ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
To ΝΑΤΟ προειδοποιεί τώρα για τα σχέδια περί... «Μεγάλης Αλβανίας»!
  • «Προειδοποίηση» για τις προσπάθειες Αλβανών εξτρεμιστών, που φουντώνουν το κύμα βίας, με στόχο τα σχέδια της «Μεγάλης Αλβανίας», έκανε χτες... ΝΑΤΟικός αξιωματούχος
  • Νέες επιθέσεις αυτονομιστών κατά Γιουγκοσλάβων στρατιωτών στο Πρέσεβο
  • Οι αυτονομιστές του «UCPMB» «προτείνουν» αποστρατιωτικοποίηση όλης της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο και την εκεί εγκαθίδρυση πολυεθνικής δύναμης...

Από τα γεγονότα στη Μιτρόβιτσα

Associated Press

Από τα γεγονότα στη Μιτρόβιτσα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Στροφή ...180 μοιρών φαίνεται πως υιοθετεί τώρα το ΝΑΤΟ, καθώς με αφορμή την τεταμένη κατάσταση στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο - εξαιτίας της δράσης των αυτονομιστών Αλβανών -ανακαλύπτει τώρα τα σχέδια για τη δημιουργία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας»!

Σαν να μην είχαν συμβεί τα συγκλονιστικά γεγονότα του 1999 (βλέπε τις περιβόητες «συνομιλίες» του Ραμπουγέ για το Κοσσυφοπέδιο και τις ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, που έγιναν τον προπερσινό Απρίλη, τάχα, για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών!), ΝΑΤΟικός αξιωματούχος δήλωσε χτες πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «προειδοποιεί»(!) για τις προσπάθειες συνεργασίας αλβανικών εξτρεμιστικών οργανώσεων με στόχο τη δημιουργία της... Μεγάλης Αλβανίας!

Σύμφωνα με σχετικά τηλεγραφήματα των πρακτορείων ΑΠΕ και Γαλλικού, που επικαλούνται τις δηλώσεις του ανώνυμου ΝΑΤΟικού αξιωματούχου, οι δυτικοί σύμμαχοι σκέφτονται να λάβουν μέτρα προκειμένου «να αποτρέψουν πιθανή προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ εξτρεμιστικών οργανώσεων, που επιδιώκουν τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Αλβανίας", καταφεύγοντας σε νέα βίαια επεισόδια στο Κόσσοβο, στη Σερβία και την ΠΓΔΜ».

Ο ίδιος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος παραδέχτηκε μάλιστα πως συνεχίζονται οι μυστικές συνομιλίες ανάμεσα σε Γιουγκοσλάβους και ΝΑΤΟικούς, με απώτερο στόχο «πιθανές αλλαγές» ακόμη και μία ενδεχόμενη συρρίκνωση της λεγόμενης αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης των πέντε χιλιομέτρων που βρίσκεται ανάμεσα στη νότια σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο και το Κοσσυφοπέδιο.

Αφού «δεν είμαστε πλέον εχθροί», όπως οι Σέρβοι μεταρρυθμιστές ηγέτες έχουν δηλώσει, υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος, το ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να συμφωνήσει να καταργηθεί ή να μειωθεί σημαντικά η ζώνη σε ένα με δύο χιλιόμετρα, προκειμένου οι σερβικές δυνάμεις ασφαλείας να μπορούν να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη απειλή από ανταρτικές οργανώσεις. «Κάνουν προτάσεις, θέλουν αλλαγές και θα μιλήσουμε σχετικά», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, που αρνήθηκε να αναφέρει άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις σερβικές προτάσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε και στη συνεργασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων της ΚΦΟΡ με την ΠΓΔΜ για τη διασφάλιση των μεθοριακών περιοχών με το Κοσσυφοπέδιο, ενώ, αναφερόμενος στα μέτρα που έχει λάβει η πολυεθνική στρατιά που βρίσκεται στο Κόσσοβο, επανέλαβε την εντατικοποίηση των μεθοριακών ελέγχων, τις συλλήψεις «περίπου 100 ενόπλων» και τις κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων όπλων.

