ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2024
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙ ΗΠΑ ΣΕ ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟ
Νέες στρατιωτικές συνεργασίες και σχέδια με Αυστραλία, Φιλιππίνες και άλλους

Από την προχθεσινή συνάντηση των Μπάιντεν - Κισίντα στον Λευκό Οίκο

Copyright 2024 The Associated

Από την προχθεσινή συνάντηση των Μπάιντεν - Κισίντα στον Λευκό Οίκο
Αξονες αναβάθμισης των στρατιωτικών συνεργασιών τους, αλλά και νέα σχέδια και σχήματα για τη «σταθερότητα» του Ινδο-Ειρηνικού και ευρύτερα, χαράσσουν οι ΗΠΑ, με το βλέμμα στραμμένο στον ανταγωνισμό με την Κίνα, όπως επιβεβαιώθηκε στις επίσημες συναντήσεις που είχαν στην Ουάσιγκτον ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα και ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ, στο πλαίσιο των οποίων είχε προγραμματιστεί και η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Φιλιππίνων.

Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στην κοινή του συνέντευξη με τον Κισίντα, ότι «για πρώτη φορά η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο αντιαεροπορικών πυραύλων και μια αμυντική αρχιτεκτονική». Μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν είπε ότι θα σχεδιαστεί και επέκταση τριμερών γυμνασίων που οι δύο χώρες διεξάγουν στον Ινδο-Ειρηνικό μαζί με τη Βρετανία.

Από την πλευρά του ο Κισίντα είπε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε και η αντιμετώπιση της Κίνας και, εστιάζοντας στις «μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του στάτους κβο με βία ή εξαναγκασμό», πρόσθεσε πως «συμφωνήσαμε ότι η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως παγκόσμιοι εταίροι, θα εργαστούν σε στενό συντονισμό». Πάντως είπε ακόμα ότι «θα συνεχίσουμε τον διάλογό μας με την Κίνα και θα συνεργαστούμε με την Κίνα για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων», θέματα για τα οποία μαζί με τον Μπάιντεν «επιβεβαιώσαμε τη σημασία αυτού του διαλόγου», καταλήγοντας ότι «θα συνεχίσουμε να καλούμε την Κίνα να εκπληρώσει τις ευθύνες της ως μεγάλης δύναμης» αλλά και ότι «η πολιτική της Ιαπωνίας, την οποία ασπάζομαι με συνέπεια, είναι να προωθήσει συνολικά την αμοιβαία στρατηγική σχέση που έχουμε με την Κίνα και να δημιουργήσει μια εποικοδομητική και σταθερή σχέση Ιαπωνίας - Κίνας μέσω των προσπαθειών και των δύο πλευρών». Εσπευσε δε ο Κισίντα να προσθέσει ότι «στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής ασφαλείας η Ιαπωνία είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις αμυντικές δυνάμεις της, αποκτώντας δυνατότητες αντεπίθεσης, αυξάνοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό και με άλλες πρωτοβουλίες», αναδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι «τρέχουν» γοργά σχέδια επέκτασης της «αμυντικής συνεργασίας» των δύο πλευρών.

Αναφορικά με την τριμερή ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Φιλιππίνων (που αναμενόταν να ξεκινήσει αργά χτες το απόγευμα τοπική ώρα), εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε σχετικά ότι «η συμμαχία μας με τις Φιλιππίνες είναι η παλιότερη συμμαχία μας στον Ινδο-Ειρηνικό και δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη».

Ανάμεσα σε άλλα είπε ότι «οι δεσμοί μας στην άμυνα και στην ασφάλεια συνεχίζουν να χρησιμεύουν ως ακρογωνιαίος λίθος της συμμαχίας μας», τονίζοντας πως «προσθέσαμε 4 νέες τοποθεσίες στο πλαίσιο της Αμυντικής Συμφωνίας Ενισχυμένης Συνεργασίας και παρείχαμε επιπλέον 100 εκατ. δολάρια ως ξένη στρατιωτική χρηματοδότηση για τις Φιλιππίνες». Επεσήμανε δε ότι Ουάσιγκτον και Μανίλα εργάζονται «μαζί σε διάφορους τομείς, από την οικονομική ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια μέχρι τις κρίσιμες και αναδυόμενες τεχνολογίες για την ασφαλή συνδεσιμότητα».

