Ενα αφιέρωμα από καρδιάς στον ποιητή των τραγουδιών και μέσα από αυτό μια ολοκάθαρη μουσική διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό της νεότερης Ελλάδας. Λίγο πριν τελειώσει το μικρό καλοκαιράκι, ή, όπως ορίζει ο ποιητής, «πριν έμπει το φθινόπωρο πριν βγει το καλοκαίρι, τότε που ο ήλιος χάνεται κι η μέρα σουρουπώνει για να μερεύουν τα θεριά και της καρδιάς οι πόνοι».
Οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου, του ποιητή που έδωσε τον κανόνα του καλού ελληνικού τραγουδιού, θα πλημμυρίσουν τη σκηνή του Ηρωδείου με τις μελωδίες των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Δήμου Μούτση, Λουκιανού Κηλαηδόνη και Ηλία Ανδριόπουλου. «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Ο Γιάννης ο Φονιάς», «Τ' Αστέρι του Βοριά», «Αθανασία», «Κεμάλ», «Αύριο πάλι», «Ραλλού», «Ασπρη μέρα και για μας», «Χάρτινο το Φεγγαράκι», «Αθήνα», «Ηταν καμάρι της αυγής», είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των υπέροχων τραγουδιών που θα ακουστούν το φθινοπωρινό αυτό βράδυ στο ρωμαϊκό θέατρο.
O Μανώλης Μητσιάς συναντιέται στη σκηνή με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που απαγγέλλει στίχους του ποιητή και τραγουδά για πρώτη φορά επί σκηνής. Και οι δυο μαζί αποδίδουν και αναδεικνύουν τον πλούτο συναισθημάτων, εικόνων και χαρακτήρων που ο Γκάτσος χώρεσε σε αυτήν τη σύντομη τέχνη που λέγεται τραγούδι.
Ανάμεσα στα τραγούδια, θα ακουστούν κείμενα σε επιμέλεια Αγαθής Δημητρούκα. Πρόκειται για κείμενα ανθρώπων του Πνεύματος, που κρατούν, όπως κι ο Γκάτσος, με το έργο τους τη συλλογική μνήμη ζωντανή.
Μουσικοί: Αχιλλέας Wastor πιάνο, Ηρακλής Ζάκκας μαντολίνο - μπουζούκι, Σταύρος Καβαλιεράτος μπάσο.
Με ένα αγαπημένο παραμύθι, την «Ελίζα» της Ξένιας Καλογεροπούλου, ξεκινά τη χειμερινή της περίοδο η Παιδική Σκηνή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας. Οι παραστάσεις ξεκινούν στις 30 Οκτώβρη, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».
Στη μακρινή και βροχερή πόλη Πλίμουθ της Αγγλίας, πριν από 400 χρόνια, διαδραματίζεται η ιστορία της Ελίζας. Εκεί, σε μια ταβέρνα, "Το κόκκινο λιοντάρι", όπου η Ελίζα εργαζόταν ως σερβιτόρα, ερωτεύτηκε ένα ναυτικό, τον Πάτρικ, που κι εκείνος την αγάπησε. Γρήγορα όμως ο Πάτρικ έφυγε για ένα μακρινό ταξίδι, στη διάρκεια του οποίου τραυματίζεται. Η Ελίζα θέλοντας να βρει τον αγαπημένο της, ναύλωσε με τρεις φίλους της ένα καράβι, με την ίδια στο τιμόνι του πλοίου και ξεκίνησε το ταξίδι της αναζήτησης...
Συντελεστές: Κείμενο: Ξένια Καλογεροπούλου. Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή. Σκηνοθεσία: Περικλής Βασιλόπουλος. Σκηνογραφία - ενδυματολογία: Νίκος Κασαπάκης. Σύνθεση μουσικής - μουσική διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Γεράσιμος Γιοβανάκης, Αναστάσιος Γρίβας, Αναστάσιος Θεοφιλάτος, Δημήτρης Μελέτης, Θοδωρής Προκοπίου, Γεωργία Σωτηριανάκου, Νίκος Τουρνάκης, Βασίλης Τσόρλαλης.
Καθημερινά για τα σχολεία της πόλης. Πληροφορίες, κρατήσεις: 2610.623.730.
Το θέμα συζητείται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο θα εξετάσει το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά», όμως «χωρίς να έχει προηγηθεί» - όπως αναφέρει ο Σύλλογος - «η κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου που επανειλημμένως και με στοιχεία έχει ζητήσει η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΑ, «αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη άλλη μια προσπάθεια να παρακαμφθεί ο Αρχαιολογικός Νόμος και η συνταγματική επιταγή της προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος (άρθρο 24 του Συντάγματος), δηλαδή της κοινής περιουσίας όλων μας, προς όφελος της ιδιωτικής εταιρείας "Lamda Development" και των σχεδίων που έχει παρουσιάσει για την περιοχή του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού».
Στην ανακοίνωσή τους, ακόμα, οι αρχαιολόγοι υπενθυμίζουν τα προβλήματα της σύμβασης παραχώρησης του Ελληνικού με διατάξεις υπέρ του επενδυτή, «όπως την αποζημίωσή του σε περίπτωση ανεύρεσης αρχαιοτήτων! Ακόμη περισσότερο που η υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου υπέγραψε πριν από μερικές μέρες, χωρίς να ρωτήσει καν τους αρμόδιους αρχαιολόγους, ένα Μνημόνιο συνεργασίας με ειδικούς όρους μόνο για την περίπτωση του Ελληνικού, που στην ουσία καταργεί τον Αρχαιολογικό Νόμο και δεν έχει καμία σχέση με τα Μνημόνια που εφαρμόζονται σε παρόμοια έργα».
Αυθεντικός, απλός, παραδοσιακός αλλά συγχρόνως εξωστρεφής και μεταδοτικός. Μας προσκαλεί και αυτό το καλοκαίρι με τραγούδια που έχουμε αγαπήσει, να μας ξυπνήσει μνήμες, να μας συγκινήσει με το λαούτο και τη χαρακτηριστική φωνή και παρουσία του.
Μαζί του οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης/ Λύρα, Μιχάλης Καλκάνης/ Κοντραμπάσο, Βασίλης Μπαχαρίδης/ Κρουστά, Κωνσταντής Πιστιόλης/ Πνευστά, Θανάσης Τζίνγκοβιτς/ Ηλεκτρική Κιθάρα, Πάνος Τόλιος/ Κρουστά, Mark Nieuwenhuis/ Τρομπέτα.
Το θέατρο «Πορεία» παρουσιάζει, από 5 έως 17 Σεπτέμβρη, για 12 μόνο παραστάσεις, την «Μήδεια», ένα διάλογο του έργου του Ευριπίδη με το σενάριο του Πιέρ Πάολο Παζολίνι για την ταινία «Μήδεια», το ομώνυμο έργο του Ζαν Ανούιγ και το έργο «Μήδειας Υλικό» του Χάινερ Μύλλερ.
Η παράσταση παρουσιάστηκε στη Μικρή Επίδαυρο στις 30 Ιούνη και 1 Ιούλη 2017, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2017.
Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Διασκευή - Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Καραντζάς, Θεοδώρα Καπράλου. Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ. Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Γάλλος (Μήδεια), Χρήστος Λούλης (Ιάσων, Κρέοντας, Παιδαγωγός, Αιγέας,), Μιχάλης Σαράντης (Χορός, Αγγελος, Τροφός).