ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Γενάρη 2008
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πάγιος στόχος τα λαϊκά εισοδήματα

Υπό το βάρος των εξελίξεων στην αμερικανική οικονομία η Σύνοδος των υπουργών Οικονομίας

Εν μέσω του χρηματιστηριακού «κραχ», που σημειώθηκε στα Χρηματιστήρια της Ευρώπης και της Ασίας, ξεκίνησαν χτες στις Βρυξέλλες οι εργασίες των συμβουλίων ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ και ΕΚΟΦΙΝ. Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε χτες ότι η είσοδος της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση (τεχνηέντως αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «κρίση») θα έχει αποτέλεσμα την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που είχαν προβλεφτεί στις φθινοπωρινές προβλέψεις.

Στην ημερήσια διάταξη των δύο οργάνων έχει εγγραφεί ως θέμα συζήτησης η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, οι εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, τα επίπεδα των συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι διεθνείς οικονομικές ανισορροπίες... Θέματα, τα οποία πρόκειται να συζητηθούν και στη σύνοδο των επτά πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου (G7) στις 9 του Φλεβάρη στο Τόκιο. Ηδη κοινοτικοί αξιωματούχοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν ότι αν η αμερικανική οικονομία περιέλθει σε ύφεση, θα ακολουθήσει ντόμινο εξελίξεων το οποίο θα επηρεάσει τις οικονομίες όλου του κόσμου.

Πάντως, ο στόχος δε χάνεται ποτέ: Ο επί των Οικονομικών Υποθέσεων επίτροπος, Χ. Αλμούνια, με πρόσφατες δηλώσεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε τις ανησυχίες του - λέει - για την πορεία ανόδου του πληθωρισμού και ...συνέστησε -τι άλλο; - συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων. Δίνουν δηλαδή κατεύθυνση, ώστε τις συνέπειες της κρίσης και το ξεπέρασμά της να τις επωμιστούν, όπως πάντα, τα λαϊκά στρώματα.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, το έργο της σλοβενικής προεδρίας, η οποία έχει αναλάβει από την 1η του Γενάρη, η προώθηση δηλαδή της περιβόητης στρατηγικής της Λισαβόνας, καθίσταται ιδιαίτερα σύνθετο και δυσχερές. Η τελευταία καλείται να προωθήσει μια σειρά στόχων, οι οποίοι κινούνται στο δίπτυχο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις - δημοσιονομική λιτότητα, σε ένα όμως περιβάλλον που καθημερινά αλλάζει προς το χειρότερο. Κατά την προηγούμενη τετραετία η ευρωπαϊκή οικονομία, μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής στασιμότητας, κατόρθωσε να ανακάμψει παρουσιάζοντας μέσους ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους του 2%. Η εικόνα αυτή κινδυνεύει να ανακοπεί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία, κάτι που θα έχει αποτέλεσμα την επιβράδυνση της απασχόλησης, αλλά και την άνοδο της ανεργίας, του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
Χασούρα πάνω από 6% στη Σοφοκλέους

Απώλειες 17% από τις αρχές του χρόνου

Αναταράξεις και πολύ μεγάλες απώλειες καταγράφονται στα χρηματιστήρια, σε μια εξέλιξη, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, έχει να κάνει με την κατάσταση ύφεσης που πλήττει, πρώτα και κύρια τις ΗΠΑ, και στη συνέχεια άλλες καπιταλιστικές οικονομίες. Ηδη γίνεται λόγος για μείωση της κατανάλωσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.

Ντόπιοι τραπεζίτες και παράγοντες του χρηματιστηριακού τζόγου σημειώνουν ότι οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων - που έχουν και το πάνω χέρι στη διαμόρφωση των τιμών - αντιμετωπίζουν όλα τα χρηματιστήρια με «ενιαίο τρόπο» προχωρώντας σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις. Στην τακτική αυτή αποδίδουν και τη χτεσινή μεγάλη χασούρα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που έκλεισε στις 4.304,25 μονάδες με πτώση 6,17% και τζίρο στα 561,5 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου είναι πλέον της τάξης του 17%. Ενδεικτική για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί, είναι και η πτώση στα μεγάλα χρηματιστήρια της ΕΕ: Φραγκφούρτη (-7,16%), Λονδίνο (-4,18%), Παρίσι (-6,83%) κ.ά.