Νέο θερμό επεισόδιο στο Πρέσεβο

Νέα επίθεση κατά των γιουγκοσλαβικών και σερβικών δυνάμεων εξαπέλυσαν λίγα λεπτά μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης Κοσσοβάροι Αλβανοί αυτονομιστές του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» («UCPMB»).

Σύμφωνα με τις αρχές της πόλης Μπουγιάνοβατς, οι Αλβανοί αυτονομιστές άνοιξαν πυρ κατά των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων από τις ενισχυμένες θέσεις τους στο Μπέλι Κάμεν, δίχως ωστόσο να προκαλέσουν τον τραυματισμό κάποιου Σέρβου στρατιώτη. Αργότερα, χτες το πρωί, Αλβανοί ελεύθεροι σκοπευτές του «UCPMB» άνοιξαν πυρ στα τυφλά, βάλλοντας από τη θέση Κοκοσάρνικ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γιουγκοσλαβικού στρατού, και στις δύο περιπτώσεις οι Κοσσοβάροι Αλβανοί αυτονομιστές «έπαυσαν πυρ αμέσως μόλις οι γιουγκοσλαβικές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά».

Τέλος, το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό πρακτορείο «SRNA», επικαλούμενο μαρτυρίες ντόπιων Αλβανών κατοίκων, μετέδωσε χτες πως εδώ και μέρες οι αυτονομιστές του «UCPMB» συλλέγουν οπλισμό, πυρομαχικά και κεφάλαια στις πόλεις Μπουγιάνοβατς και Πρέσεβο, ενώ καταγγέλθηκε πως το τελευταίο 48ωρο υποχρεώνουν -με το χέρι στη σκανδάλη... - ορισμένους ντόπιους Αλβανούς κατοίκους της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο να σκάψουν αναχώματα στις ανταρτικές θέσεις.

Οι αντάρτες του «UCPMB» ζητούν πολυεθνικό στρατό και στο Πρέσεβο!

Την ίδια ώρα, στελέχη των αυτονομιστών του «UCPMB» κατηγορούν τις σερβικές αστυνομικές και τις γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές δυνάμεις για... παραβίαση της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης των πέντε χιλιομέτρων, που οι ίδιοι καταστρατηγούν επανειλημμένα από την άνοιξη του 2000!

Σύμφωνα με αλβανόφωνα ΜΜΕ του Κοσσυφοπεδίου, οι σερβικές δυνάμεις προχώρησαν έως και ένα χιλιόμετρο εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης «και φάνηκαν κοντά σε σπίτια Αλβανών στην κοιλάδα του Πρέσεβο»... Οι ίδιες πηγές ισχυρίστηκαν πως το Πολιτικό Συμβούλιο του λεγόμενου «Απελευθερωτικού Στρατού Πρέσεβο, Μεντβέγια, Μπουγιάνοβατς» εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν ο διάλογος είναι δυνατόν να επιλύσει την κρίση παρά την κατά καιρούς θετική εμφάνιση της σερβικής πλευράς.

Ο Ταχίρ Νταλίπι, που φέρεται ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του «UCPMB», δήλωσε: «Αν και το πρόγραμμα των νέων σερβικών αρχών για πολιτική λύση στο Πρέσεβο είναι μία θετική αλλαγή από την προηγούμενη σκληρή θέση, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος από το να προταθεί μία πραγματική και πολιτικά αποδεκτή λύση για το πρόβλημα της κοιλάδας του Πρέσεβο»... Ο Νταλίπι κατέληξε ζητώντας τη «συνολική αποστρατιωτικοποίηση» της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο (δηλαδή απομάκρυνση των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων!), λέγοντας πως «μόνον αυτό και η εκεί εγκαθίδρυση πολυεθνικών δυνάμεων θα ήταν αποδεκτά από τον "UCPMB", καθώς μόνον έτσι θα υπήρχαν εγγυήσεις για την ειρηνική ζωή του αλβανικού πληθυσμού του ανατολικού Κοσσυφοπεδίου». Αυτό, βέβαια, που εννοούσε ο Νταλίπι λέγοντας «ανατολικό Κοσσυφοπέδιο» δεν είναι παρά οι περιοχές της σερβικής κοιλάδας του Πρέσεβο!

