ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Απρίλη 2005 - Κυριακή 1 Μάη 2005
Σελ. /32
Γιατί η Κομισιόν κάνει τον ... Κινέζο

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μεγάλη υποκρισία χαρακτηρίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αντιδράσεις της, κατά της αθρόας εισαγωγής κινεζικών προϊόντων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Κομισιόν, που εμφανίζεται τώρα ως προστάτης της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας και των εργαζομένων, είναι αυτή που πρωτοστάτησε στην υπογραφή της Πολυινικής Συμφωνίας, το 1974. Της Συμφωνίας που όριζε ότι την 1η Γενάρη του 2005 θα απελευθερώνονταν οι εξαγωγές κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ρούχων.

Η αλήθεια είναι ότι οι αθρόες εισαγωγές αυτών των προϊόντων από την Κίνα έχουν σημαντικές επιπτώσεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, σε έκθεσή του, εκτιμά ότι από την εξέλιξη αυτή κινδυνεύουν να χάσουν την εργασία τους περίπου 27 εκατομμύρια εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως στις κλωστοϋφαντουργικές βιομηχανίες, αλλά και στη βαμβακοκαλλιέργεια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Στο ίδιο πνεύμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι η κατάργηση των ποσοστώσεων θα προκαλέσει, μόνο κατά το 2005, μείωση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων κατά 6,2% και των ειδών ιματισμού κατά 8%. Πίσω από τα ποσοστά αυτά, κρύβονται πάνω από 100.000 κλωστοϋφαντουργίες, που δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ευρώπη, με ετήσιο τζίρο περίπου 200 δισ. ευρώ και τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους, που θα πληρώσουν και «τα σπασμένα».

Τώρα, λοιπόν, η Κομισιόν δηλώνει ότι σκοπεύει να επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές εννέα κινεζικών προϊόντων, που έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές αγορές. Την πρωτοβουλία για την εφαρμογή των περιορισμών έχει η γαλλική κυβέρνηση, η οποία πιστεύει ότι έτσι θα εξευμενίσει τους Γάλλους εργαζόμενους, που δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» στις 29 Μάη.

Η Κίνα, από την πλευρά της, δηλώνει ότι κάθε περιορισμός στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην ΕΕ συνιστά παραβίαση των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του «ελεύθερου ανταγωνισμού». Η κινεζική κυβέρνηση, επίσης, υπενθυμίζει την παραγγελία της στην ευρωπαϊκή αεροναυπηγική βιομηχανία «Airbus» 30 αεροσκαφών, συνολικής αξίας περίπου 3,2 δισ. δολαρίων. Σημειώνει, μάλιστα, ότι κάθε ένα από τα εν λόγω αεροσκάφη κοστίζει περίπου όσο κοστίζουν 20 εκατομμύρια κινεζικά μπλουζάκια από αυτά που εισάγονται στην Ευρώπη.

Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι οι προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον περιορισμό των κινεζικών εισαγωγών έρχονται σε μια περίοδο, που κορυφώνονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το G7 προς το Πεκίνο να «σπάσει» τη σταθερή ισοτιμία δολαρίου /γουάν και να ανατιμήσει το κινεζικό νόμισμα. Πιέζουν, δηλαδή, για να ακριβύνουν τα εξαγόμενα κινεζικά προϊόντα (άρα να μειωθούν οι εξαγωγές) και να φτηναίνουν τα εισαγόμενα προϊόντα στην Κίνα (άρα, να αυξήσει η Κίνα τις εισαγωγές). Με δύο λόγια, τα ιμπεριαλιστικά κέντρα θέλουν την Κίνα περισσότερο ως τεράστια καταναλωτική αγορά των προϊόντων τους, και όχι ως ανταγωνιστή τους στις διεθνείς αγορές.

«Αχάριστοι» επιχειρηματίες

Ματαίως περιμένει ο Γκέρχαρντ Σρέντερ μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά των εργοδοτών. Τους έκανε όλα τα χατίρια με την «Ατζέντα 2010» και όμως αυτοί δε λένε να κάνουν κάτι για την εκλογική σωτηρία του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου. Αντιθέτως, οι επιχειρηματίες διαμηνύουν στη γερμανική κυβέρνηση ότι δεν είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν την εξαγωγή κεφαλαίων και δραστηριοτήτων σε αγορές με μικρότερο κόστος εργασίας και χαμηλότερη φορολογία για τα κέρδη τους.

Ετσι, η κατάσταση της γερμανικής οικονομίας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αντιμετωπίζει το φάσμα μιας εκλογικής πανωλεθρίας μέσα στο ίδιο του το προπύργιο, τη Βόρεια Βεστφαλία - Ρηνανία.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή τους, τα έξι σημαντικότερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας όχι μόνον υποβάθμισαν την πρόβλεψή τους για ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο 0,7% από την αρχική για 1,5%, αλλά προειδοποιούν ότι ίσως δεν έχουν παρέλθει τα χειρότερα και καλούν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τηρήσει στάση αναμονής και να μην αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ το τρέχον έτος.

Στο μεταξύ, μείωση για πρώτη φορά, μέσα σε οκτώ μήνες, εμφάνισε η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Γερμανία. Ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών, που προκύπτει μετά από έρευνα σε περίπου 2.000 ανθρώπους, υποχώρησε 4,9 μονάδες από τα αναθεωρημένα στοιχεία των 5,1 μονάδων το Μάρτη, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση στη Νυρεμβέργη. Η ανεργία στο 12% και οι τιμές του πετρελαίου, πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα τις καταναλωτικές δαπάνες στη Γερμανία.

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, υποχώρησε τον Απρίλη ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board, σημειώνοντας πτώση για τρίτο διαδοχικό μήνα. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις 97,7 μονάδες έναντι 103 μονάδων - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων - το Μάρτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2004.

ΓΑΛΛΙΑ: Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, υποχώρησε τον Απρίλη ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γαλλία, καθώς η αύξηση του κόστους του πετρελαίου επηρέασε τις δαπάνες των καταναλωτών και τα εταιρικά κέρδη. Ο δείκτης, μετά από έρευνα σε 2.000 βιομηχανίες, υποχώρησε στο 97 και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβρη του 2003, από 101 που ήταν το Μάρτη, σύμφωνα το Ινστιτούτο Insee.

ΚΕΡΔΗ BP: Η BP, η δεύτερη σε μέγεθος πετρελαϊκή εταιρία στον κόσμο, βάσει χρηματιστηριακής αξίας, υπερέβη τις προβλέψεις αναλυτών, ανακοινώνοντας μια αύξηση 29% της κερδοφορίας πρώτου τριμήνου, χάρη των υψηλών τιμών πετρελαίου. Εξαιρουμένων εκτάκτων εσόδων, όπως τα κέρδη από πωλήσεις ενεργητικού 535 εκατ. δολαρίων, τα καθαρά αποτελέσματα αυξήθηκαν στα 4,96 δισ. δολάρια, έναντι 3,5 δισ. δολαρίων του προηγούμενου έτους και 4,33 δισ. δολαρίων αρχικών προβλέψεων αναλυτών. Οπως αναμενόταν, το ανοδικό ρεύμα των τιμών του πετρελαίου και το τμήμα εξόρυξης και παραγωγής αερίου (E&P) ήταν η βασική κινητήριος δύναμη στα κέρδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