ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Εθνικό ταξιδεύει με «Πλούτο» και «Ηλέκτρα» αυτό το καλοκαίρι

Και οι δύο παραστάσεις θα ανέβουν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Και οι δύο παραστάσεις θα ανέβουν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Το Εθνικό Θέατρο ταξιδεύει το φετινό καλοκαίρι με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Πλούτος» και την τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα».

Ο «Πλούτος», που είναι μια συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Σερβίας, ανεβαίνει στις 13 και 14 Ιούλη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και στις 19 - 29/9 στο Βελιγράδι, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλόγεβιτς. Η διαμονή αποτελείται μεικτό θίασο, από Ελληνες και Σέρβους ηθοποιούς. Εκτός της Επιδαύρου και της Σερβίας, η παράσταση θα παρουσιαστεί στην Ελευσίνα στις 2 Σεπτέμβρη, στη Θεσσαλονίκη στις 6 Σεπτέμβρη και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 10 Σεπτέμβρη. Ο Χρεμύλος μετά την επίσκεψή του στο μαντείο των Δελφών επιστρέφει φέρνοντάς μαζί του έναν τυφλό γέρο άντρα, ύστερα από παραίνεση του Απόλλωνα. Με τη βοήθεια του δούλου του, Καρίωνα, ανακαλύπτει πως ο άντρας που έχει πάρει στο κατόπι, δεν είναι άλλος από τον Πλούτο. Ο Χρεμύλος και όλοι οι τίμιοι συμπολίτες του θα ευημερήσουν, αν ο Πλούτος ξαναδεί το «φως το αληθινό». Η θεραπεία του Ασκληπιού στέφεται με επιτυχία και η δικαιοσύνη αποκαθίσταται. Η Πενία (Φτώχεια) που τόσο καιρό διαφέντευε την πόλη, προσπαθεί τώρα να υπερασπιστεί τις χάρες της φτωχής πλην τίμιας ζωής, αλλά οι Αθηναίοι δεν πείθονται και σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν τον Πλούτο στην παλιά του θέση, στο πίσω μέρος του ναού της Αθηνάς (εκεί όπου φυλάσσονταν τα χρήματα του Δημοσίου).

Ανάμεσα στα άλλα, σημειώνει ο σπουδαίος σκηνοθέτης:

«Μία από τις μεγάλες μου απορίες εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί η ύπαρξη διάφορων λιστών διανομής του πλούτου ανά τον κόσμο. Πώς είναι δυνατόν 100 άνθρωποι να είναι πλουσιότεροι από τη μισή ανθρωπότητα... Τι κόσμος είναι αυτός; Το αν ο Πλούτος είναι τυφλός ή βλέπει πολύ καλά τι κάνει, μοιάζει παντελώς αδιάφορο: Οι πλούσιοι γίνονται όλο και πιο πλούσιοι, οι φτωχοί όλο και πιο φτωχοί. Από τον καιρό του Αριστοφάνη μέχρι σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να μην έχουν αλλάξει καθόλου...».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία: Νικίτα Μιλόγεβιτς, Σκηνικά: Κένι Μακ Λέλαν, Κοστούμια: Μαρίνα Μεντένικα, Συνθέτης: Αγγελος Τριανταφύλλου, Φωτιστής: Αλέκος Αναστασίου, Χορογράφος: Αμαλία Μπένετ.

Διανομή

Πλούτος: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Χρεμύλος: Γιώργος Γάλλος, Καρίων: Μανώλης Μαυροματάκης, Πενία: Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Ασκληπιός: Γιάννης Κότσιφας, Βλεψίδημος: Μάνος Βακούσης κ.ά.

Συμμετέχει 10μελής χορός μουσικών από την Κρατική Ορχήστρα Βελιγραδίου.

«Ηλέκτρα» του Σοφοκλή

Η δεύτερη παραγωγή του Εθνικού είναι η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, που θα σκηνοθετήσει ο Θάνος Παπακωνσταντίνου στην πρώτη του δουλειά στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, όπου θα παρουσιαστεί στις 20 και 21 Ιούλη. Ακόμα, θα παρουσιαστεί και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη στις 26 Ιούλη, στη Λήμνο στις 30 Ιούλη και στον Αη Στράτη την 1η Αυγούστου. Επίσης, θα περιοδεύσει στην Καβάλα στις 25 Αυγούστου, στη Θεσσαλονίκη στις 28 Αυγούστου, στην Πάτρα στις 4 Σεπτέμβρη, στην Ελευσίνα στις 10 Σεπτέμβρη, στο Βύρωνα στις 14 Σεπτέμβρη και στου Παπάγου στις 19 Σεπτέμβρη.

Η «Ηλέκτρα», έργο της όψιμης περιόδου του Σοφοκλή (γράφτηκε πιθανότητα το 412 ή 411 π.Χ.), δραματοποιεί ένα από τα πιο ζοφερά επεισόδια του μύθου των Ατρειδών: Την εκδίκηση της Ηλέκτρας και του Ορέστη για το φόνο του Αγαμέμνονα που διέπραξαν η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος. Κεντρική μορφή του δράματος η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας, που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου.

Γραμμένη μέσα στη δίνη του καταστροφικού Πελοποννησιακού πολέμου, η «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή μετατοπίζει το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς, Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου, Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα, Μουσική: Δημήτρης Σκύλλας, Χορογραφία: Χαρά Κότσαλη.

Διανομή

Ηλέκτρα: Αλεξία Καλτσίκη, Κλυταιμνήστρα: Μαρία Ναυπλιώτου, Ορέστης: Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Αίγισθος: Χρήστος Λούλης, Χρυσόθεμις: Ελένη Μολέσκη, Πυλάδης: Μάριος Παναγιώτου, Παιδαγωγός: Νίκος Χατζόπουλος.