Με την ένταση στο Πρέσεβο συνδέεται η βία , λέει ο Τζίντζιτς...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σχεδόν κανείς, ούτε ακόμη και ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας, Τζόραν Τζίντζιτς, δε βλέπει ως «τυχαία» τα επεισόδια που σημειώνονται από την αρχή της βδομάδας στην άτυπα διαιρεμένη πόλη της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα. Αλλοι ερμηνεύουν τις διαδηλώσεις των Αλβανών της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα ως «επετειακές» των περσινών βίαιων συγκρούσεών τους με τις δυνάμεις της πολυεθνικής ΚΦΟΡ, που οδήγησαν ακολούθως σε διάφορα σχέδια «επαναπατρισμού» Αλβανών στο βόρειο, σερβοκατοικούμενο, τομέα της πόλης. Αλλοι τα συνδέουν άμεσα με την εντεινόμενη κρίση στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο, θεωρώντας πως το φούντωμα βίαιων επεισοδίων σε δύο ιδιαίτερα εύφλεκτες περιοχές είναι ιδανικό για να «ξεχάσουν» - προσωρινώς τουλάχιστον... - οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις τη δράση των αυτονομιστών ανταρτών του «UCPMB»στο Πρέσεβο. Η αλήθεια ίσως να πρέπει να αναζητηθεί στο συνδυασμό και των δύο εκδοχών...

Ενα 24ωρο μετά τις προχτεσινές βίαιες συγκρούσεις Αλβανών της Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα με γαλλικές δυνάμεις της ΚΦΟΡ κοντά στη γέφυρα του ποταμού Ικμπαρ, ο πρωθυπουργός της Σερβίας κατηγόρησε τους Κοσσοβάρους Αλβανούς πως προκαλούν τις συμπλοκές με τη δύναμη της ΚΦΟΡ για να αποσπάσουν την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την κρίση που πλήττει τη νότια Σερβία...

«Προσπάθεια των αυτονομιστών να δημιουργήσουν ένα νέο καυτό σημείο στο Κόσσοβο» δήλωσε χαρακτηριστικά χτες ο Τζίντζιτς λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Παράλληλα στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα σημειώθηκαν και χτες νέα επεισόδια μεταξύ Γάλλων στρατιωτών της KFOR και Αλβανών Κοσσοβάρων διαδηλωτών που πετούσαν πέτρες εναντίον τους. Σύμφωνα με ξένα πρακτορεία, οι Γάλλοι στρατιώτες στην Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα επιχείρησαν να τερματίσουν τα επεισόδια που προκαλούσαν περίπου 300 Αλβανοί νεαροί στο νότιο άκρο της γέφυρας του ποταμού Ικμπαρ, ρίχνοντας δεκάδες βομβίδες. Δεν έγιναν άμεσα γνωστές πληροφορίες για τον τυχόν τραυματισμό διαδηλωτών ή μελών της ΚΦΟΡ.

Αντίθετα, μόλις χτες το πρωί έγινε γνωστός ο ακριβής αριθμός των ατόμων που τραυματίστηκαν στη διάρκεια των προχτεσινών επεισοδίων μεταξύ Αλβανών και Γάλλων. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΚΦΟΡ, Μάικλ Κιτς, οι τραυματίες από την πλευρά των Αλβανών ανέρχονται σε 60, και από την πλευρά των στρατιωτών της ΚΦΟΡ σε τουλάχιστον 20. Ωστόσο, αλβανικές πηγές σε νοσοκομεία της πόλης ανέβασαν τον αριθμό των διαδηλωτών που τραυματίστηκαν σε 94.

