ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Μάη 2025
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ
Νεκρός 65χρονος υλοτόμος που πάλευε να μαζέψει τα ένσημα για τη σύνταξη

Από το «ατύχημα» στα Γρεβενά
Από το «ατύχημα» στα Γρεβενά
Την τελευταία του πνοή παλεύοντας για το μεροκάματο, για να συμπληρώσει τα λίγα ένσημα που χρειαζόταν ώστε να βγει στη σύνταξη, άφησε 65χρονος υλοτόμος στο Κρίκελλο Ευρυτανίας ο οποίος καταπλακώθηκε από κορμό δέντρου κατά τη διάρκεια δασικών εργασιών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 65χρονος, πατέρας δύο παιδιών, είχε καταθέσει τα χαρτιά του για σύνταξη, ωστόσο του έλειπαν 30 με 50 ένσημα. Ετσι αναγκάστηκε να συνεχίσει την αναζήτηση του μεροκάματου και του ενσήμου, και το πρωί της Δευτέρας πήγε ξανά για δουλειά με τα μέλη του Δασικού Συνεταιρισμού Κρικέλλου.

Αυτό ήταν και το τελευταίο μεροκάματο για τον 65χρονο, που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των νεκρών από κρατικά και εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, από την πολιτική των κυβερνήσεων και ΕΕ που όλο και αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης και επιβάλλει τη δουλειά στις σκαλωσιές και στα δάση μέχρι τα γεράματα.

Γρεβενά: Σοβαρά τραυματίστηκε χειριστής σε μεγάλο έργο

Ενα ακόμα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας 20 Μάη σε εργοτάξιο της ΤΕΡΝΑ στην Πηγαδίτσα Γρεβενών, κατά την κατασκευή του κόμβου σύνδεσης της Εγνατίας Οδού με τον Ε65.

Θύμα αυτήν τη φορά ήταν ένας 57χρονος χειριστής γερανού, ο οποίος τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να σωθεί όταν το μηχάνημα που χειριζόταν άρχισε να υποχωρεί από το σημείο όπου εργαζόταν. Ο εργαζόμενος πήδηξε από το γερανοφόρο όχημα και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Γρεβενών, όπου νοσηλεύεται με κάταγμα στον αγκώνα και αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργείο.

Το περιστατικό καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Γρεβενών, τονίζοντας ότι είναι κι αυτό αποτέλεσμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και επισημαίνοντας τις διαχρονικές ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

«Το νέο εργατικό "ατύχημα" έρχεται να προστεθεί στον ατελείωτο κατάλογο εργαζομένων που σακατεύονται καθημερινά, επιβεβαιώνοντας ότι κάτω από την εντατικοποίηση της εργασίας και τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας οι εργαζόμενοι παίζουν τη ζωή τους κορόνα - γράμματα», σημειώνει το Συνδικάτο.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου επισκέφτηκε τον τραυματία στο νοσοκομείο και του εξέφρασε τη συμπαράστασή της.

Παράλληλα, κλιμάκιο του Συνδικάτου με επικεφαλής τον πρόεδρό του και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Γρεβενών, Κώστα Παύλου, επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης το εργοτάξιο ζητώντας να διερευνηθούν άμεσα και σε βάθος οι συνθήκες του «ατυχήματος». Με αφορμή δε την επίσκεψη κλιμακίου της Επιθεώρησης Εργασίας στον χώρο, απαίτησε να ενταθούν οι έλεγχοι και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων. Ο Κ. Παύλου κατήγγειλε ότι παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Συνδικάτου, τα μέτρα ασφαλείας στο εργοτάξιο παραμένουν ανεπαρκή.

Εργοτάξιο Ελληνικού: Μετ' εμποδίων η μετακίνηση των εργαζομένων στο πόστο τους

Σε έναν ακόμα μεγάλο χώρο δουλειάς όπου τα «ατυχήματα» είναι στην ημερήσια διάταξη, στο εργοτάξιο του Ελληνικού, το Σωματείο στο έργο αναδεικνύει το πρόβλημα της ασφαλούς πρόσβασης των εργαζομένων στα πόστα τους και της ασφαλούς μετακίνησης. Το πρόβλημα αφορά ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στις οικιστικές αναπτύξεις στον Αγιο Κοσμά, οι οποίοι δυσκολεύονται να φτάσουν και να φύγουν με ασφάλεια από τη δουλειά.

