ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ»
Ντοκιμαντέρ και έκθεση φωτογραφίας

Δύο σημαντικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες έχει πάρει το Πολιτιστικό Στέκι του ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ».

Την Παρασκευή 8 Νοέμβρη, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Ιστορικηςών Μελετών, θα παρουσιαστεί, στις 6.30 το απόγευμα, το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ιμβρος - Τένεδος: Της μνήμης και της λήθης». Η είσοδος θα είναι ελεύθερη (οδός Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής. Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο 210.8653.960 / 111 εσωτερικό - θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας). Ενώ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Ομιλο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη έκθεση φωτογραφίας από τα μέλη του Φωτογραφικού Τομέα (μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα, Πέμπτη, Παρασκευή 6.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.).

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» λειτουργεί από το 1990 στο κέντρο της Αθήνας, είναι πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης (μη διαμονής) που αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα την εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και τα προβλήματα που τη συνοδεύουν, χωρίς να αποκόπτει τον χρήστη από την οικογένειά του, την εργασία του, το εκπαιδευτικό του περιβάλλον και τον κοινωνικό του περίγυρο. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Απευθύνεται σε νεαρούς ενήλικες άνω των 21 ετών, εργαζόμενους, φοιτητές, άτομα που κάνουν πειραματική/περιστασιακή χρήση και στα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους.

Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Κέντρου (Φυλής 217, Αθήνα) 210.8626.761.

Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης (3ης Σεπτεμβρίου 176, Αθήνα) 210.8612.604.

Κινηματογράφος και θέατρο για παιδιά

Την πολυβραβευμένη ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Τα δελφινάκια του Αμβρακικού» προβάλλουν σήμερα Σάββατο 2 Νοέμβρη οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης» και «Σωκράτης». Πρόκειται για τη συγκινητική ιστορία, η οποία στο επίκεντρό της έχει δυο παιδιά, τον Πέτρο και την Ανθούλα, που περνάνε τις καλοκαιρινές διακοπές τους στα χρόνια του Μεσοπολέμου σε ένα χωριουδάκι στον Αμβρακικό Κόλπο. Εκεί, στο πρόσωπο ενός άλλου παιδιού, απόβλητου από την κοινωνία επειδή έχει φυματίωση, γνωρίζουν τη σκληρότητα των «μεγάλων» και αποφασίζουν να αντισταθούν. Η μεγάλη φαντασία τους, η τρυφερή τους ψυχή, οι χαριτωμένες τους διαβολιές και, προπαντός, η ανεξάντλητη αγάπη για το διπλανό τους γκρεμίζουν τα σύνορα και τις συμβατικότητες των καιρών μας κι ανοίγουν φωτεινούς δρόμους στη ζωή... Η προβολή γίνεται στις 11.30 π.μ. στον κινηματογράφο «Oscar» (Αχαρνών 330, σταθμός ΗΣΑΠ Κάτω Πατήσια) και θα είναι δωρεάν για μικρούς και μεγάλους.

Επίσης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» ανεβάζει το θεατρικό έργο «Το όνειρο του σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά, με τη θεατρική ομάδα ΠΣΙΤ. Η παράσταση θα δοθεί την Κυριακή 10 Νοέμβρη στις 11 π.μ., στο «Θέατρο Πολιτών» του Περιστερίου και θα είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά.

Νέες αυλαίες

Η κωμωδία του Τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν «Αντε ψυχούλα μου, σκότωσέ με!», ανεβαίνει σήμερα Σάββατο, στο Θέατρο «Ελεύθερη Εκφραση», σε σκηνοθεσία Ελένης Γερασιμίδου. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν, με το ιδιαίτερο χιούμορ του, μιλά για την απώλεια και τη μοναξιά, τη θύμηση και τη μνήμη, αλλά κυρίως για τη λαχτάρα του έρωτα που κυριαρχεί στην καθημερινότητα και τη ζωή των δύο γυναικών. Το χιούμορ και ο υπόγειος σαρκασμός εναλλάσσονται ταχύτατα όπως και οι διάλογοι, οι οποίοι αποκαλύπτουν αλήθειες, ψέματα και φαντασιώσεις, ενώ η έκφραση τρυφερότητας εναλλάσσεται με την ωμότητα των ανθρώπινων ενστίκτων. Παίζουν: Μαίρη Ιγγλέση, Γιάννης Τσιώμου και Τζένη Οικονόμου. Μετάφραση: Παναγιώτης Αμπατζής. Σκηνικά - Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος. Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος. Παραστάσεις έως την Κυριακή 2 Φλεβάρη 2014.

