ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις με αίτημα την παραίτηση του Κούτσμα

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις

Associated Press

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις
ΚΙΕΒΟ.-

Οξύνεται η κατάσταση στο Κίεβο. Κινητοποίηση διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα πραγματοποιήθηκε χτες στο κέντρο του Κιέβου με συνθήματα «Η Ουκρανία χωρίς τον Κούτσμα» και «Εξω ο Κούτσμα!», μετέδωσε το πρακτορείο ΡΙΑ «Νόβοστι». Μια φάλαγγα των διαδηλωτών προσπάθησε να σπάσει τον τριπλό αστυνομικό κλοιό των αστυνομικών και να πλησιάσει το προεδρικό μέγαρο. Αλλη μια φάλαγγα πλησίασε το κτίριο του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ουκρανίας. Μεταξύ τους ήταν κάτοικοι των περιοχών Χμελνίτσκι και Βίνιτσα, οι οποίοι με πορεία ήρθαν στο Κίεβο. Στην πλατεία της Ανεξαρτησίας πραγματοποιήθηκε μεγαλειώδης συγκέντρωση από αυτούς που μετείχαν στην κινητοποίηση «Η Ουκρανία χωρίς τον Κούτσμα». Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης ζητείται η παραίτηση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα, του υπουργού Εσωτερικών Γιούρι Κράβτσενκο, του προέδρου της Υπηρεσίας Ασφαλείας Λεονίντ Ντερκάν και της Κρατικής Τελωνειακής Επιτροπής Γιούρι Σοκολόφ, οι οποίοι κατηγορούνται για εξαφανίσεις ανθρώπων, αινιγματικές ανεξιχνίαστες δολοφονίες πολιτικών, βουλευτών, δημοσιογράφων (όπως η «υπόθεση Γκεόργκι Γκονγκάτζε»), για τις «μεταρρυθμίσεις» που οδήγησαν στη μαζική εξαθλίωση του λαού. Σε ό,τι αφορά την υπόθεση εξαφάνισης του δημοσιογράφου Γκονγκάτζε, στην οποία φέρεται αναμειγμένος και ο ίδιος ο Κούτσμα, οι διαδηλωτές ζήτησαν να διερευνηθεί από ανεξάρτητη αρχή. Επίσης ζήτησαν από το Κοινοβούλιο να εγγράψει στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της έναρξης της διαδικασίας για την αποπομπή του Κούτσμα από το προεδρικό αξίωμα. Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας Αλεξάντρ Μορόζ δήλωσε ότι το Κοινοβούλιο θα προσφέρει εγγυήσεις στον Κούτσμα και την οικογένειά του, αν παραιτηθεί οικειοθελώς από την Προεδρία.

Associated Press

Από την άλλη μεριά, τη Δευτέρα, 5 Γενάρη, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο σύσκεψη των ηγετών 40 πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης με στόχο τις κοινές προσπάθειες για την απομάκρυνση με δημοκρατικό, νόμιμο τρόπο του Κούτσμα. «Τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικές ενώσεις, που καθοδηγούνται στη δράση τους από γενικές κρατικές προτεραιότητες, δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να παρατηρούν άπραγα την παραπέρα εξέλιξη των γεγονότων που απειλούν τη σταθερότητα και τα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας», αναφέρεται στην Εκκληση της Σύσκεψης των πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων προς τον πρόεδρο Λ. Κούτσμα.

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Κοινοβούλιο θα γίνει προσπάθεια να συγκεντρωθούν 300 ψήφοι για τη συνταγματική κατάργηση του προεδρικού συστήματος στην Ουκρανία και τη μετατροπή της σε κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Θεωρούν ότι η προεδρία του Λεονίντ Κραβτσιούκ και του Λεονίντ Κούτσμα απέδειξε ότι αυτός ο τρόπος διοίκησης του κράτους ανοίγει μεγάλες δυνατότητες για την κατάχρηση της εξουσίας, τη δημιουργία φατριών και ολιγαρχικής «οικογενειακότητας».

ΙΝΔΙΑ: ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΤΩΝ 7,9 ΡΙΧΤΕΡ
Τα παιδιά, τραγικά θύματα του σεισμού

«Ας το παραδεχτούμε. Το σύστημα διακυβέρνησής μας είχε κάποιες αδυναμίες». Τζαγκμοχάν, ομοσπονδιακός υπουργός Αστικής Ανάπτυξης της Ινδίας.

