμένων όσο και εκείνων που δεν έχουν πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης δηλώνει ότι «όλο και περισσότερος κόσμος στο μέλλον θα ασφαλίζεται σε προγράμματα ζωής - υγείας σε ιδιωτικές εταιρείες». Από εκείνους που δεν έχουν τέτοια προγράμματα, αξιοσημείωτο είναι ότι μεταξύ των κυριότερων λόγων για τους οποίους υποστηρίζουν πως δεν το έπραξαν είναι είτε γιατί το κόστος είναι πολύ υψηλό, γιατί κρίνουν ότι είναι περιττό έξοδο και ακόμη γιατί δηλώνουν πως εμπιστεύονται περισσότερο το κράτος «παρότι ξέρω ότι οι παροχές που δίνει είναι χαμηλές».
Ο τρόπος που ερμηνεύουν, βεβαίως, οι εταιρείες τα αποτελέσματα αυτά είναι ότι, όπως λένε, πρέπει να γίνουν πιο πειστικοί πως τα προγράμματά τους δεν είναι ακριβά! Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι από το ποσοστό των ερωτηθέντων που δεν είναι ασφαλισμένο σε κάποια εταιρεία, μέρος της τάξης του 4%-8% δηλώνει ότι στο μέλλον θα το κάνει. Οι περισσότεροι, μάλιστα, δε, από αυτούς που προτίθενται να ασφαλιστούν στο μέλλον, είναι νέοι μεταξύ 25-34 ετών, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνει την ανασφάλεια που επικρατεί κυρίως μεταξύ των νέων για την εξέλιξη του Κοινωνικοασφαλιστικού.
Εγκύκλιος για την ένταση των ελέγχων στο λιανεμπόριο και σενάρια για πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα
Μικρές επιχειρήσεις και ελευθεροεπαγγελματίες καλούνται να σηκώσουν ένα σημαντικό μέρος από τα πρόσθετα βάρη που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φορτώσει στα λαϊκά στρώματα. Σε αυτό το πλαίσιο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σφίγγει τη θηλιά, εξειδικεύοντας τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις για τους φοροελέγχους στα καταστήματα λιανικής - πρώτα και κύρια σε μικρομάγαζα και μικρούς ΕΒΕ - ενώ την ίδια στιγμή διοχετεύονται και πληροφορίες περί ύπαρξης εισηγήσεων για την επαναφορά της λεγόμενης περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων, με την οποία ευελπιστούν να πιάσουν ευκολότερα τους στόχους του προϋπολογισμού.
Ο υφυπουργός Αντ. Μπέζας, με εγκύκλιο που απέστειλε στις αρμόδιες υπηρεσίες, δίνει διευκρινιστικές οδηγίες για τη σύσταση και λειτουργία των «ειδικών συνεργείων ελέγχου» που έρχονται να ενισχύσουν τη δράση του ελεγκτικού μηχανισμού. Με την εγκύκλιο δίνονται εντολές για διενέργεια ελέγχων τρεις φορές την εβδομάδα, συγκεκριμένα το απόγευμα κάθε Παρασκευής (με δυνατότητα μεταφοράς σε άλλη μέρα της βδομάδας) και υποχρεωτικά τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα κάθε Σαββατοκύριακο. Είναι δηλαδή απόλυτα φανερό το γεγονός ότι στοχεύουν στο αποτελεσματικότερο μάζεμα των φόρων που βασίζονται στη λαϊκή κατανάλωση. Σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων (όπως μη έκδοση αποδείξεων λιανικής) τα αντίτυπα των εκθέσεων θα διαβιβάζονται στη ΔΟΥ του επαγγελματία για την «άμεση έκδοση των αποφάσεων επιβολής προστίμου». Σε αυτή την περίπτωση τα ειδικά συνεργεία θα μπαίνουν στην έδρα της επιχείρησης. Εφόσον στη συνέχεια διαπιστώσουν μη απόδοση ή ανακριβή απόδοση των φόρων (όπως του ΦΠΑ), θα «υποδεικνύουν στον επιτηδευματία να προσέλθει άμεσα στη ΔΟΥ και να εκπληρώσει τις φορολογικές υποχρεώσεις υποβάλλοντας εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις με τις νόμιμες προσαυξήσεις». Οι έλεγχοι από τα πρόσθετα συνεργεία εστιάζονται στη διακίνηση και πώληση εμπορευμάτων, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών. Είναι φανερό ότι η τέτοια επέλαση δημιουργεί, εκ των πραγμάτων, συνθήκες στραγγαλισμού των μικρών σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και άλλων επιτήδειων μεγαλοφοροφυγάδων που παραμένουν στο απυρόβλητο.
Σε ό,τι αφορά το μέτρο της «περαίωσης», οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται διάφορα σενάρια για τον τρόπο και την έκταση της εφαρμογής της, αν και μέχρι πρόσφατα η πολιτική ηγεσία διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν πρόκειται να επαναφέρει τέτοιου είδους ρυθμίσεις, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού (2008), οι άμεσοι φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών θα αυξηθούν σε ποσοστό 18,1% (ή 325 εκατ. ευρώ) και θα διαμορφωθούν στα 2,12 δισ. ευρώ, αλλά για την ώρα είναι άγνωστο το πώς και από πού θα βρεθούν αυτά τα πρόσθετα φοροέσοδα.
Διαβεβαιώσεις παρέσχε ο υπουργός Οικονομίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) - το οποίο πραγματοποιεί την ετήσια σύνοδό του στην Ουάσιγκτον - ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και θα συνεχίσει την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας, με στόχο την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας ο Γ. Αλογοσκούφης, στη σύντομη παρέμβαση που έκανε χτες στις εργασίες της συνόδου, σημείωσε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τα τελευταία χρόνια. Οσο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ο υπουργός υπογράμμισε από το ίδιο βήμα πως «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών το 2010».