Στην Κολομβία η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι γνωστό ότι είναι άθλια και τα πρώτα θύματα της κρατικής τρομοκρατίας του αυταρχικού καθεστώτος του Αλβάρο Ουρίμπε είναι οι κομμουνιστές και γενικά οι δημοκράτες. Την κατάσταση αυτή θα καταγγείλει για άλλη μια φορά το Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας, με συγκέντρωση που διοργανώνει στις 7 Απρίλη, μπροστά από το Κοινοβούλιο.
Τελευταίο συμβάν, που ήρθε να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα των δολοφονιών του λαού, είναι η πριν μερικές μέρες σφαγή τριών αγροτών συνδικαλιστών και μελών του ΚΚ Κολομβίας στην αγροτική περιοχή Σαν Χουάν ντε Σουμαπάς, από στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς, που είναι γνωστό ότι δρουν από κοινού ενάντια στο λαϊκό, το επαναστατικό και ιδιαίτερα το ένοπλο τμήμα του, τις αντάρτικες οργανώσεις, όπως οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού.
Οι τρεις δολοφονημένοι, δραστήρια στελέχη στο αγροτικό κίνημα, δολοφονήθηκαν σε έναν επαρχιακό δρόμο και οι συγγενείς τους ενημερώθηκαν από τα ΜΜΕ, όταν ο στρατός παρουσίασε τα θύματα ως «ένοπλους τρομοκράτες», που έπεσαν σε μάχη.
Στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως σημειώνει ενημερωτικό δελτίο του ΚΚ Κολομβίας, το κόμμα έχει μεγάλη παράδοση, ενώ πολλές φορές και στο παρελθόν έχουν καταγγελθεί επιθέσεις του στρατού - παραστρατιωτικών ενάντια στον αγροτικό πληθυσμό, αλλά οι αρχές και η κυβέρνηση δεν έκαναν τίποτε. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι στην Κολομβία επικρατεί ένα απόλυτο καθεστώς ατιμωρησίας, κάνει το ΚΚ Κολομβίας και άλλους δημοκράτες και αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να προχωράνε στη νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 Απρίλη. Το ΚΚ Κολομβίας ζητάει την αλληλεγγύη πολιτικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για να σταματήσει η κρατική τρομοκρατία του Ουρίμπε.
Associated Press |
Μαζική ήταν η συμμετοχή στις εκλογές |
Η πρόβλεψη του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, για «τεράστια νίκη» του «κόμματος του λαού και όχι των ξένων συμφερόντων», δηλαδή του κυβερνώντος κόμματος ZANU, στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Πέμπτης επιβεβαιώθηκε από τα εκλογικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν χτες βράδυ στη Χαράρε από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή.
Το ZANU εκλέγει 55 από τις 120 έδρες της Βουλής, ενώ το φιλοβρετανικό αντιπολιτευόμενο «Κίνημα Δημοκρατικής Αλλαγής» (MDC) του Μόργκαν Τσβανγκιράι 33 έδρες (από 57 που είχε εκλέξει στις βουλευτικές εκλογές του 2000...). Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο εκάστοτε πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να διορίζει στο Κοινοβούλιο 30 βουλευτές της παράταξής του. Ως εκ τούτου, το ZANU θα διαθέτει στη Βουλή απόλυτη πλειοψηφία, ήτοι 85 έδρες...
Πριν καλά καλά ανακοινωθούν τα εκλογικά αποτελέσματα, ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου MDC, Μ. Τσβανγκιράι, κατά τη συνήθειά του κατηγόρησε τις αρχές και τον πρόεδρο Μουγκάμπε για «εκλογές νοθείας», κατηγορία που, όπως αναμενόταν, υιοθέτησε αβλεπί και ο Τζακ Στρο, υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, της χώρας που χρηματοδότησε και στήριξε τη δημιουργία του MDC...
Ωστόσο, τα δυσμενή αποτελέσματα για την παράταξη του φιλόδοξου Τσβανγκιράι προκάλεσαν ήδη τις πρώτες αμφισβητήσεις για τις ηγετικές του ικανότητες από στελέχη του κόμματος αλλά και από τον ρωμαιοκαθολικό αρχιεπίσκοπο στη Ζιμπάμπουε, Πίος Νκούμπε, που κατά την προεκλογική εκστρατεία είχε πάρει σαφή θέση υπέρ της αντιπολίτευσης παροτρύνοντας μάλιστα τους πιστούς... σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πορείες... Ο αρχιεπίσκοπος Νκούμπε, χτες, δεν έσπευσε να υιοθετήσει τις «καταγγελίες» του Τσβανγκιράι περί «εκλογών νοθείας», δηλώνοντας αντ' αυτού πως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης «τελικά στερείται ηγετικών ικανοτήτων και κουράγιου...»!
Η κυβέρνηση του Τσέχου πρωθυπουργού Στάνισλαβ Γκρος «επέζησε» της πρότασης μομφής που είχε υποβληθεί εναντίον της στη Βουλή, από το δεξιό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών (ODS) ύστερα από οικονομικό σκάνδαλο στο οποίο έχει αναμειχθεί το όνομα του πρωθυπουργού.
Λίγο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των κομμουνιστών Πάβελ Κόβατσικ είχε δηλώσει ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας αποφάσισε να απόσχει της ψηφοφορίας, πράγμα που συνέβαλε στη διατήρηση της κυβέρνησης. Εκτός από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την πρόταση μομφής υποστήριξαν και οι Χριστιανοδημοκράτες (KDU-CSL), οι οποίοι μέχρι την περασμένη βδομάδα μετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Την περασμένη Τετάρτη παραιτήθηκαν οι τρεις χριστιανοδημοκράτες υπουργοί, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας Τσίριλ Σβόμποντα, λόγω του σκανδάλου.