ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G8
Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, αλλά μαζί στη ... λεία

Οι G8 στην «οικογενειακή» φωτογραφία στην Ιταλία
Οι G8 στην «οικογενειακή» φωτογραφία στην Ιταλία
Στα συντρίμμια της σεισμόπληκτης Λ' Ακουίλα πραγματοποιήθηκε η φετινή Σύνοδος της Ομάδας των Οκτώ ισχυρότερων κρατών - G8 - και ίσως η επιλεγμένη τοποθεσία από τον οικοδεσπότη Ιταλό πρωθυπουργό αποδειχτεί αρκούντως συμβολική...τόσο για την «πορεία της παγκόσμιας οικονομίας» όσο και για τις αντιθέσεις των ισχυρών ένα τέταρτο του αιώνα μετά την ίδρυση της G8.

Μπορεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ κατά τη σύνοδο οι ηγέτες της G8 να πέρασαν «ένα ευχάριστο τριήμερο» ή τα χαρακτηριστικά της Συνόδου να ήταν: «πρόχειρη οργάνωση, ανακόλουθη ατζέντα, αδυναμία του Ιταλού πρωθυπουργού να ηγηθεί των εργασιών του G8», αλλά η ουσία ήταν αλλού. Η Σύνοδος ανέδειξε τις αντιθέσεις μεταξύ των κυριότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, αλλά και την κοινή στάση όταν πρόκειται για τον αγώνα δρόμου για να πάρουν θέση στην μοιρασιά. Δηλαδή το κυνήγι της λείας ενώνει, η μοιρασιά χωρίζει. Πάντως, δεν έλειψαν και απόψεις όπως: «Η σύνοδος κορυφής δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτική της τρέχουσας οικονομικής σκηνής», που υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde. Ακόμα σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, που ανήκουν βεβαίως σε μεγαλοκαπιταλιστές, διατυπώθηκε η ολοένα και μεγαλύτερη αγωνία, για το εάν το G8 έχει τελικά λόγο ύπαρξης. Ενα βήμα πιο πέρα η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung «θορυβήθηκε» μόλις διαπίστωσε ότι «δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος από την πρώτη σύνοδο των βιομηχανικών υπερδυνάμεων το 1975 (σ.σ. με πρωτοβουλία Γερμανίας - Γαλλίας) . Τώρα, όπως και τότε, αντιμετωπίζουμε την απειλή της συστημικής κρίσης του καπιταλισμού».

Προχωράει η ιμπεριαλιστική ατζέντα

Για την κρίση του καπιταλισμού υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις, καθώς υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα της κάθε εθνικής αστικής τάξης, ωστόσο οι ηγέτες των Οκτώ χωρών - Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ρωσία και Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ ως σύνολο - προειδοποιούν ότι «οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας μπορεί να διαταράξουν την κοινωνική σταθερότητα» (αυτό φοβούνται, να μην ξεσηκωθούν οι καταπιεσμένοι). Ζητούν δε να συνεχιστούν οι προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας και σημειώνουν ότι είναι «απαραίτητο» να προετοιμαστούν «στρατηγικές εξόδου» από τα σχέδια υποστήριξης. Στρατηγικές εξόδου... δεν διευκρινίζονται φυσικά. Εντούτοις, σπεύδουν να τονίσουν ότι τα σχέδια αυτά προκάλεσαν έκρηξη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Οι Οκτώ δεσμεύτηκαν να εγγυηθούν «τη δημοσιονομική βιωσιμότητα μεσοπρόθεσμα».

Στη Σύνοδο, όμως, υπήρξε ομοφωνία στη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ετσι, με βάση τα όσα συμφωνήθηκαν δόθηκε χρονικό περιθώριο έως το Σεπτέμβρη «προκειμένου να αποδώσουν καρπούς οι διαβουλεύσεις με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα», ενώ στη λεγόμενη Σύνοδο των G20, στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, στις 24 και 25 Σεπτέμβρη η κατάσταση θα επανεξεταστεί και θα παρθούν αποφάσεις. Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι οι ηγέτες της G8 παραμένουν προσηλωμένοι στην «αναζήτηση διπλωματικής λύσης στο θέμα των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν, εκφράζοντας συνάμα την έντονη ανησυχία τους για την πολιτική κρίση που σοβεί μετά τις προεδρικές εκλογές». Αναφέρεται ότι οι χώρες βρίσκονται «στο πλευρό του Πακιστάν», στον αγώνα του εναντίον των «Ταλιμπάν» και καλούν το γειτονικό Αφγανιστάν να διασφαλίσει ότι οι δεύτερες προεδρικές εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου, θα είναι «αξιόπιστες και ασφαλείς» και θα αντανακλούν τη θέληση του αφγανικού λαού.

Στο ζήτημα της ΛΔ της Κορέας καταδικάζονται οι πρόσφατες πυραυλικές δοκιμές που πραγματοποίησε και διατυπώνεται η άποψη ότι αποτελούν «κίνδυνο για τη διεθνή ειρήνη και τη σταθερότητα» και ζητούν την επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απαγόρευση της παραγωγής υλικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πυρηνικών βομβών και κάλεσαν όλα τα κράτη να σεβαστούν το μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών. Και αυτά από ιμπεριαλιστικές πυρηνικές δυνάμεις, που με τα οπλοστάσιά τους απειλείται η ειρήνη.

