ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μήνυμα αλληλεγγύης στο ΚΚ Τουρκίας για τις πλημμύρες

Σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες στην Τουρκία, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, απέστειλε το παρακάτω μήνυμα αλληλεγγύης προς την ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας:

«Aγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τα θύματα των καταστροφικών πλημμυρών στην Τουρκία και την αμέριστη αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και στο λαό της Τουρκίας. Τα μεγαλύτερα προβλήματα από αυτές τις πλημμύρες για μια ακόμα φορά επωμίζονται κατά κύριο λόγο η εργατική τάξη και η φτωχολογιά. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλάι του τούρκικου λαού και πρωτοστατεί αυτές τις ώρες για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών, για να υπάρξουν μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομές.

Οι τραγικές συνέπειες των πλημμυρών στην Κωνσταντινούπολη υπογραμμίζουν πέραν από τις ευθύνες της κυβέρνησης της Τουρκίας ένα ακόμα αδιαμφισβήτητο γεγονός: Το καπιταλιστικό σύστημα από τη φύση του υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, έτσι ούτε υποδομές ούτε προστασία από τις καταστροφές δεν μπορεί να εξασφαλίσει για το λαό. Στην Τουρκία αποδείχθηκε όπως και στη χώρα μας πρόσφατα, με τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές, ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει βασικά λαϊκά προβλήματα. Αποδεικνύεται περίτρανα ότι την προστασία από τις φυσικές καταστροφές δεν μπορεί να την παρέχει η αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής και το κυνήγι του κέρδους, αλλά μια σοσιαλιστική οργάνωση της κοινωνίας».

Ανάλογο μήνυμα αλληλεγγύης απέστειλε το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και στο Κόμμα Εργασίας - ΕΜΕΠ της Τουρκίας.

ΡΩΣΙΑ - ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ
Εναρμόνιση των Ενόπλων Δυνάμεων προς «προληπτικούς πολέμους» κι επεμβάσεις

Οπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, η Κρατική Δούμα της Ρωσίας ενέκρινε ως βάση, στις 9 του Σεπτέμβρη, το νομοσχέδιο για την επιχειρησιακή χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εξωτερικό, επεκτείνοντας ουσιαστικά τη γεωγραφία καθώς και τη δυνατότητα χρησιμοποίησής τους.

Να σημειωθεί πως το σχέδιο νόμου κατέθεσε στην Κάτω Βουλή ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στις 11 του Αυγούστου, σημειώνοντας πως τάσσεται υπέρ «της δημιουργίας ενός μηχανισμού που θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει επιχειρησιακά τους σχηματισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας έξω από τα σύνορα της χώρας».

Εως σήμερα ο νόμος «Για την Αμυνα» της Ρωσικής Ομοσπονδίας προέβλεπε πως ήταν δυνατή η δράση των Ενόπλων Δυνάμεων εκτός Ρωσίας για την απόκρουση επίθεσης και την υπεράσπιση της ακεραιότητας των εδαφών της και για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές. Ενώ στο νέο νομοσχέδιο αναφέρεται πως οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας μπορούν να χρησιμοποιούνται πέρα από τα εδάφη της Ρωσίας για τους εξής σκοπούς: 1) Για την απόκρουση των επιθέσεων κατά των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας ή στρατευμάτων άλλων χωρών, που βρίσκονται έξω από τα εδάφη της Ρωσίας. 2) Για την απόκρουση ή αποτροπή της επίθεσης κατά άλλου κράτους. 3) Για την υπεράσπιση των πολιτών της Ρωσίας που βρίσκονται στο εξωτερικό. 4) Για την πάλη κατά της πειρατείας και την εξασφάλιση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Ηδη αρκετοί παρατηρητές συνέδεσαν τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία με την όξυνση των ρωσο-ουκρανικών σχέσεων, κυρίως στο ζήτημα του πολεμικού στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα. Να σημειώσουμε πως στην πρόσφατη επιστολή του Ντ. Μεντβέντεφ προς τον Ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιούστσενκο, ο Ρώσος Πρόεδρος τον κατηγόρησε «για συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει ώστε να δυσκολευτεί η δραστηριότητα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».

Ηδη το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε την ανησυχία του για το νέο νομοσχέδιο, σημειώνοντας πως η χρησιμοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων οποιουδήποτε κράτους έξω από τα σύνορά του «δεν είναι κάτι το σωστό και αποτελεί επίθεση». Το Κίεβο απαιτεί επίσημες εξηγήσεις από τη Μόσχα. Σχετική ερώτηση έγινε στις 10/9 και στον Αντρέι Νεστερένκο, εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ωστόσο, αυτός αρνήθηκε να σχολιάσει το αν ο νέος νόμος έχει να κάνει με πιθανή χρήση των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Κριμαία, σε περίπτωση που η κατάσταση οξυνθεί παραπέρα. Να σημειωθεί πως ήδη το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για την πολιτική επίδοσης ρωσικής υπηκοότητας σε ρωσόφωνους Ουκρανούς πολίτες στην Κριμαία ή και σε άλλες νοτιοανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Στην ουσία του το νέο νομοσχέδιο έρχεται να εναρμονίσει τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις με τη «λογική» των «προληπτικών πολέμων» κι επεμβάσεων «ευέλικτων στρατιωτικών δυνάμεων» εκτός συνόρων, που έχουν καθιερώσει και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Ι. Π.

ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Εγκληματική κυβερνητική αδιαφορία

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Τραγική εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Τουρκία λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει μέχρι στιγμής τους 32. Το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) σε ανακοίνωση του αναφέρεται στις ευθύνες και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία κατηγορώντας την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης για «εγκληματική αδιαφορία». Οπως σημειώνει στην ανακοίνωση του ΤΚΡ, «αυτό που ζήσαμε δεν ήταν απλά μία φυσική καταστροφή, αλλά δολοφονία, που διαπράχθηκε από την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Μία κυβέρνηση που δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει το έγκλημα των απωλειών των ανθρώπινων ζωών και των περιουσιών και περιορίστηκε απλά στο να πει ότι επρόκειτο για ...καταστροφικές πλημμύρες».

ΡΩΣΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επίσκεψη Τσάβες με υπογραφή συμφωνιών

Ανακοινώθηκε ότι η Βενεζουέλα αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και Ν. Οσετίας

ΜΟΣΧΑ.--

Μια σειρά συμφωνίες υπέγραψε κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Συγκεκριμένα, η κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA και το εθνικό πετρελαϊκό κονσόρτσιουμ της Ρωσίας («Rosneft», «Lukoil», «Gazprom Neft», «TNK-BP» και «Sourgoutneftegaz») συμφώνησαν να συστήσουν, μέχρι τα τέλη του 2009, κοινοπραξία για την εκμετάλλευση του μπλοκ «Χουνίν 6» στη λεκάνη του Ορινόκο. Παράλληλα, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας υπέγραψε χωριστό μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Rosneft». Τέλος η ρωσική κρατική εταιρεία διαχείρισης αγωγών «Transneft» προχώρησε σε συμφωνία μακροπρόθεσμης συνεργασίας με την PDVSA για την ανάπτυξη πετρελαϊκής υποδομής στη λεκάνη του Ορινόκο.

Ο Τσάβες κατά τη διάρκεια της έναρξης της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανακοίνωσε πως η χώρα του αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, ακολουθώντας την ίδια απόφαση της Ρωσίας και της Νικαράγουας, πέρσι τον Αύγουστο, μετά τον ολιγοήμερο πόλεμο Γεωργίας - Ρωσίας.

Ο Μεντβέντεφ, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας υποστήριξε πως «η Ρωσία είχε πάντα την απλή θέση - πιστεύουμε ότι αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα μιας χώρας να αναγνωρίσει ή όχι νέα αντικείμενα του διεθνούς δικαίου. Φυσικά, δεν αδιαφορούμε για τη μοίρα αυτών των δύο κρατών». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι πρόθυμος να πουλήσει άρματα μάχης και άλλα όπλα στη Βενεζουέλα.

Πάντως η κυβέρνηση της Γεωργίας (εκλεκτή των ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών) αντέδρασε στην αναγνώριση λέγοντας ότι δεν έχει «καμία σημαντική, πολιτική συνέπεια», πως έγινε υπό ρωσική πίεση και δεν πρόκειται να προσδώσει νομιμότητα στα «καθεστώτα - ανδρείκελα» που έχει εγκαταστήσει η Μόσχα στις δύο περιοχές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Με στόχο ενεργειακές συμφωνίες με την ΕΕ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Απόφαση να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ενεργειακή Κοινότητα της ΕΕ, μετά τη συνάντηση τουρκικής αντιπροσωπίας με τη διαπραγματευτική ομάδα της Κομισιόν, με επικεφαλής τον Φαμπρίσιο Μπαρμπάσο, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας. Οι πρώτες συζητήσεις αναφέρθηκαν στις μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα τις οποίες πραγματοποιεί η Αγκυρα, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Κοινότητα δημιουργήθηκε για να ολοκληρώσει την ενεργειακή αγορά επιτρέποντας το εμπόριο ενέργειας, που θα συνδέεται με την αγορά της ΕΕ και την ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τις θέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, που τόνιζαν το πόσο μεγάλη ανάγκη έχει η ΕΕ τους τουρκικούς αγωγούς...

Την ίδια στιγμή νέες δηλώσεις υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ άσκησε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Τουρκία, Μάαρτι Αχτισάαρι, υποστηρίζοντας ότι τίθεται θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ... Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την πλευρά της ανακοίνωσε χτες ότι το φορολογικό πρόστιμο ρεκόρ των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επιβλήθηκε από την Τουρκία στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Ντογάν Γιαγίν μπορεί να επηρεάσει την επόμενη έκθεση προόδου για τις προσπάθειες της Αγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ, καθώς βάζει σε κίνδυνο την ελευθερία του Τύπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