Ψήφισμα με αφορμή τις δίκες μαθητών που έχουν ξεκινήσει στη Χαλκίδα
Από την κινητοποίηση των μαθητών στη Χαλκίδα, στις 27 Γενάρη |
Θυμίζουμε ότι η πρώτη δίκη είχε οριστεί για τις 27 Γενάρη, οπότε και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας είχε πρωτοστατήσει στη μαζική συγκέντρωση μαθητών της πόλης που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους 33 συμμαθητές τους από το 1ο Λύκειο που σέρνονταν στο δικαστήριο, επειδή το Νοέμβρη - Δεκέμβρη του 2009 είχαν διεκδικήσει το σχολείο των αναγκών τους. Τελικά, η δίκη αναβλήθηκε για την Τρίτη 8 Φλεβάρη, οπότε και προγραμματίζεται νέα κινητοποίηση από το Συντονιστικό της Χαλκίδας.
Επίσης, οι μαθητές της Χαλκίδας αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις στις 24 Φλεβάρη οπότε θα δικαστούν μαθητές από το ΕΠΑΛ, διήμερες καταλήψεις στις 23 και 24 Φλεβάρη, συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 Φλεβάρη και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 23 Φλεβάρη, καθώς και κοινή σύσκεψη με τους σπουδαστές του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στις 20 Φλεβάρη για το συντονισμό του αγώνα τους.
Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας στο σχετικό ψήφισμά του αναφέρει:
«Την Πέμπτη 27 Γενάρη ήταν προγραμματισμένη να γίνει στη Χαλκίδα η πρώτη από μία "βιομηχανία" δικών που στήνουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αγωνιστές μαθητές. Οι συμμαθητές μας διώκονται για κινητοποιήσεις που είχαν κάνει στα σχολεία τους το 2009. Παράλληλα, από την αρχή της χρονιάς φέτος πυκνώνουν οι περιπτώσεις που διευθυντές ζητάνε ονόματα μαθητών που πρωτοστατούν σε κινητοποιήσεις και απειλούν να τα δώσουν στην Αστυνομία.
Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι καινούρια. Υπάρχει ενορχηστρωμένη προσπάθεια από την κυβέρνηση και το υπουργείο, διευθυντές και αστυνομία να εφαρμόζουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να διώκουν αγωνιστές μαθητές. Τα "μαθητοδικεία" είναι δημιούργημα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής που υπηρετεί.
Δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν!
Δεν πρόκειται να μας φοβίσουν!
Ηρθε η ώρα να μπούμε όλοι στη μάχη!
Παλεύουμε για ό,τι μας ανήκει και όχι για ό,τι μας λένε ότι είναι εφικτό. Ενισχύουμε το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων. Το μαθητικό κίνημα παίρνει τις αποφάσεις του μέσα από μαζικές, συλλογικές, δημοκρατικές διαδικασίες, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, τα 5μελή και 15μελή, μέσα από το ΣΑΣΑ. Ασπίδα προστασίας του αγώνα μας είναι το οργανωμένο - περιφρουρημένο μαθητικό κίνημα που συμπορεύεται με το ταξικό εργατικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να σταματήσουν ΤΩΡΑ όλες οι διώξεις μαθητών!
Να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!», απαιτεί το ΣΑΣΑ.
Στοιχεία για την πρόωρη εγκατάλειψη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Γυμνάσιο), σύμφωνα με την ΕΕ
«Πάνω από 6 εκατομμύρια νέοι στην ΕΕ εγκαταλείπουν την εκπαίδευση και κατάρτιση, έχοντας μόνο απολυτήριο κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σ.σ. Γυμνάσιο) στην καλύτερη περίπτωση» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Τα παραπάνω σημειώνονται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για έγκριση «σχεδίου δράσης» για αντιμετώπιση του ζητήματος (της μαθητικής διαρροής), το οποίο θα συζητηθεί στο συμβούλιο των υπουργών Παιδείας στις 2 - 4 Μάη. Στην ΕΕ ο μέσος όρος των νέων που εγκαταλείπουν το σχολείο (εννοούν το Γυμνάσιο) είναι σήμερα 14,4% και διατυπώνεται στόχος για μείωσή του κάτω από 10% μέχρι το τέλος της δεκαετίας... Στην Ελλάδα (σύμφωνα με σχετική έρευνα της ΕΕ για το 2009) το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 18- 24 ετών που έχουν ολοκληρώσει, στην καλύτερη περίπτωση, το Γυμνάσιο, είναι 14,5%.
Στο «σχέδιο» της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, υπάρχουν προτάσεις για «πρόληψη», «μέσω της υποστήριξης των παιδιών στη μάθησή τους και της αποφυγής συνθηκών που ενδεχομένως θα προκαλούσαν πρόωρη εγκατάλειψη, όπως η επιβολή σε ένα μαθητή της επανάληψης ενός σχολικού έτους και η μη παροχή της κατάλληλης αρωγής σε παιδιά με διαφορετικές μητρικές γλώσσες». Παρά, βέβαια, τα παραπάνω «πυροσβεστικά» μέτρα, το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται, αφού η βάση του προβλήματος βρίσκεται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση των οικογενειών των παιδιών, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο. Προφανώς, τα περισσότερα απ' αυτά τα παιδιά πρέπει να δουλέψουν από μικρή ηλικία κ.ά.
