ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέα απειλή πάνω από το Λένινγκραντ

(c) 2003 PhotobankSP

Μπορεί η πανέμορφη Αγ. Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ) να «γλίτωσε» - προσωρινά - την καταστροφή του ιστορικού της χαρακτήρα με τη ματαίωση της κατασκευής του ουρανοξύστη του μονοπωλίου της ΓΚΑΖΠΡΟΜ στη μέση του ιστορικού της κέντρου, αλλά φαίνεται ότι επρόκειτο για «τακτική» υποχώρηση των αρχών υπέρ της επενδυτικής «επέλασης» σε όλη την πόλη.

Το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού θα εκδώσει ειδική πράξη με την οποία θα ορίζεται ότι το καθεστώς του «ιστορικού χώρου» θα αφορά πλέον μόνο στο ιστορικό κέντρο της πόλης και όχι το σύνολό της! Διότι αλλιώς θα πληγούν οι επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα! Οι κίνδυνοι είναι προφανείς. Επιδιώκεται ένα είδος... «Πλάκας» και γύρω από αυτήν... το επενδυτικό χάος.

Η σημερινή Αγ. Πετρούπολη αποτελεί την κοιτίδα της Επανάστασης του Οχτώβρη. Μετά την ηρωική και νικηφόρα αντίσταση που επέδειξε το Λένινγκραντ κατά τη θηριώδη πολιορκία των ναζί, ανακηρύχθηκε «Πόλη - Ηρωας», γεγονός που στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής ΕΣΣΔ επέφερε, εκτός των άλλων ευεργετημάτων, και την πολιτισμική προστασία της πόλης από κάθε πλευρά.

Η επικράτηση της αντεπανάστασης αποτέλεσε την αντίστροφη μέτρηση για την πόλη (που είναι ενταγμένη και στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ), με αποκορύφωμα τα σχέδια για την κατασκευή του ουρανοξύστη, που ματαιώθηκαν μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη μετά από εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις και μετά από παρέμβαση της Προεδρίας.

Το περασμένο καλοκαίρι το υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε - μπροστά στον κίνδυνο ολοκληρωτικής πολιτισμικής εξαφάνισης - να προβεί σε κάποιες θεσμικές «άμυνες» της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. Ετσι, ανάμεσα στις 40 πόλεις που ενέταξε στο καθεστώς του «ιστορικού χώρου» ήταν και η Αγ. Πετρούπολη, αλλά... από «λάθος» - όπως ισχυρίζεται η κυβερνήτης Ματβιένκο - εντάχθηκε το σύνολο της πόλης και όχι μόνο το ιστορικό της κέντρο. «Λάθος»... που «αναγνώρισε» φυσικά το ρωσικό ΥΠΠΟ...

Ο κορυφαίος Αλγερινός πιανίστας και συνθέτης Maurice El Medioni (φοτό) και ο Νίκος Ξυδάκης συναντώνται σήμερα και αύριο, στο «Gazarte» (Βουτάδων 32, Γκάζι, 210.3452.277). Μαζί τους, οι Μάρθα Φριντζήλα και Τάσης Χριστογιαννόπουλος.

  • Τη Δευτέρα, ξεκινούν στο θέατρο «Πορεία», οι μουσικοποιητικές παραστάσεις της Αλίκης Καγιαλόγλου, με τίτλο «Amo-Αmor». Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, θα παρουσιάζει διηγήματα του Παπαδιαμάντη, ποιήματα των Pessoa, Ελύτη και Αναγνωστάκη, tangos, fados, τραγούδια των Χατζιδάκι και Θεοδωράκη κ.ά.

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Φρίντριχ Ενγκελς «Κείμενα για την οικονομία και την πολιτική». (Μετάφραση: Χρήστος Μπαλωμένος. Η έκδοση - αφιερωμένη στα 190 χρόνια από τη γέννηση του Φ. Ενγκελς - περιλαμβάνει συλλογή άρθρων του, σε νέες μεταφράσεις και παλιότερες σε νέα επιμέλεια, βάσει της γερμανικής και αγγλικής έκδοσης των άρθρων αυτών που αφορούν στις οικονομικές εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας του πρώτου και σχεδόν όλου του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και τις πολιτικές επιδράσεις τους). Αλεξάντρ Φαντέγιεφ «Νέα Φρουρά». (Τόμος 2. Μυθιστόρημα για το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο και την αγωνιστική δράση της κομσομόλικης οργάνωσης «Νέα Φρουρά» του Κρασνοντόν).

-- «Κίχλη» (Ισμήνης 75Α, 10444 Αθήνα, 210-5145933): Υγκέτ Μπουσαρντώ «Σιμόν ντε Μπωβουάρ» (μετάφραση Μίνας Πατεράκου - Γαρέφη. Βιογραφία για τη ζωή της Μποβουάρ, τη σχέση της με τον Σαρτρ, το έργο, τη δράση της στην κατοχή, για την ανεξαρτησία της Αλγερίας και το φεμινιστικό κίνημα). Μαρία Στασινοπούλου «Κυρία, με θυμάστε;» (28 συγκινητικά αφηγήματα, με πρόλογο και επίλογο για μαθητές της συγγραφέα - εκπαιδευτικού).