ΔΙΚΗ ΛΟΚΕΡΜΠΙ
Εντονες αντιπαραθέσεις και διαφωνίες την επόμενη ημέρα

Σκίτσο από την πολύκροτη δίκη

Associated Press

Σκίτσο από την πολύκροτη δίκη
ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Η, εννέα μηνών, δίκη των δύο Λιβύων στη στρατιωτική βάση του Καμπ Ζάιστ στην Ολλανδία μπορεί να έλαβε τέλος, αλλά η υπόθεση της βομβιστικής επίθεσης στο αεροσκάφος της «Παναμέρικαν», το Δεκέμβρη του 1988, με 270 θύματα, τόσο επιβάτες όσο και κατοίκους του Λόκερμπι της Σκοτίας, όπου και κατέπεσε, δε φαίνεται να οδεύει προς τελική αρχειοθέτηση. Με το αίτημα της Τρίπολης για άμεση άρση των κυρώσεων τάσσονται αρκετές χώρες, όπως και ο 22μελής Αραβικός Σύνδεσμος, ενώ Βρετανία και ΗΠΑ πιέζουν τη λιβυκή κυβέρνηση να αναλάβει, ασχέτως της έλλειψης στοιχείων, την πολιτική ευθύνη της επίθεσης.

Επιφυλακτική στάση, πάντως, επιμένουν να κρατούν οι νομικές αρχές της Σκοτίας, που έφεραν σε πέρας και τη δίκη, υπογραμμίζοντας ότι, καθαρά νομικά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα δικαστική διαδικασία, ασχέτως αν οι έρευνες μπορούν επ' αόριστον να συνεχίζονται. Θέτοντας, μάλιστα, την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις, ο εκπρόσωπος της Ανώτατης Νομικής Αρχής της Σκοτίας, Κόλιν Μπόιντ, υπογράμμισε προς τη σκοτσέζικη Βουλή, ότι το αίτημα καταβολής αποζημιώσεων άπτεται καθαρά πολιτικών χειρισμών και δεν εμπίπτει των αρμοδιοτήτων της δικαιοσύνης.

Υποδοχή ήρωα επιφύλαξαν οι λιβυκές αρχές, όπως και πλήθος κόσμου, στον Αλ Αμίν Κχαλίφα Φχιμάχ, πρώην επικεφαλής των γραφείων των Λιβυκών Αερογραμμών στη Μάλτα, ο οποίος κρίθηκε ομοφώνως αθώος από το τριμελές ανώτατο σκοτσέζικο δικαστήριο για τη βομβιστική επίθεση και επέστρεψε, χτες, στην Τρίπολη. Στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχτεί βρέθηκε και ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι, ο οποίος δεν ήταν διόλου φειδωλός στις δηλώσεις του, τόσο για τον Φχιμάχ όσο και για τον συγκατηγορούμενό του, Αμπντελμπασέτ Αλί Μοχάμεντ αλ Μεγκράχι, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια.

«Η απόφαση του δικαστηρίου επηρεάστηκε από τις εντονότατες αμερικανικές και βρετανικές πιέσεις» εκτίμησε ο Λίβυος ηγέτης, αποκαλύπτοντας ότι ο ίδιος έχει «πληθώρα στοιχείων» και θα τα προσκομίσει, τα οποία αποδεικνύουν την αθωότητα του Μεγκράχι. Σχολιάζοντας το αμερικανο-βρετανικό αίτημα για παροχή αποζημιώσεων στις οικογένειες των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης, ο συνταγματάρχης Καντάφι ανταπάντησε με το ερώτημα «πότε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ή οι ΗΠΑ θα αποζημιώσουν για τα θύματα των αμερικανικών βομβαρδισμών στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη το Φλεβάρη του 1986; Οι Λίβυοι δεν είναι άνθρωποι;». Ας υπενθυμιστεί ότι ο βομβαρδισμός των δύο πόλεων, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκε και μία από τις κόρες του Λίβυου ηγέτη, πραγματοποιήθηκε ως αντίποινα για μια βομβιστική επίθεση σε ντισκοτέκ του Βερολίνου, όπου σκοτώθηκαν 2 Αμερικανοί πεζοναύτες, και κατά τις αμερικανικές αρχές υπήρχε λιβυκή ευθύνη.

