Στην πρεμιέρα παραβρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Η μουσική του Κουμεντάκη δεν επιχειρεί μια αναβίωση εποχής, αλλά μια «εσωτερική αναβίωση» του ψυχογραφήματος της ίδιας της Φραγκογιαννούς. Η δράση παρακολουθεί αυτήν του μυθιστορήματος, συμπυκνώνοντάς την στα ουσιώδη. Πρωταγωνιστεί η Χαδούλα ή Φραγκογιαννού, μια βασανισμένη μεσόκοπη γυναίκα που έχει αναλώσει τη ζωή της υπηρετώντας τους άλλους: γονείς, σύζυγο, παιδιά, εγγόνια. Απηυδισμένη και αντιλαμβανόμενη τη δυσμενή θέση των γυναικών σε φτωχές, αγροτικές κοινωνίες όπως η δική της, καταλήγει να πιστέψει ότι είναι αποστολή της να απαλλάξει τον κόσμο από τα κορίτσια. Ξεκινά στραγγαλίζοντας τη νεογέννητη εγγονή της και, επαναλαμβάνει το φονικό, πνίγοντας άλλα κορίτσια σε νερό. Καταδιωκόμενη στα βουνά από τις αρχές, η Φραγκογιαννού αποφασίζει να εξομολογηθεί, αλλά χάνεται στη θάλασσα καθώς προσπαθεί να φτάσει στο ερημητήριο του Αγίου Σώστη.
Η όπερα έχει πάρει τη σκηνική της μορφή μέσα από τη σκηνοθετική γραμμή του Αλέξανδρου Ευκλείδη, τη σκηνική - εικαστική εγκατάσταση του Πέτρου Τουλούδη, ο οποίος μαζί με την Ιωάννα Τσάμη υπογράφει και τα κοστούμια και τους φωτισμούς του Βινίτσιο Κέλι.
Ο διακεκριμένος μαέστρος και μέχρι πρόσφατα Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Βασίλης Χριστόπουλος έχει αναλάβει τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής. Εκτός από τους μονωδούς, η σύνθεση προβλέπει μεγάλη συμφωνική ορχήστρα (της ΕΛΣ), τρεις μουσικούς επί σκηνής (μπαγιάν, σαξόφωνο και κρουστά) καθώς επίσης τέσσερα χορωδιακά σύνολα. Η ανδρική χορωδία στο βάθος της σκηνής, σε ρόλο του ισοκράτη, εστιάζει στα δεινά της ανθρώπινης φύσης, ενώ μία πολυπληθής γυναικεία χορωδία λειτουργεί ως καθρέπτης της καθημερινότητας. Μια ακόμα γυναικεία χορωδία, ολιγομελής, με τέσσερις μοιρολογίστρες, ερμηνεύει χορωδιακά που βασίζονται στα πολυφωνικά τραγούδια της Ηπείρου. Η Παιδική χορωδία της ΕΛΣ έχει το ρόλο του παιδικού χορού που τροφοδοτεί την εγκληματική φύση της Φραγκογιαννούς. Τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος και την Παιδική χορωδία της ΕΛΣ, η Μάτα Κατσούλη.
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Μάτα Κατσούλη. Διανομή: Φόνισσα: Ειρήνη Τσιρακίδου (19, 23/11), Τζούλια Σουγλάκου (21, 26/11). Παίζουν επίσης: Ελενα Κελεσίδη, Μαρίνα Φιδέλη, Τάσος Αποστόλου, Γεωργία Ηλιοπούλου, Ζωή Κάππου, Κωστής Ρασιδάκης, Κωστής Μαυρογένης, Ινές Ζήκου, Ελένη Δάβου, κ.ά.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, αντί για λιμενικές εγκαταστάσεις, πρόκειται για οικιστικά κατάλοιπα, τα οποία αποτελούν τα προς ανατολάς όρια της συνοικίας του Σταδίου. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν και αποτυπώθηκαν σε βάθος περίπου 1,5 - 2 μέτρων με γραφική και με φωτογραφική μέθοδο εγκαταστάσεις οι οποίες συσχετίζονται με εμπορικές και ίσως βιοτεχνικές δραστηριότητες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν από την παρουσία δαπέδου, το ανατολικό όριο του οποίου φέρει κατά χώρα πακτωμένα και σε κανονική διάταξη 16 πήλινα αγγεία (αμφορίσκους) (εικ. 1 και 2), που σώζονται κατά το ήμισυ, σε συνδυασμό με ένα κλίβανο. Παρόμοιες εγκαταστάσεις έχουν εντοπιστεί στην Πομπηία και στο Ηράκλειο (Herculaneum) της Ιταλίας.