Συγκεκριμένα, ο χώρος των οικιστικών αναπτύξεων «είναι μια λωρίδα μεταξύ θάλασσας και Λ. Ποσειδώνος που εκτείνεται για περίπου 2 χλμ. και περιλαμβάνει έργα πολυκατοικιών και βιλών, που απασχολούν καθημερινά εκατοντάδες συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων», εξηγεί το Σωματείο. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα η «Lamda» έχει προχωρήσει στο κλείσιμο της πύλης πεζών που βρίσκεται δίπλα στις γραμμές του τραμ στην Ποσειδώνος, με την αιτιολογία ότι η «AVAX» χρειάζεται τον χώρο για εργασίες. «Το κλείσιμο της πύλης δεν συνοδεύτηκε από κανένα άλλο μέτρο», με αποτέλεσμα να παραμένει «μία μόνο πύλη, που βρίσκεται στο νότιο άκρο» της λωρίδας των οικιστικών αναπτύξεων.

Οι εργαζόμενοι που μετακινούνται με ΙΧ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κίνηση και στη στάθμευση, καθώς «όλα σχεδόν τα οικοδομικά τετράγωνα του χώρου είναι εργοτάξια». Ακόμα χειρότερα, όσοι φτάνουν στη δουλειά με τα ΜΜΜ ή με δίκυκλο «βιώνουν μια πραγματική οδύσσεια για να φτάσουν στο πόστο τους, καθώς αναγκάζονται να περπατήσουν πάνω από 2 χλμ. μέσα στις λάσπες και τη βροχή ή στη σκόνη και τη ζέστη» ενώ από δίπλα τους «διέρχονται βαρέα οχήματα» και «γερανοί μεταφέρουν φορτία πάνω από τα κεφάλια τους». Κάτω από τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων και του Σωματείου, η εργοδοσία δεσμεύτηκε να παρέχει βανάκι για τη μετακίνηση. Ομως ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει οι εργαζόμενοι μένουν «όμηροι της εργοδοσίας στο χώρο δουλειάς, περιμένοντας για ώρες πέρα από το ωράριό τους πότε θα αξιωθεί η εργοδοσία να βγάλει κίνηση με το βανάκι προς τη μοναδική πύλη».

«Οι περγαμηνές ασφαλείας και ποιότητας που διαφημίζει ο κύριος του έργου είναι μόνο στα χαρτιά για τους εργαζόμενους», καταγγέλλει το Σωματείο. Δίπλα στην καθημερινή ταλαιπωρία και στις επικίνδυνες συνθήκες μετακίνησης, θέτει το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί άμεσα ο χώρος. «Απαιτούμε να μπορούμε να πηγαίνουμε και να φεύγουμε από τη δουλειά μας με ασφάλεια και αξιοπρέπεια», τονίζει το Σωματείο.

Διεκδικεί: Εδώ και τώρα να λάβει η «Lamda» όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέτρα για την εξασφάλιση ασφαλούς διόδου πεζών προς τη Λ. Ποσειδώνος και τις στάσεις των ΜΜΜ. Να αλλάξει ο προγραμματισμός των εργασιών, με σκοπό να εξασφαλιστούν ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης, έξοδοι διαφυγής και σχέδιο εκκένωσης του χώρου. Εξασφάλιση σταθερού χώρου στάθμευσης οχημάτων, που να καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων του έργου. Ουσιαστική εκπαίδευση των εργαζομένων. Πρόσληψη οδηγών για την εξυπηρέτηση της προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων από στάσεις και σταθμούς ΜΜΜ, με συχνά δρομολόγια.


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΗ Ν. ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Σταθερά καθημερινά δίπλα τους το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών

Σημείο αναφοράς το στέκι στο κέντρο του χωριού

Το Στέκι αλληλεγγύης στη Μανωλάδα
Το Στέκι αλληλεγγύης στη Μανωλάδα
Σταθερά στο πλευρό των εκατοντάδων κατατρεγμένων από τις πατρίδες τους εργατών μεταναστών γης που διαμένουν στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, βρίσκεται το κλαδικό Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Δυτικής Αχαΐας και Βόρειας Ηλείας, μετά από τη μεγάλη πρωτοβουλία αλληλεγγύης που πήρε.