  • Το σατιρικό - κωμικό διήγημα «Ο Κροκόδειλος» του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι, ένα από τα ώριμα διηγήματα του μεγαλοφυούς συγγραφέα, διασκευάζεται για το θέατρο και παρουσιάζεται στο «Από Μηχανής Θέατρο», σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα. Ο συγγραφέας των «Αδελφών Καραμαζώφ» και του «Εγκλήματος και Τιμωρία», με τον «Κροκόδειλο» στηλιτεύει τον καπιταλισμό και σατιρίζει την υποτιθέμενη δημοκρατία της Ευρώπης. Θεατρική διασκευή: Κατερίνα Μπερδέκα, Στράτος Σωπύλης. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα. Σκηνικά - Κοστούμια: Νίκος Αναγνωστόπουλος. Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου. Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη - Κnutsen. Παίζουν: Γιώργος Βουβάκης, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης, Καλλιόπη Τζερμάνη.
  • Με το έργο της Βιρτζίνια Γουλφ «Ορλάντο» ανοίγει και πάλι αυλαία το Σύγχρονο Θέατρο (Ευμολπιδών 45, Γκάζι, τηλ. 210 3464.380). Μετάφραση: Θανάσης Χατζόπουλος. Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης. Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Μουσική, ενορχήστρωση - sounddesign: Αντώνης Μιτζέλος. Κίνηση: Μαρκέλα Μανωλιάδου. Με τη Μαριάνθη Σοντάκη. Συμμετέχει ο Αντώνης Μιτζέλος.
Κινητοποιήσεις στην Ακρόπολη

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης, λόγω της μη καταβολής των μισθών από το Σεπτέμβρη και του φόβου ότι αυτές θα συνεχιστούν.

Πρόκειται για 56 συμβασιούχους αρχιτέκτονες, μηχανικούς, αρχαιολόγους, συντηρητές, μαρμαροτεχνίτες και εργατοτεχνίτες που καταθέτουν τη γνώση και την ψυχή τους σε ένα από τα πλέον δύσκολα και πολύπλοκα έργα του είδους τους διεθνώς, σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου για τη συντήρηση και αναστήλωσή του. Παρ' όλ' αυτά, δουλεύουν με διετείς συμβάσεις στην ΥΣΜΑ (Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως) του υπουργείου Πολιτισμού, που οι περισσότερες λήγουν το Μάη του 2015, ενώ παραμένουν απλήρωτοι. Να σημειωθεί ότι το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, με τους εργαζόμενους να θέτουν και ζήτημα παρακράτησης των κονδυλίων από το ΥΠΠΟ για να καλυφθούν άλλες ανάγκες.

Χτες, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης, ενώ έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα που συναντήθηκε με τη διευθύντρια της ΥΣΜΑ και σύμφωνα με πληροφορίες απέσπασαν τη δέσμευσή της για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη καταβολή της μισθοδοσίας. Ωστόσο, η λύση βρίσκεται στα χέρια της ηγεσίας του ΥΠΠΟ και συνολικότερα της κυβέρνησης η οποία συνεχίζει - στο «δρόμο» όλων των προηγούμενων - να απαξιώνει στην πράξη την πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη κι αν πρόκειται για τα πλέον προβεβλημένα μνημεία της όπως αυτά του Ιερού Βράχου.

Αξίζει να σημειωθεί η «ηχηρή»... σιωπή και απουσία του σωματείου των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ (Πανελλήνιος Σύλλογος Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ) που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έπρεπε να έχει προκηρύξει εκλογές... από το 2011 και «υπάρχει» μόνο ως ένα προεδρείο - «φάντασμα».

«Βαδίζοντας με τον Καβάφη»... εικαστικά

Στη Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, φιλοξενείται εικαστική έκθεση - αφιέρωμα στον Κ. Π. Καβάφη, με τίτλο «Βαδίζοντας με τον Καβάφη». Συνδιοργανωτές της είναι το τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας, η Σχολή Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Αλεξανδρείας, το Εικαστικό Επιμελητήριο Τεχνών Κύπρου και η αθηναϊκή γκαλερί «Τεχνοχώρος».

Παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, μεικτής τεχνικής, χαρακτικής και φωτογραφίας 45 καλλιτεχνών, από τους οποίους 10 είναι από την Αλεξάνδρεια, 21 από την Κύπρο και 14 από την Ελλάδα (Δημοσθένης Αγραφιώτης, Ζαχαρίας Αρβανίτης, Δημοσθένης Γαλλής, Μανόλης Γιανναδάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Σαράντης Γκάγκας, Τζίνα Δελλασούδα, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Βασίλης Καρακατσάνης, Χάρης Κοντοσφύρης, Απόστολος Κωτούλας, Θωμάς Μακινατζής, Αντιγόνη Μανωλίδου, Νίκος Τερζής).

Ολα τα έργα δημιουργήθηκαν κατά το τρέχον έτος, με πολύμηνα εργαστήρια στο Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Οι καλλιτέχνες συνεργάστηκαν, περιηγήθηκαν το σπίτι - Μουσείο Καβάφη, παρακολούθησαν ντοκιμαντέρ για τον ποιητή, λογοτεχνικές βραδιές με ποίησή του και φιλοτέχνησαν έργα εμπνευσμένα από τη μορφή και το έργο του. Επιμέλεια της Σααφά Αμπντέλ Σαλάμ (καθηγήτριας της Σχολής Καλών Τεχνών Αλεξάνδρειας).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ για να γνωρίσουν τα παιδιά από κοντά τα μουσικά όργανα της ορχήστρας πνευστών διοργανώνει η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων αυτή την Κυριακή 3/11, 11:00 - 12:00, στην πλ. Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) στο πλαίσιο φιλοξενούμενου εκεί παζαριού βιβλίου. Ακολουθεί 12:30 - 13:30 η παράσταση «Ο Καραγκιόζης βιβλιοθηκάριος» από το θίασο Σωτήρη Χαρίδημου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