Σε κινητοποίηση καλεί σήμερα, ώρα 10 π.μ., η δημοτική κίνηση «Πέραμα -Σύγχρονη Πόλη»
ICON |
Η Περιφέρεια Αττικής (δηλαδή, η κυβέρνηση της ΝΔ) με απόφασή της (9-1-2007) γνωμοδοτεί θετικά σε προμελέτη της εν λόγω εταιρείας για τη «λειτουργία των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών και χημικών προϊόντων»! Η επαναλειτουργία των δεξαμενών αυτών θα αποτελέσει ένα ακόμα «έγκλημα» σε βάρος του ήδη βεβαρημένου περιβάλλοντος του Περάματος και των γύρω περιοχών. Θα ανοίξει την όρεξη για τέτοιου είδους απαιτήσεις και των υπόλοιπων εταιρειών που βρίσκονται στην περιοχή και συνολικά θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους σε βάρος της ζωής των κατοίκων του Περάματος, η οποία ήδη βρίσκεται σε διαρκή απειλή από τα «καζάνια του θανάτου» των άλλων εταιρειών πετρελαιοειδών που παραμένουν μέσα στην πόλη και λειτουργούν εδώ και δεκαετίες.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες του πρώην δημάρχου, «εκλεκτού» της ΝΔ, Γιάννη Λαγουδάκου, ο οποίος αν και ήταν ενημερωμένος από την Περιφέρεια Αττικής με δύο έγγραφά της (18 του Απρίλη 2006 και 27 του Ιούνη 2006), με τα οποία ζητούσε από το δήμο να γνωμοδοτήσει σχετικά, ωστόσο ο ίδιος τα απέκρυψε. Ευθύνες φέρει και ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήταν επίσης ενημερωμένος, αφού τα παραπάνω έγγραφα είχαν κοινοποιηθεί στη νομαρχία. Ωστόσο, περίμενε πρώτα να κυλήσει η υπόθεση, να αποφασίσει η Περιφέρεια και στη συνέχεια αυτός να εκδώσει ανακοίνωση για να εκφράσει την ...«έντονη διαμαρτυρία» του.
Ευθύνες για την προσπάθεια να επαναλειτουργήσουν οι δεξαμενές της EL PETROL, που σημαίνει ενίσχυση συνολικά της παρουσίας των εταιρειών πετρελαιοειδών στην περιοχή, φέρει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία είχε δεσμευτεί, μέσω του Κ. Σημίτη όταν ήταν υπουργός Βιομηχανίας, ότι μέχρι το τέλος του 2001 θα είχε απομακρυνθεί από το Πέραμα και το τελευταίο καζάνι... Επιπλέον, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια της ΝΔ, δεν καταβλήθηκε και το κονδύλι ύψους 16 δισ. δραχμών που είχε κερδίσει ο λαός του Περάματος με τις κινητοποιήσεις και την τότε αγωνιστική δημοτική αρχή του, για τη μετεγκατάσταση των εταιρειών και τη διαμόρφωση του χώρου που καταλάμβαναν.
Η αγωνιστική δημοτική κίνηση «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» καλεί το λαό του Περάματος και τους μαζικούς φορείς να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τους αγώνες που μαζί δίνουν όλα αυτά τα χρόνια, για την απομάκρυνση των καζανιών. «Ολοι μαζί, μπορούμε να τους σταματήσουμε», τονίζει.
Εξαιρετικά είναι τα προνόμια στους ιδιώτες που ανέλαβαν την κατασκευή και εκμετάλλευση της «υποθαλάσσιας αρτηρίας» στη Θεσσαλονίκη, όπως φαίνεται από τη σχετική σύμβαση που κύρωσε στη Βουλή η κυβέρνηση από κοινού με το ΠΑΣΟΚ.
Οπως κατήγγειλε στη χτεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, είναι τέτοια η έκταση των προνομίων που το δημόσιο απαγορεύεται να κάνει τις παραμικρές κυκλοφοριακές αλλαγές στους γύρω δρόμους προκειμένου να μη θιγεί η πρόσβαση στην «υποθαλάσσια αρτηρία» που θα εκμεταλλεύονται οι ιδιώτες για 32 ολόκληρα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαγορεύεται να μετακινηθούν ακόμα και οι στάσεις των λεωφορείων που υπάρχουν στη γύρω περιοχή ενώ κλείνει για τα αυτοκίνητα και η λεωφόρος Νίκης για να διοχετευτεί η κυκλοφορία στην «υποθαλάσσια αρτηρία».