Με το στέκι που έστησε στην κεντρική πλατεία του χωριού, που μετατράπηκε σε κέντρο οργάνωσης της αλληλεγγύης και του αγώνα, το σωματείο βρίσκεται καθημερινά στην περιοχή, στηρίζοντας ενεργά και τους πληγέντες από την καταστροφική πυρκαγιά της Τρίτης στον καταυλισμό τους μετανάστες. Αρκετοί ήταν μάλιστα αυτοί που περίμεναν και χτες το απόγευμα τη λειτουργία του στεκιού στην πλατεία.

Ολες αυτές τις μέρες άλλωστε, το συνδικάτο έχει μοιράσει εκατοντάδες μερίδες φαγητού, πόσιμο νερό και ρούχα, ενώ εθελοντές γιατροί από Ηλεία και Αχαΐα στηρίζουν την πρωτοβουλία του, με την πραγματοποίηση εξετάσεων κάθε απόγευμα στο κτίριο του κοινοτικού γραφείου.

Η μεγάλη επιχείρηση του σωματείου στηρίζεται από τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας, όπως και τη δημοτική αρχή Πάτρας, προσφέροντας έμπρακτη ανακούφιση στους εργαζόμενους στα χωράφια του «κόκκινου χρυσού» της φράουλας και άλλων καλλιεργειών. Την ίδια ώρα, είναι παντελής η έλλειψη παρέμβασης οποιουδήποτε κρατικού φορέα, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον τοπικό δήμο αλλά και την εργοδοσία που δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Φράουλες προσφέρουν οι μετανάστες εργάτες στα μέλη των σωματείων
Φράουλες προσφέρουν οι μετανάστες εργάτες στα μέλη των σωματείων
Αυτές οι συνθήκες, όπως και η άμεση παρέμβαση των συνδικαλιστών, είναι που κάνουν το συνδικάτο αναγνωρίσιμο σε εκατοντάδες κατατρεγμένους εργάτες που βρέθηκαν στην περιοχή από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Νεπάλ, την Ινδία, την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν, ακόμη και το Σουδάν. Γι' αυτό άλλωστε και πολλοί, πέρα από τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε η φωτιά, γίνονται μέλη του, συζητώντας με τους συνδικαλιστές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, που είναι κοινά για όλους τους εργαζόμενους και αφορούν πρώτα απ' όλα την εκμετάλλευση που είναι ίδια για όλους τους εργάτες.

Είναι ζητήματα που παράλληλα συζητούνται ανάμεσα στους εργάτες, που δίνουν τα χέρια σαν να γνωρίζονται πολύ καιρό πριν, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη κοινού αγώνα. Είναι η ταξική αλληλεγγύη, η συνολική δράση που έχει ανοίξει έμπρακτα και η οποία αναγνωρίζεται από εκατοντάδες κατατρεγμένους εργάτες από διάφορες χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Και χθες το απόγευμα στο στέκι του σωματείου βρέθηκαν εκατοντάδες μετανάστες εργάτες γης, μερικοί μάλιστα από Ινδία και Πακιστάν, που περίμεναν μαζί να συζητήσουν με τους συνδικαλιστές, δείχνοντας στην πράξη ότι οι εργάτες δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Οπως κάθε μέρα, τους διανεμήθηκε φαγητό, πόσιμο νερό και ρούχα, με το Συνδικάτο να απαιτεί από κάθε αρμόδιο κρατικό φορέα άμεσα να εξασφαλιστούν η διαμονή των εκατοντάδων μεταναστών εργατών σε κατάλληλα καταλύματα και κτίρια, ακόμη και ξενοδοχεία, πόσιμο νερό και φαγητό για όσο διάστημα χρειάζεται, καθώς και να εκδοθούν χωρίς καθυστερήσεις νέα έγγραφα διαμονής και κάθε άλλο έγγραφο που καταστράφηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά.

Δείγμα μάλιστα της αναγνώρισης προς το σωματείο και τους υπόλοιπους συνδικαλιστικούς φορείς ήταν και η όμορφη εικόνα με τους εργάτες γης, που σχολώντας από το μεροκάματο και κατεβαίνοντας από τα φορτηγά που τους μετέφεραν, πρόσφεραν στους συνδικαλιστές φράουλες, που με τόσο κόπο συλλέγουν στα χωράφια, ενώ άλλοι μοίρασαν μαζί με τους συνδικαλιστές νερό και φαγητό σε συναδέλφους τους.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