Για «αποσταθεροποιητικό παράγοντα» μιλά η Κίνα

Στο μεταξύ, η κινεζική εφημερίδα «Global Times» σε άρθρο της κατηγορεί τη σημερινή ιαπωνική ηγεσία ως «επικίνδυνη», προσθέτοντας ότι «η προβολή της "κινεζικής απειλής" δεν θα καταφέρει να κρύψει τις στρατιωτικές της φιλοδοξίες» και ότι «αντί να αποτελεί θεμέλιο ειρήνης σε Ασία - Ειρηνικό, η συμμαχία ΗΠΑ - Ιαπωνίας είναι ένας πρωταρχικός αποσταθεροποιητικός παράγοντας που υπονομεύει την περιφερειακή ειρήνη».

Αλλά και η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, επέκρινε έντονα νέες δηλώσεις στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου το Πεκίνο διατηρεί εδαφικές διαφορές με τις Φιλιππίνες (αλλά και με Βιετνάμ, Ταϊβάν κ.λπ.). «Χώρες εκτός της περιοχής, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, έχουν δημιουργήσει "μικρές ομάδες" στη Νότια Κινεζική Θάλασσα. Πυροδοτούν αντιπαράθεση στο όνομα της συνεργασίας, κάνουν ασκήσεις στο όνομα της ειρήνης και σπέρνουν το χάος στο όνομα της τάξης. Πρόκειται αναμφίβολα για μια πράξη ηγεμονισμού. Επιτρέψτε μου να το ξεκαθαρίσω, καμία εξωτερική παρέμβαση δεν θα αποτρέψει την Κίνα από το να υπερασπιστεί την εδαφική μας κυριαρχία και τα θαλάσσια δικαιώματα και συμφέροντα», είπε η Μάο.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ότι αναμένονται περισσότερες κοινές περιπολίες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, λίγες ώρες μετά και από νέα γυμνάσια των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Φιλιππίνων και Ιαπωνίας.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Ανακατατάξεις και κουβέντα για «διόρθωση της σχέσης με την Κίνα»

Την επικράτηση του Δημοκρατικού Κόμματος (DPK) επιβεβαίωσαν τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες για τις βουλευτικές εκλογές της 9ης Απρίλη στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα οποία το DPK κέρδισε 161 από τις 254 έδρες που κρίνονταν (ορισμένες έδρες κατανέμονται ανάλογα με τα αποτελέσματα μετά τις εκλογές). Μαζί με τα σύμμαχά του κόμματα θα «ελέγχουν» συνολικά 175 έδρες στο νέο 300μελές Κοινοβούλιο. Το δε Κόμμα της Λαϊκής Εξουσίας (ΡΡΡ), από το οποίο προέρχεται και ο νυν Πρόεδρος της χώρας, Γιουν Σουκ - Γεόλ, θα έχει στο νέο Σώμα μαζί με τους συμμάχους του 108 έδρες.

Οι ανακατατάξεις στον αστικό πολιτικό χάρτη «τρέχουν» ενώ δυναμώνει η συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, με φόντο και τις σφοδρές γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ενδεικτικό ήταν πρόσφατο άρθρο στην εφημερίδα «Hankyoreh» που, σχολιάζοντας τις ετοιμασίες για μια Σύνοδο Κίνας - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας (έχει να γίνει από το 2019), σημείωνε ότι «με τον Γιουν να έχει ήδη καταστρέψει σοβαρά τις σχέσεις με τη Ρωσία, η αποτυχία να διαχειριστεί τους δεσμούς και με την Κίνα θα άφηνε την προσέγγιση της Νότιας Κορέας στις εξωτερικές υποθέσεις ακόμη πιο ασαφή και θα την έθετε σε θέση υποδεέστερη στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία». Εκτιμώντας δε ότι η Κίνα συμφώνησε να συμμετάσχει στην τριμερή λόγω της «ταχέως μεταβαλλόμενης διεθνούς κατάστασης», ο συντάκτης υποστήριζε πως «αυτήν τη στιγμή» αν η Νότια Κορέα «καταλήξει να έχει παρόμοιες συγκρούσεις με την Κίνα (σ.σ. όπως αυτές που έχει αποκτήσει με τη Ρωσία), τα αποτελέσματα θα ήταν ασύγκριτα μεγαλύτερα από ό,τι στη ρωσική περίπτωση. Η Νότια Κορέα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιαπωνίας στην εξόρμηση στη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας (και στην Ταϊβάν) για μια στρατιωτική σύγκρουση με την Κίνα». Κατέληγε ότι «η τριμερής στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική Χερσόνησο και όχι στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού συνολικά. Η Σεούλ πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή τη Σύνοδο Κορυφής (με Κίνα και Ιαπωνία) ως σημείο εκκίνησης για τη διόρθωση της σχέσης της με την Κίνα, εξηγώντας με βέβαιους όρους ότι δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει στρατιωτικό ανταγωνισμό εναντίον της. Ο Γιουν σουκ-γεόλ πρέπει να βρει μια ελάχιστη ισορροπία για να επιτρέψει στη Νότια Κορέα να επιβιώσει στα επικίνδυνα νερά ενός νέου Ψυχρού Πολέμου».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εκτακτο συνέδριο στο «Καλό Κόμμα»

