Χ. Ζαχαρόγιαννης: "Είχαμε προειδοποιήσει ότι το Ιατρικό Μισθολόγιο δε θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των νοσοκομειακών γιατρών"
Μια ακόμα οδυνηρή έκπληξη "εκσυγχρονιστικής" αντίληψης για τους νοσοκομειακούς γιατρούς έκρυβαν οι βεβαιώσεις αποδοχών τους για την εφορία. Ετσι, λοιπόν, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι αποδοχές για τις εφημερίες θα φορολογηθούν αυτοτελώς και με συντελεστή 20%, διαπίστωσαν ότι στις βεβαιώσεις εμφανίζονται οι αποδοχές από εφημερίες ετοιμότητας, δύο ενεργείς εφημερίες και η πάγια αποζημίωση έναντι υποχρέωσης εφημέρευσης των διευθυντών του ΕΣΥ στη στήλη των τακτικών αποδοχών. Η φορολόγηση με αυτόν τον τρόπο - ισχύει για τους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους - σημαίνει ότι το τμήμα αυτό των αποδοχών που περιλήφθηκε στις τακτικές αποδοχές φορολογήθηκε με διπλάσιο συντελεστή και μεταφράζεται σε επιστροφές χρημάτων μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου - ιδιαίτερα στην επαρχία όπου οι γιατροί κάνουν πολλές εφημερίες ετοιμότητας.
Χτες αντιπροσωπεία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επικεφαλής τον μέχρι τώρα πρόεδρο Χ. Ζαχαρόγιαννη,είχε συνάντηση με τον διευθυντή Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών Σπ. Βούλγαρη για το θέμα αυτό. Απ' τα λεγόμενα του Σπ. Βούλγαρη προκύπτει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κάτι για το 1998, ενώ για το 1999 χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.
Η ΕΙΝΑΠ σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου επισημαίνει: "Πιστεύουμε, ότι πρόκειται για άλλη μια υπαναχώρηση της κυβέρνησης, η οποία επιδεινώνει παραπέρα τη μισθολογική θέση των νοσοκομειακών γιατρών. Συνέπεια και αυτής της κατάστασης είναι ένας δραματικά μεγάλος αριθμός νοσοκομειακών γιατρών να έχει λιγότερες συνολικές αποδοχές από ό,τι είχε το Δεκέμβριο του 1997".
Η ΕΙΝΑΠ ζητά οι αποδοχές από εφημερίες ενεργείς και ετοιμότητας όπως και η πάγια αποζημίωση έναντι υποχρέωσης εφημέρευσης των διευθυντών να έχουν αυτοτελή φορολογία 20%, όπως ήταν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.
Και το υπόμνημα της ΕΙΝΑΠ καταλήγει: "Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να καλυφθούν τα εισοδήματα του 1998 και στο εξής, γιατί διαφορετικά η εμφάνιση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος του 1998 θα προκαλέσει αναταραχή στο χώρο της υγείας".
Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και υποψήφιος της "Πανεπιστημονικής" για το νέο ΔΣ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,δήλωσε: Απ' το 1997 είχαμε προειδοποιήσει ότι το Ιατρικό Μισθολόγιο δε θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των νοσοκομειακών γιατρών. Η εφαρμογή του αποδεικνύει την ανάγκη ενός Νέου Ιατρικού Μισθολογίου. Ζητούμε απ' τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ενισχύσουν τη "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση" στις εκλογές που θα γίνουν στις 28, 29 και 30 Μάρτη 1999. Η ενίσχυση της "Πανεπιστημονικής" θα αποτελέσει προϋπόθεση για μια αγωνιστική ΕΙΝΑΠ, που θα αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στα σχέδια της κυβέρνησης".
Εντύπωση προκάλεσε η θέση για εφαρμογή του 35ωρου στους γιατρούς, καθώς και η συνεχής λειτουργία των νοσοκομείων, που μεταφράστηκε στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, όπως προβλέπει ο νόμος 2519/97.
Πέραν των άλλων πλευρών μια τέτοια πρόταση μπορεί να οδηγήσει στο κυκλικό ωράριο - που οδηγεί στην προ ΕΣΥ περίοδο.
Αρχισε χτες ο εφοδιασμός των φαρμακείων με το πολυσυζητημένο χάπι "Βιάγκρα", που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή.
