ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2023 - Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2023
Σελ. /48
ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Κοντά στους πληγέντες, κόντρα στην κρατική αδιαφορία

«Στην ολιγωρία του κράτους απαντάμε με οργάνωση και δυνάμωμα της αλληλεγγύης. Κανένας δεν θα μείνει μόνος του»

Με το παραπάνω σύνθημα ξεκίνησε τη Δευτέρα η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Παλαμά Καρδίτσας από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και την Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (ΕΙΝΚΥΝΚ).

Το στήσιμο του Ιατρείου Αλληλεγγύης ήταν επιτακτική ανάγκη, με δεδομένο ότι το Κέντρο Υγείας Παλαμά υπέστη καταστροφές και προσωρινά στεγάζεται στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ μεγάλη είναι και η πίεση στο υποστελεχωμένο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας, περιγράφει τις ακατάλληλες συνθήκες που επικρατούσαν στο κλειστό γυμναστήριο όπου στεγάστηκε το Κέντρο Υγείας: «Είναι ακόμη τα βάρη μέσα, υπάρχουν στοίβες από εμφιαλωμένα νερά και ρούχα, και ανάμεσα σε αυτά έχει στηθεί ένα εξεταστικό κρεβάτι. Ο χώρος είναι προφανώς ακατάλληλος. Οι συνάδελφοι μπορούν μόνο να ξαπλώσουν έναν ασθενή στο εξεταστικό κρεβάτι και να τον ακούσουν με το στηθοσκόπιο. Ούτε καρδιογράφο δεν είχε, ήρθε μετά με κάποια δωρεά».

Ετσι, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας από την πρώτη στιγμή απαίτησε από την 5η ΥΠΕ και τον δήμο Παλαμά να γίνει μεταφορά της δομής σε καταλληλότερο χώρο, σε κοντέινερ ή σε στρατιωτικού τύπου εγκατάσταση. Ωστόσο η απάντηση ήταν πως ...δεν χρειάζεται, καθώς σε μια βδομάδα επρόκειτο να επαναλειτουργήσει το Κέντρο Υγείας. Δύο βδομάδες μετά, ωστόσο, ο χώρος ακόμη καθαρίζεται, ενώ δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τις καταστροφές στον εξοπλισμό.

Καθοριστική η λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης για τη στήριξη των πληγέντων

Την ίδια ώρα, ο λαός της περιοχής παραμένει εκτεθειμένος στον κίνδυνο διάδοσης μολυσματικών ασθενειών και μέχρι την Πέμπτη είχαν καταγραφεί εκατοντάδες περιστατικά λοίμωξης του αναπνευστικού και κρούσματα γαστρεντερίτιδας. Σε πόλεις και χωριά δεν υπάρχει πόσιμο νερό, στην ύπαιθρο έχει προκληθεί μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, καθώς παραμένουν χιλιάδες νεκρά ζώα που δεν έχουν ταφεί με τις απαραίτητες προδιαγραφές, σε πόλεις όπως η Λάρισα δεν λειτουργούσε για μέρες ο βιολογικός καθαρισμός, στα χωριά αλλά και στις πόλεις δεν υπάρχει ενημέρωση για τα θέματα δημόσιας υγείας, συνολικά παραμένουν οι ελλείψεις σε συγκεκριμένο φαρμακευτικό υλικό, όπως αντιτετανικοί οροί. Παράλληλα ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα θέματα ψυχικής υγείας του πληθυσμού, μακροχρόνια και βραχυπρόθεσμα.

Τις παραπάνω ανάγκες, λοιπόν, προσπαθεί να καλύψει το Ιατρείο Αλληλεγγύης, που στήθηκε στην πλατεία Σιντριβανίου στο κέντρο του Παλαμά. Στεγάζεται σε δύο κοντέινερ και διαθέτει τρεις αίθουσες για: Παθολογικό - Ιατρικό, Χειρουργικό - Ορθοπαιδικό και Λοιμώδη. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν περίπου 25 γιατροί από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και νοσηλευτές.