Την πρόθεσή της να μην είναι υποψήφια για τη νέα ηγεσία του «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ) ανακοίνωσε η επικεφαλής του, Μεράλ Ακσενέρ, ενόψει του έκτακτου συνεδρίου που θα ξεκινήσει στις 27 Απρίλη.

Μετά και την πτώση που σημείωσαν οι επιδόσεις του κόμματος στις πρόσφατες τοπικές εκλογές (στο 3,77%, από 6% που είχε πέρυσι στις προεδρικές εκλογές), ενισχύθηκε μια δυσαρέσκεια και μαζί η συζήτηση για τους όρους της συνεργασίας του με άλλες αστικές δυνάμεις. Στις τοπικές εκλογές το ΙΥΙ επικράτησε στον δήμο Νεβσεχίρ της Καππαδοκίας και σε 23 κοινότητες.

Η Ακσενέρ είχε προκρίνει την αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, αποχωρώντας από το «Τραπέζι των Εξι» που είχε συγκροτηθεί και στήριξε πέρυσι την υποψηφιότητα Κιλιντσάρογλου για την προεδρία της χώρας. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να πληρώσω το τίμημα εάν αυτό σημαίνει ότι το όνομα του κόμματός μας δεν θα ειπωθεί στην ίδια πρόταση με επικίνδυνες διαπραγματεύσεις που θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Το ΙΥΙ σήμερα έχει 38 βουλευτές στην 600μελή τουρκική Βουλή.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (CIJ) προσέφυγε η κυβέρνηση του Μεξικού με καταγγελία εναντίον του Ισημερινού για την αστυνομική έφοδο κατά της πρεσβείας του στο Κίτο, προκειμένου να συλλάβει τον πρώην αντιπρόεδρο του Ισημερινού Χόρχε Γκλας που είχε βρει καταφύγιο εκεί. Η έφοδος αυτή, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών, προκάλεσε τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Το Μεξικό ζητάει την αναστολή της ιδιότητας του Ισημερινού από μέλους του ΟΗΕ «έως ότου ζητήσει δημόσια συγγνώμη, αναγνωρίζοντας τις παραβιάσεις των θεμελιωδών αρχών και κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

ΜΑΝΙΛΑ.-- Δύο πιλότοι του Πολεμικού Ναυτικού των Φιλιππίνων έχασαν τη ζωή τους χτες μετά από συντριβή ελικοπτέρου που βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση, κοντά σε δημόσια αγορά στην πόλη Καβίτε (νότια της Μανίλα). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το αεροσκάφος «Robinson R22» κατέπεσε γύρω στις 6 π.μ. και οι δύο στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου όμως υπέκυψαν στα τραύματά τους. Το Πολεμικό Ναυτικό δεσμεύτηκε για «ενδελεχή έρευνα». Το ελικόπτερο ήταν το μοναδικό του είδους του που διαθέτει το ΠΝ.

ΜΠΟΡΝΤΟ.-- Επίθεση με μαχαίρι σημειώθηκε προχτές αργά στην πόλη Μπορντό της Γαλλίας. Δύο άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατος του ενός, ενώ ο δεύτερος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί που τελικά πυροβόλησαν θανάσιμα τον δράστη. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο δράστης της επίθεσης και τα θύματα ήταν μετανάστες από τη βόρεια Αφρική, ενώ η αστυνομία δεν φερόταν να συνδέει την επίθεση με «τρομοκρατική δράση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