-- «Αγρα»: Στέφαν Τσβάιχ «Ο παλαιοβιβλιοπώλης Μέντελ» και «Η αόρατη συλλογή» (μετάφραση Μαρίας Τοπάδη, επίμετρο Π. Κ. Τσούκας - Τ. Χ. Παπαϊωάννου. Θαυμάσιες νουβέλες του σπουδαίου συγγραφέα, με θέμα τη μνήμη, τη βιβλιοφιλία, τη συλλογή βιβλίων κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στη Βιέννη και το μεταπολεμικό υπερπληθωρισμό στη Γερμανία). Ζακ Μπονέ «Βιβλιοθήκες γεμάτες φαντάσματα» (μετάφραση Βάνας Χατζάκη. Λογοτεχνημένη πραγματεία για το βιβλίο, τη λογοτεχνία, τη βιβλιοφιλία, τη συγκρότηση μιας βιβλιοθήκης και τη σχέση του βιβλιόφιλου με τα βιβλία του). Ρέυ Μπράντμπερν «Πέθανε ο σκύλος, κατά τ' άλλα όλα καλά» (μετάφραση Βασίλη Δουβίτσα, μυθιστόρημα).

-- «Πατάκη»: Νίκη Νικονάνου «Μουσειο-παιδαγωγική (Από τη θεωρία την πράξη)». (Μελέτη της καθηγήτριας της Μουσειοπαιδαγωγικής για τις εξελίξεις στο χώρο των μουσείων, της μουσειολογίας, μουσειογραφίας και μουσειοπαιδαγωγικής, με την επίδραση φιλοσοφικών και παιδαγωγικών προσεγγίσεων). Πάμπλο Σιμονέτι «Η λογική των εραστών» (μετάφραση Τιτίνας Σπερελάκη, μυθιστόρημα). Πάουλ Νίτσον «Η χρονιά του έρωτα» (μετάφραση Σώτης Τριανταφύλλου, μυθιστόρημα).

-- «Εντός»: Σωτήρης Ι. Κρανίας «Οδοιπορικό ενός αγωνιστή» (μαρτυρία του κομμουνιστή αγωνιστή από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας, για τη δράση του στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, τις διώξεις και τον εγκλεισμό του σε φυλακές και εξορίες, από το 1945 έως το 1956).

-- «Αερόστατο» (Τοσίτσα 1Α, Αθήνα 10682, 210-8846570): Καρλ Ονόρε «Το μανιφέστο της χαρούμενης ηλικίας (πώς να προστατέψουμε τα παιδιά μας από τη νοοτροπία του υπερ-γονεϊσμού)» (μετάφραση Αλκηστης Κελεσίδη, μελέτη για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών).

-- «Θάνος Μικρούτσικος 7» τιτλοφορείται ένα μικρό βιβλιαράκι που συνοδεύει ομότιτλο CD. Περιλαμβάνονται ένα μικρό κείμενο του συνθέτη, 7 πίνακες του ζωγράφου Γιώργου Λαζόγκα, 7 ποιήματα του Γιώργου Κακουλίδη, 7 σημειώσεις του Γιώργου Χαρωνίτη, φωτογραφίες του Μικρούτσικου και σύντομα βιογραφικά σημειώματα για τον συνθέτη, τον ζωγράφο και τον ποιητή. Το CD περιλαμβάνει τα εξής έργα του Θ. Μικρούτσικου: «Τζοκόντα 87», «Φαντασία Νο 1», «Persistence», «Memories», «Φαντασία Νο 2», «Κύκλος» και «Trio για πιάνο, μπάσο και ντραμς». Μουσικοί συντελεστές του CD είναι οι Θ. Μικρούτσικος, Γιώργος Φακανάς, Ντέιβιντ Λιντς, Νίκος Τουλιάτος και Τάκης Φαραζής (εκδόσεις Γαβρηλίδη).

-- «ΝΕΔΑ» (Μαυροκορδάτου 1-3, Αθήνα 10678, 210-3839020). Στη σειρά «Τόποι» κυκλοφόρησε το βιβλίο της Ρούλας Κακλαμανάκη «Από λέξη σε λέξη» (μικρές ταξιδιωτικές ιστορίες εντός κι εκτός Ελλάδας).

-- «Ιδμων»: Ιγνάτιος Αλεξίου «Τα διαμάντια της Τέχνης» (μικρά κείμενα του Μυτιληνιού ποιητή για μεγάλους ποιητές: Νίκο Καρούζο, Οδυσσέα Ελύτη, Νικηφόρο Βρεττάκο, Ιωάννη Γρυπάρη, Δημήτρη Παπαδίτσα, Αρθούρ Ρεμπώ, Σαρλ Μπωντλαίρ, Κώστα Βάρναλη, Zαν Μωρεάς, Κρίτωνα Αθανασούλη, Κική Δημουλά, Μιχάλη Κατσαρό).

