ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφίγγει τη θηλιά στους δήμους

Την ίδια ώρα η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας θεωρεί... επιτυχία τη συνεχιζόμενη πολιτική των περικοπών

Την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους δήμους της χώρας επανέλαβε, χτες, στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει πιστά τον προϋπολογισμό και γενικά και αόριστα είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Με τη σειρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδης, είπε ότι πρέπει να επιμεριστεί και στους δήμους «η δύσκολη προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας».

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ζήτησε την άμεση και πλήρη χρηματοδότηση των δήμων και ανέδειξε τις ευθύνες που έχουν για την κατάσταση τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.

Οπως τόνισε, σε μια περίοδο με τη φτώχεια και την εξαθλίωση να παίρνουν μαζικά χαρακτηριστικά, η εκ νέου μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους οδηγεί σε κατάρρευση ακόμα και αυτών των ελάχιστων, ανεπαρκών κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουν, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Επίκαιρο, είπε, είναι το θέμα με τους παιδικούς σταθμούς, όπου χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός, τη λειτουργία σχολείων χωρίς θέρμανση και την έλλειψη μέσων για τη μεταφορά των μαθητών.

ΚΕΔΕ: Βρίσκει θετική την πολιτική άγριων περικοπών

Στο απυρόβλητο αφήνει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την κυρίαρχη πολιτική που περικόπτει δραματικά τους πόρους και των δήμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν αναμονή των νέων μέτρων της κυβέρνησης, που προβλέπουν περικοπές ύψους έως και 800 εκατ. ευρώ στην Τοπική Διοίκηση, το ΔΣ της ΚΕΔΕ, που συνεδρίασε χτες, έκρινε θετικά τα αποτελέσματα από τις συναντήσεις που είχε στο πλαίσιο διήμερου κινητοποιήσεων, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη.

Τα αποτελέσματα αυτά κωδικοποιούνται στις εξής «επιτυχίες»:

«Πάει περίπατο» η δήθεν «κόκκινη γραμμή» που έβαζε η ΚΕΔΕ για την απόδοση των 2,7 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβουν οι δήμοι με βάση τον προϋπολογισμό. Η απάντηση από την κυβέρνηση ήταν αρνητική.

Δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες η απόδοση των 35 εκατ. ευρώ από τους παρακρατηθέντες πόρους. Η δόση του Σεπτέμβρη αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Υπάρχει η δέσμευση για επιμήκυνση από 8 έως 10 χρόνια της αποπληρωμής των δανείων των δήμων, για ενδεχόμενη περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή από ένα έως δύο χρόνια και για μείωση του επιτοκίου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κατά 0,5%.

Αυτά εννοεί επιτυχίες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, όταν δεν εγγυώνται καν τη μισθοδοσία του προσωπικού και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των δήμων. Οταν, όπως σημείωσε η Ελπ. Παντελάκη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τα προβλήματα θα εντείνονται με απλήρωτους τους εργαζόμενους, με σχολεία χωρίς θέρμανση, με υπολειτουργία των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας. Η ίδια ζήτησε από την ΚΕΔΕ να διεκδικήσει το σύνολο των πόρων που δικαιούται η Τοπική Διοίκηση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.

Η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητηθεί από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων να συνεδριάσουν ώστε να καταγράψουν την εικόνα της κινητοποίησης που έγινε και θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση. Ο Κ. Ασκούνης αρνήθηκε την πρόταση της Ελπ. Παντελάκη να συμμετάσχουν οι δήμοι στη γενική απεργία που προκηρύχθηκε για τις 29 Σεπτέμβρη με το σκεπτικό ότι «εμείς είμαστε ένας διακριτός θεσμός. Πρέπει να κρατήσουμε την ανεξαρτησία μας». Από την πλευρά της η Ελπ. Παντελάκη υπογράμμισε ότι υπάρχει μια γενικευμένη κατάσταση με μέτρα - λαιμητόμο για το λαό, στο όνομα της πολιτικής της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Και στηλίτευσε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών που καλεί τους δήμους να γίνουν πολυμορφική εταιρεία, δηλαδή να πάνε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ για το μεταναστευτικό

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τον πρόσφατο τραγικό πνιγμό 61 μεταναστών στη Σάμο, κατέθεσε το ΚΚΕ. Σε αυτήν τονίζεται:

«

Η ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της Γαλλίας και άλλων χωρών κλιμακώνεται σε βάρος του λαού της Συρίας, ενώ φουντώνει το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα που έχουν προπλάσει οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Θύματα των εγκλημάτων αυτών ήταν τα 28 παιδιά και 3 βρέφη, 12 άντρες και 18 γυναίκες που πνίγηκαν 50 μέτρα από την ακτή της Σάμου στις 7/9/2012. Οι μετανάστες, που είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία με προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο και προέρχονταν από τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, αφέθηκαν αβοήθητοι στη θάλασσα χωρίς καμία έγκαιρη προσπάθεια διάσωσης.

