Εκείνο το κρύο πρωινό του Γενάρη του 1946, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι τους, δολοφονούνται ομαδικά τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα, από τις ένοπλες συμμορίες της «Χ». Το τρίχρονο κοριτσάκι της οικογένειας που επέζησε της σφαγής, κατέγραψε αργότερα τα φοβερά εκείνα γεγονότα της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφιών της, των άλλων συγγενών της, σαν μνημόσυνο για τους σκοτωμένους, σαν σιωπηλό μοιρολόι, σαν κλάμα που σταλάζει όμως από την ψυχή της ελπίδα, σαν ξέσπασμα στο παράπονο γιατί αναγκάστηκε να περάσει τόσο δύσκολα παιδικά χρόνια και να ζήσει «τρέχοντας» κι όχι αργά και φυσιολογικά.
«Πίστεψα» - σημειώνει η Δήμητρα Πέτρουλα - «πως είχα υποχρέωση να το γράψω, σαν ελάχιστη ανταπόδοση στην πολύτιμη και συνάμα βαριά κληρονομιά που μου αφήσανε οι σκοτωμένοι μου γονείς και τ' αδέρφια μου. Τη ζωή τους τη χαρίσανε όπου εκείνοι πιστεύανε πως έπρεπε. Αδιαφιλονίκητο δικαίωμά τους. Σε μένα όμως, είτε το 'θελα είτε όχι, αφήσανε το σκοτωμό τους. Ετσι αποφάσισα να γράψω ρωτώντας κι όλους όσοι δεχτήκανε και δέχονται την ίδια με μένα κληρονομιά, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην πατρίδα μου, είτε στη Χιλή, είτε στη Νικαράγουα, είτε στο Λίβανο, είτε στην Αφρική ή όπου αλλού. Τι θα την κάνουμε αυτή μας τη βαριά κληρονομιά; Μέτρο να μετράμε το μίσος, αίμα να ποτίζουμε την εκδίκηση ή μαχητή ακούραστο και φύλακα ακοίμητο της Ειρήνης;».
Εβδομήντα χρόνια μετά, το έργο είναι επίκαιρο όσο ποτέ και αναγκαίο για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας (της άρνησης της λήθης), σε μια εποχή που ιδεολογικοί απόγονοι των παραπάνω επιδιώκουν μια συνειδητή παραχάραξη της Ιστορίας, εξυμνώντας τους ως «πατριώτες».
Εβδομήντα χρόνια μετά και γίνεται τραγικά επίκαιρο, καθώς οι ιδεολογικοί απόγονοι των ναζί προσπαθούν να βρουν κοινωνικά ερείσματα, εκμεταλλευόμενοι την εντεινόμενη κρίση και τις συνέπειές της.
Τραγικά επίκαιρο, καθώς γινόμαστε μάρτυρες του δράματος των ανθρώπων που οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Αφρική ξεριζώνουν από τον τόπο τους.
Παραστάσεις: Παρασκευή - Σάββατο στις 9 μ.μ., Κυριακή 7 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, φοιτητικό - συνταξιούχοι 10 ευρώ και ελεύθερη είσοδος στους ανέργους.
Ανακοίνωση εξέδωσε ο Σύλλογος Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ), για να εκφράσει την αντίθεσή του στην υπογραφή της ανακοινωθείσας συμφωνίας μεταξύ της ΚΟΑ και του Μεγάρου Μουσικής (ΟΜΜΑ), τόσο για τη χρονική στιγμή που υπεγράφη, όσο και για τους όρους που περιλαμβάνει.
Ανάμεσα στα άλλα τονίζουν: «Η Συμφωνία υπεγράφη από τη Διοίκηση της ΚΟΑ χωρίς να ληφθεί υπόψη η απόφαση - πρόταση των μουσικών για υπογραφή της συμφωνίας, αφού θα ξεκαθάριζε το τοπίο για το μέλλον του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Δεν κατανοούμε γιατί έπρεπε να υπογραφεί ένα συμφωνητικό με ένα ΔΣ που έχει λήξει η θητεία του, που έχει ανακοινώσει κλείσιμο του Μεγάρου στις 31/12/15 και μ' ένα Μέγαρο που δε γνωρίζουμε ακόμη αν θα είναι ιδιωτικό ή κρατικό.
Δεν κατανοούμε γιατί θα πρέπει να υπάρχουν οικονομικές συναλλαγές μεταξύ ΚΟΑ και ΟΜΜΑ, αν το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κρατικοποιηθεί.
