ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Μία απέραντη κόκκινη θάλασσα»

Από τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση

Associated Press

Από τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ο λαός είναι στους δρόμους, υπερασπίζοντας τη δημοκρατία, την επανάσταση και δείχνοντας την απόλυτη στήριξή του στον Πρόεδρο Ούγκο Τσάβες Φρίας», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ντιοσδάδο Καμπέλο προς το τηλεοπτικό δίκτυο VTV, ευρισκόμενος ανάμεσα στην απέραντη ανθρώπινη θάλασσα, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα για εθνική κινητοποίηση και συγκέντρωση για την υπεράσπιση της «διαδικασίας της Μπολιβαριανής Επανάστασης». Η κινητοποίηση έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων απρόσκοπτης δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας, της μακροβιότερης στη Λατινική Αμερική, την οποία η αντιπολίτευση προσπαθεί να διακόψει βιαίως - είτε ευθέως με την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Απρίλη, είτε με την υπόσκαψη της ίδιας χώρας με την «απεργία».

«Τσάβες! Τσάβες!», «Ζήτω η Μπολιβαριανή Επανάσταση», αλλά και απευθυνόμενοι απευθείας στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας: «Οχι αίμα για πετρέλαιο. Σταμάτα το πραξικόπημα του πετρελαίου. Σταμάτα το πραξικόπημα των ΜΜΕ», κραδαίνοντας κόκκινες και κουβανικές σημαίες, κρατώντας το Σύνταγμα το χώρας στα χέρια τους, αλλά και τεράστια πανό με τον Τσε Γκεβάρα, περισσότερο από ένα εκατομμύριο Βενεζουελανοί -σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις - πήραν μέρος στη μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στο Καράκας που συνιστούσε μέρος της μεγάλης πανεθνικής κινητοποίησης για την «υπεράσπιση της επανάστασης» στην επέτειο συμπλήρωσης των 45 χρόνων από την πτώση του τελευταίου δικτάτορα Μάρκος Πέρες Χιμένες το 1958. Σύμφωνα με ανεξάρτητα μέσα, είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έγινε στο Καράκας, από την αρχή της κρίσης.

Φυσικά είναι το καλύτερο μήνυμα που θα μπορούσαν να στείλουν στους υπουργούς Εξωτερικών της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Χιλής, των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, χώρες που αποτελούν την «Ομάδα των Φίλων», ομάδα που συστάθηκε προκειμένου να βοηθήσει την εξομάλυνση της πολιτικής και οικονομικής κρίσης και η πρώτη της συνάντηση ήταν χτες στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός πρέσβης και το δημοψήφισμα

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ προσερχόταν στη συνάντηση με την επιστολή που του κοινοποιήθηκε από τις αρχές της Βενεζουέλας, όπου υπήρχε διάβημα διαμαρτυρίας εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων της Βενεζουέλας, για «καθημερινές παρεμβάσεις του Αμερικανού πρέσβη Τσαρλς Σαπίρο στην πολιτική ζωή της χώρας, παρά τις σαφείς και συνεχόμενες προειδοποιήσεις»... «γεγονός που θα καταστήσει, εάν συνεχιστεί, αναγκαστική την κήρυξή του ως "persona non grata" (ανεπιθύμητου) και θα ζητηθεί, από τον ίδιο τον Πρόεδρο, να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα».

Οι εξελίξεις αυτές, σημαντικές και κρίσιμες, συμπληρώνουν το σκηνικό που τείνει να διαμορφωθεί με την απόφαση αναστολής του δημοψηφίσματος της 2 του Φλεβάρη, για την παραμονή ή όχι του Προέδρου Ούγκο Τσάβες στην εξουσία, που διέταξε την Τετάρτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας.

Το Σώμα ζητά επίσης από το Κοινοβούλιο να ορίσει νέα Εθνική Εκλογική Επιτροπή, αφού η υφιστάμενη είχε αποφασίσει να κάνει δεκτό το σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης, παραβιάζοντας το Σύνταγμα μετά την εξέταση της εγκυρότητας των εκατομμυρίων υπογραφών που συγκεντρώθηκαν.

Την εξέλιξη έσπευσε να επιδοκιμάσει ο αντιπρόεδρος της χώρας, Χοσέ Ράνχελ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι η αντιπολίτευση θα σεβαστεί την απόφαση και δε θα προχωρήσει σε εξαγγελίες για νέο δημοψήφισμα. «Με βάση την απόφαση δεν υπάρχει θέμα μεταβολής της παρούσας πολιτικής κατάστασης. Αντίθετα, η κίνηση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει οδηγό, ώστε η χώρα να λειτουργήσει ως κράτος δικαίου» σημείωσε.

Διαφορετική άποψη διατύπωσε ένα από τα μέλη της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής. «Το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι του Τσάβες στην εξουσία δεν αναβλήθηκε, απλώς θα παγώσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα», τόνισε ο Ρόμουλο Ράνχελ.

Οπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα «El Mundo», το Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να εξετάσει άλλες δώδεκα προσφυγές κατά του δημοψηφίσματος, μία από τις οποίες θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια τη συνταγματικότητά του.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Παραμένουν στους δρόμους του αγώνα

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--

«Εξω το ΔΝΤ» και διαδηλώνοντας. Με αυτόν τον τρόπο υποδέχονται οι Αργεντίνοι την πρόσφατη κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ της Αργεντινής και του ΔΝΤ όσον αφορά στο χρέος της. Παραμένει υπό συζήτηση ωστόσο, καθως η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να καταβάλει τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια δολάρια έως σήμερα, ως όρο που βάζουν το ΔΝΤ και το θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ για την αποδοχή του συνόλου της συμφωνίας για την αποπληρωμή του 1 δισ..