Πολλά παρόμοια περιστατικά καταδεικνύουν τον απάνθρωπο χαρακτήρα της "μεταναστευτικής πολιτικής" της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των κυβερνήσεων των κρατών - μελών. Επιπλέον απόδειξη αποτελούν τα στρατόπεδα στα οποία στοιβάζονται χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα , η πρόσφατη κλιμάκωση των "επιχειρήσεων σκούπα" από την Ελληνική Αστυνομία σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων, αλλά και η αδράνειά της στις δολοφονικές επιθέσεις της νεοναζιστικής ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ που εντείνονται κάθε μέρα.

Συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την κατάργηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ και με την επείγουσα ανάγκη να εφοδιαστούν οι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα μετανάστες με ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ; Καταδικάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αδράνεια των υπηρεσιών διάσωσης και την άγρια καταστολή των μεταναστών που οδήγησε και στο τραγικό συμβάν στη Σάμο; Καταδικάζει η Επιτροπή τις διώξεις των ελληνικών αρχών και τις ρατσιστικές δολοφονικές επιθέσεις της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ σε βάρος των μεταναστών;».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τραμπούκικη επίθεση σε σπίτι μεταναστών

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη μεταναστών που δέχτηκαν την επίθεση!

Επίθεση σε σπίτι μεταναστών στην Καλαμάτα έκανε την περασμένη Τρίτη, ομάδα 30 ατόμων. Η επίθεση ήταν όμοια με τις επιθέσεις που δέχονται οι μετανάστες από φασιστοειδή. Σύμφωνα με σχετική καταγγελία η ομάδα επιτέθηκε σε σπίτι στην οδό Απόλλωνος, μεταξύ Αβραμόγιαννη και Κουφού Ελιές, όπου μένουν μετανάστες από το Μπαγκλαντές. Επιτέθηκαν βρίζοντας και απειλώντας, ενώ έσπασαν τζάμια σε πόρτες και παράθυρα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δράστες είχαν και στουπιά για να βάλουν φωτιά στο σπίτι, αλλά δεν τα χρησιμοποίησαν επειδή οι μετανάστες πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν.

Η Αστυνομία, όταν έφτασε στην περιοχή, αντί για συλλήψεις των δραστών, προσήγαγε 5 μετανάστες από τους οποίους οι δύο δεν είχαν έγγραφα παραμονής στη χώρα. Προχτές, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας διάταξε προκαταρκτική εξέταση για τις επιθέσεις στους μετανάστες.

Στο μεταξύ, την περασμένη Τετάρτη 645 μετανάστες προσήχθησαν σε υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και συνελήφθησαν τέσσερις. Από την έναρξη της αντιμεταναστευτικής επιχείρησης «Ξένιος Δίας», έχουν προσαχθεί 20.903 αλλοδαποί και συνελήφθησαν 2.446. Διενεργήθηκαν δε 205 έρευνες σε σπίτια όπου ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες μετανάστες και πρόσφυγες.

Τέλος, ολοκληρώθηκαν χτες τα διήμερα εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια σε αξιωματικούς του Frontex. Ο τελευταίος ενισχύει την ΕΛΑΣ στις κατασταλτικές επιχειρήσεις κατά των μεταναστών στα σύνορα. Τα σεμινάρια αφορούσαν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και την αντιμετώπιση της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης, πραγματοποιήθηκαν στην υπηρεσία ελέγχου διαβατηρίων του αστυνομικού τμήματος Κήπων Εβρου.

Συμπλοκές στην Ανθήλη

Συμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ κατοίκων στην Ανθήλη Φθιώτιδας. Τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν τις 8 προχτές το βράδυ στην πλατεία του χωριού. Στο Δημοτικό Διαμέρισμα είχε προγραμματιστεί γενική συνέλευση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά με κλοπές και διαρρήξεις. Στις 7.30 μ.μ. εμφανίστηκε μία ομάδα από Ρομά που άρχισαν να συζητούν με τους άλλους κατοίκους για τη συνέλευση, θέλοντας και οι ίδιοι να συμμετάσχουν και να τοποθετηθούν. Ορισμένοι δεν το δέχτηκαν και τα αίματα άναψαν. Αρχισαν να σπρώχνονται και η ένταση μεγάλωνε όλο και περισσότερο αφού στο μεταξύ πλησίασαν και άλλοι κάτοικοι που άκουσαν τη φασαρία. Μάλιστα, αναποδογύρισαν τρία αυτοκίνητα των Ρομά. Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν και μέλη της «Χρυσής Αυγής» τα οποία επιτέθηκαν φραστικά στη διευθύντρια του τοπικού σχολείου, επειδή έχει δεχτεί παιδιά Ρομά σ' αυτό. Στο σημείο έσπευσε ισχυρή αστυνομική δύναμη από τη Λαμία.

Χτες το πρωί το τοπικό συμβούλιο μαζί με τον δήμαρχο Γ. Κοτρωνιά επισκέφθηκαν τον εισαγγελέα στο δικαστικό μέγαρο και ζήτησαν να εφαρμοστεί ο νόμος προς όλες τις κατευθύνσεις για να απομακρυνθούν όσοι από τους Ρομά βρίσκονται παράνομα στην περιοχή της Ανθήλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