Θυμίζουμε ότι το «πογκρόμ» των απολύσεων στο αρχαιολογικό κομμάτι των έργων για το μετρό Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε από το Μάρτη συνεχίζεται. Η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού του αρχαιολογικού τμήματος -380 εργαζόμενοι μόνο το Μάρτη- απολύθηκε με μαζικές διαδικασίες και πριν την ολοκλήρωση των εργασιών. Οπως οι ίδιοι οι έκτακτοι αρχαιολόγοι έχουν καταγγείλει, πρόκειται για μια μεθοδευμένη προσπάθεια να αντιμετωπίζονται οι αρχαιότητες ως «εμπόδια». «Πρόκειται για μια στρατηγικά αναπτυσσόμενη πολιτική, που θεσμοθετήθηκε με κατάπτυστα νομοσχέδια, στα οποία τροχοπέδη της "ανάπτυξης" αποτελεί ο αρχαίος πλούτος και τα κατάλοιπα του πολιτισμού μας. Τα πάντα πρέπει να θυσιαστούν για να προωθηθεί η "ανάπτυξη", αν κάτι τέτοιο βασίζεται στην απαξίωση των αρχαιοτήτων, στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων (...)».
Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία, φωτισμούς και μουσική επιμέλεια Κοραή Δαμάτη και σκηνικά - κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Στο ρόλο της Μυρτιάς η Ελένη Γερασιμίδου. Βασικό ρόλο στην παράσταση έχει η Καλλιόπη Βέττα που ερμηνεύει επί σκηνής παραδοσιακά μοιρολόγια, αντάρτικα και τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Θάνου Μικρούτσικου, Απόστολου Καλδάρα, Νίκου Κυπουργού κ.ά. Κύμβαλο: Κλέαρχος Κορκόβελος. Συμμετέχει η Μαρίζα Τσίγκα.
Η Μυρτιά αφηγείται τη ζωή της στον ΔΣΕ, τις εξορίες, τις φυλακίσεις της σε μια συγκρατούμενή της -βουβό πρόσωπο- στη Γυάρο, όπου είναι και πάλι εξορία, ακολουθώντας τη μοίρα χιλιάδων αγωνιστών της γενιάς της, την περίοδο της Χούντας. Ηταν μόλις 16 χρόνων όταν πήρε την απόφαση να βγει στο βουνό μην μπορώντας να αντέξει το άδικο. «Από μικρή οργιζόμουν με το άδικο. Ακόμα αυτή η οργή. Οσο θα υπάρχει άδικο θα το πολεμάω», λέει. Στο βουνό έμαθε για το φριχτό θάνατο του πατέρα της, εκεί έμαθε να αγωνίζεται, να ελπίζει και να αντέχει. Παρηγοριά και καταφύγιο στις δύσκολες ώρες ήταν κάποιες άψυχες πέτρες που τους έδινε ζωή, ζωγραφίζοντας πάνω τους, ήλιους.
Κάθε Παρ., Σαβ. 9 μ.μ., Κυρ. 7 μ.μ. Γενική Είσοδος 15 ευρώ, Φοιτητές - Συνταξιούχοι 10 ευρώ, Ανεργοι 5 ευρώ.
Patroklos Skafidas |
Η αυτοκτονία μιας νέας γυναίκας γεννάει βασανιστικά ερωτήματα στους γονείς της, που αρνούνται να αποδεχτούν το γεγονός: Γιατί το έκανε; Ποιες οι συνέπειες της πράξης της στον οικογενειακό περίγυρο; Τι είναι ο θάνατος; Τι φέρνει μαζί του; Πόσο μοιάζουν η ζωή και ο θάνατος και πόσο κοντά ή πόσο μακριά βρίσκονται μεταξύ τους; Το έργο εκτυλίσσεται ως ένα ψυχογράφημα της διαδικασίας που ακολουθούν οι γονείς για να φτάσουν στις απαντήσεις. Παρόλο που ο Φόσσε τοποθετεί στο κέντρο της ιστορίας του τον θάνατο, και μάλιστα ενσαρκωμένο από ηθοποιό, στην πραγματικότητα μιλάει για την αγάπη ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη γέννηση ανθρώπινης ζωής.
Η Θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ σε παλιότερη παρουσίαση του έργου |
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Πειραιά, για να τιμήσει τους ΕΑΜίτες εκπαιδευτικούς και ΕΠΟΝίτες μαθητές που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στο γερμανικό ναζισμό. Θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της Ιωνιδείου (Σωτήρου Διος, πίσω από την πλατεία Κοραή), στις 5.30 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) προσκαλεί την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στις 8 μ.μ. στο θέατρο «Τζένη Καρέζη» Ακαδημίας 3, για το αντιναζιστικό θεατρικό έργο - ντοκουμέντο βασισμένο στη δίκη για το Αουσβιτς «Η Ανάκριση» του Πέτερ Βάις, με το θίασο του Κώστα Καζάκου.
Προσκλήσεις στα γραφεία της ΕΕΔΑΔΑ, Ηπείρου 5, τηλ. 210 3813.052, πρωί 10 π.μ.- 2.30 μ.μ., απόγευμα 5.30 μ.μ.- 8.30 μ.μ. και Σαββατοκύριακο 10 π.μ. - 3 μ.μ.
Εκδήλωση για το έργο του Γιάννη Παπαοικονόμου, λογοτέχνη και επιστήμονα, στελέχους της Αγωνιστικής Παράταξης Ελλήνων Λογοτεχνών - Συνεργαζόμενοι και μέλους του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, γίνεται αυτήν τη Δευτέρα, 16 Δεκέμβρη, 18.30, στα γραφεία της ΕΕΛ (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος).
Χαιρετίζει ο Παύλος Ναθαναήλ πρόεδρος της ΕΕΛ. Μιλούν οι: Μαργαρίτα Φρονιμάδη - Ματάτση ποιήτρια, Αννεκε Ιωαννάτου δημοσιογράφος και δόκτορας νεοελληνικής λογοτεχνίας, Γιώργος Μηλιώνης δημοσιογράφος και κριτικός. Παρεμβαίνουν οι: Τάσος Μακράτος ποιητής, Αντώνης Κομίνης ποιητής, Κώστας Καρούσος ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας. Αποσπάσματα από το πλούσιο έργο του Παπαοικονόμου απαγγέλλουν οι Γιάννης Μαντάς ηθοποιός και Αλεξάνδρα Βαΐτση - Βάκρου ποιήτρια. Συντονίζει ο Δημήτρης Χαλιβελάκης.