Ενας από τους λόγους - όχι βέβαια ο μόνος, αλλά ένας από τους πιο καθοριστικούς - που ο σεισμός της 26ης Γενάρη είχε τόσο καταστροφικές συνέπειες για την Ινδία - ομολόγησε χτες ο υπουργός - είναι ότι τα κτίσματα σε πολλές ινδικές πόλεις είναι ευάλωτα σε σεισμούς λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να ελέγξει τους εργολάβους που κυνηγούσαν το υψηλότερο δυνατό κέρδος και αδιαφορούσαν για τους κανόνες ασφάλειας κτιρίων. Οι «σοβαρές ατασθαλίες» των κατασκευαστικών εταιριών, η συνένοχη συμπεριφορά των αρχιτεκτόνων που αποσιώπησαν το γεγονός, η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης όταν αποκαλύφθηκε σε σχετική μελέτη πολιτικών μηχανικών ενάμιση χρόνο πριν (!) ότι τα κτίρια ήταν «χάρτινα» - όλα αυτά έπαιξαν το ρόλο τους στην καταστροφή.

Μόνο που είναι αργά για τους 17.000 νεκρούς, που είναι στην πραγματικότητα πάνω από 30.000, τους εκατοντάδες χιλιάδες των αστέγων και τα 34 εκατομμύρια των ανθρώπων των οποίων οι ζωές έγιναν βορά στη μανία του Εγκέλαδου. Κι όσο κι αν ο υπουργός λέει ότι θα «ξανασχεδιάσουμε από την αρχή» τις πόλεις που καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς - την Μπουτζ, την Αντζάρ, την Μπατσάου - όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού τους ξέρουν. Οι σχέσεις διαφθοράς που έχει διαθρέψει το σύστημα δεν εκριζώνονται με μερικές διώξεις εργολάβων...

Χτες εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αχμενταμπάντ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γκουτζαράτ, εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός διανέμει τη βοήθεια κυρίως στους υποστηρικτές του κυβερνητικού κόμματος (!). «Θέλουμε στέγη και τροφή, όχι μικροπολιτικές», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν...

Ο Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας, αποποιήθηκε των ευθυνών του κρατικού μηχανισμού με το «επιχείρημα» ότι η χώρα δεν ήταν «έτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του σεισμού... στην πραγματικότητα, δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε καταστροφή. Αν ξεσπάσει μια φωτιά, δεν είναι σίγουρο πως θα βρούμε νερό για να τη σβήσουμε», δήλωσε, όπως μεταδίδει το «Αssociated Press».

Το χειρότερο απ' όλα, 12 ημέρες μετά το σεισμό, είναι ότι τα παιδιά εξακολουθούν να αποτελούν τα βασικότερα θύματα του σεισμού. Η Τζιλ ΜακΓκίβερινγκ του BBC μεταδίδει εικόνες φρίκης: Της Σόνα, ενός παιδιού που γεννήθηκε πρόωρα δύο μήνες, και πάσχει από αφυδάτωση. 7 ημέρες μετά τη γέννησή της. Σε ένα υπαίθριο νοσοκομείο που έχουν στήσει ισραηλινά συνεργεία, 100 παιδιά έφθασαν από την περασμένη βδομάδα, τα περισσότερα με κατάγματα. Ο συνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού Γιαμόντα Μπαρούκ όμως ανησυχεί περισσότερο για τα ορφανά, που είναι χιλιάδες. «Υπάρχουν οικογένειες που περιθάλπουν 10, 20, μερικές φορές και περισσότερα παιδιά», θα πει στη ΜακΓκίβερινγκ. Τα παιδιά είναι επίσης τα πιο ευάλωτα μεταξύ των πληγέντων όσον αφορά τις ασθένειες. Διάρροια, αναπνευστικά προβλήματα, μολύνσεις - προβλήματα που προκύπτουν από τις συνθήκες ζωής τους μετά το σεισμό... Κι όσο για την ψυχολογική τους κατάσταση, είναι άθλια. Εφιάλτες, κλειστοφοβία, αϋπνίες, υστερία.