Ηδη ηγετικά στελέχη του ΔΝΤ βρίσκονται εδώ και μέρες στην πρωτεύουσα Μπουένος Αϊρες, κάνοντας διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση Ντουάλντε, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», χτες ο πρόεδρος Εντουάρδο Ντουάλδε σε δηλώσεις του προς τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς δήλωσε ότι η Αργεντινή πρέπει να χρησιμοποιήσει το αποθεματικό της για να κάνει αποπληρωμές δανείων μέχρι το τέλος της βδομάδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι «G7» πιέζουν το ΔΝΤ να έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση της Αργεντινής, με κάθε δυνατό μέσο και να είναι τέτοια που να αποφευχθεί μία νέα αθέτηση των υποχρεώσεων τής τελευταίας στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ώστε να αποφευχθούν οι «ολέθριες συνέπειες».

Εννοώντας πιθανώς την «επικίνδυνη ατραπό» που έχει μπει η χώρα, από το Δεκέμβρη του 2001, με το Αργεντινάσο. Ηδη από τις 10 του Γενάρη οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς, με πρωτοπόρους το κίνημα των πικετέρος, ενώ περισσότεροι από 20.000 πήραν μέρος σε συγκέντρωση στο στάδιο Ατλαντα στην Αργεντινή το Σάββατο.

Χτες, διαδηλώσεις έγιναν και πάλι στο Μπουένος Αϊρες αλλά και άλλες πόλεις, κυρίως με αντιπολεμικό περιεχόμενο, φωνάζοντας «Εξω οι αμερικάνοι από το Ιράκ» και μην ξεχνώντας φυσικά ούτε τη Βενεζουέλα, αλλά ούτε και τον αίτιο όλων των δεινών των λαών. Τις ΗΠΑ και τον ιμπεριαλισμό.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Στους 18 οι νεκροί των κινητοποιήσεων

ΛΑ ΠΑΣ.--

Παρά την εξαιρετικά βίαιη καταστολή εκ μέρους της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, οι αγροτικές, εργατικές και φοιτητικές ενώσεις, αλλά και οι συνταξιούχοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν από την προηγούμενη βδομάδα και ήδη έχει κοστίσει τη ζωή σε 18 διαδηλωτές.

Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 13 Γενάρη, με αποκλεισμούς δρόμων στην περιοχή της Κοτσαμπάμπα και της Σάντα Κρουζ ήδη έχουν επεκταθεί σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα, με μπλόκα σε διάφορα μέρη της χώρας, παρά την καταστολή και τους εκατοντάδες συλληφθέντες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ηγετών της κινητοποίησης, από τους 800 συλληφθέντες, δεν είναι γνωστή η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται πολλοί από αυτούς και ότι το ηγετικό στέλεχος των κοκαλέρος Λουίς Κουτίπα, βασανίστηκε και στο τέλος εγκατέλειψε τα μπλόκα.

Οσο για τους νεκρούς, ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτές τις κινητοποιήσεις 5 κοκαλέρος, ένας από αυτούς δολοφονήθηκε στην περιοχή Σαν Χουλιάν κοντά στη Σάντα Κρους, και οι άλλοι 4 στην περιοχή Τσαπάρε στην επαρχία της Κοτσαμπάμπα. Οι υπόλοιποι έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, όταν οι κατασταλτικές δυνάμεις εισχώρησαν στην πορεία των συνταξιούχων στην Καλαμάρκα και τους υποχρέωσαν να ανέβουν σε λεωφορεία. Ενας από αυτούς έπεσε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός να ποδοπατηθούν και να σκοτωθούν 11 συνταξιούχοι. Περισσότεροι από 10.000 κατόρθωσαν να ξεφύγουν και να συνεχίσουν την πορεία, που σήμερα το απόγευμα έφτασε στα γραφεία της κυβέρνησης, για να ζητήσει την ανάκληση του άρθρου 3 του νόμου 2434 που ζημιώνει το εισόδημά τους.

Ηδη οργανώνονται τα επόμενα στάδια των κινητοποιήσεων, όπου αναμένεται να αποκλειστούν όλες οι οδικές αρτηρίες που συνδέουν την πρωτεύουσα Λας Πας, με τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας των Ανδεων, σύμφωνα με το βρετανικό BBC. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας πραγματοποίησαν χτες εθνική 24ωρη απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης και απαιτώντας αύξηση των μισθών και σεβασμό των συμφωνιών που έχουν γίνει. Στις πόλεις Ποτοσί και Σούκρε, χιλιάδες εργάτες και αγρότες κινητοποιούνται, ενώ στα περισσότερα Πανεπιστήμια γίνονται καταλήψεις και διαδηλώσεις.

«Εάν η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει αυτή την αδιάλλακτη στάση θα παραλύσουμε τη χώρα μέχρι να αναγκαστεί να παραιτηθεί», δήλωσε ο ηγέτης του Κινήματος για το Σοσιαλισμό-(MAS) Εβο Μοράλες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