Nikolas Kominis - Studio Komin |
Η κωμωδία «Ονειρο Θερινής Νυκτός» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ γράφτηκε το 1605 και θεωρείται από τα αριστουργήματα του Αγγλου ποιητή. Το έργο γνώρισε τεράστια επιτυχία και δεν σταμάτησε ποτέ να παίζεται παγκοσμίως. Για μια παρουσίαση του «Ονείρου», το 1842, ο σημαντικός Γερμανός συνθέτης Φέλιξ Μέντελσον γράφει σκηνική μουσική, η οποία περιλαμβάνει τραγούδια, ορχηστρικά μέρη και πολλά μουσικά σχόλια. Το κείμενο εμπλουτίζεται από τη συνύπαρξή του με τη μουσική. Ο Μέντελσον, από την άλλη, με τη μουσική του, συμπληρώνει τον σαιξπηρικό λόγο, τον προεκτείνει και σε πολλά σημεία της παράστασής μας τον αντικαθιστά.
Δεκατρείς ηθοποιοί ερμηνεύουν τους ρόλους του έργου, όπου λόγος, μουσική, τραγούδι, κίνηση και χορός συνυπάρχουν ιδανικά σ' ένα αδιάσπαστο εξαιρετικά γοητευτικό σύνολο, που κάνουν την παράσταση μοναδική!
Συντελεστές:
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης (αποσπάσματα). Επιμέλεια κειμένου, συμπληρωματικά κείμενα: Γιώργος Ξενίας. Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης. Επιμέλεια κίνησης, Χορογραφίες: Αρετή Μώκαλη. Επιμέλεια κοστουμιών: Ελένη Κοζάου. Βοηθός σκηνοθέτη: Τίνα Σκορδά. Φωτισμοί: Αποστόλης Στράντζαλης. Δημιουργία και προβολή ψηφιακών σκηνικών: Ανδρέας Μουρτζούκος (Saxelectro).
Διανομή: Χρήστος Ντόβας (Θησέας, Ομπερον), Μαριάνθη Σοντάκη (Ιππολύτη, Τιτάνια), Ευγενία Μαραγκού (Αφήγηση, Νεράιδα, Μπρίκης), Δημήτρης Πάσσος (Αιγέας, Σφήνας), Σπύρος Βαρβαγιάννης (Πάτος), Κωνσταντίνα Αργυροπούλου (Πουκ), Δανάη Μιχοπούλου (Ερμία), Κική Σταυριανίδη (Ελένη), Γιάννης Τσούτσιας (Λύσανδρος, Σουραύλης), Στράτος Χατζηηλίας (Δημήτριος, Αλφάδης), Πάολα Καλλιγά, Δανάη Σδούγκου, Εφη Σισμανίδου (Ξωτικά).
Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του δήμου Αθηναίων σε μουσική διεύθυνση Χρύσανθου Αλησάφη και διδασκαλία χορωδίας του Σταύρου Μπερή.
Ωρα έναρξης 20.30. Τιμές εισιτηρίων από 10 ευρώ (7 ευρώ το μειωμένο και 5 ευρώ σε θέσεις περιορισμένης ορατότητας). Προπώληση εισιτηρίων στα ταμεία του θεάτρου και στο viva.gr
Τρεις σκηνοθέτιδες στην πρώτη τους εμφάνιση στην Επίδαυρο παρουσιάζουν σε ενιαία παράσταση την «Ορέστεια» του Αισχύλου, τη μοναδική σωζόμενη τριλογία του αρχαίου δράματος, με την ίδια δημιουργική ομάδα ηθοποιών και συντελεστών. Τον «Αγαμέμνονα» σκηνοθετεί η Ιώ Βουλγαράκη, τις «Χοηφόρους» η Λίλλυ Μελεμέ και τις «Ευμενίδες» η Γεωργία Μαυραγάνη.
