Copyright 2018 The Associated |
«Ούτε τώρα, ούτε ποτέ» δεν θα αποκτήσει το Ιράν πυρηνικά όπλα, είπε ο Πομπέο |
Εντείνει ασφυκτικά η κυβέρνηση Τραμπ τις απειλές και τις πιέσεις απέναντι στην ιρανική ηγεσία, επιδιώκοντας την προώθηση των γεωπολιτικών και μονοπωλιακών επιδιώξεων των ΗΠΑ σε βάρος ανταγωνιστών τους από την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Χτες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, απείλησε με τις «ισχυρότερες κυρώσεις στην Ιστορία» εφόσον η ιρανική κυβέρνηση «δεν αλλάξει πορεία» σε θέματα όπως το «βαλλιστικό πρόγραμμα, τα πυρηνικά όπλα και η υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».
Στο πλαίσιο της επιδίωξης - ουσιαστικά - ανατροπής της ιρανικής ηγεσίας και αντικατάστασής της με άλλη, που θα διευκολύνει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή, ο Αμερικανός υπουργός, εκφωνώντας σχετική ομιλία στο συντηρητικό πολιτικό ίδρυμα «Heritage Foundation» στην Ουάσιγκτον, έθεσε λίστα με όρους στο τραπέζι μίας νέας, ευρύτερης διαπραγμάτευσης. Τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν «ούτε τώρα, ούτε ποτέ» στο «ιρανικό καθεστώς» την απόκτηση πυρηνικών όπλων, απαίτησε: α) Ανάσχεση του εμπλουτισμού ουρανίου, ακόμη και των πολύ χαμηλών ορίων που επιτρέπει η διεθνής συμφωνία του 2012, β) απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, που απαγορεύονται από τη διεθνή συμφωνία, και γ) αποκάλυψη «όλων των προηγούμενων προσπαθειών» για απόκτηση πυρηνικών όπλων.
Προσπαθώντας να αποδομήσει τα επιχειρήματα που είχε προβάλει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο Πομπέο υποστήριξε ότι η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα καθόλου «δεν βοήθησε στην καλύτερη διαχείριση» των εντάσεων και προβλημάτων στη Μέση Ανατολή. Αντίθετα, είπε, ενθάρρυνε την ιρανική γεωπολιτική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή. Απαίτησε ακολούθως αποχώρηση «όλων των ιρανικών δυνάμεων» από τη Συρία, διακοπή των σχέσεων της Τεχεράνης με τη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» στον Λίβανο και τερματισμό υποστήριξης «τρομοκρατικών» και άλλων οργανώσεων σε όλη τη Μέση Ανατολή έως το Αφγανιστάν, όπως η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς», οι σιίτες αντικαθεστωτικοί Χούτι της Υεμένης και οι Αφγανοί «Ταλιμπάν». Ζήτησε ακόμη ανάσχεση «όλων των απειλών» ενάντια στο Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και απελευθέρωση όλων των Αμερικανών πολιτών και πολιτών από συμμάχους των ΗΠΑ οι οποίοι «αγνοούνται» ή έχουν φυλακιστεί στο Ιράν «με πλαστές κατηγορίες».
Απευθυνόμενος στον ιρανικό λαό, ο Πομπέο υποστήριξε ότι για όλα τα βάσανα και τις κακουχίες του φταίει η ιρανική ηγεσία, την οποία κατηγόρησε για «τεράστια διαφθορά» και κακοδιαχείριση του πλούτου της χώρας.
Υποσχέθηκε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν τον «εκσυγχρονισμό της ιρανικής οικονομίας και θα τη βοηθήσουν να επανενταχθεί στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», θέτοντας ως παράδειγμα την πορεία των διαπραγματεύσεων των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα.
Ταυτόχρονα, αναγνώρισε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ «θέτουν χρηματοπιστωτικές και οικονομικές δυσκολίες για πολλούς από τους φίλους μας», προσθέτοντας: «Ξέρω πως οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη μπορεί να προσπαθήσουν να διατηρήσουν την παλιά πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη. Αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσουν αυτοί, ωστόσο γνωρίζουν τις δικές μας θέσεις». Αμέσως μετά, όμως, απείλησε τα μονοπώλια συμμάχων των ΗΠΑ ότι αν επιλέξουν να συνεργαστούν με το Ιράν στους τομείς που πλήττονται από τις αμερικανικές κυρώσεις «θα θεωρηθούν υπεύθυνα». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, πυκνώνουν οι ανακοινώσεις ενεργειακών μονοπωλίων, όπως τα γαλλικά «Τotal» και «Suez», ότι αν δεν εξαιρεθούν από τις γαλλικές κυρώσεις θα αποχωρήσουν μέχρι το Νοέμβρη.
Οι απαιτήσεις του Πομπέο ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στην Τεχεράνη. «Ποιος είσαι εσύ που θα αποφασίσεις για το Ιράν;», ξέσπασε ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, τονίζοντας ότι ο κόσμος σήμερα δεν αποδέχεται η Αμερική να αποφασίζει για τις τύχες της υφηλίου. «Η εποχή σας τελείωσε», πρόσθεσε ο Ιρανός ηγέτης, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι, «με την υποστήριξη του έθνους».
Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επικρότησε την ομιλία Πομπέο, επισημαίνοντας ότι «κανένας εμπλουτισμός ουρανίου, σκληρές κυρώσεις και αποχώρηση του Ιράν από τη Συρία» είναι «η μόνη πολιτική που μπορεί να εγγυηθεί ειρήνη».
Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, ανέφερε πως τη βδομάδα αυτή ξεκινά στη Βιέννη νέος γύρος παζαριών ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα, σε σχέση με τρόπους διατήρησης της Συμφωνίας του 2015.
