Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφίγγει τη θηλιά στους δήμους

Την ίδια ώρα η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας θεωρεί... επιτυχία τη συνεχιζόμενη πολιτική των περικοπών

Την ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει την πολιτική που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους δήμους της χώρας επανέλαβε, χτες, στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, σε ενημέρωση που έκανε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τηρήσει πιστά τον προϋπολογισμό και γενικά και αόριστα είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Με τη σειρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Ε. Στυλιανίδης, είπε ότι πρέπει να επιμεριστεί και στους δήμους «η δύσκολη προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας».

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης ζήτησε την άμεση και πλήρη χρηματοδότηση των δήμων και ανέδειξε τις ευθύνες που έχουν για την κατάσταση τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ.

Οπως τόνισε, σε μια περίοδο με τη φτώχεια και την εξαθλίωση να παίρνουν μαζικά χαρακτηριστικά, η εκ νέου μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τους δήμους οδηγεί σε κατάρρευση ακόμα και αυτών των ελάχιστων, ανεπαρκών κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρουν, με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στη ζωή των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Επίκαιρο, είπε, είναι το θέμα με τους παιδικούς σταθμούς, όπου χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός, τη λειτουργία σχολείων χωρίς θέρμανση και την έλλειψη μέσων για τη μεταφορά των μαθητών.

ΚΕΔΕ: Βρίσκει θετική την πολιτική άγριων περικοπών

Στο απυρόβλητο αφήνει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) την κυρίαρχη πολιτική που περικόπτει δραματικά τους πόρους και των δήμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εν αναμονή των νέων μέτρων της κυβέρνησης, που προβλέπουν περικοπές ύψους έως και 800 εκατ. ευρώ στην Τοπική Διοίκηση, το ΔΣ της ΚΕΔΕ, που συνεδρίασε χτες, έκρινε θετικά τα αποτελέσματα από τις συναντήσεις που είχε στο πλαίσιο διήμερου κινητοποιήσεων, στις 12 και 13 Σεπτέμβρη.

Τα αποτελέσματα αυτά κωδικοποιούνται στις εξής «επιτυχίες»:

«Πάει περίπατο» η δήθεν «κόκκινη γραμμή» που έβαζε η ΚΕΔΕ για την απόδοση των 2,7 δισ. ευρώ που πρέπει να λάβουν οι δήμοι με βάση τον προϋπολογισμό. Η απάντηση από την κυβέρνηση ήταν αρνητική.

Δεν υπάρχει καμία δέσμευση ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες η απόδοση των 35 εκατ. ευρώ από τους παρακρατηθέντες πόρους. Η δόση του Σεπτέμβρη αναμένεται στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας.

Υπάρχει η δέσμευση για επιμήκυνση από 8 έως 10 χρόνια της αποπληρωμής των δανείων των δήμων, για ενδεχόμενη περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή από ένα έως δύο χρόνια και για μείωση του επιτοκίου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κατά 0,5%.

Αυτά εννοεί επιτυχίες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, όταν δεν εγγυώνται καν τη μισθοδοσία του προσωπικού και την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των δήμων. Οταν, όπως σημείωσε η Ελπ. Παντελάκη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τα προβλήματα θα εντείνονται με απλήρωτους τους εργαζόμενους, με σχολεία χωρίς θέρμανση, με υπολειτουργία των δομών Κοινωνικής Πρόνοιας. Η ίδια ζήτησε από την ΚΕΔΕ να διεκδικήσει το σύνολο των πόρων που δικαιούται η Τοπική Διοίκηση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει.

Η ΚΕΔΕ αποφάσισε να ζητηθεί από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων να συνεδριάσουν ώστε να καταγράψουν την εικόνα της κινητοποίησης που έγινε και θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα ώστε να εκτιμήσει την κατάσταση. Ο Κ. Ασκούνης αρνήθηκε την πρόταση της Ελπ. Παντελάκη να συμμετάσχουν οι δήμοι στη γενική απεργία που προκηρύχθηκε για τις 29 Σεπτέμβρη με το σκεπτικό ότι «εμείς είμαστε ένας διακριτός θεσμός. Πρέπει να κρατήσουμε την ανεξαρτησία μας». Από την πλευρά της η Ελπ. Παντελάκη υπογράμμισε ότι υπάρχει μια γενικευμένη κατάσταση με μέτρα - λαιμητόμο για το λαό, στο όνομα της πολιτικής της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Και στηλίτευσε πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών που καλεί τους δήμους να γίνουν πολυμορφική εταιρεία, δηλαδή να πάνε σε πλήρη ιδιωτικοποίηση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει στις περικοπές στους δήμους η κυβέρνηση(2012-12-13 00:00:00.0)
Την «πάπια» έκανε η ΚΕΔΕ(2012-04-14 00:00:00.0)
Συμφωνεί με την πολιτική - οδοστρωτήρα για τη λαϊκή οικογένεια(2012-02-09 00:00:00.0)
Βάζει πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης(2011-12-02 00:00:00.0)
Υπερασπίστηκαν τη ληστεία των λαϊκών νοικοκυριών(2011-11-15 00:00:00.0)
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τα χρέη που φορτώνονται στα λαϊκά νοικοκυριά(2011-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