Στις πρώτες μέρες λειτουργίας του, οι υγειονομικοί έχουν αντιμετωπίσει τραυματισμούς, παροξύνσεις κάποιων χρόνιων νοσημάτων (καρδιολογικά, υπερτάσεις κ.ά.) αλλά και αρκετές λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Οπως λένε με συγκίνηση οι κάτοικοι του Παλαμά, «φαίνεται για άλλη μια φορά ποιος νοιάζεται για μας. Ευτυχώς που ήρθαν και αυτοί οι γιατροί γιατί δεν ξέραμε τι θα κάναμε, με τόσες αρρώστιες που κυκλοφορούν».

Η Υγεία και η περίθαλψη του λαού είναι άμεση προτεραιότητα

Μαζί με τη λειτουργία του Ιατρείου Αλληλεγγύης, οι Ενώσεις των γιατρών συνεχίζουν να απαιτούν από κυβέρνηση και κράτος να πάρουν άμεσα μέτρα για την υγεία και την περίθαλψη του λαού.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Να διοριστούν με έκτακτες διαδικασίες (έλεγχο τυπικών προσόντων) όλοι οι γιατροί και λοιποί υγειονομικοί που έθεσαν υποψηφιότητα στις πρόσφατα προκηρυγμένες θέσεις για τις δομές Υγείας της Θεσσαλίας. Εκτακτες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ.

-- Να εξασφαλιστούν ομάδες ταχείας παρέμβασης, συγκροτημένες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς.

-- Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες και τη λειτουργία των δομών Υγείας. Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό.

-- Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ρεύμα και ανάγκες υγιεινής για όλους μέχρι να αποκατασταθεί το σύστημα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Εξασφάλιση μέσων ατομικής υγιεινής μέχρι την αποκατάσταση του αποχετευτικού συστήματος.

-- Να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

-- Αξιοποίηση των υποδομών νοσοκομείων, στρατού, ξενοδοχείων για τις ανάγκες επισιτισμού (μαγειρεία) και υγιεινής (πλυντήρια).

-- Να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές δομές με αντιτετανικούς ορούς και εμβόλια.

-- Να γίνει προληπτικός αεροψεκασμός του Θεσσαλικού κάμπου, για την πρόληψη ασθενειών σχετιζόμενων με τα κουνούπια (Ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία κ.λπ.).

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
«Επιβιώνουμε και μένουμε στη γη μας»

Με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες

Από την πρόσφατη μαζική σύσκεψη στον Πλατύκαμπο
Από την πρόσφατη μαζική σύσκεψη στον Πλατύκαμπο
«Επιβιώνουμε και μένουμε στη γη μας»: Με αυτό να είναι το βασικό ζητούμενο της επόμενης μέρας για τους χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, οργανώνονται η αγωνιστική διεκδίκηση και η αλληλεγγύη.

Ολοκληρωτική η καταστροφή σε όλη τη Θεσσαλία: πάνω από 859.000 στρέμματα κατεστραμμένα. Δεκάδες χιλιάδες ζώα πνίγηκαν. Κτηνοτροφικές μονάδες και μονάδες μεταποίησης έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μηχανήματα και εγκαταστάσεις χάθηκαν. Ακόμα, υπάρχει ο φόβος ότι χιλιάδες στρέμματα δεν θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν για 1 - 2 χρόνια, όπως στη λίμνη Κάρλα.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μεγαλώνουν την οργή τους, αφού η «στήριξη» σε πληγείσες κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα είναι μέχρι στο 70% των ζημιών.

Αν προσθέσει κανείς το άρθρο 7 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που λειτουργεί ως «κόφτης», τις καθυστερήσεις στην καταγραφή των ζημιών, αλλά και την εμπειρία από παλιότερες καταστροφές, τότε η αγωνία για την επιβίωση μεγαλώνει ακόμη περισσότερο.

Συλλογικός αγώνας για να παραμείνουν στον τόπο τους

Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες πήραν τις προηγούμενες μέρες πρωτοβουλίες με σκοπό να οργανωθεί η πάλη για μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών και αποκατάστασης, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Για να παραμείνουν τελικά στον τόπο τους.

Ξεχωρίζουν μέχρι σήμερα οι 3 μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών του Πηλίου, με οργανωτές την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας και τους τοπικούς Αγροτικούς Συλλόγους. Η μαζική σύσκεψη αγροτών στον Πλατύκαμπο, που οργανώθηκε από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και τον Αγροτικό Σύλλογο πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, την Τετάρτη. Ανάλογη σύσκεψη ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής στα Φάρσαλα. Αλλά και η σύσκεψη που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας στον Παλαμά. Ενώ τις επόμενες μέρες θα παρθούν κι άλλες πρωτοβουλίες.

Δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Στις άμεσες διεκδικήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Να παρθούν μέτρα οικονομικής ανακούφισης με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος

-- Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις.

-- Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

-- Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα και με τους μελισσοκόμους.

-- Μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

-- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές

-- Να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των νερών από τη λίμνη Κάρλα.

Η κοροϊδία της «μηδενικής συμμετοχής» των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας σε φάρμακα και θεραπείες

Σχόλιο του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του ΚΚΕ

Το άρθρο 3 πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας (με Γεν. Αριθμό 14 και Ειδ. Αριθμό 1) είχε τίτλο «Απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας των πληγέντων από την κακοκαιρία "Daniel"». Μια αυτονόητη, έστω και καθυστερημένη «παροχή», θα έλεγε κάποιος.

Για να αξιολογήσουμε τον χαρακτήρα αυτής της «παροχής» από την κυβέρνηση της ΝΔ πρέπει να έχουμε ως κριτήριο ότι αρκετές χιλιάδες πληθυσμού της περιοχής έχουν υποστεί πλήρη καταστροφή, δηλαδή έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους, έχει καταστραφεί η επαγγελματική τους δραστηριότητα (αγρότες, κτηνοτρόφοι), χωρίς να υπάρχει πιθανότητα αποκατάστασης στο άμεσο μέλλον. Αυτή η κατάσταση επίσης έχει άμεση αρνητική επίδραση και σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που ενδεχομένως δεν είχε άμεση επίπτωση από τις πλημμύρες.

Με βάση τα παραπάνω έχουμε τις εξής παρατηρήσεις:

1. Με βάση την τροπολογία, οι κατεστραμμένοι άνθρωποι από την πλημμύρα, με αιτία την απουσία αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη των κυβερνήσεων - τοπικών και περιφερειακών αρχών, πρέπει οι ίδιοι να αποδείξουν ότι επλήγησαν από τις πλημμύρες! Η προϋπόθεση αυτή που θέτει η τροπολογία «περί πληγέντων», εκτός της ατομικής ευθύνης της απόδειξής της, αφήνει περιθώριο ελαστικών ερμηνειών, με αποτέλεσμα ένα τμήμα τους να αποκλειστεί από τη ρύθμιση αυτή.

2. Η ρύθμιση ισχύει μέχρι τον Μάρτη του 2024, δηλαδή για 6 μήνες, όταν η καταστροφή που υπέστησαν αυτοί οι άνθρωποι θα πάρει χρόνια να αποκατασταθεί και με ερώτημα αν αυτό συμβεί.

3. Η ρύθμιση προβλέπει απαλλαγή της συμμετοχής σύμφωνα με τον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ. Ομως, είναι γνωστό ότι με αυτόν τον Κανονισμό δεν προβλέπεται η αποζημίωση θεραπειών καθόλου ή υπάρχει περιορισμός στον αριθμό τους. Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων έχει τεθεί εκτός της λίστας των αποζημιούμενων από τον ΕΟΠΥΥ. Επομένως, οι πληγέντες - άμεσα και έμμεσα - θα συνεχίσουν να πληρώνουν εξολοκλήρου για τις ανάγκες τους αυτές.

4. Στις ρυθμίσεις δεν προβλέπεται τίποτα για τις περιπτώσεις νοσηλείας στον ιδιωτικό τομέα που πολλοί εξαναγκάζονται να απευθύνονται λόγω της κατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων, δεν προβλέπεται ενδεικτικά τίποτα για εργοθεραπείες, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή κ.λπ.

Αμεση ανάγκη για όλο τον πληθυσμό της Θεσσαλίας είναι η πλήρης απαλλαγή από κάθε πληρωμή - άμεση και έμμεση - για όλα όσα σχετίζονται με την υγεία τους και χωρίς τους περιορισμούς και τις περικοπές του Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ.

Η ρύθμιση δεν αντιστοιχεί με τις ανάγκες του λαού στη Θεσσαλία, αντιστοιχεί με την πολιτική των ελάχιστων ανεπαρκών παροχών, για ένα μικρό μέρος των πληγέντων και για ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε αντιδιαστολή με τις μέγιστες και χωρίς λήξη παντός είδους παροχές του αστικού κράτους προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