Η υφέρπουσα κρίση αποδίδεται στην κατάρρευση της αγοράς των επισφαλών (χωρίς υποθήκες) δανείων στις ΗΠΑ, όπου η αδυναμία των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τις δόσεις τους, πήρε εκρηκτικές διαστάσεις. Η κρίση επεκτάθηκε σε μεγάλες ευρωπαϊκές και άλλες τράπεζες που είχαν αγοράσει αυτά τα παράγωγα προϊόντα τζόγου. Σ' αυτό το πλαίσιο αξιωματούχοι της ΕΕ αρχίζουν να προλειαίνουν το έδαφος για την επερχόμενη ύφεση, την οποία και επιχειρούν να φορτώσουν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας με δηλώσεις του σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία σημείωσε ότι η «πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία». Στη δίνη της χρηματιστηριακής κρίσης βρέθηκαν χτες και μεγάλες γαλλικές τράπεζες που φέρονται να έχουν εμπλακεί με τα επισφαλή δάνεια.

Αλλοι παράγοντες της αγοράς έκριναν ότι τα μέτρα «τόνωσης» της οικονομίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν - την περασμένη βδομάδα από τον Τζ. Μπους - είναι «ασαφή και ανεπαρκή».

Σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ο επικεφαλής της Τράπεζας Αττικής σημείωσε ότι η «περίοδος είναι δύσκολη, ειδικά για τις μικρές τράπεζες». Επίσημη θέση των ντόπιων τραπεζών είναι πως δεν έχουν εκτεθεί σε πιστωτικούς κινδύνους και δεν έχουν εμπλακεί με τα εν λόγω προϊόντα τζόγου. Απ' ό,τι έχει γίνει γνωστό, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στη 2ετία 2005-2006 είχε τοποθετήσει κεφάλαια σε επισφαλή δάνεια, από τα οποία και καταγράφει ζημιές. Η σημερινή διοίκηση - σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση - διεκδικεί εξωδικαστικό «συμβιβασμό» από την αμερικανική τράπεζα Citigroup που τους τα φόρτωσε.

ΑΓΩΓΟΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
Βαθαίνει η ενεργειακή εξάρτηση

Eurokinissi

Εκπλήρωση της πολιτικής της κυβέρνησης για τον ενεργειακό ρόλο της χώρας αποτελεί η είσοδος στην κατασκευαστική φάση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Χ. Φώλια, μετά τη συνάντησή του χτες με τον πρωθυπουργό, όπου τον ενημέρωσε για την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας των μετόχων του έργου στη Βουλγαρία. Ειδικότερα, ο υπουργός δήλωσε ότι η «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης» για μετεξέλιξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη παίρνει «σάρκα και οστά». Σε ανάλογο ύφος, έκανε δηλώσεις και ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, ο οποίος έκρινε σημαντική τη συμμετοχή του ελληνικού Δημοσίου στο Εποπτικό Συμβούλιο της υπό σύσταση εταιρείας που θα υλοποιήσει το έργο.

Ο Δ. Σιούφας πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «οι διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και την Ευρώπη. Παράλληλα, διασφαλίζονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και ενισχύεται η ανάπτυξη».

Αδιάψευστος μάρτυρας για τις «ευεργετικές» συνέπειες της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης και ειδικότερα του «πρασινογάλαζου» στόχου μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» είναι οι υψηλότατες τιμές των υγρών καυσίμων, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνδυασμό με την απώλεια του δημόσιου χαρακτήρα και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ενεργειακών φορέων.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο (εμπλεκόμενη και στις σκληρές αντιπαραθέσεις κυβερνήσεων και εταιρειών και εξαρτώμενη ακόμη περισσότερο), ο λαός όχι μόνο δεν ωφελείται, αλλά:

  • Η απλή αμόλυβδη βενζίνη έχει ξεπεράσει προ πολλού το ψυχολογικό φράγμα του 1 ευρώ ανά λίτρο.
  • Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει αυξηθεί περισσότερο από 50% μέσα σε τρία χρόνια.
  • Οι τελευταίες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπέρασαν το 20% μέσα σε 2 περίπου χρόνια και σε πέντε μήνες επέρχεται νέα αύξηση περίπου 7%.

Οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα συμπαρασύρουν τις τιμές βασικών προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και η ΔΕΗ έχει ήδη αρχίσει να «διαμοιράζεται». Είναι φανερό ότι η Ελλάδα - «ενεργειακός κόμβος» ωφελεί πλήρως το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο και πλήττει ακόμη περισσότερο τα λαϊκά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