Ο σεισμός έχει τρομακτικές συνέπειες και όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών. Πέρα από το ότι ο σεισμός δεν έκανε διακρίσεις και κατέστρεψε αμέτρητα σχολεία, στα συντρίμμια που κατεδαφίζει ο στρατός βρίσκονται τα βιβλία και τα τετράδια των παιδιών. Κανείς δε μοιάζει να ξέρει πότε θα ξανανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Η UNICEF ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι 15.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Γκουτζαράτ καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Πέρα από το παρόν των παιδιών, υποθηκεύεται και το μέλλον τους. Εκείνα που δε θα επιστρέψουν στα σχολεία - διότι οι ανάγκες βιοπορισμού προβάλλουν πολύ πιεστικότερες τώρα - είναι χιλιάδες, ίσως εκατομμύρια. Κατά τη UNICEF, 15 εκατομμύρια παιδιά κάτω από τα 14 επλήγησαν από το σεισμό...

Η κυβέρνηση ωστόσο συζητά για φόρους. Και το κόστος του σεισμού στην αύξηση του ΑΕΠ, ο Γιασουάντ Σίνχα, ο υπουργός Οικονομικών, «νομίζει ότι θα ξεπεράσει το 6%»...

ΛΙΒΥΗ
Επεισόδια σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για το Λόκερμπι

ΤΡΙΠΟΛΗ.-

Χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και γκλομπ, ειδικές δυνάμεις της λιβυκής αστυνομίας παρενέβησαν για να διαλύσουν πολυπληθή διαδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση του σκοτσέζικου δικαστηρίου και την ισόβια καταδίκη του ενός Λιβύου υπόπτου και να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να εισβάλουν στη βρετανική πρεσβεία.

Οπως μετέδωσαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των λιβυκών αρχών ασφαλείας, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε πάρει άδεια πραγματοποίησης από την κυβέρνηση. Εντούτοις, το οργισμένο πλήθος κινήθηκε απειλητικά προς τη βρετανική πρεσβεία και «η παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας κρίθηκε αναγκαία». Οπως έγινε, επίσης, γνωστό έγιναν, τουλάχιστον, 30 συλλήψεις ενώ εκπρόσωπος της βρετανικής πρεσβείας διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τη βρετανική διπλωματική αποστολή και τους υπαλλήλους της.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΙΜΑ
«Σφίγγα» ο «άνθρωπος - κλειδί» προς τις γερμανικές αρχές

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να φθάσει, τελικά, στη γαλλική πρωτεύουσα, ο πρώην διευθυντής της «Elf Aquitaine International», θυγατρικής της πρώην κρατικής γαλλικής πετρελαϊκής εταιρίας «Elf», που συνελήφθη, μετά από 4 χρόνια φυγοδικίας, την περασμένη Παρασκευή, στις Φιλιππίνες.

Η ολιγοήμερη παραμονή του 74χρονου Αλφρέντ Σιρβέν, στη Γερμανία, προκειμένου να καταθέσει για το σκάνδαλο δωροδοκίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, επί καγκελαρίας του Χέλμουτ Κολ, όπως και του ιδίου, απέβη, τελικά, άκαρπη. Ο Σιρβέν, αν και μέσω της δικηγόρου του δήλωσε διατεθειμένος να συνεργαστεί με τις γερμανικές αρχές, αρνήθηκε κατηγορηματικά να προχωρήσει στην οποιαδήποτε αποκάλυψη, τονίζοντας ότι «δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για κάτι τέτοιο». Η υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Χέρτα Ντόιμπλερ - Γκμέλιν, απέρριψε το αίτημα της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας για παράταση 14 - 20 ημερών, της παραμονής του Σιρβέν στη Γερμανία επικαλούμενη «έλλειψη νομικής βάσης για καθυστέρηση της έκδοσής του στο Παρίσι».

Ο ίδιος, πάντως, ο Σιρβέν, που θεωρείται τόσο από τις γαλλικές όσο και από τις γερμανικές αρχές, ο «άνθρωπος - κλειδί» για τη διαλεύκανση πολλών πτυχών των σκανδάλων που έπληξαν τη γαλλική και τη γερμανική πολιτική σκηνή, δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμος να «μοιραστεί» τα στοιχεία που γνωρίζει. Οπως επιβεβαίωναν, χτες, δημοσιογραφικές πηγές, ο Σιρβέν φρόντισε να καταστρέψει, μασώντας την, την κάρτα των κωδικών του κινητού του τηλεφώνου, αμέσως μετά τη σύλληψή του, στη Μανίλα, προκειμένου να μην μπορούν να αποκαλυφθούν τα πρόσωπα με τα οποία διατηρούσε επαφές κατά τη φυγοδικία του, και τα οποία, η γαλλική Εισαγγελία, δεν αποκλείει να συμπεριλαμβάνουν και γνωστά ονόματα της τρέχουσας πολιτικής ζωής της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