Αν πάλι το Μέγαρο παραμείνει ιδιωτικό, γιατί η Κρατική Ορχήστρα θα πρέπει να εκχωρείται δωρεάν σ' έναν ιδιώτη, προς οικονομικό όφελος του ιδιώτη και ζημία της ΚΟΑ και γιατί η ΚΟΑ θα πρέπει να εκχωρεί στον ΟΜΜΑ το 20% των ακαθάριστων εσόδων της από κάθε δική της παραγωγή;».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, σημειώνουν: «Το συμφωνητικό προβλέπει 4 εβδομάδες το χρόνο δωρεάν παραχώρηση της ΚΟΑ στον ΟΜΜΑ για παραγωγές του, χωρίς όριο στον αριθμό των παραστάσεων. Μέχρι σήμερα, η Ορχήστρα πληρωνόταν για τις παραγωγές του Μεγάρου για κάθε παράσταση χωριστά και τα χρήματα πήγαιναν στο ταμείο της για να ενισχύσουν την ελλειμματική κρατική επιχορήγηση. Τώρα, ο ΟΜΜΑ θα έχει δωρεάν ορχήστρα για την καλύτερη εποχή του χρόνου, εξοικονομώντας τεράστια ποσά για τις παραγωγές του. Αυτό είναι οικονομική συναλλαγή και μάλιστα ζημιογόνος για την ΚΟΑ και όχι ανταλλαγή υπηρεσιών, όπως φαίνεται στην ανακοίνωση. Επιπλέον, η εκχώρηση του 20% από κάθε συναυλία της ΚΟΑ στον ΟΜΜΑ είναι επίσης μια ζημιογόνος οικονομική συναλλαγή για την ΚΟΑ και δεν μπορεί να θεωρηθεί ανταλλαγή υπηρεσιών, παρά έμμεσο ενοίκιο, διότι το 20% μπορεί να αποδειχτεί δυσβάσταχτο χαράτσι για την ΚΟΑ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα είναι ένα πολύ συγκεκριμένο ποσό, που τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνει από το ηλεκτρικό ρεύμα και το προσωπικό που θα απασχοληθεί επιπλέον για την ταξιθεσία; (Λογαριασμοί τηλεφώνων και καθαριότητα δεν έχουν καν συμπεριληφθεί στα λειτουργικά έξοδα και θα τα πληρώνει η ΚΟΑ επιπλέον)».
Τονίζουν, ακόμα, ότι «καμία αναφορά δε γίνεται για τις οφειλές του ΟΜΜΑ προς την ΚΟΑ, σε τι ύψος ανέρχονται, πότε και πώς θα καταβληθούν. Η ΚΟΑ τα τελευταία χρόνια επιβιώνει μόνο από την ισχνή επιχορήγηση, γιατί ο ΟΜΜΑ δεν της αποδίδει τα έσοδα από τις συναυλίες της».
Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και τα μέλη του θα «ψάλλουν» τα κάλαντα, σήμερα Τρίτη 29 Δεκέμβρη, στις 12.00 το μεσημέρι, στον υπουργό Εργασίας, στο υπουργείο, επί της Σταδίου 29. Κάλαντα όχι για την «εκκλησιά με τον άγιο θρόνο», αλλά για τη σκληρή πραγματικότητα των εργαζομένων μουσικών και καλλιτεχνών, που πέρα από την ανεργία και την υποαπασχόληση που τους χτυπά ανελέητα, καθημερινά, με τις αποφάσεις της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα πεθαίνουν στο πάλκο ή στην ψάθα...
Αύριο, Τετάρτη 30 Δεκέμβρη, στις 17.00, στο Πεδίον του Αρεως, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα πραγματοποιήσει συναυλία με αποσπάσματα από διάσημες ελληνικές και βιεννέζικες οπερέτες, με τη συμμετοχή καταξιωμένων μονωδών και μικρού μουσικού συνόλου, σε μουσική διεύθυνση Χρύσανθου Αλισάφη.
Με εορταστική διάθεση, οι αθηναϊκοί ήρωες της ελληνικής οπερέτας θα συναντήσουν τις εμβληματικές μορφές της βιεννέζικης οπερέτας, σε μια συναυλία με γοητευτικές μελωδίες και ιστορίες έρωτα και νοσταλγίας...
Ερμηνεύουν οι καταξιωμένοι μονωδοί της ΕΛΣ: Λυδία Αγγελοπούλου (μεσόφωνος), Χάρης Ανδριανός (βαρύτονος), Γεωργία Ηλιοπούλου (υψίφωνος), Μαρία Μητσοπούλου (υψίφωνος), Σταμάτης Μπερής (τενόρος) και Νίκος Στεφάνου (τενόρος). Συμμετέχει μικρό μουσικό σύνολο.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.