Ευχολόγια

Με ευχολόγια και υποτίθεται δέσμευση για τη χορήγηση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων υποσχέθηκαν οι ηγέτες να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Οι διαφωνίες αναδύθηκαν και κατά τις διαβουλεύσεις για το ύψος της «φιλανθρωπίας» προς τις φτωχότερες χώρες με τις ΗΠΑ να έχουν κομίσει την αρχική πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου για παροχή βοήθειας ύψους 15 δισ. δολαρίων και οι οποίες πίεζαν η βοήθεια να δοθεί για καλλιέργειες και όχι για τρόφιμα. Βέβαια, η «βοήθεια» δεν είναι απλόχερη... αφού ως όρο ουσιαστικά οι ηγέτες της G8 έθεσαν επίσης όλες οι χώρες να αποσύρουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές τροφίμων και τους υπερβολικούς δασμούς.

Στο τελικό ανακοινωθέν συμπεριελήφθη απόσπασμα, στο οποίο αναφέρεται ότι «θα υπάρξει με τους εταίρους και με διεθνείς οργανώσεις συνεργασία στο θέμα των καλύτερων πρακτικών αλλά και συνεργασία στη βάση αρχών» για τα γεωργικά ζητήματα. Ολη η Αφρική, η Λατινική Αμερική και η Ασία θα συνεργαστούν εφεξής με τους Οκτώ - ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ιταλία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία - και με τη βοήθεια περίπου 15 δισ. δολαρίων θα υποστηριχθεί ουσιωδώς διαπλανητικά ο γεωργικός τομέας, ώστε «στον κρίσιμο τομέα των τροφίμων και της διατροφής να προκύψει η μεγίστη δυνατή ασφάλεια».

Η πραγματική ανησυχία των ισχυρών, όσον αφορά την επισιτιστική κρίση, δεν είναι η «επιβίωση των φτωχότερων», αλλά η ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή που, σε συνδυασμό μάλιστα με την ανεργία που καλπάζει στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, γίνεται επικίνδυνο «κοκτέιλ»... Αξίζει να σημειωθεί ότι η G8 συνεδρίασε μαζί με τους εκπροσώπους της Αλγερίας, της Αγκόλας, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, της Λιβύης, της Νιγηρίας, της Σενεγάλης, της Νότιας Αφρικής και με αντιπροσωπεία της Αφρικανικής Ενωσης, με τους Αφρικανούς ηγέτες να υπενθυμίζουν στις ισχυρές χώρες ότι και στο παρελθόν δεν τίμησαν παλαιότερες δεσμεύσεις τους, ενώ επόμενα ραντεβού για ομαδικές διαβουλεύσεις για τα ίδια ζήτημα ορίστηκαν η Γενική ετήσια Συνέλευση του ΟΗΕ το φθινόπωρο, αλλά και η ερχόμενη σύνοδος του G20 στο Πίτσμπουργκ: Οι «Οκτώ» και επιπλέον η Σαουδική Αραβία, η Ινδονησία, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή, το Μεξικό, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα, η Τουρκία.

Υποκρισία για το περιβάλλον

Οσο για το πολυδιαφημισμένο περιβάλλον, οι «Οκτώ» δεσμεύτηκαν για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά δύο βαθμούς Κελσίου και τη μείωση των εκπομπών αερίων των θερμοκηπίου κατά 80% από τα αναπτυγμένα κράτη, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2050 και την παγκόσμια μείωση κατά 50%, σύμφωνα με την τελική διακήρυξη της Συνόδου. Η απόφαση συμπεριελήφθη στο τελικό ανακοινωθέν, αφού συμφωνήθηκε πρώτα στο Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών (MEF), το οποίο περιλαμβάνει τους 16 μεγαλύτερους ρυπαντές του κόσμου που συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του G8 στην Ιταλία. Στο Φόρουμ Μεγάλων Οικονομιών συμμετείχαν η Αυστραλία, η Βρετανία, η Βραζιλία, η Γαλλία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ινδία, η Ινδονησία, η Ιταλία, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Νότια Αφρική, η Νότια Κορέα, η Ρωσία και η Κίνα, ενώ συμπεριλαμβάνεται και η ΕΕ.

Πολλοί οι «παίκτες»

Τελικά, αυτή ήταν και η ειδοποιός διαφορά στη φετινή Σύνοδο, η παρουσία πολλών ηγετών άλλων χωρών... ανερχόμενων καπιταλιστικών χωρών που μπαίνουν στο παιχνίδι. Για δεκαετίες, προϋπόθεση για την επιτυχή συνεργασία του G8 ήταν η οικονομική, στρατιωτική και πολιτική κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τώρα, η συγχρονισμένη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, που ανέδειξε και την μερική υποχώρηση του ρόλου των ΗΠΑ, δείχνει ότι απαιτείται για το κεφάλαιο μια άλλη διευθέτηση με περισσότερους παίκτες, για να έχουν όλοι μερίδιο στην εκμετάλλευση των λαών. Ενδεικτική η επαναλαμβανόμενη δήλωση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ που τόνισε ότι η G8 σήμερα δεν περιλαμβάνει αρκετές από τις ταχύτερα μεγεθυνόμενες οικονομίες στον κόσμο - με πιο αξιοσημείωτη την Κίνα, την τέταρτη ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία παγκοσμίως, την Ινδία και τη Βραζιλία - που έχουν ΑΕΠ ισομεγέθες με αυτό της Ρωσίας. Εκφραση αυτού του παιχνιδιού περισσότερων «παιχτών» είναι και το γεγονός ότι η ιταλική κυβέρνηση προσπάθησε να αμβλύνει τις ανισορροπίες στη σύνθεση του G8, προσκαλώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς στη σύνοδο, και για πρώτη φορά οι χώρες - μέλη του G8 βρέθηκαν μαζί με την ομάδα G5 των αναπτυσσόμενων κρατών - Κίνα, Ινδία, Μεξικό, Βραζιλία και Νότια Αφρική - συν την Αίγυπτο.


Χρ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