Παρέμβαση του Ν. Γκατζή για τα πανωτόκια των τραπεζών
Τη λήψη ουσιαστικών μέτρων, που θα βάλουν φραγμό στην υπερκμετάλλευση των δανειοληπτών από τις Τράπεζες, ζήτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής πρότασης νόμου της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια της Βουλής. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα πανωτόκια, σημειώνοντας ότι πρέπει να αναληφθεί δράση για την πλήρη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, πάντως, χτες, ο Νίκος Γκατζής, «δεν μπορεί η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια να νίπτει τας χείρας της και να λέει ότι θα πληρώσουν οι δανειολήπτες το εξαπλάσιο από αυτό που έχουν πάρει, όταν για όλο αυτό το διάστημα δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν αυτό που είχαν πάρει για μια φορά».
Αναφερόμενος στους μικρομεσαίους, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως αιτία που τους οδήγησε στο δανεισμό είναι «η πάγια και χρόνια πολιτική λιτότητας, με την αυξανόμενη ανεργία, που έχει μειώσει τους τζίρους των μικρών αυτών επιχειρήσεων, που προσδοκούσαν με την αύξηση της δουλιάς τους, να ξεπληρώσουν τα δάνεια που πήραν από την τράπεζα». Αναφορικά με τους αγρότες, ο Νίκος Γκατζής επισήμανε ότι δεν ευθύνονται αν «οι ποσοστώσεις, η μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, η αύξηση των καλλιεργητικών εξόδων, τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, οι κακοικαιρίες δεν τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στα δάνειά τους και θα πρέπει τελικά να χάσουν την περιουσία τους».
Καταθέτοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, ο Νίκος Γκατζής ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και πρότεινε:
Ποιοι φορολογούμενοι (μισθωτοί- συνταξιούχοι-αγρότες κλπ.) είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν - και μέχρι πότε - τα εισοδήματά τους στην εφορία με την υποβολή σχετικής δήλωσης
Χρηστικές οδηγίες για τη διαδικασία αποστολής των φορολογικών δηλώσεων δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές, υποχρέωση να δηλώσουν στην εφορία τα εισοδήματά τους, με τη συμπλήρωση και υποβολή σχετικής δήλωσης, έχουν:
Οι προθεσμίες για να δηλώσουν οι αγρότες στην εφορία τα αγροτικά εισοδήματα τρέχουν από την 1η του Απρίλη και φτάνουν μέχρι τις 15 του Απρίλη. Από το γεωργικό εισόδημα που προσδιορίζεται με τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια αφαιρείται το ποσό που πληρώνεται για μίσθωση γεωργικής γης και το 25% της δαπάνης για αγορά καινούριου πάγιου εξοπλισμού που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργική εκμετάλλευση.
Το απαλλασσόμενο ποσό για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες είναι οι 500.000 δρχ. και για τους αγρότες που παίρνουν εξισωτική αποζημίωση 1.000.000 δρχ. Οι αγρότες μπορούν να ζητήσουν από την εφορία να μειωθεί το γεωργικό εισόδημα που προκύπτει από τα «αντικειμενικά κριτήρια» αν μετά την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος προσκομίσουν στοιχεία και αποδείξουν ότι από γεγονότα απρόβλεπτα ή οφειλόμενα σε ανώτερη βία απέκτησαν εισόδημα μικρότερο από αυτό που προσδιορίζει με «αντικειμενικά κριτήρια» η εφορία.
Οι προθεσμίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες ξεκινούν από σήμερα 1 του Μάρτη και φτάνουν, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ, μέχρι τις 15 του Μάρτη. Υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ανεξάρτητα αν έχουν κέρδη ή ζημιές. Οσοι έχουν εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα πρέπει απαραίτητα να συμπληρώσουν και το έντυπο Ε3.
Για την απόδειξη της καταβολής των τόκων στεγαστικών δανείων απαιτείται σχετική βεβαίωση της Τράπεζας ή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ή άλλου πιστωτικού οργανισμού, από την οποία να προκύπτει- ανάλογα με την περίπτωση- ότι:
Αν, εκτός από τους δεδουλευμένους τόκους καταβλήθηκαν τόκοι υπερημερίας, τα ποσά αυτών των τόκων πρέπει να αναφέρονται χωριστά στη βεβαίωση, δεδομένου ότι τα ποσά αυτά δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.