Ενώ οι ανταγωνισμοί ΗΠΑ - Ιράν - Τουρκίας εντείνονται...
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--
Ο συριακός στρατός κήρυξε χτες «ελεύθερη από την παρουσία» τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών την πρωτεύουσα της χώρας, Δαμασκό, τα νότια περίχωρά της καθώς και την Ανατολική και Δυτική Γκούτα για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το Μάρτη του 2011.
Η εξέλιξη αυτή, κατά την ανακοίνωση της γενικής διοίκησης του συριακού στρατού, «που έγινε δυνατή με τη βοήθεια συμμαχικών δυνάμεων», ολοκλήρωσε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις εντός και πέριξ της συνοικίας αλ Χατζάρ αλ Ασουάντ μετά την αποχώρηση των τελευταίων εκατοντάδων τζιχαντιστών και των οικογενειών τους το βράδυ της Κυριακής και χτες τα ξημερώματα με κατεύθυνση έρημο της ανατολικής Συρίας. Η γενική διοίκηση του συριακού στρατού τόνισε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις προκάλεσαν «το θάνατο πολλών τρομοκρατών του "Ισλαμικού Κράτους"» αποκαθιστώντας τον έλεγχο του αλ Χατζάρ αλ Ασουάντ και του μεγαλύτερου μέρους του παλαιστινιακού προσφυγικού καταυλισμού Γιαρμούκ. «Θα συνεχίσουμε μέχρι την απελευθέρωση όλων των περιοχών της Συρίας», ανέφερε στη συνέχεια Σύρος ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος.
Το ίδιο διάστημα, αντιδράσεις αξιωματούχων σε Ιράν και ΗΠΑ έδειξαν ότι οι ανταγωνισμοί αυτών των δυνάμεων με επίκεντρο τη Συρία εντείνονται. Ο Μπαχράμ Γασεμί, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ότι οι δυνάμεις της χώρας του που βοηθούν το συριακό στρατό στις μάχες κατά τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών μετέβησαν στη Συρία «με πρόσκληση» της συριακής κυβέρνησης και θα παραμείνουν εκεί «όσο το επιθυμεί η συριακή κυβέρνηση». Η δήλωσή του θεωρήθηκε απάντηση στη δήλωση που έκανε την Παρασκευή ο απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Συρία, Αλεξάντερ Λαβρεντίεφ, πως θα πρέπει από τη Συρία να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα, ιδιαίτερα μετά την επίτευξη πολιτικής λύσης.
Παράλληλα, πηγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσαν την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του να διακόψει τη χρηματοδότηση ένοπλων ομάδων στη βορειοδυτική Συρία μετά την εκεί ήττα τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και την ανακατεύθυνση κεφαλαίων προς τη βορειοανατολική Συρία (εκεί δηλαδή που υπάρχουν οι περισσότεροι θύλακες Κούρδων και είναι και σε εξέλιξη η χερσαία επέμβαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν...). Παράλληλα, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν (μεταξύ άλλων και) στρατιωτικά στη Συρία τουλάχιστον για άλλους έξι μήνες και ότι στο τέλος του έτους θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση στη χώρα και θα λάβουν ανάλογα τις αποφάσεις τους.
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων προέτρεψε την κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, να πάρει περισσότερα μέτρα ενάντια στις ροές «βρώμικου» ρωσικού χρήματος στο Λονδίνο και να γίνουν πιο σθεναρές ενέργειες ώστε να εμποδιστεί η Ρωσία να εκδίδει κρατικά ομόλογα. Πρότεινε ακόμη στην πρωθυπουργό να εντείνει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, τις χώρες του G7 και τα κράτη - μέλη της ΕΕ για να επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα σε βάρος της Μόσχας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας την έκθεση της Βουλής των Κοινοτήτων είπε πως δείχνει ότι επενδυτές από άλλες χώρες που έχουν επενδύσει χρήματα στη βρετανική οικονομία «μπορεί να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο».
ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.-- Η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε χτες ότι θα εξετάσει εκ νέου μία ακόμη ψηφοφορία για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, όταν η βρετανική κυβέρνηση θα παράσχει κάποια «ασφάλεια» σε σχέση με το Brexit.
ΡΙΑΝΤ.-- Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Σαουδικής Αραβίας αναχαίτισαν χτες νέο βαλλιστικό πύραυλο πάνω από την πόλη Τζάζαν, στο νότιο τμήμα της χώρας, από περιοχή της Υεμένης που ελέγχουν αντικαθεστωτικοί ένοπλοι σιίτες Χούτι.
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Το Μαυροβούνιο μελετά το ενδεχόμενο να υψώσει φράχτη με αγκαθωτό συρματόπλεγμα στα σύνορά του με την Αλβανία, για να σταματήσει την ολοένα αυξανόμενη εισροή μεταναστών που διέρχονται από τη χώρα καθώς ακολουθούν μια νέα διαδρομή προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χτες κυβερνητικός αξιωματούχος.
ΜΠΟΥΖΟΥΜΠΟΥΡΑ.-- Πάνω από το 73% των ψηφοφόρων στο Μπουρούντι, που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα της 17ης Μάη, ενέκριναν την πρόταση της κυβέρνησης για συνταγματική μεταρρύθμιση ώστε να επιτραπεί στον απερχόμενο Πρόεδρο Π. Νκουρουνζίζα να διεκδικήσει για τρίτη φορά την προεδρική θητεία. Αντίθετο ήταν το 19% των ψηφοφόρων. Ο Α. Ρουάσα, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο Μπουρούντι, δήλωσε ότι απορρίπτει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.