Χτες η παρασκευάστρια εταιρία "Pzizer", στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επισήμανε για άλλη μια φορά ότι το "Βιάγκρα" είναι φάρμακο και απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγησή του είναι η συνταγογράφησή του από γιατρό. Γενική, πάντως, προειδοποίηση ήταν ότι δεν πρέπει να το πάρουν όσοι δεν το έχουν ανάγκη.
Ωστόσο, στο ερώτημα για το ποιος γιατρός - ποιας ειδικότητας, δηλαδή - μπορεί να συνταγογραφήσει το φάρμακο, υπήρξε η διαπίστωση ότι υπάρχει νομοθετικό κενό στην Ελλάδα, όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής και ουρολόγος Δ. Χατζηχρήστου.Το κενό αυτό - όπως διαφάνηκε απ' τα λεγόμενα - συνίσταται στο γεγονός ότι μια ιατρική συνταγή μπορεί να δοθεί από γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας, με αποτέλεσμα να διαφύγουν κάποιες περιπτώσεις, που έχουν σοβαρά προβλήματα και το αποτέλεσμα να είναι μοιραίο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η παρασκευάστρια εταιρία, στην Αμερική καταγράφηκαν 130 θάνατοι που αποδίδονται στο "Βιάγκρα" στην περίοδο Απρίλη - Νοέμβρη 1998. Στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, αναφέρθηκε μόνο ένα περιστατικό - που δεν κατέληξε τελικά - διότι η καταγραφή των περιστατικών γίνεται με διαφορετικό τρόπο απ' τις ΗΠΑ. Δηλαδή αναφέρεται από επαγγελματία υγείας, όπως ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ηδη, η εταιρία έχει παραγγείλει 150.000 κουτιά. Οι συσκευασίες είναι με τέσσερα ή οχτώ χάπια και ανάλογα με την περιεκτικότητά τους στοιχίζουν από 10.365 - 30.485 δραχμές το κουτί. Πάντως, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, έγινε επίκληση της ανακοίνωσης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων - που εξέδωσε στις 14.1.1999 - και συνιστούσε την προσοχή όλων στην ορθολογική χρήση του φαρμάκου, επισημαίνοντας τα προβλήματα, τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν στον ασθενή, εάν δεν τηρηθούν οι απαραίτητες οδηγίες. "Το "Βιάγκρα", ανέφερε ο ΕΟΦ, χορηγείται αυστηρά και μόνο με ιατρική συνταγή. Είναι ένα ισχυρό φάρμακο και θα πρέπει να χρησιμοποιείται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. "Η χρησιμοποίηση του φαρμάκου αυτού χωρίς ιατρική παρακολούθηση ή η προμήθειά του από άλλες πηγές εκτός φαρμακείου, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των ασθενών, ενώ έχουν αναφερθεί ακόμη και θάνατοι μετά τη χρήση του".
Παράλληλα, ανέφερε ο ΕΟΦ - και όπως επισημάνθηκε και χτες - πριν τη χορήγηση του φαρμάκου πρέπει να προηγείται φυσική εξέταση και λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενή, ώστε να διαγνωστεί η πάθηση και να καθοριστούν τα πιθανά υποκειμενικά αίτια, πριν εξεταστεί το ενδεχόμενο χορήγησης φαρμακευτικής αγωγής.
Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα επιδημιολογικές μελέτες, υπολογίζεται ότι 50 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα προσβληθούν από την... ξεχασμένη ασθένεια, τη φυματίωση. Το πιο τραγικό της όλης ιστορίας είναι η πρόβλεψη πως ο οργανισμός του 20% των ασθενών δε θα ανταποκριθεί στη θεραπευτική αγωγή και θα πεθάνει. Οσο για το υπόλοιπο 80% - ένα μεγάλο μέρος του - θα παρουσιάσει μια χρονίζουσα και υποτροπιάζουσα κατάσταση...
