Με όπλο το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η ρωσική κυβέρνηση απαντά στην αμερικανοκίνητη «πορτοκαλί επανάσταση» στην Ουκρανία
Πριν φθάσουμε, όμως, στο συμβιβασμό, είχαμε στην Ουκρανία την «πορτοκαλί επανάσταση» (με σχέδιο της CIA και «ευρωατλαντική» χρηματοδότηση), που έφερε στην εξουσία τον Βίκτορ Γιουσένκο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή δήλωσε την πίστη του στην οικονομία της «ελεύθερης αγοράς» και την προσήλωσή του στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, ζητώντας την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και αποκηρύσσοντας τις «στενές σχέσεις» με τη Ρωσία. Ο Πούτιν «απάντησε», χτυπώντας στο ευαίσθητο σημείο της ουκρανικής οικονομίας, την ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία...
Η βιομηχανία της Ουκρανίας εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο προμηθευόταν επί Σοβιετικής Ενωσης με εξαιρετικά μικρές τιμές (σχεδόν κάτω του κόστους) και συνέχισε να προμηθεύεται επί Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) σχεδόν με τους ίδιους όρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τελευταία συμφωνία (λήγει στις 31 Δεκέμβρη 2005), η «Gazprom», η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου, πουλούσε το αέριο στην Ουκρανία με 50 δολάρια τα 1.000 κυβικά μέτρα, όταν η διεθνής τιμή του αερίου ήταν 175-180 δολάρια. Εννοείται ότι με αυτήν την τιμή, η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία εξασφάλιζε αφ' ενός πολιτικά ανταλλάγματα, αλλά και τη στρατιωτική της παρουσία στην «πυρηνική» Ουκρανία.
Στις αρχές Δεκέμβρη, ενόψει της λήξης της συμφωνίας, η «Gazprom» ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» θα αναπροσαρμόσει την τιμή πώλησης του αερίου στην Ουκρανία από 50 σε 150 δολάρια τα 1.000 κ.μ. Η ανακοίνωση σήμανε συναγερμό στο Κίεβο, αφού με μια τέτοια τιμή θα κατέρρεε μέσα σε μια μέρα ολόκληρη η χημική βιομηχανία της χώρας και ένα πολύ μεγάλο μέρος της μεταλλουργίας, οι πιο ενεργοβόροι κλάδοι. Και όλα αυτά, στη διάρκεια μιας προεκλογικής περιόδου, όπου διαπιστώνεται η ραγδαία πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης Γιουσένκο, για τον οποίο δεν έμενε άλλος δρόμος από το συμβιβασμό με τον «εχθρό»...
Πολύ συχνά ακούμε από εκπροσώπους των Ελλήνων εργοδοτών, από τραπεζίτες, αλλά και από αστούς πολιτικούς ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι δουλεύουν λίγο και αμείβονται πολύ. Φυσικά, πίσω από τέτοιες τοποθετήσεις, υπάρχει πάντα ο σχεδιασμός μέτρων είτε για τη διεύρυνση του ωραρίου εργασίας, είτε για το «πάγωμα» (ουσιαστικά, μείωση) των μισθών.
Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έρχονται να καταρρίψουν αυτές τις απόψεις, αφού οι Ελληνες εργαζόμενοι δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ, ή τη Βρετανία, χώρες που χαρακτηρίζονται πρότυπα ως προς τις εργασιακές σχέσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΟΕ, το 2005, ο Ελληνας εργαζόμενος εργάστηκε 1.925 ώρες στη διάρκεια της χρονιάς. Δηλαδή, κατά 101 ώρες περισσότερο από τον Αμερικανό εργαζόμενο, ο οποίος εργάστηκε 1.824 ώρες. Επίσης, ο Βρετανός εργαζόμενος δούλεψε κατά 256 ώρες λιγότερο, χρόνος που αντιστοιχεί σε 32 εργάσιμες μέρες!
Ομως, από τα στοιχεία της ΔΟΕ, καταρρίπτεται και ένας άλλος μύθος, ότι η «παγκοσμιοποίηση» και η «απελευθέρωση των αγορών», οι λεγόμενες «διαρθρωτικές αλλαγές», οδηγούν σε αύξηση της απασχόλησης.
Συγκεκριμένα, η μελέτη της ΔΟΕ διαπιστώνει ότι μεταξύ 1999 και 2003 (περίοδος που χαρακτηρίζεται από την ένταση στην εφαρμογή των «μεταρρυθμίσεων» στην αγορά εργασίας), για κάθε αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 1%, η συνολική απασχόληση στον πλανήτη αυξήθηκε μόλις κατά 0,30%, έναντι αντίστοιχης αύξησης 0,38% στην περίοδο 1995-1999.
Τα παραπάνω στοιχεία δε δικαιώνουν, βεβαίως, τις επιλογές της ΔΟΕ, η οποία ως οργανισμός έχει υιοθετήσει τις «αρχές» της «ανταγωνιστικότητας» και των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων.
ΕΠΙΜΕΝΕΙ ...ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ: Την αμερικανική «Boeing» φαίνεται να προτιμά η «Aeroflot», ο ρωσικός εθνικός αερομεταφορέας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα δύο ρωσικών εφημερίδων, η διοίκηση της «Aeroflot» αποφάσισε να παραγγείλει στη «Boeing» 22 αεροσκάφη μακρινών αποστάσεων, έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εξέλιξη δυσαρεστεί τους Ευρωπαίους που περίμεναν ότι η ρωσική εταιρία θα προτιμήσει τα αεροσκάφη της «Airbus». Η ανακοίνωση ότι η «Aeroflot» θα αγοράσει στο μέλλον και πέντε αεροσκάφη από την ευρωπαϊκή αεροπορική βιομηχανία δεν μπορεί να εξισορροπήσει τη σαφέστατη προτίμηση της κυβέρνησης Πούτιν για τα αμερικανικά αεροσκάφη.
ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΣ ...ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Με πανηγυρισμούς υποδέχτηκαν οι Ιάπωνες τραπεζίτες, αλλά και οι κυβερνώντες τη χώρα, την αύξηση του πληθωρισμού το Νοέμβρη... Η άνοδος του δομικού πληθωρισμού κατά 0,1% έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, αφού εμφανίζεται μετά από μια διετία διαρκούς μείωσης των τιμών καταναλωτή. Η εξήγηση του παράδοξου βρίσκεται στο ότι η μείωση των τιμών είχε προκαλέσει «αρνητικό πληθωρισμό», που είχε ως συνέπεια το «πάγωμα» της οικονομικής δραστηριότητας τα δύο τελευταία χρόνια. Τώρα ελπίζουν ότι όλα θα πάνε ...καλύτερα.
ΑΚΑΘΕΚΤΗ Η ΚΙΝΑ: Θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας και το 2006. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Επενδυτικών Ερευνών της Κίνας, εφόσον διατηρηθεί η ισχύουσα δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, ο ρυθμός ανάπτυξης για την επόμενη χρονιά θα είναι της τάξης του 9%. Το Ινστιτούτο εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 2-3% και οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 18- 22%.