Συμμετέχει 12μελής χορός.

Με έργα του Α. Τάσσου στολίστηκε ο Πολυχώρος της ΚΝΕ στην Καλαμάτα

Ο Α. Τάσσος στο ατελιέ του το 1976
Ο Α. Τάσσος στο ατελιέ του το 1976
Το Στέκι της ΚΝΕ στην Καλαμάτα, ο Πολυχώρος «Μικρόβιο - Γιώργος Βουβαλέας» (Αριστοδήμου και Παπατσώνη, πλ. Αγίου Νικολάου), στολίζεται με μια σειρά από έργα του σπουδαίου εικαστικού καλλιτέχνη Α. Τάσσου, για τη δωρεά των οποίων το Τομεακό Συμβούλιο Μεσσηνίας της ΚΝΕ ευχαριστεί την Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος». Τα έργα είναι τα εξής:

«Στον Μίκη Θεοδωράκη», Ανάτυπον 2015 (πρωτότυπο 103x46 εκατοστά).

«Τα νιάτα στον αγώνα», Ανάτυπον 2015. Από την έκδοση «ΕΑΜ - ΕΠΟΝ 1943» (πρωτότυπο 21x14 εκ. και 18x15 εκ.).

«Το μπλόκο της Κοκκινιάς (Πολυβασανισμένη Κοκκινιά)», Ανάτυπον 2015.

«Ζήτω η λευτεριά», Ανάτυπον 2015.

Οπως σημειώνει το ΤΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ, «τα ανάτυπα αυτά έργα θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση της αισθητικής του Πολυχώρου, συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε έναν από τους στόχους της δημιουργίας του, που είναι η διάδοση του έργου κομμουνιστών καλλιτεχνών στους νέους των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων της πόλης μας».

«Το θαύμα των κόκκινων πανιών», μια παράσταση κουκλοθέατρου από τη Ρωσία

Ερχεται από τη Ρωσία ο θίασος «Teatrol - theater», στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης στο Εργαστήρι «Μαιρηβή» (Σαχτούρη 4 και Σαρρή, Ψυρρή) και παρουσιάζει την παράσταση «Το θαύμα των κόκκινων πανιών», την Παρασκευή 20 Απρίλη στις 20.00, το Σάββατο 21 Απρίλη στις 17.00 και την Κυριακή 22 Απρίλη στις 12.00.

Η παράσταση βασίζεται σε λαϊκό ρωσικό παραμύθι για όλες τις ηλικίες. Η ιστορία της σταθερής πεποίθησης και του μεγάλου ονείρου.

Ορφανή από μητέρα, η μικρή Ασσόλ ζει με τον πατέρα της, τον ναυτικό Λονγκρίν, στο λιμάνι Ζουρμπαγκάν. Ο πατέρας σταματά τα ταξίδια του, προκειμένου να μεγαλώσει την κόρη του και φτιάχνει βάρκες - παιχνίδια για να βγάλει τα προς το ζην. Σ' αυτό το λιμάνι η μικρή Ασσόλ γνωρίζει τον καπετάνιο Κάπταιν Γκοπ και της λέει πως μια μέρα ένα πλοίο με κόκκινα πανιά θα της φέρει τον πρίγκιπά της. Η Ασσόλ το πιστεύει και κάθε μέρα περιμένει στο λιμάνι. Ολοι γελούν με την αφέλειά της, γιατί απλά δεν υπάρχουν πλοία με κόκκινα πανιά. Και όμως μια μέρα, φτάνει στο λιμάνι ένα πλοίο με κόκκινα πανιά. Ενας ναυτικός κατεβαίνει και πλησιάζει το κορίτσι...

Κρατήσεις στα τηλέφωνα 210 5222181 και 6942420062.

«Ο Γλάρος» του Τσέχωφ στο Υπόγειο

Το εμβληματικό έργο του Αντον Τσέχωφ «Ο Γλάρος», που εγκαινίασε το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας, έρχεται για πρώτη φόρα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» (Πεσμαζόγλου 5, τηλ: 2103228706), με ένα θίασο εξαιρετικών ηθοποιών. Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Απρίλη.

Ο «Γλάρος» είναι το πιο αυτοβιογραφικό έργο του Τσέχωφ, που περιστρέφεται γύρω από τον έρωτα και το θέατρο. Το νόημα της δημιουργίας, η ζωή των καλλιτεχνών, το νέο και το παλιό, το αμφίρροπο του έρωτα. Ολα μοιάζουν σαν να υπάρχουν στην τέχνη προτού υπάρξουν στη ζωή, σαν η ίδια η ζωή μας να είναι φτιαγμένη από τη ζωή της τέχνης. Οι ήρωες γίνονται θεατές της ίδιας τους της ζωής, σαν άλλη προέκταση της πλατείας του θεάτρου.

Συντελεστές: Σκηνοθεσία / Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής. Μετάφραση από τα Ρώσικα: Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος. Απόδοση: Κωνσταντίνος Χατζής - Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος. Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα. Σκηνική Εγκατάσταση: Γιώργος Μπούνιας. Κίνηση: Χριστιάννα Φελούκα

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, Κλέων Γρηγοριάδης, Θανάσης Δήμου, Τζίνα Θλιβέρη, Μάγδα Λαδά, Νικόλας Μακρής, Ηλέκτρα Νικολούζου, Γιώργος Παπαπαύλου, Ενκε Φεζολλάρι, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή στις 21.15, Σάββατο στις 18.30 και Κυριακή στις 20.00.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