ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΙΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Συνεχίζεται το κυνηγητό κατά των μεταναστών

Σε συνθήκες σαν κι αυτές, οι μετανάστες στοιβάζονταν στο παλιό Εφετείο. Η «εκκαθάριση» του χώρου απ' την Αστυνομία συνδέεται με τη συνολική πολιτική κατά των μεταναστών
Σε συνθήκες σαν κι αυτές, οι μετανάστες στοιβάζονταν στο παλιό Εφετείο. Η «εκκαθάριση» του χώρου απ' την Αστυνομία συνδέεται με τη συνολική πολιτική κατά των μεταναστών
Στο γενικότερο πλαίσιο των επιχειρήσεων - «σκούπα» και του ανελέητου κυνηγητού που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση κατά των μεταναστών, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εντάσσεται και η χτεσινή εκκένωση του κτιρίου του παλιού Εφετείου Αθηνών στην οδό Σωκράτους και η προσαγωγή μεταναστών στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας.

Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο κτίριο διέμεναν, κάτω από άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες, εκατοντάδες μετανάστες. Η Αστυνομία έστειλε «τελεσίγραφο», ζητώντας την άμεση εκκένωση του κτιρίου, μέχρι χτες. Ηδη από το βράδυ της Δευτέρας, το είχαν εγκαταλείψει σχεδόν όλοι, εκτός από έξι άτομα, υπήκοοι Νιγηρίας και Ρουμανίας, οι οποίοι όταν προσπάθησαν να φύγουν χτες, προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Ο χώρος του παλιού Εφετείου παρέμενε αποκλεισμένος μέχρι αργά χτες το βράδυ από αστυνομικές δυνάμεις.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου άσχετη με την κινητικότητα που παρουσιάζεται τις τελευταίες βδομάδες για την «επίλυση» του λεγόμενου μεταναστευτικού από την κυβέρνηση, ύστερα από τις επιταγές της ΕΕ. Για παράδειγμα, έχει ήδη μπει στα σκαριά η κατασκευή του πρώτου «στρατοπέδου» συγκέντρωσης μεταναστών στη Ριτσώνα με δυνατότητα κράτησης 2.000 μεταναστών σε πρώτη φάση. Αντίστοιχα και στον Ασπρόπυργο σε μια έκταση 80 στρεμμάτων προωθείται η κατασκευή και του δεύτερου «στρατοπέδου» μεταναστών.

Καθόλου άσχετη δεν είναι και η πρόθεση της κυβέρνησης να «ξεμπερδέψει» με τους μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, όπου παίζονται «χοντρές μπίζνες» εμπορευματοποίησης της γης και των κτιρίων. Αλλωστε, τέτοια παραδείγματα έχει ξαναζήσει το κέντρο της πόλης με τις περιοχές του Ψυρρή και του Γκάζι, όπου, αφού πρώτα διώχτηκαν οι μικροί επαγγελματίες, στη συνέχεια το κεφάλαιο επένδυσε μεγάλα «πακέτα» για να αναπτύξει εκεί κερδοφόρες επιχειρήσεις με κέντρα διασκέδασης, μπαρ κλπ.

Να σημειωθεί ότι την τελευταία εβδομάδα, γύρω αλλά και μέσα στο κτίριο του Εφετείου Αθηνών, είχαν εκδηλωθεί τρεις πυρκαγιές, λόγω των άθλιων συνθηκών, αφού οι μετανάστες ζούσαν ακόμη και μέσα σε σκουπίδια. Το βράδυ του Σαββάτου, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχαν γίνει συμπλοκές μεταναστών στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια.

ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ
Αποχωρεί από τη γνωμοδοτική επιτροπή ασύλου της Ελλάδας

Την άρνησή της να συμμετάσχει στη νέα διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα (σ.σ. ο εκπρόσωπός της αποχωρεί από τη γνωμοδοτική επιτροπή ασύλου), μετά τη σχετική έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 81/2009 σε ό,τι αφορά στη χορήγηση πολιτικού ασύλου, ανακοίνωσε η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία ότι οι θεσμικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009 δεν εξασφαλίζουν επαρκώς μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Ωστόσο, αφήνει ένα παράθυρο «ανοιχτό» στη διαδικασία εμπλοκής της στη χορήγηση ασύλου «στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές κινηθούν στο μέλλον στην κατεύθυνση δομικών αλλαγών που να διασφαλίζουν μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα».

Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα κινείται στο πλαίσιο των κοινοτικών οδηγιών, υποβαθμίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και ψαλιδίζει ακόμη περισσότερο τους όρους για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, αφού καταργεί τη δυνατότητα να προσφεύγουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή και θα αποφασίζουν σε πρώτο και τελευταίο βαθμό οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές σε 55 περιοχές της χώρας, μετά από γνωμοδότηση της σχετικής επιτροπής, όπου θα μετέχουν ένας αστυνομικός, ένας υπάλληλος της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και ένας εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Παρά την αποχώρηση του εκπροσώπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ από τη Γνωμοδοτική Επιτροπή, η ουσία είναι (και παραμένει) πως οι αστυνομικοί διευθυντές πλέον έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά στη χορήγηση πολιτικού ασύλου, με την εμπειρία να έχει δείξει πως είναι απορριπτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2008 η Διεύθυνση Αλλοδαπών από τις 29.000 αιτήσεις πολιτικού ασύλου που εξέτασε, σε πρώτο βαθμό, ενέκρινε μόλις δεκατέσσερις (14)!

Καταλήγοντας, η Υπατη Αρμοστεία στην ανακοίνωσή της επισημαίνει αναφορικά με τις αρχές - παρά το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουν δείξει βάρβαρη και εξοντωτική συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες - πως «θα συνεχίσει τη στενή της συνεργασία με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά την εκπαίδευση και κατάρτιση, την παροχή τεχνικής εμπειρογνωμοσύνης και νομικής συμβουλευτικής, την παρακολούθηση της διαδικασίας αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα όπως αρμόζει στο ρόλο της, και την υποβολή προτάσεων και συστάσεων προς την κυβέρνηση για μελλοντικές βελτιώσεις».

Κύκλωμα δουλεμπόρων

Στην Παλαιόχωρα του Δήμου Πελεκάνου στα νότια παράλια του νομού Χανίων, εντοπίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ 45 μετανάστες κουρδικής καταγωγής που ξεκίνησαν από την Τουρκία με προορισμό την Ιταλία. Συγκεκριμένα, κάτοικοι της περιοχής αρχικά εντόπισαν γύρω στα 20 άτομα που είχαν αποβιβαστεί στο ακρωτήρι Κριού, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στη συνέχεια, άντρες του Λιμενικού εντόπισαν και το ιστιοφόρο που τους αποβίβασε, εν πλω λίγο έξω από την Κρήτη, το οποίο μετέφερε άλλους 25 μετανάστες που συνέχιζαν για Ιταλία. Μεταξύ των 45 ατόμων υπήρχαν και δύο γυναίκες, η μια εκ των οποίων έγκυος. Επίσης το Λιμενικό συνέλαβε και τους δύο δουλέμπορους που μετέφεραν τους μετανάστες.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό, μετά τις καταθέσεις μεταναστών και δουλεμπόρων, ξεκίνησαν πριν από 5 μέρες από την Αττάλεια της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία και ενδιάμεση στάση την Ελλάδα. Ωστόσο, μια μηχανική βλάβη στο ιστιοφόρο «ανάγκασε» τους δουλέμπορους να μειώσουν το βάρος του σκάφους με την εγκατάλειψη των 20 μεταναστών στα παράλια της Κρήτης, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Ιταλία. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν αρχικά σε δημοτικό σχολείο της περιοχής όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες (τροφή, νερό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και από χθες το πρωί διαμένουν σε ξενοδοχείο στην περιοχή Καβρός.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «SIEMENS»: Μπορεί να αποφυλακίστηκε μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας ο Γ. Σκαρπέλης, όμως την ώρα που βγήκε από τις φυλακές, αστυνομικοί τον συνέλαβαν ξανά, με ένταλμα του 4ου ειδικού ανακριτή, Ν. Ζαγοριανού. Το Συμβούλιο, νωρίτερα, είχε κρίνει ως άκυρη την προσωρινή κράτηση του πρώην διευθυντικού στελέχους του ΟΤΕ και κατά συνέπεια την απολογία του στον Ν. Ζαγοριανό. Για να φτάσει το Συμβούλιο σε αυτήν την απόφαση, είχε προηγηθεί η προσφυγή του Γ. Σκαρπέλη για ακύρωση της κράτησης λόγω της έλλειψης στοιχείων της δικογραφίας. Σε ό,τι αφορά τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, βρίσκεται στο νοσοκομείο των φυλακών του Μονάχου επικαλούμενος καρδιολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με τον συνήγορό του στη Γερμανία, ο πελάτης του μπορεί να παραμείνει προφυλακισμένος.