Ο Αγγ. Τζέκης απαντώντας στις απόψεις της κυβέρνησης ότι το δημόσιο δεν μπορεί να κάνει μεγάλα δημόσια έργα, υπενθύμισε ότι ο εξηλεκτρισμός της χώρας έγινε από τη δημόσια ΔΕΗ όπως επίσης η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη της χώρας έγινε από τον δημόσιο ΟΤΕ. Απλώς, τόνισε, στη δεκαετία του '50 το μεγάλο κεφάλαιο δεν ενδιαφερόταν για αυτά τα έργα ενώ σήμερα με τα τεράστια κεφάλαια που διαθέτει, μέσω των συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, έχει ριχτεί με τα μούτρα στην εκμετάλλευση των μεγάλων έργων.
Στη χτεσινή συνεδρίαση παρουσιάστηκαν εκπρόσωποι των φορέων της Θεσσαλονίκης και ο δήμαρχος της πόλης Β. Παπαγεωργόπουλος και ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ τάχθηκαν υπέρ της κύρωσης της σύμβασης. Αντίθετα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης με επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή της Βουλής δήλωσε την αντίθεσή του στη συγκεκριμένη «υποθαλάσσια αρτηρία» και εξέφρασε την αντίθεσή του με την επιβολή διοδίων.
«Μείζον θέμα» για τους δικαστικούς λειτουργούς του ΣτΕ είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος και ειδικά των άρθρων για τα δάση και το περιβάλλον. Κατά τη χτεσινή τελετή της κοπής της πίτας ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ Κ. Κουσούλης για άλλη μια φορά εξέφρασε την αντίθεση των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην αναθεώρηση του άρθρου 24, καθώς και στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Σοβαρές ζημιές σε έξι σπίτια στο χωριό Ζωτικό του Δήμου Σελλών, τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοίκηση, προκάλεσε ο σεισμός που έπληξε την Παραμυθιά στις 2 Φλεβάρη. Σύμφωνα με τις καταγραφές των αρμόδιων υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, τα έξι σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα οι διαμένοντες, που είναι κατά κύριο λόγο υπερήλικες, να καταφύγουν προσωρινά για διαμονή σε συγγενείς τους έως ότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης. Από την καταγραφή των ζημιών, η οποία συνεχίζεται και σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα, εντοπίστηκαν ζημιές μικρότερης έκτασης και σε έξι ακόμα σπίτια και άλλα κτίρια, όπως παρεκκλήσια, κοινοτικό γραφείο.
Σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον εγκυμονεί ο τρόπος διαχείρισης των Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) που παράγουν τα νοσοκομεία καθώς και ο τρόπος λειτουργίας του αποτεφρωτήρα στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, στον οποίο καταλήγει μέρος αυτών και ο οποίος λειτουργεί με την ευθύνη ιδιωτών εργολάβων. Τα μέτρα της πολιτείας απέναντι σε αυτή την κατάσταση εξακολουθούν να είναι ανύπαρκτα, όπως και οι σχετικοί έλεγχοι.
Αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη (ΣτΠ) σε έξι δημόσια νοσοκομεία καθώς και στη Μονάδα Αποτέφρωσης Νοσοκομειακών Απορριμμάτων του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), ανάμεσα σε άλλα, κατέδειξε:
-- Υψηλή παραγωγή ΕΙΑ μολυσματικού χαρακτήρα ανά κλίνη.
-- Ελλιπή στεγανότητα στα μέσα συλλογής.
-- Ελλειψη χώρων συλλογής και προσωρινής αποθήκευσης.
-- Πεπαλαιωμένους και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς άδεια λειτουργίας κλιβάνους αποτέφρωσης.
-- Μεγάλη έλλειψη μονάδων επεξεργασίας μολυσματικών αποβλήτων.
-- Διακίνηση ΕΙΑ σε ανοιχτούς κάδους εντός των νοσοκομείων.
-- Ελλειψη περιβαλλοντικού ελέγχου της διαχείρισης των αποβλήτων αργύρου που παράγονται από τα ακτινολογικά εργαστήρια.
Τα αποτελέσματα της έρευνας και οι προτάσεις του ΣτΠ περιλαμβάνονται σε ειδική έκθεση που κοινοποιήθηκε χτες στον πρόεδρο της Βουλής και τον αρμόδιο υπουργό Υγείας.