Τα παραπάνω στοιχεία και οι απαισιόδοξες προβλέψεις προέρχονται από τους"Γιατρούς Χωρίς Σύνορα", που επισημαίνουν - με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Κατά της Φυματίωσης - πως επιδημίες φυματίωσης, οφειλόμενες σε ανθεκτικά μικρόβια, έπληξαν ακόμα και τις ΗΠΑ, το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, το Μπουένος Αϊρες. Ως κύριες αιτίες της τρομακτικής αύξησης των κρουσμάτων αναφέρονται η αύξηση της μετανάστευσης, η αύξηση των κρουσμάτων ΕΪΤΖ και η ακόμα μεγαλύτερη - σε παγκόσμιο επίπεδο - διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης. Επίσημη καταγραφή των ασθενών μπορεί βέβαια να μην υπάρχει, ωστόσο είναι ενδεικτικό το γεγονός πως στο χρονικό διάστημα 1990 - 1998, 40 ασθενείς ηλικίας 35-40 χρόνων, που παρακολουθούνταν από το Αντιφυματικό Τμήμα του νοσοκομείου "Σωτηρία", έχασαν τη ζωή τους. Οπως, επίσης, ενδεικτικό είναι πως το 1990 το ποσοστό των ασθενών που πέθαινε λόγω της φυματίωσης ήταν 6%, ενώ το 1998 αυτό το ποσοστό έφτασε το 30%.
Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας υποστηρίζει πως έχει καταρτίσει "ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτήρησης και ελέγχου της νόσου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τις κατευθύνσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας". "Ξεχνά", φυσικά, να υπενθυμίσει πως επί χρόνια στην πλατεία Κουμουνδούρου η φυματίωση σάρωνε και ταλαιπωρούσε τους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες, "ξεχνά" να αναφέρει πως αυτή η κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα, όπως επίσης "ξεχνά" πως η κυβέρνηση δεν ευαισθητοποιήθηκε να στείλει ούτε ένα γιατρό για να ελέγξει και να βοηθήσει την κατάσταση.
Τα αποτελέσματα των εκλογών (που έγιναν στις 21 και 22 Μάρτη 1999) ανακοίνωσε χτες ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής (ΟΣΑ).
Επί συνόλου 4.018 ταμειακώς τακτοποιημένων μελών του ΟΣΑ ψήφισαν 2.263. (Στις εκλογές του 1996 επί συνόλου 4.076 τακτοποιημένων μελών ψήφισαν 2.315).
Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι: Η ΔΑΚΟΑ έλαβε 1.255 ψήφους (ποσοστό 60,25%) και 8 έδρες - έναντι 1.161 ψήφων (55,1%) και 7 εδρών το 1996. Η ΠΑΣΚΟ έλαβε 370 ψήφους (17,7%) και 2 έδρες - έναντι 388 ψήφων (18,4%) και 2 εδρών. Η "Προγραμματική Εναλλακτική Παρέμβαση" έλαβε 262 ψήφους (12,52%) και δύο έδρες - έναντι 354 ψήφων (16,8%) και 2 εδρών. Η "Οδοντιατρική Πρωτοπορία - Ενωτική Πρωτοβουλία Προοδευτικών Οδοντογιατρών" έλαβε 199 ψήφους (9,51%) και μία έδρα - έναντι 228 ψήφων (10,8%) και 2 εδρών.
Στις εκλογές του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά τα αποτελέσματα ήταν τα εξής:
"Ενωτικός Συνδυασμός Οδοντιάτρων": 405 ψήφοι (ποσοστό 76,6%) και 10 έδρες για το Διοικητικό Συμβούλιο και 6 έδρες για την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ). "Πειραϊκή Αγωνιστική Κίνηση": 88 ψήφοι (16,6%) και 2 έδρες για το ΔΣ και μία έδρα για την ΕΟΟ. "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση": 36 ψήφοι (6,8%) και από μία έδρα για το ΔΣ και την ΕΟΟ.
Ενα ατυχές περιστατικό καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το σωματείο εργαζομένων στο "Δρομοκαϊτειο" Ψυχιατρείο.
Το περασμένο Σάββατο, στο νοσηλευτικό τμήμα οξέων περιστατικών "Αγία Μαρκέλλα" εισήχθη διεγερτικός ασθενείς, φορέας του ΕΪΤΖ με συνοδεία αστυνομικών. Ηταν επιθετικός με το νοσηλευτικό προσωπικό και απειλούσε ότι θα επιχειρήσει να τους μεταδώσει τον ιό. Τη Δευτέρα, στην προσπάθεια και την ένταση νοσηλευτή για αιμοληψία στο συγκεκριμένο ασθενή τρυπήθηκε από τη σύριγγα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μολυνθεί.
Η κυβέρνηση όμως, τονίζει ο σύλλογος, αρνείται έως σήμερα να χαρακτηρίσει ανθυγιεινά και επικίνδυνα τα επαγγέλματά μας.
Κινητοποίηση της ΕΙΝΑΠ το Νοέμβρη του 1997, με αίτημα για Ιατρικό Μισθολόγιο, σύμφωνα με τις προτάσεις της Ενωσης