Ενα ακόμα στοιχείο που προκύπτει από άλλη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι «ένας στους πέντε 15χρονους νέους στην Ευρώπη, όπως επίσης και πολλοί ενήλικες, δε διαθέτει τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής». Σημειώνεται ότι πρόκειται για στοιχείο απ' το πρόγραμμα διεθνούς αξιολόγησης μαθητών (PISA). Αξιοσημείωτο είναι, δε, ότι «σχεδόν 80 εκατομμύρια ενήλικες στην Ευρώπη - το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού - διαθέτουν χαμηλές ή βασικές ικανότητες».
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί σε μαζική συμμετοχή στις ΓΣ των ΕΛΜΕ και απόφαση για 48ωρη απεργία
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ (από 1 έως 5 Φλεβάρη) απευθύνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, ώστε να οργανωθεί η απεργία στις 23 Φλεβάρη, αλλά και να παρθεί απόφαση για απεργία και στις 22 Φλεβάρη, ώστε να μετατραπεί σε 48ωρη. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει χαρακτηριστικά: «Σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων. Ούτε λεπτό χαμένο! Τώρα είναι η ώρα της αντεπίθεσης, τώρα είναι η ώρα να δώσουμε απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ - ΔΝΤ που δυναμώνει»!
Στο ΔΣ της ΟΛΜΕ αποκαλύφθηκε για μια ακόμη φορά η συντεχνιακή λογική. Στην πρόταση του ΠΑΜΕ για 24ωρη απεργία στις 24 του Φλεβάρη, ώστε να γίνει 48ωρη μαζί με τη γενική απεργία στις 23, η απάντηση των κυρίαρχων δυνάμεων, αλλά και του οπορτουνισμού ήταν η ...διαφύλαξη των υψηλών ποσοστών συμμετοχής στην κλαδική απεργία και ας μπει σε δεύτερη μοίρα η πανεργατική απεργία!
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στις ΓΣ των ΕΛΜΕ θα στηρίξει την πρόταση για 22 Φλεβάρη, καλώντας τους εκπαιδευτικούς σε οργάνωση των απεργιών και τη μαζική συμμετοχή τους στα μπλοκ του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Σημειώνουμε ότι το ΔΣ της ΟΛΜΕ δεν μπορεί να αποφασίσει απεργία στους εκπαιδευτικούς (μόνο στάση εργασίας). Το κάλεσμα της ΟΛΜΕ πρέπει να «συμπληρώσουν» οι ΕΛΜΕ, ώστε να «μετατραπεί» σε 24ωρη απεργία.
Μπορεί η σχολική χρονιά να είναι στη μέση, αλλά στον Πειραιά ακόμα δεν έχουν καλυφθεί τα κενά των καθηγητών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΜΕ, στην Α' Πειραιά υπάρχουν 14 ολόκληρα κενά καθηγητών και 4 μισά (δηλαδή κάποιες ώρες), και στη Β' Πειραιά 9 ολόκληρα κενά και 4 μισά.
Πρόσφατα το ΔΣ της ΕΛΜΕ συναντήθηκε με τον προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά και του έθεσε τις ανησυχίες της σχετικά με τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, αναφέροντας και περιπτώσεις όπου έχει «παγώσει» η κατασκευή νέων σχολείων, ενώ έχουν βρεθεί οικόπεδα. Την ίδια στιγμή σε πολλά σχολεία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, δημιουργήθηκαν 30ρια τμήματα, λόγω έλλειψης σχολικών αιθουσών και σχολείων στην περιοχή, τη στιγμή που παιδαγωγικά αναγκαίο (και πάγια θέση των εκπαιδευτικών) είναι τα τμήματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση να αριθμούν μέχρι 25 μαθητές.
Στη συνάντηση αποκαλύφθηκε πως κονδύλι των 100 χιλιάδων ευρώ, που προοριζόταν για την πληρωμή δεδουλευμένων (ωρομίσθιοι της ΠΔΣ του 2009, συμμετοχή σε εξετάσεις, Σαββατοκύριακα, μετακινήσεις κλπ.) επιστράφηκε, γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες, μέχρι να αλλάξει το οικονομικό έτος. Ετσι θα προκύψει νέα καθυστέρηση στην πληρωμή.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά έθεσε το θέμα του ασφυκτικού οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία, λόγω της υποχρηματοδότησης. Σαν αποτέλεσμα, γονείς και εκπαιδευτικοί βάζουν το χέρι στην τσέπη ακόμα και για τα στοιχειώδη. Τέλος, τόνισε πως δεν πρέπει ούτε ένα ευρώ να ξοδεύεται από τις τσέπες γονιών και εκπαιδευτικών για τις ανάγκες των σχολείων και πως με τον «Καλλικράτη» και την κατάργηση των σχολικών επιτροπών το πρόβλημα θα οξυνθεί.