Οι «Ικέτιδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού ανεβαίνουν σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου. Οι μητέρες των Αργείων στρατηγών που έχασαν τη ζωή τους στη Θήβα, προσφεύγουν στον βασιλιά της Αθήνας, Θησέα, ζητώντας τη βοήθειά του, γιατί οι Θηβαίοι κρατούν τους νεκρούς και δεν επιτρέπουν την ταφή τους. Η τραγωδία, γραμμένη το 422 π.Χ., φέρνει τον απόηχο αληθινού γεγονότος, όταν οι Θηβαίοι νίκησαν τους Αθηναίους σε μάχη δύο χρόνια πριν και για μέρες δεν τους επέτρεπαν να θάψουν τους νεκρούς τους.
Η προσφορά για το άνω διάζωμα είναι στα 16 ευρώ και στο κάτω διάζωμα στα 26.
Κρατήσεις για την ειδική προσφορά: Δευτέρα - Παρασκευή 8.00 - 16.00, τηλ. 2107001468 και στο email: grafeiosillogon@n-t.gr.
Να σταματήσουν τα πρόστιμα σε μουσικούς που ασκούν την τέχνη τους σε δημόσιους χώρους ζητά το ΚΚΕ με Ερώτησή του στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη. Πιο συγκεκριμένα, οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος και Σταύρος Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, σημειώνουν:
«Το τελευταίο διάστημα σε αρκετές περιοχές της χώρας μας διάφοροι ελεγκτικοί και αστυνομικοί μηχανισμοί (Αστυνομία, Λιμενικό και Δημοτική Αστυνομία) απομακρύνουν συστηματικά μουσικούς που ασκούν την τέχνη τους σε δημόσιους χώρους. Τελευταίο περιστατικό η επιβολή υψηλού προστίμου από λιμενικές αρχές σε μουσικό στα Χανιά με επίκληση της πρώτης παραγράφου του άρθρου 39 του νόμου 4497/17 για το υπαίθριο εμπόριο. Θεωρούμε εντελώς λανθασμένη την ερμηνεία που εξισώνει μια υπαίθρια οργανωμένη καλλιτεχνική εκδήλωση, μουσική παράσταση ή συναυλία που έχει εμπορικό σκοπό και εισιτήριο, με την παρουσία μουσικών σε υπαίθριους χώρους που παίζουν μουσική για τους περαστικούς, οι οποίοι προαιρετικά μπορεί να αφήσουν κάποια οικονομική ενίσχυση ή και καθόλου.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί:
Αν θα φροντίσει η κυβέρνηση για την άμεση έκδοση ερμηνευτικής εγκυκλίου που θα εμποδίζει τον υπερβάλλοντα ζήλο των κάθε είδους αρχών ελέγχου και αστυνόμευσης».
Δύο μεσήλικες, αντιπροσωπευτικοί τύποι της νεοελληνικής πραγματικότητας, προσπαθούν να σκαρώσουν ένα «σχέδιο» που θα τους βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο και θα τους δώσει τα φόντα για μια καλύτερη ζωή. Η συζήτηση για το περιβόητο «σχέδιο» διαδραματίζεται στη διάρκεια μιας παρτίδας τάβλι με ξεκαρδιστικούς διαλόγους από πρόσωπα οικεία, αναγνωρίσιμα, που πασχίζουν να «πιάσουν την καλή» για να βγουν από την καθημερινή μιζέρια. Οι ήρωες του Κεχαΐδη, Φώντας και Κόλιας, είναι πρόσωπα της μεταπολεμικής Ελλάδας που ζουν μέσα στις αυταπάτες του παρελθόντος, τρέφοντας μάταιες ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. Ανθρωποι που πασχίζουν να βγουν από το περιθώριο, ζουν και ονειρεύονται το μεγάλο «κόλπο» που θα τους οδηγήσει στην οικονομική και κοινωνική καταξίωση. Ενα έργο με αναφορές στη σημερινή Ελλάδα και πάντα επίκαιρο...
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά. Γενική είσοδος: 10 ευρώ.