Πιέζουν ΗΠΑ - Βρετανία

Αν και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη νέα συνάντηση ανάμεσα σε Αμερικανούς και Λίβυους αξιωματούχους με θέμα τις κυρώσεις, Ουάσινγκτον και Λονδίνο επιμένουν ότι δεν έχουν, ακόμη, πληρωθεί όλοι οι όροι για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης. Η βρετανική και η αμερικανική κυβέρνηση, διά στόματος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ και του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπουσέ, επιμένουν ότι η λιβυκή κυβέρνηση πρέπει ν' αποκαλύψει ό,τι γνωρίζει για την υπόθεση, να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων, και να αποδεχτεί την ευθύνη που φέρει ως κυβέρνηση για τη βομβιστική επίθεση.

Εντούτοις, η λιβυκή ηγεσία εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετη. Καταρχήν, υπενθύμισε, ότι Λονδίνο και Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν με κοινή επιστολή, πριν την παράδοση των υπόπτων, προς την Τρίπολη ότι η δίκη των δύο Λίβυων δεν επρόκειτο να ασχοληθεί διόλου με το αν υπάρχει ή όχι πολιτική ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση και δε στοχεύει να υποσκάψει τη λιβυκή κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε το οποιοδήποτε θέμα ευθύνης της λιβυκής ηγεσίας, δεν υποκύπτουμε στον εκβιασμό» τόνιζε ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντέλ Ραχμάν Σχαλγκάμ. Ελαφρώς ηπιότερος εμφανίστηκε ο Λίβυος πρεσβευτής στο Λονδίνο, Μοχάμεντ αλ Ζουάι, ο οποίος τόνισε ότι «μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της έφεσης, η λιβυκή ηγεσία θα εξετάσει το θέμα των αποζημιώσεων και ό,τι άλλο χρειάζεται για να ικανοποιήσει τους όρους του ΟΗΕ».

Την ίδια στιγμή, πάντως, υπέρ της άμεσης οριστικής άρσης των κυρώσεων σε βάρος της Λιβύης τάσσονται, εκτός της Ισπανίας, η Ιταλία, η Κίνα, και ο Αραβικός Σύνδεσμος ενώ θετικά «βλέπει» το ενδεχόμενο η Γαλλία. Παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ, αναλυτές υπογράμμιζαν ότι είναι πολύ δύσκολο να μην αρθούν οι κυρώσεις του ΟΗΕ (εμπάργκο εμπορικών πτήσεων και πάγωμα λογαριασμών στο εξωτερικό), οι οποίες, ούτως ή άλλως, έχουν «παγώσει», από τον Απρίλιο του 1999, οπότε παραδόθηκαν οι δύο ύποπτοι στη σκοτσέζικη δικαιοσύνη. Και αυτό γιατί για να επανατεθούν σε ισχύ, όπως ζητά, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να υπάρξει νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, του οποίου μέλη διαφωνούν με την προοπτική αυτή.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ διατηρούν σε ισχύ τις δικές τους κυρώσεις σε βάρος της Λιβύης (εμπάργκο πτήσεων και στρατιωτικών συναλλαγών, αλλά και απαγόρευση πωλήσεων σε πετρελαϊκό εξοπλισμό). Η Βρετανία, όμως, παρά τα φαινόμενα, δεν είναι πραγματικά διατεθειμένη, όπως υπογράμμιζε ο ειδικός αναλυτής της Λονδρέζικης Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, Τζόρτζ Τζέφε, να ξαναπαγώσει τις σχέσεις της με τη βορειοαφρικανική χώρα, που άρχισαν να αποκαθίστανται το 1999 μετά από διακοπή 15 ετών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