Επίσης, εντοπίστηκαν και φωτογραφήθηκαν λιθόπλινθοι μεγάλων διαστάσεων στην επέκταση του δαπέδου, οι οποίοι βρίσκονταν σε σειρά. Οι λιθόπλινθοι αυτοί πιθανώς να αποτελούσαν την προς ανατολάς προκυμαία της συνοικίας του Σταδίου. Εντοπίστηκαν εξάλλου και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων και δομικά στοιχεία πεσμένης κιονοστοιχίας σε βάθος από 20 εκατοστά έως 1 μέτρο, καθώς και αποτυπώθηκαν τοίχοι κτισμάτων στον αιγιαλό κατά μήκος της ακτογραμμής.
Στην αρχαιολογική έρευνα συμμετείχαν από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων η επιστημονική υπεύθυνη και καταδυόμενη αρχαιολόγος Μαγδαληνή Αθανασούλα, ο δύτης Μανώλης Τσεφρώνης και ο καταδυόμενος εργατοτεχνίτης Σπυρίδων Μουρέας. Από το ΕΙΕ, η επιστημονική υπεύθυνη, καταδυόμενη αρχιτέκτονας μηχανικός και αρχαιολόγος Μάνθα Ζαρμακούπη και η καταδυόμενη αρχιτέκτονας μηχανικός και αναστηλώτρια Φωτεινή Βλαχάκη.
Από την πλευρά του, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος σε δήλωσή του, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «...δεν έγινε κατανοητή σε ορισμένους η φιλοσοφία της συγκεκριμένης πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται ούτε για προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας ούτε για υιοθέτηση πρακτικών σταδιακής υποκατάστασης εργαζομένων από εθελοντές... Αντιθέτως, δίνουμε σκληρό αγώνα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ ακόμη και για την αύξηση των θέσεων εργασίας... Εξάλλου, δεν είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που ήδη συμβαίνει σε άλλους φορείς ούτε κάτι διαφορετικό από αυτό που διαθέτουν πολλοί ΟΤΑ ή πολιτιστικοί οργανισμοί στην πόλη μας και στην Ελλάδα, δηλαδή οργανωμένες ομάδες εθελοντών σε μόνιμη βάση».
Γιώργος Μεράτζας |
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει ομιλία από τον Γιώργο Μηλιώνη, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και αφιέρωμα στο έργο του δημιουργού με τραγούδια και απαγγελία κειμένων του.
Ο Μάκης Σεβίλογλου με τους Δημήτρη Λάππα στις κιθάρες, Γιάννη Δανίτσα στο κλαρίνο, Μάριο Μακρή στην ακουστική κιθάρα και Δημήτρη Κίτσιο στο κοντραμπάσο και μετά από μια επιτυχημένη σειρά συναυλιών στη Δυτική Ευρώπη, μας προσκαλούν σε ξεχωριστά μουσικά μονοπάτια, όπου συνυπάρχουν ο παραδοσιακός και ο σύγχρονος ήχος, προτείνοντάς μας να αφεθούμε σε μελωδίες και ρυθμούς. Είσοδος: 12 ευρώ με μπύρα/κρασί. Ωρα: 9:30 μ.μ.