ΔΕ ΘΑ ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΟΥΝ τελικά σε δίκη τέσσερα διευθυντικά στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και ένας τέως διευθυντής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» για το θάνατο του μικρού Παναγιώτη Βασιλέλη, καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση του αντεισαγγελέα Δ. Λεκκού, που ζητούσε να αναιρεθεί βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αιγαίου, το οποίο έκρινε ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και τον τέως διευθυντή νοσοκομείου. Και οι πέντε κατηγορούνταν για το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα να προέλθει ο θάνατος του μικρού Παναγιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Π. Βασιλέλης από τη Μυτιλήνη έπασχε από σπάνια μορφή καρκίνου, ενώ σε ηλικία τριών ετών, το Μάρτη του 2001, έχασε τη μάχη με το θάνατο. Για τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης είχε συγκεντρωθεί ποσό 296.404 από συμπολίτες, αλλά τα χρήματα είχαν μπλοκαριστεί από την Εθνική Τράπεζα και ο τραπεζικός λογαριασμός αποδεσμεύτηκε δύο μέρες μετά το θάνατο του μικρού παιδιού.

ΥΠΟΘΕΣΗ «ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΩΝ 16»
Εξετάζεται η συμμετοχή δικαστικού λειτουργού

Πειθαρχικά ελεγκτέα είναι μια δικαστική λειτουργός που φέρεται ότι είχε επαφές με τη «συμμορία των 16», μέσω επαφών με τη σύζυγο του Π. Βλαστού. Για την υπόθεση αυτή, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διέταξε χτες τη διενέργεια κατεπείγουσας πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για τη δικαστικό λειτουργό, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι γυναίκα και υπηρετεί ως πρόεδρος Πρωτοδικών στα δικαστήρια του Ηρακλείου.

Η ίδια δικαστής φέρεται να είχε στενές σχέσεις με τον Μ. Κυριακάκη, διευθυντή των φυλακών Αγιάς που έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και σε βάρος του εκκρεμεί προκαταρκτική έρευνα, αλλά και με την Ιωάννα Χήρα, σύζυγο του Π. Βλαστού. Υπενθυμίζεται ότι στη δικογραφία υπάρχει καταγεγραμμένη συνομιλία ανάμεσα στον Κυριακάκη και την Χήρα, όπου οι δυο τους συνεννοούνται για τη μεταφορά του Βλαστού από τις φυλακές Τρικάλων στις φυλακές Αλικαρνασσού.

Από την άλλη, άλλα δύο άτομα οδηγήθηκαν χθες στην 25η τακτική ανακρίτρια, προκειμένου να απολογηθούν σχετικά με την υπόθεση. Πρόκειται για τους Μ. Ριτσένσκι και Κ. Ανδρέου, οι οποίοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες για συμμετοχή τους στη συμμορία και με βάση τα στοιχεία και τα όσα είπαν, κρίθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Οι όροι είναι αυτοί της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής τους στον αρχιφύλακα των φυλακών, καθώς είναι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού αφού είχαν συλληφθεί για κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