-- «Αιώρα»: Τιου Μπούναγκ «Μετά το κύμα (ανθρώπινες ιστορίες στα απόνερα του τσουνάμι που έπνιξε την Ταϋλάνδη)» (μετάφραση Χρήστου Μούσιου. Κείμενα εμπνευσμένα από την τραγωδία του ταϊλανδέζικου λαού).

-- «Ιωλκός»: Κατερίνα Κατράκη «Παράθυρο» (ποίηση). «Ποιητικό ημερολόγιο 2011» (επιμέλεια - ανθολόγηση του ποιητή και εκδότη Γιάννη Κορίδη. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει ποιήματα και για τις 365 ημέρες του χρόνου). Επαμεινώνδας Κωνσταντακόπουλος «Ανάγνωση ερημιάς» (ποίηση). Αγγελος Παρθένης «Θητεία ξενητιάς» (ποίηση, 2η έκδοση). Τάκης Σκανάτοβιτς «Ταξιδεύουμε χωρίς επάνοδο;» (ποίηση). Κώστας Ερανιώτης «Η τριλογία της επιστροφής» (ποίηση).

-- «Φιλολογική» (τριμηνιαίο περιοδικό της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων. Τεύχος 110, με αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Τεύχος 111, με αφιέρωμα στον ποιητή, μεταφραστή, ομότιμο καθηγητή της Ελληνικής Φιλολογίας Γιάννη Δάλλα).

«Αυλή» του διαφορετικού

Η «Αυλή» του Spiro Scimone παρουσιάζεται στο «Αγγέλων Βήμα». «Πρόκειται για κείμενο μεγάλης αλήθειας και ταυτόχρονα απόλυτου σουρεαλισμού. Η υπόκωφη μουσικότητα των διαλόγων έχει ξεκάθαρη αναφορά στην παρούσα πολιτική κατάσταση. Απογυμνώνει ολοκληρωτικά τα θύματά της, επιτρέποντάς τους μόνο την ελπίδα στην αντίσταση. Κάποιοι άνθρωποι ζούνε έξω απ' την «Αυλή», απ' τον «παράδεισο», στα απόβλητα. Είτε από επιλογή τους, είτε γιατί εκδιώχθηκαν. Εκτός της οργανωμένης κοινωνίας όπου τα πάντα ελέγχονται. Ζούνε στα περίχωρα ενός παντοδύναμου κράτους που αστυνομεύει τα πάντα, χωρίς ίχνος σεβασμού στο διαφορετικό, θάβοντας κάθε ελευθερία σκέψης και δράσης, παραπλανώντας με ψεύτικες ανάγκες και χρωματιστά περιτυλίγματα την ατομική αυτοδιαχείριση, μετατρέποντας την προσωπική ευθύνη κάθε ατόμου σε συλλογική ανευθυνότητα». Μετάφραση Πέτρος Νάκος. Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια Κοραής Δαμάτης. Κίνηση Μαρίζα Τσίγκα. Παίζουν: Κοραής Δαμάτης, Οθωνας Μεταξάς, Γιάννης Δρίτσας. Στην παράσταση προστέθηκαν και κείμενα του Κ. Δαμάτη.

Ζητούνται νέες γυναίκες ηθοποιοί (έως 30 ετών) για τις ανάγκες της παράστασης «Ο γυάλινος κόσμος» του Τενεσί Ουίλιαμς, που θα ανεβάσει το θέατρο «Δημήτρης Χορν» το ερχόμενο φθινόπωρο, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, με την Ναταλία Τσαλίκη στο ρόλο της μητέρας. Ο «Γυάλινος κόσμος» θα παίζεται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το έργο που θα ανεβάσει ο Σταμάτης Φασουλής. Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να αφήσουν βιογραφικό και δύο φωτογραφίες (μέχρι τις 10/2) στο «Αμφι-Θέατρο» (Αδριανού 111, Πλάκα, 210.3233.644).

Τη Δευτέρα (8.30 μμ.), στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας & Τομπάζη 18, τηλ. 210.6820.464), η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών πραγματοποιεί την εκδήλωση «Δυο αιώνες κοντραμπάσο». Η συναυλία βασίζεται στον ιδιαίτερο ήχο του κοντραμπάσου, μ' ένα πρόγραμμα που αντιπροσωπεύει τις γενικές τάσεις των δύο τελευταίων αιώνων. Οι Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο), Παναγιώτης Γιαννακάκης (πιάνο) και Μόρφω Τσαϊρέλη (αφηγήτρια), ερμηνεύουν έργα των Θωμά Σλιώμη, Ελένης Σκάρκου, Βασίλη Ρώτα, Sofia Gubaidulina, Giovanni Bottesini, Alan Ridout, David Delve. Την εκδήλωση προλογίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Θόδωρος Αντωνίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